Ilkka (vas.), Liisa, Mikko ja Ilari keskittyvät kukin omaan tonttiinsa Dynastarinkannella.
Ilkka (vas.), Liisa, Mikko ja Ilari keskittyvät kukin omaan tonttiinsa Dynastarinkannella.

Päijännepurjehduksen konkari Ilkka Lilja on tartuttanut intonsa kolmanteen polveen asti.

Juurikkasaaren satamassa Jyväskylän Säynätsalossa käy kuhina. Päijännepurjehduksen aattona viime hetken valmistelut työllistävät venekuntia.

Dynastarin kippari Ilkka Lilja, 68, on passittanut vävypoikansa Mikko Puhalaisen, 38, pesemään paattinsa pohjaa. Puhtaus voi kiihdyttää vauhtia puolikin solmua tunnissa. 

– Pitkä ja kapea veneemme on juuri sopiva järvipurjehdukseen, mutta Atlantin ylitys tuskin onnistuisi. Samanlaisia veneitä on Suomessa vain neljä tai viisi. Tämä on 30 vuotta vanha kovan tuulen kapistus, Ilkka kertoo.

Joka vuosi Päijännepurjehduksessa mukana ollut kippari nimettiin tapahtuman kunniajäseneksi pari vuotta sitten. Tuolloin vuorossa oli 40. kerta. Purjehduskärpänen puraisi Ilkkaa jo pikkupoikana.

– Menin isän kanssa kanootilla pitkin Päijännettä. Välillä oli purjekin mukana. Järvipartioon liityin 1958 ja myöhemmin olin merivoimissa.

Päijännepurjehduksen historian kulta-aika ajoittuu 80-luvulle. Enimmillään mukana on ollut 261 venekuntaa. 

Vuosien varrella Ilkka on kisannut useammalla venetyypillä. Voitto on napsahtanut  toistakymmentä kertaa eri miehistöjen saattelemana.

– Nyt unohdan puolet miehistön jäsenten nimistä, kun jonotan ilmoittautumiseen, konkari vitsailee.

Myrskyn kourissa esikoista odottaessa

Aattoillan rutiineihin lukeutuu kipparikokous. Juurikkasaaren juhlatalon sali täyttyy toisilleen tutuista ihmisistä ja iloisesta puheensorinasta. Tuulesta riittää puhuttavaa.

– Parasta on vain katsella taivaalle. Ukonilma on tunnistettava ajoissa. Tuulesta ja purjemuodosta riippuen sama vene voi muuttua aalloilla kyntäväksi hävittäjäksi tai purjelentokoneeksi, Ilkka virkkaa.

Lue myös: Mielitkö vesille? Älä unohda tätä helteellä

Näkökulmaa antaa työura. Viimeiset 20 vuotta Ilkka on toiminut yrittäjänä ja tuonut maahan sääasemia.

Muiden tarinoidessa miehen mieli palaa vuoden 1976 kipparikokoukseen, jonka aikana syntyi viisilapsisen perheen ainoa tytär, Liisa. Sinä kesänä Ilkka seilasi paksu sikari suussaan. Nyt Liisa, 38, on miehistön jäsen puolisonsa Mikko Puhalaisen, kanssa.

Liisalle veneily on tuttua lapsuudesta saakka, ja Mikko innostui purjehduksesta vaimonsa perheen myötä.

– Tähän mennessä jännittävin kisa on ollut 2001. Odotin esikoistamme. Vettä tuli niin, ettei eteensä nähnyt. Ukonilmassa vene kallistui kyljelleen. Silloin pelotti, Liisa muistelee.

Isän kilpailuhenkisyys on helpottanut

Kolmas Liljan perheen edustaja miehistössä on Ilari Lilja, 34, kokenut purjehtija hänkin.

– Välissä oli 15 vuotta, jolloin en halunnut lähteä isän kanssa vesille. Nuorempana hän oli melkoisen kilpailuhenkinen. Nyt kun olen aikuinen, tilanne on rauhoittunut. Purjehduskilpailut ovat opettaneet, ettei kenellekään kannata irvistellä, kuopus naurahtaa.

Miehistöä täydentää Ilkan pitkäaikainen ystävä, Kari Elivuo, 70.

– Minulla on aina ollut kavereita, jotka ovat pyytäneet mukaan. Miehistön jäsenenä olen vapaa purjeveneen omistamisen vastuusta. Voin vain kantaa korteni kekoon, rentoutua ja nauttia maisemista, Kari tuumaa. 

Lue myös: 73 vuotta purjehtineen nostalgiset kuvat

Myös Ilkan puoliso Maire Lilja, 67, on ollut aiemmin seilaamassa. Viime vuosina hän on keskittynyt tapahtuman järjestelyihin, lastenlasten hoitoon ja kannustamiseen.

– Huonot jalkani eivät oikein kestä veneilyä, Maire kertoo.

Pariskunnan rakkaustarina alkoi kansakoulussa, kun Ilkka veti Mairea letistä ja molemmat passitettiin nurkkaan häpeämään.

Ilkka rustasi Mairelle Minä rakastan sinua -lappusen. Ajoitus oli valitettavasti väärä.

– Ajattelin tuolloin, ettei poikia olisi pitänyt olla olemassakaan, Maire naurahtaa.

Teini-iässä kiusantekijä pyysi Mairea painolastiksi veneretkelleen, ja häitä juhlittiin Ilkan ylioppilaaksi pääsyn jälkeen.

Ilkka on konkari. Hänellä on menossa 42. Päijännepurjehdus.
Ilkka on konkari. Hänellä on menossa 42. Päijännepurjehdus.

Tuuli tuntuu poskessa

Kilpailupäivän aamu valkenee aurinkoisena, ja tuuli on heikohko. Juurikkasaaren satama pullistelee väkeä. Omaa starttiaan odottelevat paatit kiertävät lähtöaluetta kuin ravihevoset rataa.

Työnjako Dynastarissa on selkeä: Ilkka istuu ruorissa ja luotsaa. Vävypoika vastaa isopurjeesta. Etupurjeet ovat Karin ja Ilarin heiniä. Liisa navigoi ja tarkkailee kilpakumppaneita.

Viisi minuuttia ennen h-hetkeä Lys 4 -luokka saa ensimmäisen äänimerkkinsä.

–157 tulee kovaa vasemmalta, huomasitteko? Liisa tiedottaa.

Tasan kello 12 Dynastar solahtaa vauhdilla matkaan. Maali häämöttää Padasjoella. Reilun sadan kilometrin reitti taittuu parhaimmillaan noin kahdeksassa tunnissa. Useimmiten Dynastarin kisa on kestänyt 12–14 tuntia.

– Nyt luovitaan siksakkia kohti tuulta. Tunnen sen paineen poskessani.

Veneen ääneen Ilkalla on samanlainen suhde kuin lapsen itkuun.

– Itku on yöllä erilaista kuin vaikkapa silloin, kun kaverit kiusaa. Eri äänien perustella on toimittava eri tavoin. Sama pätee veneeseen. Veden läpsytys, solina ja ryskytyksen voimakkuus suhteessa poskessa tuntuvaan tuulipaineeseen neuvovat minua. Niitä kuulostelemalla voisin seilata vaikka silmät kiinni, Ilkka kuvailee ruorissa.

Napakat käskyt

Alku sujuu vauhdikkaasti. Ilkka määrittelee järvipurjehduksen herkäksi lajiksi, johon maaston muodot vaikuttavat. Tuuli kääntyy nopeasti, kun ilma kohoaa rantoja pitkin.

– Yleensä kolme venettä ajaa kisan aikana karille. Kilpa­purjehtijan on kovissakin säissä osattava toimia ja pärjättävä, Ilkka sanoo.

Tarinoidessaan kippari näyttää rauhalliselta, mutta valpas hän on. Silmä seuraa herkeämättä purjeisiin kiinnitettyjä virtauslankoja. Käsky tulevat ajallaan ja napakasti.

– Kiristäkää spinaakkeripurjetta. Löysätkää vähän, kaikki veneen vasemmalle laidalle. Säädä mastoa. Keulapurje suoraksi, vaijeri ei saa taipua liikaa.

Tällä kertaa voitosta kisaa 140 venettä.
Tällä kertaa voitosta kisaa 140 venettä.

