Satoja vuosia vanha saaristokaupunki Gotlannissa on nautiskelijan unelma. Vivahteikas Visby tarjoaa matkailijalle upeaa nähtävää ja tehtävää vuodenajasta riippumatta.

Satumaisen kaunis Visby löytää tiensä matkailijan sydämeen monen eri reitin kautta. Vanhan kaupungin kapeiden mukulakivikatujen varrelta löytyy toinen toistaan upeampaa nähtävää, syötävää ja osteltavaa. Muurien sisään sulkeutuva Unescon maailmanperintökohde lumoaa historiallisella ilmapiirillään.

Vaikka Visby tunnetaan kesäkaupunkina, riittää siellä tekememistä vielä pitkälle syksyyn. Nappaa tästä tapahtumatärpit sekä ruoka- ja katseluvinkit.

1. Keskiaikaviikko

5.–12.8.2018

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuun alkajaisksi Visbyssä tapahtuu taikoja. Kaupungin kadut täyttyvät keskiaikaisiin asuihin pukeutuneista vieraista, joita saapuu paikalle jopa 40 000. Festivaali onkin lajissaan Pohjoismaiden suurin. Nähtävää, kuultavaa, maisteltavaa ja koettavaa riittää. Tapahtumia viikon mittaan on satoja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Gotland Art Week

19.-26.8.2018 ja Gotland Art Crime 23.-26.8.2018

Visbyn vanha kaupunki toimii viikon ajan useiden eri taidemuotojen kehtona. Maalausta, kuvanveistoa, grafiikkaa, valokuvausta, elokuvaa, tanssia, muotia, musiikkia, designia, arkkitehtuuria, valoa ja ääntä - valitse suosikkisi! Tarkemman ohjelman löydät tapahtuman kotisivuilta.
Taideviikon sisään on kesällä 2018 rakennettu ensi kertaa dekkaritapahtuma korvaamaan muualle siirtynyttä Crimetime-tapahtumaa.

3. Visby -päivä ja kulttuurin yö

5.-7.10.2018

Lokakuun alussa juhlitaan Visbyn vanhan kaupungin liittämistä maailmanperintökohteiden joukkoon. Päivällä nautitaan markkinahumusta, ostoksista, hyvästä ruoasta ja elämyksistä. Illan laskeutuessa kadut täyttyvät elokuva-, tanssi- ja teatteriesityksistä. Tapahtuman ohjelma täällä.

4. Gotlannin tryffelifestivaalit

16.-18.11.2018

Kulinaristien suosima tryffeliviikonloppu valtaa Visbyn marraskuussa. Demonstraatioita tryffelien etsimisestä, herkullista ruokaa, tryffelimarkkinat ja seminaareja. Metsän mustaa kultaa on mahdollisuus päästä etsimään opastetusti myös itse!

 

5. Viihtyisät ravintolat

Tiesitkö, että Visbyssä on väkilukuun suhteutettuna eniten ravintoloita Ruotsissa? Vinäger-ravintolan portista ei malta olla kurkistamatta sisään. Tunnelmallinen piha-alue suorastaan kutsuu lounaalle ja viinilasilliselle. Rauhallinen musiikki ja iloinen puheensorina takaavat viihtyvyyden pidemmänkin hengähdystauon ajaksi.

Hästgatan 4

Avoinna päivittäin klo 11-01. Kesäsesonki alkaa 15.6.2018.

6. Kaupunkijuna

Yksi Visbyn tunnusmerkeistä, sinikeltainen kaupunkijuna, vie matkustajansa vanhan kaupungin Itäportilta satamaan, Almedalen puistoon ja aina pääkatua pitkin takaisin 1200-luvulla rakennetun muurin vierelle. Kierros kestää noin 25 minuuttia. Suomenkielinen opastus on saatavilla ennakkovarauksesta.

Österport

1.6.–31.8.2018

Ensimmäinen kierros klo 10, viimeinen klo 17:30

7. Lähiruoka

Gotlantilaiset ovat ylpeitä kotisaarellansa tuotetuista herkuista. Erityisesti lammas, pientilojen viinit ja merenelävät ovat kokeilemisen arvoisia. Jälkiruuaksi maistuu paikallinen erikoisuus, sahramipannukakku. Visbyn vanhan kaupungin sydämessä kannattaa vierailla Wisbyost -liikkeessä, jonka valikoimasta löytyy noin sata erilaista juustoa. Putiikissa on myös pieni lihatiski sekä herkkuja tryffeleistä marmeladeihin.

Wallérs plats 4

Avoinna ma–pe 10–18, la 10–16, su 12–16


8. Ruusut

Visbyä ei turhaan tituleerata ruusujen kaupungiksi. Talojen edustalla taivasta kohti kurottelevat salkoruusut ja kasvitieteellisen puutarhan toinen toistaan upeammat lajikkeet lumoavat kenet tahansa. Ruusujen loistoa voi ihailla koko kesän, kasvitieteellisessä puutarhassa jopa joulukuuhun saakka.

Kasvitieteellinen puutarha: Strandgatan

Avoinna ympäri vuorokauden

9. Käsityö- ja sisustusliikkeet

Visbyn vanha kaupunki on täynnä toinen toistaan suloisempia sisustus- ja designliikkeitä. Gotlantilainen muotoilu ja käsityöt ovat niittäneet nimeä myös mantereella. Käsityöihmisen kannattaa suunnata Design & Hantverk Gotland -liikkeeseen, jonka hyllyt notkuvat lankoja, ompelutarvikkeita ja sisustustavaroita. Nappaa mukaasi oiva matkamuisto tai tuliainen, gotlantilainen lampaantalja. 

S:t Hansgatan 30 A

Avoinna ma–pe 11–18, la 10:30–15

Artikkeli on päivitetty ja täydennetty 28.5.2018

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla