Vihreän saaren pääkaupunki on nyt lähempänä kuin aikoihin, ja sinne matkaaminen on tehty helpoksi. Perillä lomalaisen viihtyvyydestä vastaavat ystävälliset irlantilaiset.

1. Helppo mennä

Finnair lentää kesäkaudella suoraan Dubliniin kuusi kertaa viikossa. Vuorot on suunniteltu nimenomaan lomamatkalaisia ja eripituisia lomia ajatellen: neljä aamulla ja kaksi iltapäivisin. Meno-paluu noin 300 euroa. Myös Norwegian lentää Helsingistä Dubliniin maanantaisin ja perjantaisin.

2. Ystävälliset ihmiset

Irlantilaiset ovat tunnettuja ystävällisyydestään ja avuliaisuudestaan. He ovat aina valmiita vaihtamaan sanan tai pari. Pubissa tuopin ääressä syntyy luontevasti keskustelua.

Lue myös: Finnair avasi Dublinin-reitin lomailijoiden iloksi

3. Pitkä historia

Dublinissa on nähtävissä useita historiallisia kerrostumia. Aluetta ovat muovanneet niin keltit, viikingit kuin brititkin.

4. Kiinnostavia käyntikohteita

Kuuluisa opinahjo Trinity College kirjastoineen, kolkko vankilamuseo Kilmainham Gaol, Guinnessin panimo, Writers Museum, Aviva-stadion... Nähtävää ja tutkittavaa riittää niin kulttuurista, historiasta kuin uheilustakin kiinnostuneelle.

5. Vehreät puistot ja puutarhat

St. Stephen's Green on keskustan viherkeuhkot. Yli 700 hehtaarin Phoenix Park puolestaan on Euroopan suurin kaupunkipuisto.

6. Linnat

Dublinin linnan paikalle viikingit perustivat ensimmäisen siirtokuntansa 800-luvulla. Muita linnoja löytyy esikaupungeista: Malahide, Swords,  Balbriggan, Dalkey ja Drimnagh.

7. Tekemistä lapsille

400 eläimen Dublin Zoon lisäksi lapsia riemastuttaa Viking Splash Tour, joka tehdään viikinkihengessä toisen maailmasodan aikaisella amfibiautolla. Makea elämys on käynti suklaatehtaassa.

8. Temple Bar

Temple Barin alue pubeineen, gallerioineen, ravintoloineen ja mukulakivikatuineen on kaupungin sykkivä keskus.

9. Liffeyjoki

Liffey jakaa Dublin etelä- ja pohjoisosaan. Monet sen ylittävistä silloista on nimetty kirjailijoiden tai poliitikkojen mukaan. Tunnetuin on takorautainen kävelysilta Ha'penny Bridge. Sen ylittämisestä perittiin aikoinaan puolen pennyn maksu.

10. Festivaalit

Keväinen St. Patrick's Day on juhlista kuuluisin. Kesäkuussa Bloomsday Festivalilla eläydytään kirjailija James Joycen Odysseus-romaanin tunnelmiin. Heinäkuussa pelataan sekä irlantilaisen jalkapallon että hurlingin loppuottelut.

11. Pubikulttuuri

Pubeja Dublinista löytyy joka janoon ja makuun. Tunnetuimpia paikkoja ovat muun muassa Temple Bar, O'Donoghue's, Stag's Head ja McDaid's.

12. Elävä musiikki

Dubliners aloitti uransa O'Donoghue'ssa. Elävää musiikkia kuulee ilmaiseksi lähes pubissa kuin pubissa pitkin päivää. 

13. Yrjöjen ajan arkkitehtuuri

Keskustasta kaakkoon sijaitsee varsinainen Yrjöjen aikainen kaupunginosa Merrion Square. 1700-luvun äveräitten talot tunnistaa isoista ikkunoista ja tyypillisistä, värikkäistä ovista.

14. Hienot rannat

Hiekkarannat eivät tule ensimmäiseksi mieleen Dublinista puhuttaessa. Näppärä DART-juna vie keskustasta idyllisiin kalastajakyliin niin pohjoisessa kuin etelässäkin.

HYVÄ TIETÄÄ DUBLINISTA

 • Dublinin alueella asuu lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Puolet dublinilaisista on alle 25-vuotiaita.
 • Vaikka katu- ja muissa kylteissä esiintyy iirinkielistä tekstiä, dublinilaiset puhuvat kyllä englantia. Dublinin iirinkielinen nimi on Baile Átha Cliath.
 • Irlanti on euromaa. Aikaero Suomeen on -2 tuntia. Liikenne on vasemmanpuoleinen.
 • Irlannin maanumero on +353, Dublinin suunta 01.
 • Lentokentältä 10 kilometrin matkan keskustaan pääsee taksilla tai busseilla. Taksi noin 20 euroa, bussi 6 euroa.
 • Matkailutoimistot löytyvät kentältä, Suffolk Streetiltä ja O’Connell Streetiltä.
 • visitdublin.com
 • discoverireland.com
 • hurling
Sirpa ja Reijo Lyytikäinen viihtyvät Pärnussa. Kesäisin he nauttivat kaupungin vehreydestä, talvisin hiljaisuudesta.
Sirpa ja Reijo Lyytikäinen viihtyvät Pärnussa. Kesäisin he nauttivat kaupungin vehreydestä, talvisin hiljaisuudesta.

Sirpa ja Reijo Lyytikäinen muuttivat merenrantakaupunkiin, vaikkeivät ole uimareita. Pärnussa heitä viehättävät kodikkuus, näppäryys ja puistot.

Iltapäivän viisto valo kirkastaa värit. Se läikehtii Pärnun Koidula-puiston kukissa ja saa Sirpa Lyytikäisen oranssin hameen suorastaan hohtamaan.

Pärnussa kahdeksan vuotta asuneet Sirpa ja Reijo Lyytikäinen kävelevät päivittäin kaupungin puistoihin siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat heistä niin tavattoman kauniita. Ja ne ovat. Puistojen kukkatulva suorastaan hengästyttää.

– Ajattele, tämänkin väriloiston tilalla oli joskus kaatopaikka! Sirpa sanoo.

Pärnu on ollut alun perin linnake, ja Tallinnan portiksi kutsuttu kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttialainen portti.
Pärnu on ollut alun perin linnake, ja Tallinnan portiksi kutsuttu kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttialainen portti.

Kävely voittaa porealtaat

Pärnun 800-vuotinen historia ei ole pelkkää kukkaloistoa. Kun Sirpa ensi kerran 1980-luvulla kävi Pärnussa, kaupunki oli apean oloinen. Matkalta ei jäänyt mieleen yksikään puisto.

Vasta kymmenen vuotta myöhemmin Pärnu alkoi kiinnostaa Virossa viihtyvää pariskuntaa.

– Pikkukaupungin tiivis tunnelma veti meitä puoleensa. Täällä on samanlaista kuin meidän kotikulmillamme Porvoossa, vain leppeämpi ilma.

Itävaltalaistyylisessä ravintola Edelweississa on hyvä hinta-laatusuhde.
Itävaltalaistyylisessä ravintola Edelweississa on hyvä hinta-laatusuhde.

Kesäisin kaupunki tulvehtii turisteja, pitkällä rannalla saattaa lekotella kerralla kuusituhatta ihmistä. Hiekkaranta ja kylpylät, joita kaupungissa on ollut parisataa vuotta, ovat Pärnun vetonaulat.

– Me emme käy niissä koskaan, ne eivät ole meidän juttumme, Reijo nauraa.

Lyytikäiset eivät myöskään pulikoi kotikaupunkinsa kuuluisan matalassa rantavedessä.

– Mutta me kävelemme rannalla. Yli kahden kilometrin pituinen aallonmurtaja on mukava etappi, Reijo kertoo.

Aallonmurtaja on vaativa päivälenkkikohde.
Aallonmurtaja on vaativa päivälenkkikohde.

Koti kerrostalossa

Lyytikäiset ostivat nykyisen kerrostalohuoneistonsa, kun he jäivät Suomessa eläkkeelle. Jo sitä ennen he olivat monena vuonna lomiensa ajaksi vuokranneet kaupungista asunnon. He tutustuivat kaupunkiin lukemalla sen historiaa, opiskelemalla kielen ja tietysti kävelemällä.

– Elämä on huoletonta, kun kaikki on kävelyetäisyydellä, meri, puistot, kaupat, tori ja kahvilat.

Jos Lyytikäisille tulee vieraita, he esittelevät heille ensimmäiseksi puistot. Sitten kävellään merenrantaan, tarkastetaan vanha kaupunginportti ja istahdetaan yhteen Pärnun monista kahviloista.

– Kahvilat ovat todella viehättäviä, vaikka palvelukulttuurissa on vieläkin vähän parannettavaa, Sirpa toteaa.

Kevät on mukavinta ottaa vastaan Virossa. Se saapuu sinne hieman aikaisemmin kuin lahden yli Suomeen.

Virolaisten ystävien luona kyläillessä Sirpa on huomannut eroavuuksia niin kahvittelu- kuin keskustelutavoissa. Virossa emäntä esimerkiksi lohkoo aina tarjottavan valmiiksi.

– Kahvipöytäkeskustelussa virolainen lopettaa lauseen niin-sanaan. Kesti kauan ennen kuin tajusin, että se on eräänlainen piste, ei uuden keskustelun aloitus.

Rantaniityltä on mukava aloittaa lenkki.
Rantaniityltä on mukava aloittaa lenkki.

Huhtikuu tuo valkovuokot

Lyytikäiset viihtyvät Pärnussa läpi vuoden. Hiljaisen talven jälkeen kevät ja alkukesä koittavat Pärnuun aavistuksen aikaisemmin kuin Suomeen. Ensin saapuvat linnut, sitten turistit.

Sellaisia Lyytikäisetkin osaavat olla. Pärnusta on lyhyt matka naapuriin, Latviaan ja Liettuaan.

– Kun suomalaiset tulevat halvemman ruuan ja juoman perässä Viroon, täältä lähdetään samalla ajatuksella Liettuaan ja Latviaan, Reijo hymähtää.

Pärnun hiekkaranta on pitkä ja hienohiekkainen.
Pärnun hiekkaranta on pitkä ja hienohiekkainen.

Halpojen hintojen sijaan Lyytikäiset reissaavat elämysten ja eri kulttuurien perässä.

– Alle tunnissa Pärnusta pääsee matkustamaan Keski-Euroopan täysin katoliseen maailmaan.

Mutta kevät on Lyytikäisistä mukava ottaa vastaan Pärnussa. Katsella, kuinka se nousee maasta valkovuokkomattoina ja levittää värit taas ympäri kaupunkia.

Seikkaile Pärnussa!

Kahvilat

 • Pagaripoisid on ihana runsaudensarvi. Puhavaimu 11.
 • Kylpyläalueen klassikkopaikasta Rannakohvikista avautuu upea merinäköala. Ranna puiestee 3.
 • Luomukahviloita on useita. Mahedikissa kaikki tarjottavat valmistetaan itse. Puhavaimu 20.

Kahviloita Pärnussa riittää. Porkkanakakku on luomukahvila Mahedikista.
Kahviloita Pärnussa riittää. Porkkanakakku on luomukahvila Mahedikista.

Puistot

 • Kansallisrunoilija Lydia Koidulan mukaan nimetyssä puistossa solisee ja kukkii. Kuninga 25.
 • Lastenpuisto on vilkas. Sen paikalla oli ennen tori. Ruutlin ja Veekadin kulma.
 • Rantaniityltä lähtee kävelyreitti siltoineen. Upeat näkymät. Ranna puiestee 9.

Nähtävyydet

 • Pärnu Muuseum Rakkaus 1900-luvun alun taiteessa on teemana taidenäyttelyssä, joka on avoinna 31.5. asti. Pärnu Muuseum, Aida 3. parnumuuseum.ee
 • Viron ensimmäinen nykytaiteen museo perustettiin 1990-luvulla juuri Pärnuun. Uue kunsti muuseum, Esplanaadi 10. chaplin.ee
 • Barokkityylinen Tallinnan portti sijaitsee rannassa. Pärnu oli alun perin linnake ja tämä kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttilainen portti. Sen läpi kulki postitie Tallinnaan, siitä nimi. Kuninga tänav 1.
 • Pärnun rannasta löytyvät kaikki kylpylät. Kaunis Mudaravila, nykyisin Hedon Spa, on kaupungin vanhin kylpylä. Rakennuksen suunnittelukilpaan osallistui myös nuori Alvar Aalto, muttei voittanut. Ranna 1.

Kävelykadut ovat kivoja. Matkailu-infon osoite on Uus tänav 4.
Kävelykadut ovat kivoja. Matkailu-infon osoite on Uus tänav 4.

Ostokset

 • Huhtikuun alussa remontin jälkeen avautunut tori on eläväinen ostosparatiisi. Vihannekset, marjat ja hedelmät ovat tuoreita ja hinnat huokeat. Torilla myydään mitä eksoottisimpia maataloustuotteita, joten matkailija voi tehdä löytöjä. Vana Turg, Suur-Sepa 18.
 • Suosituin ostoskatu on kävely- ja ostoskatu Ruutli. Se pursuaa matkamuisto- ja käsityömyymälöitä.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Upeasti uudistuneen Matkaoppaan numero 2/2018 saa matkailuhullun menojalan vipattamaan.

Matkaopas 2/2018 on värikäs lehti täynnä mielenkiintoista asiaa matkustamisesta. Lehdestä löydät artikkeleita muun muassa näistä matkakohteista ja -aiheista:

 • Itä-Euroopan helmet. Vertailimme Krakovan, Kiovan, Prahan, Ljubljanan, Zagrebin, Vilnan, Belgradin ja Budapestin matkakohteina. Kenelle mikäkin sopii? Mitä kaupungeissa kannattaa tehdä?
 • Gambiaan sijoittuva matkareportaasi paljastaa, että pieni maa on loistava valinta ensimmäiseksi Afrikan-kohteeksi. 
 • Julkkiskokkien ravintolat ovat nyt supersuosittuja Tukholmassa. Testasimme Pohjoismaiden parhaan ja neljä muuta.
 • Toimittaja matkusti Ranskan Bordeaux'n ja kurkisti alueen viinitarhoihin.
 • Millainen on Formula 1 -matka? Sellaisen 31 kertaa tehnyt reissaaja kertoo vinkkinsä.
 • Miten joku uskaltaa nousta vieraan auton kyytiin? Missä kannattaa liftata ja missä ei? Peukalokyydin ekspertti paljastaa niksinsä.
 • Eläinsafarit ovat nousussa lähellä ja kaukana. Valitsimme kuusi ihaninta.
 • Millainen reissaaja on maailman korkeimmalle vuorelle ensimmäisenä suomalaisena naisena noussut Carina Räihä?
 • 11-sivuinen Dublin-kaupunkiopas kertoo kaiken oleellisen iloisesta Irlannin pääkaupungista. 

Hae oma lukupakettisi! Matkaopas 2/2018 lehtipisteissä 14.3.