Paraatissa voi nähdä vaikka Vincent van Goghin.
Paraatissa voi nähdä vaikka Vincent van Goghin.

Hollanti osaa hoitaa puutarhojaan. Tee täydellinen matka Lisseen, sipulivyöalueelle ja kukkien pääkaupunkiin.

Lissessä, 40 kilometriä Amsterdamista, sijaitsee maailman suosituin tulppaaninähtävyys, Keukenhofin kevätpuutarha.

Kukkameren keskellä tuntuu kuin olisi astunut satukirjan sivuille. Tulppaaneja, narsisseja, liljoja, helmililjoja – kaikissa väreissä. Dramatiikkaa tuovat kuuluisat mustat tulppaanit.

Keukenhofissa käy kahden kuukauden aikana miljoona vierasta. Vuonna 1950 yleisölle avattu puutarha ei kuitenkaan ole vain turistikohde. Se toimii myös Hollannin tulppaaninviljelijöiden näyteikkunana. Siellä ostajat pääsevät tutustumaan valikoimiin.

Syksyisin puutarhaan istutetaan seitsemän miljoonaa kukkasipulia kolmeen eri kerrokseen. Siten kukkaloistoa riittää koko aukioloajaksi.

Tiesitkö? 60 % Hollannin maa-alasta on peltoa, osa myös sipulikukkia varten.

Kaikissa kukkapenkeissä on kyltit, joten jos alkaa himoita jotain tiettyä lajia, sen nimen saa helposti selville.

Suurin osa puistosta on suunniteltu englantilaisen puutarhan malliin metsämäiseksi ja kumpuilevaksi maastoksi. Polkuja on 15 kilometrin verran.

Jos pitää ranskalaisista, viivoittimen avulla piirretyistä puutarhoista Versailles’n malliin, niitäkin näkee.

Historiallisessa puutarhassa viljellään satoja vuosia vanhoja tulppaanilajikkeita. Joka vuosi vaihtuvaa kukkamosaiikkia kannattaa kiivetä katsomaan puiston portaille.

Kukkia puskee näkyviin myös useissa kasvihuoneissa. Beatrix-paviljonki on omistettu häikäiseville orkideoille. Oranje Nassaussa esiteltävät kukat vaihtuvat joka viikko ruusuista neilikoihin, liljoihin ja amarylliksiin eli ritarinkukkiin.

Puiston takaa tuulimyllyn vierestä pääsee kurkistamaan postikorteista tuttuja raidallisia tulppaanipeltoja. Kamerat räpsyvät, paikka on puiston suosituimpia selfie-paikkoja. Tuulimyllyjen luota pääsee myös veneajelulle hehkuvien peltojen välissä kulkeviin kanaviin.

Keukenhofin edestä voi vuokrata polkupyörän, jolla pääsee läheltä katselemaan värikästä peltomaisemaa. Lissen-reissuun kannattaa varata koko päivä.

Tiesitkö? Ensimmäiset tulppaanisipulit istutettiin Hollantiin 1593.

Mukaan kukkaparaatiin

Huhtikuun lopussa koko Länsi-Hollannin Bollenstreek eli sipulikukkien alue juhlii Bloemencorso-paraatia.

Kirjava kukkaparaati kulkee Noordwijkerhoutista Keukenhofin läheltä useiden kaupunkien läpi Haarlemiin. Kulkueen autot on koristeltu suurilla kolmiulotteisilla taideteoksilla, jotka on tehty kukkasista. Tämän vuoden teema on hollantilainen design.

Paraatissa voi nähdä kukkasista rakennettuja ruokia, kenkiä, laivoja, eläimiä ja julkkiksia – ja toki kukkasista sommiteltuja kukkia. Tulppaaneja ei taideteoksissa juurikaan käytetä, vaan kaikkea muuta narsisseista paprikoihin.

Kukista tehty kukkaveistos.
Kukista tehty kukkaveistos.

Tiesitkö? Uuden tulppaanilajikkeen jalostus vie yli 15 vuotta.

Tuoksu on huumaava, aivan eri luokkaa kuin Keukenhofissa. Ensikertalaisen silmiin kulkue vaikuttaa pökerryttävän pitkältä. Tunnelma on kuin karnevaaleissa. Monille pikkukaupungeille se on vuoden suurin tapahtuma. Seudulle kerääntyy yhteensä jopa miljoona katselijaa, osa on paikallisia, osa matkailijoita.

Reitti on pitkä, joten sen varrelle mahtuu onneksi hyvin. Keskipäivällä kulkue voi olla olla jopa pari tuntia myöhässä aikataulusta.

Mutta ei se mitään, katujen varrella olevista kahviloista voi napata odotellessa kahvin tai oluen. Kukkien keskellä ei kärsitä kiireestä.

Aamulla Aalsmeeriin

Arkiaamuisin järjestettävään Aalsmeerin kuuluisaan kukkahuutokauppaan on syytä varustautua hyvin kengin, sillä käveltävää kertyy. Huutokauppa toimii maa-alaltaan maailman suurimmassa talossa. Tungosta ei tarvitse pelätä.

Schipholin lentokentän vieressä sijaitseva Aalsmeerin pikkukaupunki tunnetaan kukkien pääkaupunkina, niin paljon siellä viljellään erilaisia kasveja. Tosin tulppaanit puuttuvat.

Tuskin edes Keukenhofissa pääsee näkemään yhtä paljon erilaisia kukkia kuin Royal Flora Hollandin huutokaupan kärryissä. Neilikoita, liljoja, freesioita ja verenpisaroita. Ruusuja ja gerberoita. Värit häikäisevät.

Tiesitkö? Tulppaani on peräisin ottomaaneilta. Nimi tuli turbaanista.

Matkailija pääsee ihailemaan loputtomia kukkajonoja vain yläparvelta. Hämmentävässä logistiikan ihmeessä vaunuja liikkuu automaattisia ratoja pitkin ja osa erilaisten trukkien ja autojen vetäminä, melkein kuin simulaattoripelissä.

Välillä ilmaan tulvahtaa jonkin tietyn kukan tuoksu, kun tätä lajia täynnä oleva vaunu ajaa ohi. Ihminen tunnistaa tiettävästi jopa kymmenentuhatta tuoksua.

Huutokauppaan tulee kukkia Hollannin lisäksi etenkin Afrikan maista, ja tuotteita myydään tukuille ympäri maailmaa, myös Suomeen. Tukku ei myy kukkia yksityisille kävijöille.

Kukkahuutokauppa on avoinna arkisin kello 7-11, paitsi torstaisin 7-9.

Paikalle kannattaa mennä viimeistään aamukahdeksalta, sillä sen jälkeen kukat alkavat huveta.

Päivällä puutarhaan

Aalsmeerin historiallinen puutarha on huutokaupan lähes täydellinen vastakohta: se on juuri sopivan kokoinen ja hyvällä tavalla vanhahtava ja patinoitunut.

Perille pääsee bussilla, mutta tänne voi myös kävellä suoraan huutokaupasta. Välimatkaa on vain muutama kilometri.

Kävellessä kukkamatkailija voi nuuhkia ilmaa, ihastella pihaistutuksia ja katsella De Leeuw -tuulimyllyä. Sen siivet pyörivät, toisin kuin monen muun Hollannin vanhan tuulimyllyn.

Pitkänomainen puutarha on rakennettu aikamatkaksi, jossa voi kulkea ikään kuin vuosisatojen läpi ja samalla erilaisten lajien ohi. Täällä tekee mieli kaivaa kamera esiin lähes joka nurkassa. Jo vajat ja muut rakennukset ovat hurmaavan kauniita.

Kukista voi tehdä vaikka sammakon.
Kukista voi tehdä vaikka sammakon.

Tiesitkö? Tulppaani oli aluksi kallis statustuote, jota himoittiin.

Lähes kaikki työntekijät ovat vapaaehtoisia, joten he työskentelevät ilman palkkaa. He kertovat mielellään kasveista, joihin lukeutuu valtava määrä erilaisia syreenejä sekä erikoinen päärynäpuu, josta saa 13:a eri lajia päärynöitä.

Myös hortensioita, ruusuja ja kärhöjä riittää tunnelmallisissa vanhoissa kasvihuoneissa. Kasveja voi ostaa mukaan.

Aalsmeeriin tekee mieli palata vielä uudestaankin, esimerkiksi juhannuksen tienoilla järjestettävän koko kaupungin kukkafestivaalin aikaan.

Tai ehkä tulen kaupunkiin seuraavalla kertaa alkusyksystä, kun puutarhan vihannestarhan ja hedelmäpuiden satoa on myynnissä.

Silloin Keukenhofissa vasta istutetaan seuraavan kevään sipuleita, mutta Aalsmeer kukkii edelleen.

Puutarhurin parhaat ostospaikat 

1. Het Oosten

Hollannin suurin puutarhaliike on pökerryttävän iso, 40 000 m2. Siellä kannattaa käydä, vaikkei ostaisi mitään. Matkalaukkuun sopivia ruukkukukkia on paljon. Aalsmeerderweg 393. 

2. Morning Glory

Eksotiikkaa! Osta appelsiinitimjami, ananasmansikka tai talvenkestävä banaani. Noordpolderweg 6. 

3. Belle Epoque

Kauppa on nähtävyys, joka tarjoaa paljon romanttista silmänruokaa. Ruusulajeja on yli 700, monia niistä voi ostaa mukaan ruukkuversioina ja leikkokukkina. Oosteinderweg 489. 

 

Kirjoittaja Maija Haavisto on Amsterdamissa asuva parvekepuutarhuri, joka kiertää ahkerasti Hollannin puutarhoja.

Artikkeli on julkaistu  ET Matkaopas -lehden numerossa 2/2017.

Näin pääset perille

 • Helsinki–Amsterdam alkaen 100 e.
 • Schipholin lentokentältä suoraan Keukenhofiin vie bussi 858. Pysäkillä on usein jonoa. Matka kestää puolisen tuntia.
 • Kukkahuutokauppaan ja Aalsmeerin keskustaan kulkee Amsterdamin keskustasta bussi 172. Matka-aika on noin tunti.
 • Kukkaparaati Bloemencorson reitille Sassenheimiin, Hillegomiin ja Haarlemiin pääsee Amsterdamista junalla.
 • Junissa ja busseissa kaikkialla Hollannissa toimii sama matkakortti, chipkaart. Korttiin saa ladattua rahaa suomalaisella luottokortilla suurimmilla rautatieasemilla.

Paras aika matkustaa

 • Tänä vuonna Keukenhof on auki joka päivä 23.3.-21.5. Säistä riippuen upein kukkaloisto on yleensä huhtikuun puolivälissä. Lippu kannattaa ostaa etukäteen netistä, 16 e. Bloemencorso järjestetään 22.4. ja kannattaa yhdistää matkaan, jos mahdollista. 
 • Aalsmeerin festivaalit 17.–18.6. Kukkia, taidetta, musiikkia ja herkuttelua. 

Hyvä tietää

 • Keväisessä Hollannissa lievästikin siitepölyallerginen oireilee herkästi ja aiemmin kuin Suomessa. Koivuja maassa on vähän.
 • Apteekkeja on paljon, mutta harva niistä on auki iltaisin ja viikonloppuisin.

Rynniminen ja kantamukset aiheuttavat vaaraa liukuportaissa. Tiedätkö, mikä on viranomaisen suosittelema tapa matkustaa niissä?

Länsimetro tilasi hissi- ja liukuporrasyritys Koneelta yhteensä 60 liukuporrasta. Vaan osaammeko matkustaa niillä?

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes julkaisi varmuuden vuoksi tiedotteen, jossa se neuvoo oikean tavan:

– Liukuportaissa ei ole tarkoitus juosta tai edes kävellä, vaan seisoa askelmalla ja pitää kaiteesta kiinni.

Seiso askelmalla ja pidä kiinni kaiteesta.

Tukesin mukaan liukuportailla ja -käytävillä sattuu joka vuosi kymmeniä tapaturmia. Virasto muistuttaa, että vaaravyöhykkeessä ovat erityisesti kiirehtivät, ikääntyneet, lapset ja päihtyneet.

Kiireinen kävelijä tai juoksija ei aiheuta vaaraa vain itselleen vaan myös muille. Hän voi horjuttaa muiden metromatkustajien tasapainoa rynnätessään heidän ohitseen.

Kaikki samalle porrasaskelmalle

Ikäihmiselle ja liikunta-apuvälineen kanssa liikkuvalle Tukes suosittelee hissiä liukuportaiden sijaan.

Suuret esineet, kuten rollaattori ja lastenvaunut, eivät kulje turvallisesti liukuportaissa. Ohjeistuksen mukaan kaiken mukana kulkevan tulee mahtua samalle porrasaskelmalle matkustajan kanssa.

Tukesin johtava asiantuntija Antti Savola toteaa nyrkkisäännön:

– Liukuporras on turvallinen, kunhan muistaa perusasiat. Seiso askelmalla. Pidä kiinni käsijohteesta. Varo vaatteiden ja kenkien joutumista rakoihin. Älä leiki liukuportaissa.

Yleisimmät tapaturmat liukuportailla

 • Kaatuminen.
 • Vaatteiden tarttuminen askelman ja kampalevyn väliin, kun matkustaja on poistumassa liukuportaista. Pitkät kengännauhat ja pitkät huivit vaativat tarkkuutta.
 • Kumijalkineen takertuminen askelman ja kaidelevyn väliin.
 • Sormien puristuminen liikkuvan käsijohteen ja kaiteen väliin.
 • Pienten lasten sormien puristuminen käsijohteen sisäänmenokohdassa.
 • Kaiteen yli putoaminen alempaan kerrokseen.

Alla olevalla Tukesin videolla neuvotaan, miten liukuportaissa seistään oikeaoppisesti:

Länsimetro avautuu vihdoin

Matkustaja pääsee viimeinkin metrolla Helsingistä Espooseen 18. marraskuuta 2017. Reitti kulkee ensin Matinkylään, myöhemmin myös Kivenlahteen. Rakentaja kertoo viivästymisen johtuvan siitä, että loppuvaiheen töille ja käyttöönottovaiheelle ei ollut varattu riittävästi aikaa.

Yrityksen sivulla puolustellaan, että hanke on Suomen suurin infrahanke ja että näin mutkikkaan hankkeen käyttöönottovaiheesta ei ollut kokemusta. Insinöörien ihmemaassakaan kaikki ei aina suju kuin leikki.

Metroasema sijaitsee yleensä syvällä maan alla, josta ylösnousemukseen tarvitaan liukuportaita. Uusi Koivusaaren metroasema on maailman ainoa merenalainen asema. Sen liukuportaat ovat Suomen pisimmät, mittaa on 76,1 metriä.

Lähteet: Länsimetro ja Tukes

Vierailija

Tiesitkö tätä? Metron liukuportaissa ei saa kävellä – espoolaisilla tilaisuus näyttää esimerkkiä

Ei oo kiire, mutta jalka nousee kirjoitti: Olen syyllistynyt kävelemään liukuportaissa. Käyttäisin portaita jos se olisi mahdollista. Tuntuu typerältä seisoskella kun jaksaa kävelläkin ! Noin minäkin teen, jos ei ole muita kulkijoita esteenä. Portaiden nouseminen on tosi hyvää liikuntaa, varsinkin kipeälle lonkalle, joka enemmän vihottelee seisomisesta kuin kävelystä.
Lue kommentti

Phuketin trooppisella lomasaarella tulee hiki syödessä. Chiliä roiskitaan reilusti, ja annokset ovat isoja.

1. Old Siam – Varpaat hiekassa

Romanttinen illallinen kahdelle? Old Siamissa onnistuu.
Romanttinen illallinen kahdelle? Old Siamissa onnistuu.

Aurinko laskee Nakalayn lahdelle. Tämä on oikea hetki kattaa pöytä rantahiekalle ja heittäytyä syömään herkkuja, joilla Thaimaan kuninkaalliset ovat vaativia makuhermojaan lepyttäneet.

Old Siam toimii ylellisen Thavornin lomakylän rantaravintolana. Hotellin tyyliin sopii, että keittiö kokkaa "royal cuisinea".

– Thaimaan hovissa kehitettiin 1700-luvulla huippuunsa elegantit makuyhdistelmät ja kasvisten ja hedelmien kaivertaminen pienoisveistoksiksi. Ammennamme sieltä ideat, keittiön kuningas, keittiömestari Nau kertoo.

Old Siamissa kokataan Thaimaan kuninkaallisen keittiön opein.
Old Siamissa kokataan Thaimaan kuninkaallisen keittiön opein.

Ilta hämärtyy, ja rantapöytään kannetaan kippo poikineen. Alkupalat rouskuvat ja ratisevat rapunyyttien ja friteerattujen kasvisten matkatessa mahaan. Papaijasalaatista siirrytään grillattujen äyriäisten ihmeelliseen maailmaan. Kaiverrettuja kasviksia ei raaskisi millään rikkoa hampaillaan.

Miksi tänne? Mässäilyä tyylillä järkihintaan.

Thavorn Beach Village Resort, 6/2 Moo 6, Nakalay Bay, Patong Beach. thavornbeachvillage.com

 

2. Watercourt – Parasta pinnan alta

Watercourt tilaa kalat ja äyriäiset lentorahtina eri puolilta maailmaa pyyntituoreena.
Watercourt tilaa kalat ja äyriäiset lentorahtina eri puolilta maailmaa pyyntituoreena.

Banyan treen viiden tähden luksusresortti Bang Taon Laguna Beachilla tarjoaa Phuketin parhaan paketin paratiisilomalle. Huikeat villat, täydellinen golfkenttä, maailmankuulut hierontapalvelut ja sitten ne ravintolat: tinkimättömän thairuoan Saffron, elegantti japanilainen Tamarind ja takuutuoreiden merenelävien Watercourt.

Viimeksi mainittu nauttii herkkusuiden keskuudessa kulttimainetta iltaisin palmujen katveeseen katettavan kalatiskinsä ansiosta. Pitkään tiskiin asetellaan pedanttisen tarkasti eri puolilta maailmaa tuoreena lennätettyjä kaloja ja äyriäisiä. Ottaako merianturaa Doverin vesiltä, paikallista napsijaa, vihersimpukoita, Tyynenmeren hummeria vai viittä eri lajia ostereita?

Ja hitot, otetaan vähän kaikkea. Mereneläväthän ovat kevyttä ja sulavaa ruokaa.

Jos à la carte -tyyli vetää puoleensa, tilaa vaikkapa partaveitsisimpukka-ceviche.

Miksi tänne? Banyan Tree on näkemisen väärti.

Watercourt, Banyan Tree, 33/27 Moo 4, Srisoonthorn Road, Cherngtalay, banyantree.com

 

3. Kan Eang@Pier – Kalastajan kaveri

Laiturin päästä lähtevät lautat Phuketin paratiisisaarille, mutta onni löytyy lähempääkin. Laiturin vieressä kannetaan pöytään kala- ja äyriäisruokia, joita tullaan syömään saaren kauimmaisista kolkistakin. Chamnan ja Wallee Badrantabutrin avasivat vuonna 1973 perheravintolan, jonka kanta-asiakkaita olivat aluksi vain kalastajat perheineen. Ruoka oli kotoisaa ja väärällään chiliä.

Kun Phuketista kasvoi suosittu lomasaari, perhe laajensi ravintolaa. Äidin ohjeet pidettiin kunniassa eikä tuoreudesta tingitty. Ravintolan nimeen sorvattiin @-merkki.

– Meille mahtuu kerralla yli 600 syöjää. Kaikille riittää päivän tuoretta kalaa ja äyriäisiä, kylämme on täynnä kalastajia, kertoo vieraita emännöivä Apirade Ew Jitharn.

Kan Wangissa tarjotaan vain tuoretta kalaa.
Kan Wangissa tarjotaan vain tuoretta kalaa.

Nuori tarjoilija esittelee ylpeänä tulipunaista napsijaa, hummereita ja rapuja. Maistan alkuun friteerattuja merileviä ja jättikatkarapuja, sitten upeasti grillattua kalaa ja kuningasrapua aromikkaan tamarindi-kastikkeen kera. Rapucurryssa on chilin tuhtia potkua. Se taittuu vasta suloisella kookosjäätelöllä ja hevoskastanjakastikkeella.

Miksi tänne? Ruoka on taiten tehtyä ja raaka-aineet takuutuoreita.

Kan Eang@Pier, 44/1 Viset Road Moo 5, Patak Villa, Muang. kaneang-pier.com

 

4. Tunk-Ka Cafe – Kukkulan kuningas

Tunk-Kan omistajat saivat idean Phuketin korkeimmalla kukkulalla sijaitsevasta ravintolasta lomaillessaan Sveitsissä.
Tunk-Kan omistajat saivat idean Phuketin korkeimmalla kukkulalla sijaitsevasta ravintolasta lomaillessaan Sveitsissä.

Phuket Town on tunnettu mainioista ravintoloistaan. Hyvää katuruokaa saa muutamalla eurolla. Täydelliseen ruokahetkeen tarvitaan muutakin, nimittäin hieno näköala miellyttävässä miljöössä. Silloin suunnataan Rangin kukkulalle, joka nousee 140 metriin.

Heti näköalapaikan naapurissa on Tunk-ka Cafen sisäänkäynti metsän siimekseen. Terasseilta levittäytyy uljas maisema yli kaupungin. Tunk-kan kulinaarisen maineen on luonut keittiön valtiatar, rouva May.

-Omistajilla on kiinalaiset sukujuuret, joten yhdistelen Phuketin tulisia makuja kiinalaisiin, poimin molemmista maista parhaat palat, May kertoo.

Mayn yllytyksestä maistan Moo Hongia, muhitettua ja marinoitua possunvatsaa ja viiriäisen munia chililiemessä. Hikikarpalot helmeilevät otsalla.

Tunk-Ka Cafe tarjoaa tulisia thaimakuja kuin isoäidin keittiöstä.
Tunk-Ka Cafe tarjoaa tulisia thaimakuja kuin isoäidin keittiöstä.

Phuketissa käytetään ruuanlaitossa runsaasti banaaninlehtiä. May käärii niihin marinoituja kanapaloja ja uppopaistaa nyytit. Sano tarjoilijalle Gai Hor Baitoey, jos haluat yhtyä sensaatiomaisen maukkaisiin kanakarkeloihin.

Miksi tänne? Näköalaravintola on parhaimmillaan auringonlaskun jälkeen. Ruokalista on pitkä kuin Kiinan muuri, 16 erilaista kahvia. Hintataso on edullinen.

Tunk-ka Cafe, Kosimbee Road, Rang Hill, Phuket Town, puh. +66 76 211 500.

 

5. Bangla Street – Bileet Patongilla

Patongin Bangla Street on Puhketin yöelämän ykkönen.
Patongin Bangla Street on Puhketin yöelämän ykkönen.

Palmurantojen rauha on muisto vain, kun astelen Patongin keskustaa halkovaa Bangla Streetia. Valo- ja meluviidakko synnyttävät aivoissa mielipuolisen impulssiruuhkan. Baarien ämyrit syytävät bilebiittiä, niukasti puetut naiset hetkuttavat lanteitaan baaritiskeillä, ja sisäänheittäjät nykivät hihasta ryystämään puoli-ilmaisia drinkkejä. Hus, sivummalle syntiset, nyt syödään!

Bangla Beer Gardenin nimi hämää, sillä paikassa pääosassa ovat ruokakojut. Yksi on erikoistunut äyriäisiin, toinen ribseihin, kolmas barbecue-kanaan. Lisää ruokakojuja löytyy viereisen The Food Court -ruokakeitaan sisätiloista. Valitsen runsain yrtein ryyditetyn ja kananmunalla terästetyn nauta-nuudelikeitto Pad Thain. Saan kupillisen tuhteja makuja 3 eurolla.

Katuruokakioskeissa ruoka on hyvää ja halpaa. Nautanuudelisoppa täyttää vatsan kolmella eurolla.
Katuruokakioskeissa ruoka on hyvää ja halpaa. Nautanuudelisoppa täyttää vatsan kolmella eurolla.

Illan gourmet-osuuden hoidan rantakadulla vuodesta 1979 päivystäneessä Patong Seafoodissa. Tarjoilijalle osoitetaan tuoretiskistä, mitä merenelävää haluaa. Näytän kissankokoista hummeria.

Varttia myöhemmin syön elämäni mehevintä grillattua herrojen herkkua. Luksusruoka on Phuketissakin hinnoissaan, liki 20 euroa, mutta jokainen suupala on hinnan väärti.

Lopuksi käväisen Banglan poikkikadun päässä Midnight Sunissa.

– Maistuisiko Fisu vai Salmari, kysyy sinivalkoista kuppilaa isännöivä leppoisa Janne Manninen.

Miksi tänne? Kun haluat juhlia, Patong tarjoaa vaihtoehdon joka lähtöön. Oluen saa baarissa alle eurolla.

Bangla Beer Garden & The Food Court, Bangla Road 70.
Midnight Sun Restaurant, Bangla Road 54/11.
Patong Seafood, Thaweewong Road 130.

Patong Seafood on erikoistunut hummereihin. Ne valitaan itse tiskistä kokin valmistettavaksi.
Patong Seafood on erikoistunut hummereihin. Ne valitaan itse tiskistä kokin valmistettavaksi.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 5/2016.