Päijännepurjehduksen konkari on tartuttanut intonsa kolmanteen polveen asti. Hänellä itsellään on tapahtumaa takana jo yli 40 kertaa.

Juurikkasaaren satamassa Jyväskylän Säynätsalossa käy kuhina.

42. Päijännepurjehduksen aattona viime hetken valmistelut työllistävät venekuntia. Dynastarin kippari Ilkka Lilja, 68, on passittanut vävypoikansa Mikko Puhalaisen, 38, pesemään paattinsa pohjaa. Puhtaus voi kiihdyttää vauhtia puolikin solmua tunnissa. Jos kisa äityy tiukaksi, sillä voi olla suuri mer­kitys.

– Pitkä ja kapea veneemme on juuri sopiva järvipurjehdukseen, mutta Atlantin ylitys tuskin onnistuisi. Samanlaisia veneitä on Suomessa vain neljä tai viisi. Tämä on 30 vuotta vanha kovan tuulen kapistus, Ilkka kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joka vuosi Päijännepurjehduksessa mukana ollut kippari nimettiin tapahtuman kunniajäseneksi pari vuotta sitten. Tuolloin vuorossa oli 40. kerta. Purjehduskärpänen puraisi Ilkkaa jo pikkupoikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Menin isän kanssa kanootilla pitkin Päijännettä. Välillä oli purjekin mukana. Järvipartioon liityin 1958 ja myöhemmin olin merivoimissa.

Päijännepurjehduksen historian kulta-aika ajoittuu 80-luvulle. Enimmillään mukana on ollut 261 venekuntaaa. Tänä vuonna osallistujia on 140. Määrää on vähentänyt venekokojen kasvu.

Katso alla olevasta kuvakarusellista viime vuoden Päijännepurjehduksen tunnelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla