Upeiden maisemien El Hierro sopii omatoimiselle matkaajalle.
Upeiden maisemien El Hierro sopii omatoimiselle matkaajalle.

Pienimmän Kanariansaaren, El Hierron, merellisyys on väkevää ja metsä upea. Hiljaisuus humisee korvissa. Tuuli puhaltaa rosoisilla rantakallioilla ja vanhojen tulivuorten yli. 

El Hierro muistuttaa muodoltaan hutiloiden käärittyä croissantia. Maisemaa täplittävät laakeripuu- ja kanarianmäntymetsät, laidun- ja viljelymaat sammaleisine kiviaitoineen. Näen rosoiset kalliot, laavakentät ja jäähtyneet tulivuoret.

Hiekkarantoja on vähän, ja ne ovat pieniä. Saaren ilmapiiri on ainutlaatuisen kiireetön. Lentoreittejä ei kulje saaren yli, teollisuutta ei ole, paitsi muutama kivilouhos.

El Hierrolla tuntee olevansa Euroopan etäisellä reunalla, ikuisessa keväässä. Talvella mantelipuut kukkivat valkeina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Motto on tranquilidad

Tranquilidad, rauhallisuus, on ikivanha elämänasenne. El Hierrolla ei hötkyillä. Asiat etenevät omaa tahtiaan, ja lopulta kaikki tärkeät jutut tulevat tehdyksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lentokentältä vuokraamme auton neljäksi päiväksi. Siinä ajassa ehtii kiertää saaren miltei kokonaan. Tiet ovat mutkaisia, mutta hyväkuntoisia. Nummimaisella ylängöllä satapäinen lammaslauma keskeyttää matkanteon pari kertaa.

Saarella viihtyy tyräkki, jonka tunnistaa maitiaisnesteestä.
Saarella viihtyy tyräkki, jonka tunnistaa maitiaisnesteestä.

Asumme La Caletan uneliaassa rantakylässä lähellä lentokenttää. Meteliä ei ole, ja ulos mennessä näkee hyvällä tuurilla pari ihmistä ja pari autoa.

Edullinen Apartamentos Villa Marina -lomahuoneistomme sijaitsee kauniilla paikalla. Parvekkeelta näkee auringonnousun ja lentokoneen laskun. Vain parina yönä Villa Marinassa on muita turisteja. Muuten on rauhallista ja hiljaista.

Saaren kylämäinen, 5 000 asukkaan pääkaupunki on rakennettu rinteeseen, portaittain terasseille noin 700 metrin korkeuteen. Kaupungin nimi Valverde tarkoittaa vihreää laaksoa, mikä onkin kuvaava sanapari. Jyrkkien katujen verkosto on talvisin yleensä pilvien sisällä.

Merirosvovaaran takia Kanarian pienin pääkaupunki oli pakko sijoittaa sisämaahan. Neitsyt Marian kirkkoa alettiin rakentaa 1767, ja se on yhä kaupungin näyttävin rakennus. Klassista barokkityyliä edustavasta tornista tähyiltiin valppaasti merelle – ja tähyillään yhä.

Karkea turpa kämmenellä

Patikointi on monien pääharrastus saarella. Nousemme aurinkoiselta La Caletan rannalta ylös sumuiseen Valverdeen vanhoja, kivimuureilla reunustettuja aasipolkuja pitkin.

Vehreillä rinneniityllä laiduntaa lampaita ja kuparinruskeita hevosia. Aluksi ne arastelevat mutta tulevat sitten tervehtimään. Mietin, mitä voisin antaa niille. Kaverin repussa on marmeladipalloja, joten tarjoamme liinaharjoille niitä. Näyttävät maistuvan.

Ratsastusloma metsissä ja jyrkillä rantapoluilla voi olla ikimuistoinen.
Ratsastusloma metsissä ja jyrkillä rantapoluilla voi olla ikimuistoinen.

On hauskaa tuntea karkea, kiitollinen turpa kämmenellä. Kun lähdemme, toinen hevosista juoksee perääni. Se tulee melkein päälle, haluaa niin kovasti lisää makupaloja. Hevonen on sympaattinen, herkkä ja samalla voimakas eläin.

Maailman hiljaisin museo

Pozo de las Calcosas on vanha, entisöity kalastajakylä, perinteisen arkkitehtuurin ulkoilmamuseo. Calcosa viittaa saarella yleiseen pensaaseen, jota vuohet syövät. Omalaatuinen kolkka piileksii kallion reunalla korkean jyrkänteen alla. Talojen seinät ovat tuliperäistä, harmaata luonnonkiveä – kanarialaiset ovat mestareita käsittelemään kiveä. Kattoparrut on peitetty rukiin oljilla.

Kylä on aavemaisen hiljainen, paikalla ei ole ristin sielua. Mahtavat mainingit jylisevät rosoisiin rantakallioihin, ja suolainen vesisumu leijailee ilmassa. Ylhäällä kallioseinämän yläpuolella on perheravintola Casa Carlos, josta saa tuoretta grillattua kalaa ja äyriäisiä.

Kokki kertoo, että läheisen El Mocanalin kylän asukkaat tulevat kalastajakylään kesäisin ja viikonloppuisin. Mocanal sijaitsee 700 metrin korkeudessa peltojen ja laitumien ympäröimänä.

Kuljettajan kannattaa olla valppaana tiellä. Vaellusreitit ovat hyvin merkittyjä.
Kuljettajan kannattaa olla valppaana tiellä. Vaellusreitit ovat hyvin merkittyjä.

Papat raitilla

La Restinga on Euroopan eteläisin satama. Pieni 600 asukkaan kalastajakylä makaa saaren aurinkoisessa mutta karussa eteläkulmassa tiilenpunaisten kukkuloiden keskellä. Niillä kasvaa puolipallon muotoisia palsamityräkkipensaita.

Talvisin kylä on kuin rauhaa kaipaavan toiveuni. Kallioseinämä suojaa pientä mustahiekkaista uimarantaa.

Kanarian komeimmalta aallonmurtajalta kylä ja kalasatama avautuvat parhaiten. Valliin on muotoiltu silmäniloksi betonista upeita aaltoja ja veneitä.

Talojen takaa kohoaa punaharmaa tulivuoren kraatteri, 197-metrinen Restinga. Kylän ainoat turistit istuvat Mar de las Calmas -ravintolan terassilla. He nauttivat auringosta, raikkaasta säästä ja tuoreista meren antimista. Muutama hattupäinen pappa porisee raitilla. Jokunen kalastaja palaa mereltä laituriin.

Laavakentällä, avarassa maisemassa puuttomalla mäkilakeudella on helppo patikoida ilman eksymisvaaraa. Köyden muotoon jähmettyneestä mustasta laavasta pistää esiin valverdenmehipuun punavihreitä ruusukkeita.

Kylissä voi olla satojen metrien korkeuserot.
Kylissä voi olla satojen metrien korkeuserot.

Kylän edustalla, viitisen kilometriä merelle päin, tapahtui vedenalainen tulivuorenpurkaus vuonna 2011. Silloin kaikki kyläläiset jouduttiin siirtämään turvaan, ja turismi saarelle pysähtyi.

Kylän eristyneisyydestä kielii se, että ensimmäisen baarin perusti tänne eräs saksalainen vuonna 1960. Vesijohto saatiin vasta 1974. Perille pääsee myös bussilla Valverdesta El Pinarin kautta.

Kanarian upein sukelluskohde

La Restingan edustalla on Kanariansaarten paras sukelluskohde. Pinnan alle kätkeytyy vedenalaisia luolia, kivikaaria, kielekkeitä ja tunneleita. Ne ovat syntyneet purkauksien laavavirroista.

Merenpohja putoaa jyrkästi 300 metriä rannikon lähellä. Merivirrat tuovat El Hierrolle lämpimämpää vettä kuin muille Kanariansaarille, joten vedenalainen kasvillisuus on runsasta.

Sukeltaja näkee suuria meriahvenia, keihäsrauskuja, trumpettikaloja ja värikkäitä papukaijakaloja.

Maailman pienin hotelli sijaitsee saaren pohjoisosassa.
Maailman pienin hotelli sijaitsee saaren pohjoisosassa.

Neitsytpatsas matkustaa

Huimaavan kapea asfalttitie tuo meidät mäntyrinteiden halki Ermita de los Reyesille. Eristynyt, valkoinen kirkko jököttää keskellä avaraa pensasaroa.

Joka neljäs vuosi saarelaiset kantavat tanssien ja laulaen kirkon neitsytpatsaan 28 kilometrin matkan täältä Valverdeen. Kuukauden kestävä perinnejuhla on nimeltään Bajada de la Virgen de los Reyes. Liki jokainen saarelainen osallistuu siihen jollain tapaa. Seuraavan kerran juhlitaan heinäkuussa 2017.

Kirkolta jyrkkä serpentiinitie vie alas rantatasanteelle. Entisellä laavamaalla, kiviaitojen suojissa menestyvät appelsiini, banaani, papaija, ananas, avokado, mango ja viikuna. Viinirypälettä ja perunaa viljellään 600 metrin korkeudessa.

Kuohuvat vesimassat iskeytyvät rosoiseen punamustaan laavarannikkoon väkevällä voimalla.

Valokuvaajan unelma

La Fronteran kylässä on valkoiseksi kalkittu Candelarian Neitsyelle pyhitetty kirkko. Sen yläpuolella kohoaa kellotorni punaisella Joapira-kukkulalla, taustalla tumma vuorenseinämä antaa kontrastia valkealle rakennukselle. Se on Kanarian kuvatuimpia nähtävyyksiä.

Kuuluisa on myös Guinnessin ennätyskirjassa maailman pienimmäksi mainittu hotelli, Punta Grande. Se sijaitsee Las Puntasin kylässä saaren pohjoisosassa.

Vuonna 1884 valmistunut neljän huoneen hotelli seisoo yksinäisellä kalliokielekkeellä. Yöpyjä saa kuunnella aaltojen jyminää, kun ne lyövät kallioihin ja työntyvät maanalaisiin luoliin. Nämä onkalot voi nähdä hotellin takana. Yöpyminen tuntuu kuulemma kuin nukkuisi keskellä valtamerta.

Hotellin alakerrassa on pienimuotoinen merimuseo. Seinät ovat täynnä merenkulkuun liittyviä rekisterikilpiä ja lyhtyjä.

La Fronteran kirkon kellotorni on Kanarian kuvatuimpia.
La Fronteran kirkon kellotorni on Kanarian kuvatuimpia.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 4/2016.

Hyvä tietää

Näin pääset perille

El Hierrolle ei ole suoria lentoja Suomesta. Meno-paluu Helsinki–Teneriffa alkaen 280 e. El Hierrolle lennetään Teneriffan Los Rodeosin kentältä potkurikoneella. Lento kestää 40 minuuttia. Lippu 36–72 e. binternet.com

Bussi Teneriffan Reina Sofian kentältä Los Rodeosin kentälle, Titsa-linja 340 neljästi päivässä, noin 10 e. Taksi 85 e.

Autolautta Volcan de Tirajana kuudesti viikossa Los Cristianos–El Hierro. Matka kestää 2 t 45 min. Meno-paluu noin 100 e. Linja 111 lentokentältä Los Cristianosin satamaan 30 minuutin välein aamusta iltaan, 3,70 e. Taksi 20 e.

Taksi El Hierron lentokentältä Valverdeen 15 e.

Paras aika matkustaa

Loka–toukokuu. Ilmasto melko vakaa ympäri vuoden. Päivälämpötila noin 24 astetta.

Majoitus

Rauhallinen ja turvallinen lomakohde. Yöelämä olematonta. Valverdessa yksi klubi. Ostosmahdollisuudet välttävät. Kymmenen keskisuurta hotellia, lomahuoneistoja. Lue lisää täältä.

Maaseutumajoitusta löydät täältä.

Muita tietoja

Saari on Kanarian läntisin, 10 000 asukasta, 60 000 matkailijaa vuodessa. Korkein huippu 1501 m. Tulivuorien kraattereita yli 500, luolia ja laavakäytäviä 70. Rannikko on jyrkkää. Saaren koko 15 x 30 km.

Bussit kulkevat Valverdesta La Restingaan neljästi päivässä. Valverde–La Frontera ja lentokenttä–Valverde viidesti päivässä. transhierro.com

Valverden etelälaidalla on marketteja. Parhaat ravintolat ovat La Fronteran Guachinche Frontera ja La Casa Abajo, La Restingan Tasca La Laja ja Valverden Tasca El Secreto. Valverden paras kahvila on Coffeplus.

Hintoja

Auton päivävuokra noin 30 e.

Sukelluskurssi La Restingassa alkaen 200 e, hinta sisältää majoituksen 4 yöksi. Lue lisää täältä.

Keijo Laitinen

Olemme vaimon kanssa asuneet saarella 12 talvea.Toimittaja on kirjoitellut saaresta juuri niinkuin se on. Kaunis ,rauhallinen saari ja ystävälliset ihmiset. Tänne on aina muva tulla talveksi. Meillä on Estatacan satamassa kalastusvene joka on pääasiassa meidän yhteinen harrastus ja viemme myös halukkaita merelle kalaan. Kuvia veneestä Nina del Mar. Tervetuloa saarelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla