Hindutemppeleihin viedään uhrilahjoja: ruokia, kukkia ja suitsukkeita.
Hindutemppeleihin viedään uhrilahjoja: ruokia, kukkia ja suitsukkeita.

Vain yksi voi olla paras, suurin ja kaunein. Ennätyksiä tehtaileva Dubai häikäisee ja hämmästyttää.

 1. Burj Khalifan näköalat 30–70 €

  Menevätköhän korvat lukkoon? Ainakin tuntuu vatsassa.
  Mutta ei. Matka maailman korkeimman rakennuksen pikahississä ei tunnu miltään. On kuin seisoisi liikkumattomassa pienessä mustassa laatikossa. Ohikiitävät numerot seinässä kertovat nousuvauhdista. Hississä soiva musiikki on kuin jännityselokuvasta ja loppuu juuri, kun matka on ohi.
  Ennen hissimatkaa odotustilassa voi vertailla maailman korkeimpia rakennuksia rinnakkain. Miniatyyriset Eiffel-torni ja Empire State Building näyttävät Burj Khalifan rinnalla suuren kartanon piharakennuksilta. Burj Khalifa hipoo taivasta 829 metrin korkeudessa.
  Huipulle ei pääse, vain 124. kerrokseen. Näköalaterassilta katselen Dubaita kaikkiin ilmansuuntiin.
  Lippu kannattaa hankkia netistä ­etukäteen 125 dirhamilla, 30 eurolla. Paikan päältä ostettuna lippu maksaa 300 dirhamia, 70 euroa.
  www.burjkhalifa.ae
  www.armanihotels.com

 2. Hindujen temppeli

  Aikoinaan Intiasta laivattiin Dubaihin teetä, riisiä ja mausteita. Nykyisin Dubain asukkaista jopa puolet on intialaisia työmiehiä ja yrittäjiä jälkipolvineen. Se näkyy katukuvassa.
  Bur Dubain kaupunginosassa Creekin ja Suuren moskeijan välissä lymyää Arabiemiraattien ainoa hindutemppeli. Tilat on jaettu eri ryhmille ja merkitty portein kuin lento­kentällä. Gate 1, lapsille, joilla on vammaiset tai sairaat vanhemmat. Gate 2, raskaana oleville.
  Kädet ja jalat pestään ennen temppeliin menoa. Kengät jäävät ulos. Kaduilla ­myydään kukkia, banaaneja ja ­karkkia uhrattaviksi
  hindu­jumalille. Värit, tuoksut ja lämpö huumaavat. Ajatus ruoan ja elonkorjuun jumalasta, Annapurnasta, saa vatsani kurnimaan. Intialaista ruokaa saa vanhan keskustan joka kadunkulmasta, kasvisruokaa Bur Dubain Mini Punjab -ravintolasta Al Fahidi Streetiltä.

 3. Tungosta Marinassa

  Kun Dubai Marina on täysin valmis, asuu neljän neliökilometrin alueella 120 000 ihmistä. Enemmän kuin Lahdessa. Asuintalot nousevat korkealle ­maailman ­suurimman rakennetun sataman molemmin puolin.
  Puolet Dubai Marinan asukkaista on eurooppalaisia. Leveät kävelytiet ­ilahduttavat aamulenkkeilijöitä ja ­pyöräilijöitä. Katse juuttuu jahteihin ja muskeliveneisiin.
  Ravintoloita on paljon. Illallisella voi seurata taivaalla kirkastuvia tähtiä tai kokeilla vaikkapa omenanmakuista vesipiippua. Pirteimmät jatkavat iltaa Dubai Marina Yacht Clubilla ja varaavat oman jahdin seuraavaksi aamuksi.
  www.dubaimarinayachtclub.com

 4. Metro ilman kuskia

  Dubaista 130 kilometriä lounaaseen sijaitsevassa Abu Dhabissa ajetaan vuosittain formula­kisat. Paljon rauhallisemman ajonäytöksen tarjoaa Dubain metro.
  Kaupungin metrojunat ovat täysin automatisoituja. Kun valitsee Gold Class -lipun, voi seistä vaunun etuosassa ja seurata etuikkunasta matkan edistymistä. Yhden vyöhykkeen lippu maksaa viisi ­dirhamia, noin euron. Liput voi ostaa aseman ­tiskiltä tai automaatista.
  Välimatkat ovat pitkiä ja ruuhkat huimia, siksi metro on suosittu. Asemat ovat kuin avaruusalusten laskeutumishalleja. Siistiä ja toimivaa.
  Jos kanssamatkustajat tuijottavat, olet ehkä väärässä vaunussa. Naisille ja lapsille on omat, merkityt vaununsa.
  www.rta.ae/dubai_metro

 5. Al Bastakiya

  Bastakiyan kaupunginosa on Dubain ­vanhimpia. Alue syntyi 1890-luvulla, kun ­iranilaisia tekstiili- ja helmikauppiaita saapui sinne ja rakensi itselleen koteja. Kapeat, vaaleat kujat kylpevät ­auringossa. Mitä on seuraavan kulman takana? Esiin tulee taidegallerioita, pieniä viehättäviä kauppoja ja kahviloita.
  Vuosittain maaliskuussa järjestetään kymmenen päivän Sikka Art Fair, jolloin paikalliset taiteilijat esittelevät töitään ja ­projektejaan. Keskustorilla näkee lyhyt­elokuvia, runoesityksiä ja performansseja.
  Ohjelmaa on aamusta iltaan, myös ­lapsille. Jos kulttuuri väsyttää, paras valinta on boutique-hotelli XVA.
  www.sikka.ae
  www.xvagallery.com

 6. Rannalle eurolla

  Viidellä dirhamilla, noin eurolla, pääsee Jumeirah Beach Parkiin. Maksu takaa yleensä sen, että kävijät tulevat lekottelemaan hienolle hiekkarannalle eivätkä katselemaan uimapukuisia turisteja. Maanantaisin ja keskiviikkoisin
  ranta on varattu vain naisille.
  Aamiaismuroja valmistava yritys on tuonut hiekalle temppuradan. Kaiuttimissa pauhaa Adam Lambert. ­
  Voisi kuvitella olevansa Miami Beachilla.
  Neljän kilometrin päässä rannasta siintää jättimäinen rakennushanke: maapallon muotoinen World-lomasaari. Vieressämme kohoaa hengenpelastajien torni, joskaan pelastajilla ei tunnu olevan töitä. Suurin osa auringonpalvojista on venäläisiä, he kahlaavat matalassa rantavedessä.
  Uimavalvojan pilli kuitenkin pärähtää. Musiikki keskeytyy. Ihmiset katselevat merelle, mutta ei siellä mitään tapahdu.
  Kello on 12.40, laulaja vaihtuu. On rukoushetken aika.
  Maksuttomalle yleiselle rannalle, Dubai Open Beachille, pääsee paikallisbusseilla, jotka kulkevat Jumeirah Roadia ­pitkin. Ranta sijaitsee viisi kilometriä keskustasta. Moni hotelli tarjoaa kuljetuksen sinne. Paluumatkalla lämpötila on 35 astetta. Onneksi bussipysäkitkin ovat ilmastoituja.

 7. Liukujen liuku

  Valtava Palm Jumeirah on miltei valmis. Palmun muotoinen, mereen rakennettu tekosaari pullistelee hotelleja ja luksusasuntoja. Jopa 40 000 ihmistä on osallistunut kolmetoista vuotta sitten alkaneisiin rakennustöihin.
  Monikaistainen tie vie palmun latvaan Atlantis-hotellin ja Aquaventure-vesipuiston luo. Tytär pyytää minua laskemaan Aquaventuren hurjimman vesiliukumäen. En voi kieltäytyä, hän odottaa jo alhaalla kamera ojossa.
  Maya-pyramidin muotoinen rakennus nousee noin 30 metrin korkeuteen. Kiipeäminen saa reidet hapoille. Olen päättänyt pitää silmät auki koko alastulon ajan. Mäen reunalla huomaan pudotuksen lähes pysty­suoraksi. Ovatko suunnittelijat huolehtineet, ettei kukaan tipu jyrkkää reunaa alas vaan pääsevät putkeen, jonka ympärillä hait uiskentelevat?
  Silmät kiinni liu’un koko matkan. Altaasta noustuani kysyn heti tytöltä, saiko hän kuvan.
  Alueella on paljon ravintoloita ja hieno hiekkaranta. Sukellusoppaan kanssa voi sukeltaa altaissa haiden kanssa. Lapset voivat syöttää kivan näköisiä rauskuja.
  www.atlantisthepalm.com

 8. Maailman suurin ostari

  Ostoskeskusten kuningas on pinta-alaltaan maailman ­suurin. Himoshoppaajan kannattaa varata käyntiin pari ­päivää, koska kauppoja on 1 200. Ostoshaluttoman seuralaisen voi passittaa Dubai Aquariumiin tai luistelemaan sisäjääradalle. Yksin ei silti tarvitse kauppoja kierrellä. Dubai Malliin ehtii joka vuosi yli 65 miljoonaa kävijää.
  Ostoskeskuksen takapihalla, Dubai Fountainin valtavalla allasalueella vesisuihkut sinkoavat yli 150 metrin korkeuteen. Illan pimetessä allas valaistaan näytökseen ja musiikkiin sopivaksi. Ihailen näkyä kuulun newyorkilaisen herkku­kaupan, Dean & DeLucan, terassilta. Rauhallinen musiikki, valoshow, kuppi kahvia ja iso kakkupala. Ostospäivän onnea.
  Sunnuntaina kannattaa herätä ajoissa. Kello 7.30, ennen kauppakeskuksen avautumista, käytävillä alkaa järjestetty puolijuoksu, Dubai Mall Walk. Tietää sitten paremmin, mistä omat suosikkikaupat löytyvät.
  www.thedubaimall.com

 9. Venetaksi 0,20 €

  Dubai Creek ei ole joki, vaan pitkä kapea merenpoukama. Se jakaa Dubain vanhimman osan kahtia Deiraan ja Bur ­Dubaihin. Creek ylitetään perinteisellä puisella vesitaksilla, abralla. Ylitys maksaa dirhamin, 20 senttiä, joka maksetaan ­kuskille. Keskellä abraa istutaan tiiviisti pitkällä puulaatikolla.
  Viiden minuutin matka Bur Dubaista Deiraan on rauhallista kyytiä. Ilta-aurinko ja kevyt tuuli hyväilee ihoa. Vastaan lipuu useita abroja ja kaksikerroksisia koristeltuja puuveneitä.

 10. Yli 300 kultakauppaa

  Kultasoukit eli -kaupat ovat viiden minuutin kävelymatkan päässä Deiran vanhan soukin venesatamasta. Kultakauppoja on Dubaissa yli kolmesataa. Niiden näyte­ikkunoiden kimallus lähes vaatii aurinkolasien käyttöä.

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 7/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En ole matkustanut Arabian niemimaan maihin. Yleensä en ota kantaa maihin, joissa en ole käynyt mahdollistin ennakkoluulojeni takia mutta nyt teen poikkeuksen.

En hyväksy ökyilyä, naisten alistamista, epätasa-arvoa, seksuaalista saati muuta riistämistä.Nämä kaikki toteutuvat suurilta osin Arabian niemimaan maissa.

Öljyrahoilla on rakennettu turhanpäiväisiä turistirysiä ja unohdettu kunkin maan luonnolliset ominaisuudet. Todellakin : "plastic world". 

Suurin osa Arabian niemimaan valtioista hyväksikäyttää vierastyöläisiä (lähinnä Aasian maista). Työolot ovat epäinhimillisiä eikä sopimuksia noudateta. Myös egyptiliäisiä on paljon töissä esim. Saudi-Arabiassa. Luin jutun eyptiläisestä perheestä, jonka 10-vuotias poika joutui miehen raiskaamaksi. Perhe leimattiin valehtelijaksi ja hyvä, ettei poika joutunut vankilaan!

Saudi-Arabiassa nainen ei vieläkään, vuonna 2015, saa ajokorttia saati voi ajaa autoa!

Länsimaalaisen turistin kannattaa olla varuilla Arabian niemimaan maissa, ettei tee mitään "epäsopivaa". Se mikä on siellä epäsopivaa on länsimaissa ihan sopivaa. Ja jos joutuu ongelmiin niin se on menoa sitten!

Minua henk.kohtaisesti otta eniten päähän saudien kaksinaamaisuus ja täydellinen moraalin ja empatian puute. Omissa maissa esiinnytään tiukasti uskonnollisina ja muka hyvinä perheenisinä mutta kun matkustetaan länsimaihin niin sikaillaaan kuin viimeistä päivää, juopotellaan ja käydään ilotaloissa. Egyptissä ovat ostanee alaikäisiä tyttöjä seksiorjiksi jne.

Ihmettelen, että Dubai olisi muka trendikäs! Kenen muun kuin artikkelin kirjoittajan mielestä ja mistä syystä?

Vierailija

Dubai, yäk! En ikinä koskaan milloinkaan menisi sinne. Olen lentänyt sen hiekka-aavikon yli useita kertoja eikä mikään siellä kolahda. Vierastyöläiset ovat tosiaan orjia. Eräs tuttavamme kertoi intialaisen naisen olleen lukitussa komerossa ilman ruokaa, vettä ja vessakäyntejä puoli vuotta paikallisen miljonäärin palveluksessa. Viimein miehen vaimo löysi tytön ja hän pääsi vapaaksi. Rouva antoi naiselle lentolipun, tuhat dollaria sekä vaatteita ja ruokaa. Nainen pääsi perheensä luo laihana kuin narun varjo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla