Sopotin hiekkarannalla riittää tilaa.
Sopotin hiekkarannalla riittää tilaa.

Puolan rannikkokaupunkien puolesta puhuvat läheinen sijainti, hyvät yhteydet ja edullinen hintataso.

 • 1. Gdansk: Kuninkaan tiellä

Gdanskiin ydin, Długa eli pitkäkatu, alkaa Kultaiselta portilta. Sen läheisyydessä on Pyövelin talo, jossa toimivat Meripihka- ja Vankilamuseo.

Ravintoloiden lisäksi Pitkäkadulla on paljon meripihkaverstaita, jotka jalostavat ”Itämeren kultaa” erilaisiksi koruiksi. Laadukkaimmat ostokset voi tehdä viereisellä Mariackakadulla. Sen alkupäässä on Euroopan suurin
tiilipyhättö Mariankirkko.

Pitkäkatu avautuu Pitkätoriksi, Długi Targ. Komeiden kauppiastalojen julkisivut kohoavat kadun ja torin molemmin puolin. Kaupunki pommitettiin raunioksi toisessa maailmansodassa, mutta talot rakennettiin uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Komeimpia niistä on Artusin hovi, entinen kiltatalo ja pörssi, jossa toimii museo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Iskikö matkakuume? 6 vinkkiä halvempaan lomaan

Artusin hovin edessä seisoo kaupungin tunnus, Neptunuksen patsas ja suihkulähde. Vieressä kohoaa Raatihuone, jonka tornissa heläjää
tasatunnein melodiaa soittava kellopeli.

Pitkätori päättyy Vihreään porttiin, johon päättyy myös Kuninkaantieksi kutsuttu reitti läpi kaupungin Motławajoella.

Joen mutkassa vasemmalla näkyy yksi Gdanskin tunnuksista, mustanpuhuva 1300-luvulla rakennettu nostokurki Żuraw.

 • Meripihkamuseo, Targ Weglowy 26. Muzeum Bursztynussa on esillä sekä hiomatonta meripihkaa että siitä tehtyjä koruja ja taide-esineitä. Kierros päättyy hyytävään Vankilamuseoon. Tiistaisin vapaa pääsy.
 • Dom Schumannów, ul. Długa 45. Upea Schumannien kauppiastalo sijaitsee vastapäätä Raatihuonetta. Talossa on turistitoimiston lisäksi hotelli, joka on sijaintiinsa nähden edullinen.
 • Kauppahalli, Plac Dominkanski 1. Hala Targowassa kannattaa käydä ostamassa edullisia ruokatarvikkeita ja vaatteita. Halli sijaitsee Pańska-kadulla Pitkäkadulta rautatieasemalle päin.

 

 • 2. Sopot: Sannalta sillalle

Gdanskin, Sopotin ja Gdynian välillä liikennöi kätevä SKM-paikallisjuna. SKM-junilla on oma lipunmyyntinsä ja omat lähtölaiturinsa. Lippu pitää leimata ennen junaan astumista.

Gdanskista Sopotiin on parinkymmenen minuutin junamatka. Sopotia ei kannata jättää väliin, varsinkin jos pitää auringonpalvonnasta ja vanhan kylpyläkaupungin leppoisasta tunnelmasta. Upea hienohiekkainen ranta on nelisen kilometriä pitkä.

Kävelykatu Bohaterów Monte Cassinon eli Monciakin varrella on kahviloita, gallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja art noveau -rakennuksia.

Keskivaiheilla tönöttää ”juopunut talo” Krzywy Domek. Sen rakenteissa ei ole yhtään suoraa kulmaa.

Monciak päättyy rantaan, jossa komeilee iso kylpylä- ja kauppakeskus. Vanhaa Sopotia edustaa mahtava Grand Hotel, jossa ovat yöpyneet niin Marlene Dietrich kuin Charles de Gaulle.

Euroopan pisin puusilta Molo työntyy merelle yli puoli kilometriä. Hämärän laskeutuessa sieltä avautuu tunnelmallinen näkymä rannalle ja kaupunkiin.

 • Galeria Kinsky, ul. Kościuski 10. Klaus Kinskin synnyintalossa toimiva baari, jossa on esillä muun muassa kuvia näyttelijän uran varrelta.
 • Jósef K., ul. Kościuski 4/1b. Kirjailija Franz Kafkan romaanihenkilön mukaan nimetty kahvila on sisustettu ”kafkamaisesti” vanhoilla kirjoituskoneilla, lintuhäkeillä ja pölyisillä kirjoilla.
 • Vanha majakka, Pl. Zdrojowy. Sopotin majakka sijaitsee Monciakin alapäässä lähellä Molo-laiturin alkupäätä.

 

 • 3. Gdynia: Laivojen laituri

Gdyniaan tutustuminen on helpointa aloittaa rautatieasemalta, Glównalta. Parin kilometrin päässä häämöttävään rantaan pääsee parhaiten joko Starowiejska- tai 10 Lutego -katua.

Edellisen varrella on edullisia vaate- ja kenkäkauppoja. Starowiejskalla sijaitsee myös kaupungin vanhasta rakennuskannasta muistuttava museo Abrahamin talo.

10 Lutego muuttuu kukkaistutusten ja puiden kaunistamaksi Kościuszkin aukioksi ja lopulta Etelälaituriksi, joka on kaupunkilaisten näyttäytymispaikka.

Laiturin vasempaan reunaan on ankkuroitu museolaivat Błyskawica ja Dar Pomorza. Rannassa kohoaa Gdynian maamerkki, asuin- ja toimistokompleksi Sea Towers.

Laiturin päässä näkyvät metallimastoista koottu merenkulkijoiden muistomerkki sekä kirjailija Joseph Conradin jyhkeä patsas. Niiden läheisyydessä sijaitsevat turistitoimisto ja meriakvaario. Samalta puolelta avautuu näkymä
isoon huvivenesatamaan.

Laiturin keskellä on ravintoloita ja baareja, joissa voi haukata välipalaa. Jalkoja lepuutellessa on hauska seurata ihmisten hyörinää ja katutaiteilijoiden esityksiä.

 • Turkoosina hohtava hävittäjäalus Błyskawica on rakennettu Englannissa 1935 ja kolmimastoinen fregatti Dar Pomorza 1909 Hampurissa.
 • Meriakvaario, Al. Jana Pawla II 1. Akwarium Gdýnskiessä on esillä kiinnostava kokoelma mereneläviä, käärmeitä ja fossiileja. Terassikahvilasta on näköala merelle. Avoinna klo 9–19. www.akwarium.gdynia.pl

Puolan kolmoiskaupunki

Sijainti Trójmiasto eli Kolmoiskaupunki sijaitsee Pohjois-
Puolassa Itämeren rannalla. Gdyniasta Sopotiin on 10 km,
Sopotista Gdanskiin 14 km.

Asukasluku Gdynia 250 000, Sopot 40 000, Gdansk 460 000.

Kieli Puola. Englantia osataan vaihtelevasti.

Paras aika matkustaa Alkukesä ja alkusyksy.

Aikaero Suomeen –1 tunti.

Suuntanumero +48-58.

Raha Zloty. 1 € = 4,10 PLN.

Hintataso Vaatteet, ruoka ja julkiset kulkuneuvot edullisia.

Lentäen Finnair lentää kesäkaudella suoraan Helsingistä Gdanskiin. Gdanskin
kentältä on kaupungin keskustaan 14 kilometriä.

Lisätietoja visitgdanskeu--visit3city

Sisältö jatkuu mainoksen alla