Luonnonkauniin Kärkistensalmen maisemissa miehistön katse kiinnittyy sillalla huiskuttaviin katsojiin. Maire on hurauttanut Puhalaisten lasten ja esikoisensa Vesa Liljan, 47, kanssa kisaajia kannustamaan. Vesa on tallentanut ja kuvannut vuosien ajan Päijännepurjehduksen etenemistä, milloin rannoilta, milloin veneestä käsin.

– Hän on tapahtuman kävelevä tietopankki, Ilkka määrittelee.

Dynastarin liepeillä pyörähtää moottoriveneellä myös perheen toiseksi vanhin poika, Anssi Lilja, 43, vaimonsa Katri Liljan kanssa. Anssin ja Katrin seitsemästä lapsesta kaksi vanhinta poikaa osallistui kisaan pienellä Lightning-veneellään. Ilkka on tartuttanut into­himonsa kolmanteen polveen.

Ukkosta ilmassa

Kuminan saarta lähestyttäessä on tehtävä ratkaisu: kierretäänkö länsi- vai itäpuolta? Oman mausteensa pähkäilyyn tuovat navigaattorin temppuilu ja nouseva ukonilma.

– Kymmeniä vuosia olen seilannut kartan kanssa, joten tekniikan pettäminen ei haittaa mitään, Ilkka tuumaa ja valitsee länsipuolen.

Matkan edetessä tuuli tyyntyy ja ilma viilenee. Dynastar lipuu etananvauhdilla eteenpäin, ja länteen suuntaaminen osoittautuu virheeksi. Ilari häipyy tirsoille kajuuttaan, ja Kari napostelee veneen nokassa pähkinöitä. Ilkka harmittelee reitti­valintaansa.

– Parhaina vuosina olemme olleet jo yhdeksän tunnin seilauksen jälkeen maalissa, ja ilmassa on ollut urheilujuhlan tuntua.

Nyt näyttää sille, että edessä on pitkä yö. Tuulta ei voi tehdä, se annetaan.

– Ottaako joku tonnikala-majoneesileipiä ja täytettyjä kanamunia? kapteeni kyselee ja alkaa avata eväslaatikoita.

Illan tullen tuuli katosi ja vauhti hiipui.
Illan tullen tuuli katosi ja vauhti hiipui.

Kippari ottaa torkut

Yön saapuessa kärsivällisyys alkaa olla koetuksella. Kolmen aikoihin Dynastariin kantautuu tieto, että ensimmäinen kisaaja on saapunut maaliin 02.34.

– Harvoin on näin suuria eroja, Ilkka huokaa.

Pikkutuntien hämärässä hän bongaa pojanpoikansa lahdenpoukamasta. Nuorten vene on seisonut jo useita tunteja.

– Hyvinhän teillä menee, isoisä kannustaa.

On hänen vuoronsa torkahtaa. Vävypoika ottaa ohjat käsiinsä.

– Olisi pitänyt mennä itäpuolta. Purjehtiminen on kivaa hyvällä tuulella, Ilari murjaisee.

Liisa saattoi ottaa nokoset pitkän päivän jälkeen.
Liisa saattoi ottaa nokoset pitkän päivän jälkeen.

Treffi-ilta veneessä

Aamun valjetessa tuuli nostattaa vauhdin purjeisiin ja miehistö valpastuu. Taas mennään, ja hymy on herkässä. Padasjoen satama häämöttää. Reilun 23 tunnin seilauksen päätteeksi maalivene töräyttää Dynastarille merkin. Perillä ollaan.

– Ei tarvinnut keskeyttää, Ilkka kiittelee.

Aurinko paistaa täydeltä terältä. Kun vene lipuu satamaan, miehistö rullaa purjeet, kiristää köydet ja laskee lepuuttajat paikoilleen. Ilari hyppää uimaan.

– Mikolle ja minulle tämä oli kuin treffi-ilta, pääsimme ilman lapsia purjehtimaan, Liisa iloitsee.

Dynastar saa levähtää hetken määränpäässä. Anssi perheineen on luvannut seilata veneen alkuviikosta kotisatamaan. Kun ei kisata, kiireen voi unohtaa.

