Retkeily on hieno tapa nauttia luonnosta. Sen ei kuitenkaan pidä olla uhmakasta seikkailemista, vaan nautinnollista liikuntaa omien kykyjen mukaan.

Televisiossa on viime aikoina pyörinyt useita seikkailu- ja selviytymisohjelmia. On nähty Kylmää ja märkää, Erämaan armoilla ja Hiuskarvan varassa.

Kokemattomalle retkeilijälle voi sarjoista jäädä kuva, että retkeily on silkkaa  selviytymistä.

– Jokainen retki onkin seikkailu, mutta selviytymistä se ei saisi olla, sanoo opaskouluttaja Ilpo Vuori Suomen Ladun tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuori retkeilee aktiivisesti ympäri vuoden. Retkeilytaidoilla ja harkinnalla hän  sanoo välttäneensä tilanteet, jotka olisivat voineet johtaa vaaraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Retkeilytaidot ja omien rajojen tunteminen takaavat turvallisen ja nautinnollisen elämyksen luonnossa. Taidot ovat kenen tahansa helposti opittavissa.

– Olisihan mukavaa ylläpitää mielikuvaa, että kahden viikon erämaavaellus vaatii todellista seikkailuhenkeä ja järeitä selviytymistaitoja, sanoo Suomen Ladun retkeilyvastaava Juhani Metsäpelto.

– Todellisuudessa kyse on tavallisista perustaidoista. Pitää tuntea ja osata käyttää omia varusteita sekä suhteuttaa retki omiin taitoihin.

Tässä Metsäpellon viisi vinkkiä, joilla pääsee mukavasti retkeilyn makuun:

  1. Aloita läheltä. Ennen kuin lähdet retkelle, testaa kaikki varusteet. Pystytä teltta pihalle ja harjoittele ulkona yöpymistä siinä. Jos varusteet osoittautuvat riittämättömiksi, sisälle suojaan pääsee helposti.
  2. Opettele suunnistamaan. Merkityillä reiteillä suunnistustaidoksi voi riittää, että osaa seurata oikeaa polkua. Suunnistustaidon oppiminen laajentaa retkeilymahdollisuuksia huomattavasti
  3. Tunne omat rajasi. Opettele tuntemaan itsesi ja unohda uhmakkuus. Retki on väärä paikka ottaa riskejä, koska apu on usein kaukana ja mahdollinen onnettomuus voi vaarantaa myös auttajien turvallisuuden.
  4. Ennakoi. Ennakoi ja suunnittele etukäteen. Suomen Ladun verkkosivuilta löytyy Opas lähiretkelle, joka toimii retken suunnittelun tarkistuslistana.
  5. Harjoitus tekee mestarin. Retkeilytaidot voi oppia kuka vain. Helpoiten alkuun pääsee osallistumalla koulutuksiin tai retkeilemällä kokeneempien kanssa. Koulutuksista ja kokeneemmilta saa myös vinkkejä oikeista varusteista. Näin voi säästyä silkkaa rahaa, kun ei tule tehtyä virheostoksia. 

Lähde: Suomen Latu

Sisältö jatkuu mainoksen alla