Wengenin kirkolta aukeaa näkymä laaksoon. Britit aloittivat alppimatkailun kylään jo sata vuotta sitten.
Wengenin kirkolta aukeaa näkymä laaksoon. Britit aloittivat alppimatkailun kylään jo sata vuotta sitten.

Vauras ja kaunis. Sveitsi on paljon muutakin. Alppikylien perinteikkäät perhehotellit ovat maan ylpeys. Niissä pidetään matkaajasta hyvää huolta.

Bernin Alpeilla sijaitsevan Jungfraun alueen kylissä moni ennakkoluulo kumoutuu. Kaikki ei ole suinkaan kallista, sveitsiläiset ovat ystävällisiä, ja syödä saa muutakin kuin suklaata ja juustoa. Eikä aika tule pitkäksi, vaikkei suksille astuisi kertaakaan.

Olemme maaseudulla, mutta omaa autoa ei tarvita. Sähköjunat vievät pehmeästi laaksojen pohjalta mutkitellen ylös, lähes kaikkialle. On kyliä, joihin ei ole lainkaan tieyhteyttä.

Junan isoista ikkunoista voi ihastella kaikkea sitä, mistä Sveitsi on luonut maailmanlaajuisen tavaramerkkinsä: hyvin hoidettuja kyliä ja pikkukaupunkeja, puhtautta ja luonnonkauneutta. Nächster halt Wengen, kertoo junamme kovaääninen. Olemme kolmetuntisen, suoraan Zurichin lentokentältä alkaneen junamatkamme päätepisteessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Autottomaan Wengeniin pääsee vain junalla.
Autottomaan Wengeniin pääsee vain junalla.

Näkymät junan ikkunasta ovat upeat!
Näkymät junan ikkunasta ovat upeat!

Wengen on Alppimatkailun äiti

Juna on on ainoa kulkuyhteys 1300 metrissä sijaitsevaan autottomaan Wengeniin. Asemalta hotelliin kävelee kymmenessä minuutissa. Soittamalla saisi hotellista golfkärryllä ajelevan noutajan.

– Miten matka sujui, haluatteko kupin teetä? hotellimme isäntä kysyy huolehtivaisesti ja saa meidät vakuuttumaan, että hän on odottanut juuri meitä aamusta alkaen. Sveitsi tunnetaan maailman parhaista hotellikouluista, ja perinteikkäät perhehotellit ovat maan ylpeys. Majapaikkamme Wengenerhof on juuri tällainen.

Wengen on kylä, josta Alppien talvimatkailu sai alkunsa, ja siitä paikkakunta elää yhä. Tuhannen asukkaan kylän asukasluku moninkertaistuu matkailusesongin aikaan. Perinteistä muistuttaa yhä runsas brittimatkailijoiden määrä ja ehkäpä myös tarjous kupillisesta iltapäiväteetä.

Aamupalalta ulkoilemaan

Hyvin nukutun yön jälkeen kömmin muhkeaan aamiaispöytään. Sveitsiläiset sanovat, että heillä on maailman paras leipä ja ovat todennäköisesti oikeassa. Ylpeys omista tuotteista näkyy: jokaisen juuston alkuperä kerrotaan lapussa kylän tarkkuudella. Kaikki pöydässä on lähiruokaa, vieläpä luomua, vaikkei siitä tehdä erikseen numeroa.

Sveitsiläiset ovat ulkoilijakansaa, ja myös vieraat ovat tulleet Wengeniin liikkumaan. Aamupalan jälkeen kaikki katoavat rinteisiin, poluille ja kyliin, kuka suksien, kuka kävelysauvojen kanssa.

Me suuntaamme Euroopan huipulle. Alueen korkein huippu Jungfrau kohoaa peräti 4158 metriin. Vierailukohteena se on omassa sarjassaan. Aivan huipun tuntumaan nimittäin pääsee junalla.

Kaapelivaunun vaihtoasemalla Birgissa on upeat näköalatasanteet.
Kaapelivaunun vaihtoasemalla Birgissa on upeat näköalatasanteet.

– Hyvää päivää, tervehtii kuusikymppinen reppuselkäinen nainen reippaasti suomeksi Wengenin asemalla.

Oppaamme Erika Mattle on asunut ja työskennellyt 1970-luvulla Helsingissä. Juna lähtee kohti Jungfraun huippua. Matkalla vaihdamme Jungfraubahn-yhtiön junaan.

Pääteasema Jungfraujoch sijaitsee 3454 metrissä. Olemme onnekkaita, ilma on kirkas. Sphinxiksi nimetyltä ylimmältä näköalapisteeltä katsomme Ranskaan ja Saksaan asti.

– Tuo on Schwarzwaldin metsää, Erika osoittaa.

Junamatka Jungfraujochille on hintansa arvoinen. Asema sijaitsee lähes 3 500 metrin korkeudella merenpinnasta.
Junamatka Jungfraujochille on hintansa arvoinen. Asema sijaitsee lähes 3 500 metrin korkeudella merenpinnasta.

Herkkuja ja takkatulta

Loppuiltapäivästä hotellivieraat alkavat palata Wengeniin. Terasseilla nautitaan vielä auringosta kahvikupin, oluttuopin tai viinilasin ääressä.

Yksi alppikylien hauskoista puolista on vieraille järjestetty viikko-ohjelma, joka on yleensä ilmaista. Matkailuinfon edessä on juuri meneillään pelastuskoirien näytös. Monica-opas kertoo, että seuraavaksi alkaa kylän herkkuja esittelevä tunnin kierros. Vierailemme suklaakonditoriossa, leipomossa ja upeassa juustoputiikissa. Saamme maistiaisia ja teemme ostoksia.

Illallisen syömme hotellissa. Puolihoito on Sveitsin Alpeilla usein oletusvalinta, ja monet istuvat iltaa mieluummin oman majapaikan aulassa takkatulen ääressä kuin kylän baareja kiertäen. Niin mekin teemme.

Illallisen jälkeen lasi paikallista brandya tekee tehtävänsä. Höyhenpeite kutsuu.

Lepo- ja lukuhetki. Sveitsi on sekä viini- että olutmaa.
Lepo- ja lukuhetki. Sveitsi on sekä viini- että olutmaa.

Brunssi James Bond -tyyliin

Aamulla junailemme laakson toisella puolella sijaitsevaan Mürreniin. Sekin on autoton, mutta tunnelma on paljon perinteisempi kun Wengenissä. Hirsirakennuksissa on kauniit koristekaiverrukset, ja lunta on paljon.

Kylänraitilla vastaamme laskee polkupyörää muistuttava puinen kelkka. Myöhemmin opimme, että tämä velogemel on itse asiassa naapurikylä Grindelwaldin keksintö jo sadan vuoden takaa.

Mürrenin kylä tarjoaa perinteistä alppitunnelmaa.
Mürrenin kylä tarjoaa perinteistä alppitunnelmaa.

Kuvauksellinen Mürren on luonut varsinaisen matkailumagneetin kylässä kuvatun James Bond -elokuvan ympärille. Kylästä lähtevällä gondolilla pääsee ylös Schilthornin huipulle ja maailman vanhimpaan pyörivään ravintolaan Piz Gloriaan. Se oli tapahtumapaikkana vuonna 1968 kuvatussa James Bond -elokuvassa Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa.

Nautimme ylhäällä Bond-brunssin kuohuviinin kera. Myöhäisen aamupalan aikana ravintola ehtii sopivasti pyörähtää akselinsa ympäri.

Schilthorn on oikea kohde korkean paikan kammon siedätyshoitoon.
Schilthorn on oikea kohde korkean paikan kammon siedätyshoitoon.

Raclette, Fondue vai molemmat?

Matkan viimeisenä iltana käymme lähihotellimme kylpylässä. Sen jälkeen on vuorossa "pakollinen" alppikokemus, juustoruuat.

Maistelemme kahta klassikkoa. Raclette on pannussa sulatettavaa juustoa savukinkun, perunan ja etikkakurkkujen kera. Fonduessa leipäpaloja kastetaan valkoviinistä ja juustosta valmistettuun sakeaan kastikkeeseen.

Puhelias tarjoilija kertoo, etteivät sveitsiläisetkään näitä ruokia joka päivä nauti.

– Lapsena inhosin fondueta, jo pelkkää tuoksu sai minut voimaan pahoin. Nykyään syön sitä, mutta pidän enemmän raclettesta. Se on suositumpaa Sveitsin ranskankielisessä osassa.

Kevyttä? Ei varmasti. Maukasta? Kyllä vain.

Fondueta nautittiin myös patikkaretkellä, sillä opas kaivoi repustaan fonduepadan.
Fondueta nautittiin myös patikkaretkellä, sillä opas kaivoi repustaan fonduepadan.

Artikkeli on julkaistu ET:n numerossa 2/2017.

Hyvä tietää

Jungfrau

Bernin Alpeilla, Sveitsissä sijaitsevan Jungfraun vuoristoalueen korkein vuorenhuippu on 4158 metriä merenpinnan yläpuolella. Samaan alueeseen kuuluvat myös Mönch, 4107 m, sekä Eiger, 3970 m.

Näin perille

Lennä Zurichiin ja matkusta paikan päälle junalle. Suorat lennot Finnair ja Swissair alkaen 179 e. Juna Zurich-Wengen meno-paluu 100 e. sbb.ch

Kivat Kylät

Alueen kyliä ovat Wengen, Grindelwald, Murren, Lauter-brunnen ja Haslital. Niiden välillä voi liikkua hyvin junalla.

Wengen on klassinen alppilomakohde korkeatasoisine hotelleineen. Kylän läpi kulkee myös Lauberhorn World Cup -hiihtokilpailun reitti.

Murren on perinteisempi autoton maalaisalppikylä Schilthornin juurella. wengen.ch, muerren.ch

Euroopan huipulle

Junfrau Railwaysin meno-paluulippu Jungfarujochiin eli Top of Europe -asemalle maksaa laakson pohjalla sijaitsevasta Interlakenista alkaen 130 e. jungfrau.ch

Majoitus

Wengener Hof on neljän tähden klassinen perhe-hotelli Wengenissä. Majoitus puolihoidolla kahden hengen huoneessa alkaen 260 e. wengenerhof.ch

Syö hyvin

Silberhorn stube, Wengenin Silberhorn-hotellin yhteydessä sijaitseva epämuodollinen ravintola on erikoistunut racletteen ja fondueen sekä rösteihin. Fonduet alkaen 22,50 e. silberhorn.ch

Jack's Brasserie, Wengenissä 1800-luvun lopulla rakennetussa viktoriaanisessa Regina-hotellissa sijaitseva brasserie on erikoistunut luomupihveihin. Alkupalaksi nautitaan salaattia buffetista. Hinnat alkaen 40 e. hotelregina.ch

Sisältö jatkuu mainoksen alla