Sault Ste. Mariessa Kanadan Ontariossa tuntuu olevan vain leveitä katuja ja hyvin vähän jalankulkijoita, kunnes yhtäkkiä Wellington Street West -kadulla numerossa 213 vastaan tupsahtaa suomalainen leipomo. Tuoreen pullan tuoksu houkuttelee sisälle.

Olen saapunut Paul’s Bakeryyn. Tiskin takana seisoo Sandra Koski, suomalainen miniä valtameren takana.

Leipomon hyllyt notkuvat kahvileipää, ovat notkuneet jo yli puolen vuosisadan ajan. Niistä Kanadassa asuva 94-vuotias isotätini ilahtuu.

Tarjolla on ruisleipää, kanelintuoksuista rusinapitkoa, suussa sulavia vaniljaviinereitä ja niin sanottuja pullalonkia. Myynnissä on myös tutunnäköisiä kasseja, tyhjistä kahvipaketeista leikattuja ja punottuja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Maistuu kielisillekin"

Kanadassa asuu paljon Suomesta muuttaneita siirtolaisia, suomalainen syntyperä on noin 130 000 ihmisellä. Ei ole ihme, että he haikailevat rapakon takanakin suomalaisia leivonnaisia, kuten pullaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sault Ste. Mariessa toimiva Paul’s Bakery on perinteikäs leipomo, joka on toisessa polvessa varkautelaisomistuksessa.

Suomen kieltä Sandra Koski taitaa vähän. Hän ilahtuu kaukaa tulleista vieraista niin, että laittaa mukaamme vielä pussillisen vaniljaviinereitä. Huomaamattani ostin pullalonkiakin kaksin kappalein.

Sandra-Leipuri kertoo anopistaan Maija Koskesta, jonka aikana Paul’s Bakeryssä leivottiin myös kalakukkoja. Karjalanpiirakoita rypytettiin joka viikko, mutta nykyisin enää harvemmin.

Leipomo ja myös Maija Koski ovat hyvin tunnettuja Sault Ste. Mariessa.

– Maija oli tämän paikan kasvot. Hän oli nöyrä asiakaspalvelija. Suomalaisten lisäksi myös kieliset, kuten kanadalaisia kutsutaan, ovat oppineet syömään suomalaisia herkkuja, kuten makeita leivonnaisia.

Mummo made it

Leipomon tuotteita on myyty niin Soossa, eli Sault Ste. Mariessa, kuin lähikaupungeissa.

”So delicious you will think Mummo made it” -lauseella mainostetaan piirakoita yrityksen Facebook-sivulla. Herkullista kuin mummon tekemää.

Itse löysin leipomon kaksi vuotta sitten, kun olin samalla asialla kuin nyt. Tulen jo vanhasta muistista tuttuun ”varkautelaisleipomoon”.

Paul’s Bakery mainitaan myös Yrjö Raivion kirjoittamassa kirjassa Kanadan suomalaisten historia (1979):

”James Streetin varrella Sault Ste. Mariessa toimi Kalle Raivan sekatavarakauppa, joka oli kaupungissa ensimmäinen suomalainen alallaan. Se aloitti toimintansa ennen ensimmäistä maailmansotaa. Kaupungin toinen suomalainen yritys oli Wellington Street Westin varrella sijainnut Paulin leipomo.”

St. Maryn joki jakaa Sault Ste. Marien Yhdysvaltain ja Kanadan puolille. Suomalaiset eivät ole seudun ensimmäisiä siirtolaisia; ranskalaiset tulivat intiaanien maille jo 1610-luvulla.

Paul's Bakery, 213 Wellington Street West, Sault Ste. Marie

Ilmianna suomalainen kahvila tai ravintola maailmalla!

Näitkö lomamatkallasi suomalaisen ravintolan, kahvilan tai muun kuppilan?

Lähetä kuvasi ja kerro siitä lyhyesti alla olevalla lomakkeella.

 

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla