Paraatissa voi nähdä vaikka Vincent van Goghin.
Paraatissa voi nähdä vaikka Vincent van Goghin.

Hollanti osaa hoitaa puutarhojaan. Tee täydellinen matka Lisseen, sipulivyöalueelle ja kukkien pääkaupunkiin.

Lissessä, 40 kilometriä Amsterdamista, sijaitsee maailman suosituin tulppaaninähtävyys, Keukenhofin kevätpuutarha.

Kukkameren keskellä tuntuu kuin olisi astunut satukirjan sivuille. Tulppaaneja, narsisseja, liljoja, helmililjoja – kaikissa väreissä. Dramatiikkaa tuovat kuuluisat mustat tulppaanit.

Keukenhofissa käy kahden kuukauden aikana miljoona vierasta. Vuonna 1950 yleisölle avattu puutarha ei kuitenkaan ole vain turistikohde. Se toimii myös Hollannin tulppaaninviljelijöiden näyteikkunana. Siellä ostajat pääsevät tutustumaan valikoimiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syksyisin puutarhaan istutetaan seitsemän miljoonaa kukkasipulia kolmeen eri kerrokseen. Siten kukkaloistoa riittää koko aukioloajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiesitkö? 60 % Hollannin maa-alasta on peltoa, osa myös sipulikukkia varten.

Kaikissa kukkapenkeissä on kyltit, joten jos alkaa himoita jotain tiettyä lajia, sen nimen saa helposti selville.

Suurin osa puistosta on suunniteltu englantilaisen puutarhan malliin metsämäiseksi ja kumpuilevaksi maastoksi. Polkuja on 15 kilometrin verran.

Jos pitää ranskalaisista, viivoittimen avulla piirretyistä puutarhoista Versailles’n malliin, niitäkin näkee.

Historiallisessa puutarhassa viljellään satoja vuosia vanhoja tulppaanilajikkeita. Joka vuosi vaihtuvaa kukkamosaiikkia kannattaa kiivetä katsomaan puiston portaille.

Kukkia puskee näkyviin myös useissa kasvihuoneissa. Beatrix-paviljonki on omistettu häikäiseville orkideoille. Oranje Nassaussa esiteltävät kukat vaihtuvat joka viikko ruusuista neilikoihin, liljoihin ja amarylliksiin eli ritarinkukkiin.

Puiston takaa tuulimyllyn vierestä pääsee kurkistamaan postikorteista tuttuja raidallisia tulppaanipeltoja. Kamerat räpsyvät, paikka on puiston suosituimpia selfie-paikkoja. Tuulimyllyjen luota pääsee myös veneajelulle hehkuvien peltojen välissä kulkeviin kanaviin.

Keukenhofin edestä voi vuokrata polkupyörän, jolla pääsee läheltä katselemaan värikästä peltomaisemaa. Lissen-reissuun kannattaa varata koko päivä.

Tiesitkö? Ensimmäiset tulppaanisipulit istutettiin Hollantiin 1593.

Mukaan kukkaparaatiin

Huhtikuun lopussa koko Länsi-Hollannin Bollenstreek eli sipulikukkien alue juhlii Bloemencorso-paraatia.

Kirjava kukkaparaati kulkee Noordwijkerhoutista Keukenhofin läheltä useiden kaupunkien läpi Haarlemiin. Kulkueen autot on koristeltu suurilla kolmiulotteisilla taideteoksilla, jotka on tehty kukkasista. Tämän vuoden teema on hollantilainen design.

Paraatissa voi nähdä kukkasista rakennettuja ruokia, kenkiä, laivoja, eläimiä ja julkkiksia – ja toki kukkasista sommiteltuja kukkia. Tulppaaneja ei taideteoksissa juurikaan käytetä, vaan kaikkea muuta narsisseista paprikoihin.

Tiesitkö? Uuden tulppaanilajikkeen jalostus vie yli 15 vuotta.

Tuoksu on huumaava, aivan eri luokkaa kuin Keukenhofissa. Ensikertalaisen silmiin kulkue vaikuttaa pökerryttävän pitkältä. Tunnelma on kuin karnevaaleissa. Monille pikkukaupungeille se on vuoden suurin tapahtuma. Seudulle kerääntyy yhteensä jopa miljoona katselijaa, osa on paikallisia, osa matkailijoita.

Reitti on pitkä, joten sen varrelle mahtuu onneksi hyvin. Keskipäivällä kulkue voi olla olla jopa pari tuntia myöhässä aikataulusta.

Mutta ei se mitään, katujen varrella olevista kahviloista voi napata odotellessa kahvin tai oluen. Kukkien keskellä ei kärsitä kiireestä.

Aamulla Aalsmeeriin

Arkiaamuisin järjestettävään Aalsmeerin kuuluisaan kukkahuutokauppaan on syytä varustautua hyvin kengin, sillä käveltävää kertyy. Huutokauppa toimii maa-alaltaan maailman suurimmassa talossa. Tungosta ei tarvitse pelätä.

Schipholin lentokentän vieressä sijaitseva Aalsmeerin pikkukaupunki tunnetaan kukkien pääkaupunkina, niin paljon siellä viljellään erilaisia kasveja. Tosin tulppaanit puuttuvat.

Tuskin edes Keukenhofissa pääsee näkemään yhtä paljon erilaisia kukkia kuin Royal Flora Hollandin huutokaupan kärryissä. Neilikoita, liljoja, freesioita ja verenpisaroita. Ruusuja ja gerberoita. Värit häikäisevät.

Tiesitkö? Tulppaani on peräisin ottomaaneilta. Nimi tuli turbaanista.

Matkailija pääsee ihailemaan loputtomia kukkajonoja vain yläparvelta. Hämmentävässä logistiikan ihmeessä vaunuja liikkuu automaattisia ratoja pitkin ja osa erilaisten trukkien ja autojen vetäminä, melkein kuin simulaattoripelissä.

Välillä ilmaan tulvahtaa jonkin tietyn kukan tuoksu, kun tätä lajia täynnä oleva vaunu ajaa ohi. Ihminen tunnistaa tiettävästi jopa kymmenentuhatta tuoksua.

Huutokauppaan tulee kukkia Hollannin lisäksi etenkin Afrikan maista, ja tuotteita myydään tukuille ympäri maailmaa, myös Suomeen. Tukku ei myy kukkia yksityisille kävijöille.

Kukkahuutokauppa on avoinna arkisin kello 7-11, paitsi torstaisin 7-9.

Paikalle kannattaa mennä viimeistään aamukahdeksalta, sillä sen jälkeen kukat alkavat huveta.

Päivällä puutarhaan

Aalsmeerin historiallinen puutarha on huutokaupan lähes täydellinen vastakohta: se on juuri sopivan kokoinen ja hyvällä tavalla vanhahtava ja patinoitunut.

Perille pääsee bussilla, mutta tänne voi myös kävellä suoraan huutokaupasta. Välimatkaa on vain muutama kilometri.

Kävellessä kukkamatkailija voi nuuhkia ilmaa, ihastella pihaistutuksia ja katsella De Leeuw -tuulimyllyä. Sen siivet pyörivät, toisin kuin monen muun Hollannin vanhan tuulimyllyn.

Pitkänomainen puutarha on rakennettu aikamatkaksi, jossa voi kulkea ikään kuin vuosisatojen läpi ja samalla erilaisten lajien ohi. Täällä tekee mieli kaivaa kamera esiin lähes joka nurkassa. Jo vajat ja muut rakennukset ovat hurmaavan kauniita.

Tiesitkö? Tulppaani oli aluksi kallis statustuote, jota himoittiin.

Lähes kaikki työntekijät ovat vapaaehtoisia, joten he työskentelevät ilman palkkaa. He kertovat mielellään kasveista, joihin lukeutuu valtava määrä erilaisia syreenejä sekä erikoinen päärynäpuu, josta saa 13:a eri lajia päärynöitä.

Myös hortensioita, ruusuja ja kärhöjä riittää tunnelmallisissa vanhoissa kasvihuoneissa. Kasveja voi ostaa mukaan.

Aalsmeeriin tekee mieli palata vielä uudestaankin, esimerkiksi juhannuksen tienoilla järjestettävän koko kaupungin kukkafestivaalin aikaan.

Tai ehkä tulen kaupunkiin seuraavalla kertaa alkusyksystä, kun puutarhan vihannestarhan ja hedelmäpuiden satoa on myynnissä.

Silloin Keukenhofissa vasta istutetaan seuraavan kevään sipuleita, mutta Aalsmeer kukkii edelleen.

Puutarhurin parhaat ostospaikat 

1. Het Oosten

Hollannin suurin puutarhaliike on pökerryttävän iso, 40 000 m2. Siellä kannattaa käydä, vaikkei ostaisi mitään. Matkalaukkuun sopivia ruukkukukkia on paljon. Aalsmeerderweg 393. 

2. Morning Glory

Eksotiikkaa! Osta appelsiinitimjami, ananasmansikka tai talvenkestävä banaani. Noordpolderweg 6. 

3. Belle Epoque

Kauppa on nähtävyys, joka tarjoaa paljon romanttista silmänruokaa. Ruusulajeja on yli 700, monia niistä voi ostaa mukaan ruukkuversioina ja leikkokukkina. Oosteinderweg 489. 

 

Kirjoittaja Maija Haavisto on Amsterdamissa asuva parvekepuutarhuri, joka kiertää ahkerasti Hollannin puutarhoja.

Artikkeli on julkaistu  ET Matkaopas -lehden numerossa 2/2017.

Näin pääset perille

  • Helsinki–Amsterdam alkaen 100 e.
  • Schipholin lentokentältä suoraan Keukenhofiin vie bussi 858. Pysäkillä on usein jonoa. Matka kestää puolisen tuntia.
  • Kukkahuutokauppaan ja Aalsmeerin keskustaan kulkee Amsterdamin keskustasta bussi 172. Matka-aika on noin tunti.
  • Kukkaparaati Bloemencorson reitille Sassenheimiin, Hillegomiin ja Haarlemiin pääsee Amsterdamista junalla.
  • Junissa ja busseissa kaikkialla Hollannissa toimii sama matkakortti, chipkaart. Korttiin saa ladattua rahaa suomalaisella luottokortilla suurimmilla rautatieasemilla.

Paras aika matkustaa

  • Vuonna 2018 Keukenhof on auki joka päivä 22.3.–13.5. Säistä riippuen upein kukkaloisto on yleensä huhtikuun puolivälissä. Lippu kannattaa ostaa etukäteen netistä, 17 e. Bloemencorso järjestetään lauantaina 21.4. ja kannattaa yhdistää matkaan, jos mahdollista. 
  • Aalsmeerin festivaalit 16.–17.6. Kukkia, taidetta, musiikkia ja herkuttelua. 

Hyvä tietää

  • Keväisessä Hollannissa lievästikin siitepölyallerginen oireilee herkästi ja aiemmin kuin Suomessa. Koivuja maassa on vähän.
  • Apteekkeja on paljon, mutta harva niistä on auki iltaisin ja viikonloppuisin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla