ET-lehden lukijamatkalla Tonavan-risteilyllä:
Telle Virta (vas.) ja Leena Sarva olivat tulleet risteilylle Hämeenlinnasta.
Telle Virta (vas.) ja Leena Sarva olivat tulleet risteilylle Hämeenlinnasta.

Telle ja Leena toteuttivat haaveensa kuutamouinnista ja Marjatta sai syntymäpäiväserenadin tenori Jyrki Anttilalta. – Silloin on lähdettävä, kun vielä jaksaa, tuumittiin Tonavan risteilyllä.

Kyllähän meidät pitäisi holhouksen alle laittaa, tämän matkahulluuden kanssa, nilsiäläinen Sinikka Pyykkönen, 68, nauraa, kun häneltä tiedustelee reissaamisesta.

– Lapsenlapsi kyselee meiltä usein, että joko ukki on varannut uuden matkan, ja niin hän kysyi ennen tätäkin matkaa. En kertonut, että Juhani on varannut jo seuraavankin reissun!

Risteily vie Pyykköset Wieniin, Budapestiin, Bratislavaan ja Melkin luostariin. Sinikka istuu miehensä Juhanin, 66, kanssa Rosa Rivan illallispöydässä ja maistelee wiener schnitzeliä. Tonava on ollut pitkään pariskunnan haaveena: tällä matkalla yhdistyvät musiikki ja mielenkiintoiset kohteet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rosa Rivan kannella pääsi pikku altaaseen vilvoittelemaan.
Rosa Rivan kannella pääsi pikku altaaseen vilvoittelemaan.

Kauniisti sanottuna sika

Pyykköset lähtivät varhain aamulla Helsinki-Vantaalta kohti Müncheniä, josta bussi on tuonut heidät Passauhun, Tonavan-risteilijä Rosa Rivan tukikohtaan. Siellä on 72 muutakin ET:n lukijaa: pariskuntia, porukoita, yksinkin matkustavia.

Kun oli vähän kierretty Rosa Rivaa ja käyty kannella ihmettelemässä poikkeuksellisen kuumaa ilmaa, 35 astetta, tuli aika vaihtaa parempaa päälle: ilta polkaistiin käyntiin tervetuliaiskonsertilla.

Laivan matalan keularavintolan katto tuntui nousevan hiukan korkeammalle, kun esiintyjät purjehtivat estradille: sopraano Tiina-Maija Koskela turkoosissa ja säestäjä Maija Anttila kirkkaankeltaisessa asussaan sekä tenori Jyrki Anttila tummassa puvussaan ja punamustissa kiiltonahkakengissään. Klassisen musiikin ekspertti, TV- ja radiotuottaja Aarno Cronvall johdatteli matkailijat oopperan ja operetin maailmaan.

Budapest parlamenttitaloineen tarjosi risteilyn komeimmat kaupunkimaisemat.
Budapest parlamenttitaloineen tarjosi risteilyn komeimmat kaupunkimaisemat.

Rigoletto-oopperan Mantuan herttuahan oli naisten suhteen – miten sen kauniisti sanoisi – täysi sika, mutta nyt La donna è mobilen tulee meille tulkitsemaan kunnon lohjalainen perheenisä, Jyrki Anttila! Cronvall naurattaa yleisöä.

Anttilan komea tenori kajahti, ja yleisössä kädet alkoivat lyödä tahtia polveen.

Tiina-Maija Koskela, Maija Anttila ja Jyrki Anttila nostattivat tunnelmaa laivan konsertissa.
Tiina-Maija Koskela, Maija Anttila ja Jyrki Anttila nostattivat tunnelmaa laivan konsertissa.

Kookas, komia Leena

Aamulla ilma on yön jäljiltä kostea ja viileä, mutta ennuste lupaa jälleen yli 30 asteen keliä.

Aamiaisen jälkeen matkaemäntä Leena Hofma toivottelee väkeä tervetulleiksi.

– Kun aikoinaan aloittelin yhteistyötä ET-lehden kanssa, minua ”testattiin” lukijaristeilyllä. Erityisesti kaksi matkustajan antamaa palautetta jäi mieleeni. Toisessa lappusessa kysyttiin: ”Onko hän vapaa?” ja toisessa todettiin: ”Kookas ja komia”, Leena Hofma kertoo.

Toisessa lappusessa kysyttiin: ”Onko hän vapaa?” ja toisessa todettiin: ”Kookas ja komia”.

”Kookas ja komia” on emännöinyt lukijamatkoja 13 vuotta ja sanoo olevansa unelmatyössään.

– ET:läiset ovat avoimia ja kiinnostuneita kaikesta, ei minulla voisi parempia matkakavereita olla.

Sinikka ja Juhani Pyykkönen Bratislavan keskustassa.
Sinikka ja Juhani Pyykkönen Bratislavan keskustassa.

Uinti ilman kuuta

Wienissä päästään tutustumaan Schönbrunniin, Sissin ja Franz Josefin kotilinnaan. Nilsiäläiset Pyykköset vähän harmittelevat, että tällä retkellä ei päästä linnan puutarhaan, vaan sitä on tyydyttävä kurkistamaan ikkunasta. Opas kertoo, kuinka keisarinna Sissi sanoi olevansa tukkansa orja. Todisteena siitä peilipöydällä on viisi hiusharjaa.

– Aika kodikasta täällä on, Sinikka Pyykkönen kommentoi ja tarkastelee kruunukuvioisia valoverhoja ikkunoiden edessä.

Illalla laivan hämärällä kannella hipsuttelee kaksi rouvaa uimapuvuissaan ja pyyhkeisiin kietoutuneina. Leena Sarva, 75, ja Telle Vilkki, 79, toteuttavat unelmansa ja menevät kuutamouinnille kannella olevaan pieneen uima-altaaseen. Kuuta ei vielä näy, mutta se ei haittaa.

– Ihanaa, kuule! ensimmäisenä veteen ennättänyt Leena huudahtaa.

Telle laskeutuu Leenan perässä, ja naiset uivat pientä kierrosta veden väikkyessä altaan valoissa.

Schönbrunnin linna oli Sissin ja Franz Josefin koti.
Schönbrunnin linna oli Sissin ja Franz Josefin koti.

Rätei ja lumpui

Budapestin satamassa osa porukasta kävelee läheiseen kauppahalliin. Siellä on tavaraa kolmessa kerroksessa: persikkaa, paprikaa, chilejä köynnöksittäin ja tietysti makkaraa – pitkää, pätkää, paksua, ohutta! Yläkerrassa vielä matkamuistoja, pitsejä, kankaita ja kansanpukuja.

Laivalle palattua on drinkin aika.

– Oli siellä rätei ja lumpui, jalasjärveläinen Mauno Ura, 81, kertaa hallivisiittiä ja saa ystävänsä hörähtelemään. Maunon kanssa samassa pöydässä istuvat oululaiset Riitta Visuri, 65, Kankaan pariskunta, Inkeri, 65, ja Esko, 64, sekä jalasjärveläiset Paula Nikkinen, 66, ja Olavi Pihlaja, 65.

Käy ilmi, että jokaiselle hankittiin kauppahallista tuliaisiksi oma Tokaiji-pullo.

– Siinä ei mene raha hukkaan, terveysjuomaa tarvitaan, Paula sanoo.

Seurue pulputtaa naurua yhtä paljon kuin puhetta. Riitta sanoo, että he ovat tismalleen samalla aaltopituudella huumorin suhteen.

Laiva lähtee Budapestistä hämärän laskeutuessa. Samalla kun päivänsäteet hiipuvat, syttyvät valot kaupungin rannoilla, Budassa ja Pestissä. Kannella matkustajat ihailevat keltaisina hohtavia valoja, jotka heijastuvat sinisestä vedestä.

"Kuin kultainen kaulakoru, joku kuvailee valomerta laivan perässä."

– Kuin kultainen kaulakoru, joku kuvailee valomerta laivan perässä.

Lukijaristeily tehtiin helteisessä säässä viime syyskuussa.
Lukijaristeily tehtiin helteisessä säässä viime syyskuussa.

Kolmen kilon risteily

Aamiaisella kokki paistaa halukkaille munakkaita juuston, sipulin ja paprikan kera.

– Ettehän tykkää pahaa, jos muistutan teitä, että kolmen tunnin päästä syödään taas, ohikulkeva mies muistuttaa. Joku huikkaa, että Aarno Cronvall oli kutsunut tätä kolmen kilon risteilyksi, ja siitä ollaan yhtä mieltä, niin paljon ruokaa on tarjolla.

Bratislavan satamassa lukijamatkalaiset käve­levät porukalla halki vanhan kaupungin Klásor Klarisiek -kirkon kappeliin yksityiskonserttiin. Kappelin valonheittimet sojottavat minne sattuu. Liehuvatukkainen mies mustassa t-paidassa kiikkuu tikkailla ja korjaa niiden asentoa, jotta Maija Anttila näkee lukea nuottejaan alttarin hämärässä. Aarno Cronvall toivottelee laulajat lavalle.

Kun Tiina-Maija ja Jyrki laulavat yhdessä ruotsalaista alkuperää olevan Hän suuri on, heidän äänensä kaikuvat niin, että kylmät väreet menevät iholla. Konsertin jälkeen matkalaiset pääsevät kädestä pitäen kiittämään taiteilijoita.

Mies vai työ ensin?

Illalla ruokapöydässä espoolainen Ulla Koro, 69, sekä ”kuutamouimarit” Leena Sarva ja Telle Vilkki ovat päässeet keskustelussaan arvoihin.

– Miehelläni oli tapana sanoa, että minun tärkeysjärjestykseni oli työ, kirjat ja mies, Telle sanoo.

– Mutta ei hän ihan oikeaan osunut –kyllä hän tuli ennen kirjoja, Telle sanoo nauraen ja myöntää, että työ oli hänelle ainakin työvuosina tärkeintä.

– Minun elämäni tärkein sisältö on tanssi, Leena kertoo.

– Kun olin ensi kerran kurssilla, jossa opetettiin senioritanssia, tiesin heti, että se on minun juttuni.

Ulla Koro harrastaa tilkkutuunausta.

– Teen värikkäitä peittoja. Jokainen lapsenlapsi saa omansa mieluisista väreistä.

Käden taitajia on porukassa muitakin. Joku kuiskuttaa korvaani, että yhdessä hytissä on taidenäyttely. Ja totta se on: Pirkko Sisko Syrjänen Virroilta on maalannut matkalta suloisia pikku akvarelleja, jotka hän on teipannut hyttinsä seinään.

– Kuljetan mukanani akvarellipohjia ja mustaa tussia, jolla piirrän. Illalla hytissä väritän sen muistini pohjalta akvarellivärein, Pirkko Sisko esittelee.

Yhdessä kortissa on kuvattu Bratislavan konserttikirkko, jonka alttarissa on juuri oikea viininpunainen sävy. Toiseen, kaksiosaiseen korttiin on maalattu tulipunainen ruusu.

– Sen väliin jätän tipin hytin siivoojalle.

Rapea ja mehevä strudel

Ilmassa on urheilujuhlan tuntua. Yhdeksän hengen porukka on lähdössä pyöräilemään pitkin Tonavan rantaa Kremsistä Melkin luostarille, jonne muut matkustajat suuntaavat bussilla. Oranssiin liiviin pukeutunut Anita Shapkova, Rosa Rivan hieroja ja pyöräilyopas, nostaa pyöriä maihin laivan miesten avustamana. Ei kun matkaan!

Poljemme idyllisten pikkukylien läpi ja halki viininviljelysten. Pysähdymme Wösendorf in der Wachaussa maistelemaan Marillen likööriä.

Gasthof Prankl -nimisessä majatalossa nautimme Anitan suosituksesta Apfelstrudelit kermavaahdon kera. Rapea strudel sulaa suussa.

Kun lähestymme Melkiä, poljetut kilometrit – noin 40 – alkavat tuntua reisissä.

– Pyöräilimme nopeammin kuin odotin, mutta toisaalta myös taukoja oli useammin, toteaa tamperelainen Markku Huostila, 74.

Onnitteluruusut luostarista

Illalla Rosa Rivalla odotellaan päättäjäiskonsertin alkua. Iisalmelaisen Marjatta Notkon silmät loistavat: hän sai mieheltään punaisia ruusuja Melkin luostarin retkellä. Matti Notko hoksasi luostarin pihalla puutarhurin, joka harvensi ruusupuskaa.

– Kun hän kuuli, että Marjatalla on syntymäpäivät, hän kävi leikkaamassa minulle ison kimpun. Ojensin sen sitten Marjatalle. Ettei se vaan lähde tuon tenorin matkaan! Matti hymyilee.

Matti taisi tietää, mitä konsertissa on odotettavissa. Jyrki Anttila astelee lavalle.

Be my love, ja tällä onnittelen Marjattaa hänen 70-vuotissyntymäpäivänsä johdosta, Jyrki sanoo.

Marjatta kuuntelee laulua posket hehkuen, ja lopuksi Jyrki halaa lämpimästi päivänsankaria.

Ulkona on harmaata ja isot sadepisarat valuvat pitkin laivan ikkunoita, mutta sisällä lämpö nousee, kun Tiina-Maija ja Jyrki tulkitsevat Andre Bocellin tutuksi tekemän Con te partirò.

Konsertin jälkeen Marjatta tuntuu vieläkin leijuvan. – Meni sydämeen asti, se laulu, hän hymyilee.

Kohti uusia seikkailuja

Aamulla on jäähyväisten aika. Notkon pariskunta vaihtaa yhteystietoja riihimäkeläisten Kristine ja Teuvo Tuhkasen kanssa, he ovat istuneet monella aterialla samassa pöydässä.

– Meillä löytyi Kristinen kanssa heti yhteinen sävel: olemme kumpikin insinöörin kanssa naimisissa, Marjatta Notko toteaa ja nauraa.

Sinikka ja Juhani Pyykkönen aikovat yöpyä Helsingissä, ennen kuin he jatkavat kohti Nilsiää.

– Kotona odottaa kesämökin talvikuntoon saattaminen, Juhani kertoo.

No mihin se seuraava matka suuntautuu?

– Turkkiin, Sinikka huikkaa ennen kuin nousee satamassa bussiin.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 2/2016

Sisältö jatkuu mainoksen alla