Turussa saa viskiä Koulusta ja olutta Apteekista. Päälle voi hotkaista pirtukuninkaan kunniaksi nimetyn pizzan. Ja se on vasta alkua.

1. Jälki-istunnon paikka

Yli satavuotias Cygneus Skolan sai 1990-luvun lopulla uuden elämän, kun taloon muutti Panimoravintola Koulu.

Vanhempi viinuri Olli Virtanen vääntää hanasta tuopillisen talon henkeen sopivaa Reksiä, rehevää suodattamatonta pohjahiivaolutta. Koulun omassa panimossa syntyy Reksin ohella Lehtoria, Maisteria ja Juhla-Auraa.

Valikoimissa on myös 75 mallasviskiä. Talon oman viskin nimi on Sguilia. Se on gaelin kieltä ja lausutaan 'skool' – mutta tarkoittaa koulua.

– Joku nokkela sen oivalsi, kun järjestimme viskille nimikilpailun.

Koulun vanhempi viinuri Olli Virtanen tarjoaa tuopillisen talon omaa Reksiä.
Koulun vanhempi viinuri Olli Virtanen tarjoaa tuopillisen talon omaa Reksiä.

Ruuat sopivat oluisiin: karitsanpotka haudutetaan oluessa ja burgerissa potkua antaa olutwasabicoleslaw. Paikan makkaralautanen on turkulainen klassikko. Koulusta suunnataan jatkoille Uuteen Apteekkiin ja Pankkiin eli Old Bankiin. Harvinaisen asiallinen baarikierros!

Hyvä syy mennä: Kokeile Koulun omia maustesiidereitä Mustaherukkaa tai Karpaloa.

  • Eerikinkatu 18. panimoravintolakoulu.fi
  • Aurakatu 3. oldbank.fi
  • Kaskenkatu 1. uusiapteekki.fi

Onk Varesta näkyny? Reijo Mäen dekkareissa yksityisetsivä Vares viihtyy Uudessa Apteekissa.
Onk Varesta näkyny? Reijo Mäen dekkareissa yksityisetsivä Vares viihtyy Uudessa Apteekissa.

2. Sujuu kuin Strömsössä

Onkohan tv-ohjelma Strömsöstä tuttu lupsakka kokki Micke Björklund pirtumiehiä? Ainakin hän on nimennyt oman pizzeria-konseptinsa 1920-luvun pirtutrokarikuninkaan Algoth Niskan mukaan.

Pub Niskassa laki ja järjestys ovat onneksi kunniassa ja pizzasta nauttiminen pääasia. Pirtukonna on kuitenkin läsnä kieltolain aikaa kumartavassa sisustuksessa ja pizzojen nimissä. Tilaisiko Algothin, Salakuljettajan vai Kieltolain? Salakuljettaja-pizzaan liittyy kiinnostava tarina: Algoth Niska salakuljetti sodan aikaan 150 juutalaista turvaan ja oli sen takia Gestapon etsintäkuuluttama.

Pub Niskassa syödään Strömsö-kokki Micke Björklundin kehittämiä pizzoja.
Pub Niskassa syödään Strömsö-kokki Micke Björklundin kehittämiä pizzoja.

Jos tarkkoja ollaan, Pub Niskassa ei leivota pizzaa vaan peltileipää. Päällepäin eroa ei huomaa, mutta peltileivät valmistetaan mahdollisimman pitkälti ahvenanmaalaisista aineksista. Yhden pizzoista Micke on omistanut itselleen. 13,50 euron Björklundiin tulee ylikypsää nautaa, punasipulia, bearnaise-kastiketta ja rucolaa.

Hyvä syy mennä: Turun persoonallisimmat pizzat.

  • Kristiinankatu 1. niskaturku.fi

Niskan sisustukseen on haettu inspiraatiota kieltolain ajoista.
Niskan sisustukseen on haettu inspiraatiota kieltolain ajoista.

3. Nahkiaisia ja rusinamakkaraa

Turku sai oman kauppahallinsa vuonna 1896, seitsemän vuotta Helsinkiä jäljessä. Vaan ei ole hopea häpeä. Turun Kauppahalli maistuu ja näyttää hyvälle. Rakennuksessa on jäljellä paljon kaunista alkuperäistä arkkitehtuuria.

Muutama vuosi sitten tila muutettiin ruokahalliksi. Nyt siellä maistuvat niin perinnesilakat kuin vietnamilainen katuruoka. Kalakauppa Herkkunuotan kauppias Johan Hellsten pitää kasvojenkohotusta onnistuneena.

– Turkulaiset ovat löytäneet hallinsa uudelleen. Perinteiset herkut kuten silakka ja rusinamakkara käyvät hyvin kaupaksi.

Mikko Isoherranen esittelee nahkiaisia Turun Kauppahallissa.
Mikko Isoherranen esittelee nahkiaisia Turun Kauppahallissa.

Myyjä Mikko Isoherranen nappaa tiskistä nahkiaisvaasin. Öljyssä pötköttää kapeita, savustettuja nahkiaisia. Ostan yhden tötterösuun. Sitä mutustaessa olo on kuin ulkomailla – Turussa.

Hyvä syy mennä: Sumpit ja nisut voi hallissa nauttia erikoisessa Aschan Sinisen Junan junanvaunukahvilassa.

  • Eerikinkatu 16. kauppahalli.fi

Kauppahallista saa monenlaista ruokaa.
Kauppahallista saa monenlaista ruokaa.

4. Kakkuja turuksi

Mitä syntyy, kun solubiologi ja kuvataiteilija pistävät hynttyyt yhteen? Törkeän herkullinen kakkukahvila. Ja kun Turussa ollaan, kahvilan nimi on paikallismurteella Gaggui. Sympaattisen kakkukahvilan kantava voima on siskospari Jonna Silén ja Johanna Sinkkonen.

Johanna voi päästää taiteellisen puolensa irti erikoiskahvien parissa baristana ja kahvilan hengettärenä.

Tiedenainen Jonna puolestaan vastaa leipomisesta, joka tunnetusti vaatii tieteellistä tarkkuutta täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Gaggui-kahvilassa kaikki tehdään itse.
Gaggui-kahvilassa kaikki tehdään itse.

Jonna on tuttu myös television kautta. Hän menestyi muutama vuosi sitten Neloskanavan Masterchef-kilpailussa.

– Sain ohjelmasta rutkasti ammatillista osaamista. Ohjelman jälkeen kävin Lontoossa Cordon Bleu -kakkukoristelukurssin. Siellä heräsi haave omasta kahvilasta.

Gagguissa kaikki tehdään itse marmeladista alkaen – ja sen kyllä maistaa. Appelsiininen juustokakku katoaa hetkessä kitusiin, ja jalat vievät väkisin takaisin tiskille.

Hyvä syy mennä: Gagguissa maistetaan porukalla kahveja Coffee Cupping -kahvimaistelussa.

  • Humalistonkatu 15 a. gaggui.com

Sisarukset Johanna Silén ja Johanna Sinkkonen pyörittävät Turun herkullisinta kahvilaa, Gagguita.
Sisarukset Johanna Silén ja Johanna Sinkkonen pyörittävät Turun herkullisinta kahvilaa, Gagguita.

5. Aurajoen A-sarjaa

Turun ykkönen. Suomen paras. Michelin-tähtitasoa. Kaskenkadun Kaskiksen kohdalla ylisanoista ei tahdo tulla loppua. Suomen Hell's Kitchen -voittajan Erik Mansikan, kokki Simo Raision ja sommelier Topi Pekkasen kolme vuotta sitten aloittama nurkka-ravintola on hurjassa vireessä.

Istun onnellisena pöydässäni ja ihailen, miten keittiö on onnistunut luomaan kuhasta, avokadosta, kurkusta ja syötävistä kukista niin täydellisen annoksen. Ja nyt ollaan vasta maistelumenun ensimmäisessä osiossa. Makuhermoja kutkuttava ilotulitus jatkuu kuusiosaisen illallisen viimeiseen haarukalliseen asti. Pitkän illallisen syö 66 eurolla, mikä on tasoonsa nähden huippusijoitus.

Hyvää ja kaunista Kaskiksen tapaa. Kuhaa, avokadoa ja kurkkua.
Hyvää ja kaunista Kaskiksen tapaa. Kuhaa, avokadoa ja kurkkua.

Turku tarjoaa muutakin hyvää. Sergio's, Pinella, Gustavo, Tintå, Mami ja Smör tekevät kaikki ruokaa tinkimättömällä otteella Aurajoen rannoilla. Umpiturkulainen ystäväni, vannoutunut kulinaristi Harri pitää Smöriä ykkösenä. Kymmenvuotisjuhliaan viettävä ravintola tarjoaa Ville Lemisen johdolla modernia skandinaavista lähiruokaa: ravintolassa kokataan Turun seudun tuottajien parhaista antimista.

67 euron pitkä illallinen täyttää tehtävänsä kuin Paavo Nurmen juoksu. Mestarin kuvia onkin yksi seinä väärällään.

Kaskis menee kirjaimellisesti kokki Erik Mansikan iholle.
Kaskis menee kirjaimellisesti kokki Erik Mansikan iholle.

Hyvä syy mennä: Vaikea valita? Hanki 44 euron Food Walk -passi ja syö viisi annosta viidessä ravintolassa. Mukana kymmenen Turun kärkiravintolaa. Korttia myy Turun Matkailuneuvonta. visitturku.fi

  • Kaskenkatu 6 a. kaskis.fi
  • Läntinen Rantakatu 3. smor.fi

Smörissä kokataan Turun seudun tuottajien parhaista antimista.
Smörissä kokataan Turun seudun tuottajien parhaista antimista.

Paistettua kuhaa ja rapsakkaa punajuurivohvelia Smörissä.
Paistettua kuhaa ja rapsakkaa punajuurivohvelia Smörissä.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2017.