– Purjehduksen ystävä on energian ja luonnon säästäjä. Nautin äänettömästä etenemisestä, kippari kiteyttää.

Katso lisää Päijänne-kuvia kuvakarusellista.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2015.

Päijännepurjehdus 2017 Padasjoelta Jyväskylään järjestetään 21.7-23.7.

Upeasti uudistuneen Matkaoppaan numero 2/2018 saa matkailuhullun menojalan vipattamaan.

Matkaopas 2/2018 on värikäs lehti täynnä mielenkiintoista asiaa matkustamisesta. Lehdestä löydät artikkeleita muun muassa näistä matkakohteista ja -aiheista:

 • Itä-Euroopan helmet. Vertailimme Krakovan, Kiovan, Prahan, Ljubljanan, Zagrebin, Vilnan, Belgradin ja Budapestin matkakohteina. Kenelle mikäkin sopii? Mitä kaupungeissa kannattaa tehdä?
 • Gambiaan sijoittuva matkareportaasi paljastaa, että pieni maa on loistava valinta ensimmäiseksi Afrikan-kohteeksi. 
 • Julkkiskokkien ravintolat ovat nyt supersuosittuja Tukholmassa. Testasimme Pohjoismaiden parhaan ja neljä muuta.
 • Toimittaja matkusti Ranskan Bordeaux'n ja kurkisti alueen viinitarhoihin.
 • Millainen on Formula 1 -matka? Sellaisen 31 kertaa tehnyt reissaaja kertoo vinkkinsä.
 • Miten joku uskaltaa nousta vieraan auton kyytiin? Missä kannattaa liftata ja missä ei? Peukalokyydin ekspertti paljastaa niksinsä.
 • Eläinsafarit ovat nousussa lähellä ja kaukana. Valitsimme kuusi ihaninta.
 • Millainen reissaaja on maailman korkeimmalle vuorelle ensimmäisenä suomalaisena naisena noussut Carina Räihä?
 • 11-sivuinen Dublin-kaupunkiopas kertoo kaiken oleellisen iloisesta Irlannin pääkaupungista. 

Hae oma lukupakettisi! Matkaopas 2/2018 lehtipisteissä 14.3.

Sipulikukat säihkyvät Hollannissa upeammin kuin missään muualla. Amsterdamissa asuva suomalainen harrastajapuutarhuri kertoo parhaat vinkit kevätmatkalle.

Parinkymmenen kilometrin päässä Amsterdamista kukoistaa Keukenhofin puutarha, sipulikukkien maailmannäyttämö.

Lippujonossa puhutaan niin montaa kieltä, että laskuissa menee sekaisin. Posetiivin hilpeä soitto ja ylihintaisia mansikoita kauppaavat myyjät toivottavat vierailijan tervetulleeksi.

Metsäiset polut lähtevät risteämään eri suuntiin, ja kaikkialla kukkii loputtomasti tulppaaneja, narsisseja ja muita sipulikasveja. Sormi kramppaa kameran laukaisunapilla. Miten tulppaaneita voi olla näin paljon! Suuria, pieniä, korkeita, matalia. Yksivärisiä, kirjavia, raidallisia, pörheitä ja pitsimäisiä.

Kuuluisin on tietenkin musta tulppaani.

Beatrix-paviljongin orkideat hehkuvat.
Beatrix-paviljongin orkideat hehkuvat.

Miljoona vierailijaa

Hollanti sekosi tulppaanimaniasta jo 1700-luvulla. Maa rakastaa tulppaanejaan edelleen, mutta Keukenhof on muutakin.

Kausi alkaa maaliskuussa krookuksilla ja syvänsinisillä helmililjoilla. Huhtikuun alussa kukkivat vaaleanpunaisina magnoliat ja kirsikkapuut. Sitten hehkuvat hyasintit lukuisissa väreissä ja valtavan suurin kukin. Narsisseja on vain keltaisen eri sävyissä, mutta muotoja ja kokoja riittää, kerrotut kukat sekoittaa pikavilkaisulla ruusuun.

Vuonna 1950 yleisölle auennut Keukenhof on Hollannin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Siellä käy yli miljoona vierailijaa joka kevät, valtaosa heistä tulee ulkomailta. Puisto on niin suuri, että sekaan mahtuu hyvin.

Keukenhof oli alun perin 1400-luvulla Teylingenin linnan keittiöpuutarha, jota sen nimikin tarkoittaa. Keukenhofin linna rakennettiin vasta 1641.
Amsterdamin kuuluisan Vondelparkin suunnittelija Jan David Zocher piirsi poikansa kanssa linnan puutarhan uusiksi 1850-luvulla.

Kanava-ajelun voi varata etukäteen.
Kanava-ajelun voi varata etukäteen.

Paikka ei ole vain turisteja varten. Tärkeintä on olla Hollannin kukkaviljelijöiden näyteikkuna, jossa kaupalliset ostajat näkevät kasvit.

Tiesitkö? Sipulit lähetetään postitse Suomeen vasta istutusaikaan.

Puutarhurit työskentelevät kymmenen kuukautta vuodesta. Syksyisin istutetaan maahan käsivoimin seitsemän miljoonaa kukkasipulia kolmeen kerrokseen, mikä takaa kaksi kuukautta jatkuvan väriloiston.

Yksi Keukenhofin sadoista työntekijöistä on Hans Barbasson, joka rikkaruohojen kitkennän ohessa vastailee auliisti vieraiden kysymyksin. Hän on työskennellyt Keukenhofissa 27 vuotta.

– Pidän eniten tulppaaneista, etenkin liekinvärisistä, Barbasson sanoo.

– On niin paljon kauniita kukkasia. Narsisseista pidän myös kovasti.

Hans Barbasson on tehnyt puutarhatöitä 27 vuotta.
Hans Barbasson on tehnyt puutarhatöitä 27 vuotta.

Tulppaanimaniaa

Suurin osa Keukenhofista on suunniteltu englantilaisen puutarhan malliin. Maasto kumpuilee lempeästi ja polut kiemurtelevat puiden seassa. Tuloksena on viehättävän luonnontilainen tunnelma, kuin satumetsässä. Puistosta löytyy myös Versailles'n puutarhan tyyliä: säteittäiset polut ovat viivasuoria.

Historiallisessa puutarhassa voi tutustua esimerkiksi alkuperäisen kaltaisiin tulppaaneihin, jotka ovat hyvin lyhyitä, ja raidalliseen lajikkeeseen, joka käynnisti tulppaanimanian.

Romanttinen puutarha on tarkoitettu lemmenpareille, joista jotkut ottavat siellä hääkuvansakin. Rantapuutarha on karu, tuulen tuivertama, mutta sielläkin kasvaa tulppaaneja.

Joka vuosi vaihtuvaa kukkamosaiikkia pitää ihailla korokkeelta ylhäältä päin.

Helmililjat hehkuvat koboltin värisinä.
Helmililjat hehkuvat koboltin värisinä.

Inspiraatiopuutarhoissa on tarjolla erilaisia kekseliäitä ratkaisuja, joista kotipuutarhuri voi ottaa mallia. Tulppaaneja voi kasvattaa vaikkapa ämpärissä, puuarkussa tai lampunjalassa, sekä tietenkin sinivalkoisessa Delftin posliinissa.

Sisäpaviljongeissa on kukkanäyttelyitä, joista suurin osa vaihtuu viikon parin välein.

Erityisen komea on Beatrix-paviljonki orkideoineen ja flamingonkukkineen. Ne näyttävät melkein liian täydellisiltä ollakseen totta.

Kukkatuliaisia 

Entä lepopaikat? Puiston terasseille voi istahtaa syömään tai kahville. Mahdollisesti mukana olevat lapset saa parkkiin leikkipuistoon, jossa on kotieläimiä paijattavaksi. Pikkukärryissä myydään jäätelöä.

Tuliaiseksi voi ostaa samoja tulppaaneja, joita on juuri ihastellut puistossa. Siinä missä Amsterdamin putiikit myyvät yleensä ylivuotisia huonolaatuisia sipuleita, Keukenhof toimittaa tuoreet sipulit syksyllä postitse tilaajan kotiin, myös Suomeen.

Belgialaiset Freddy ja Beatrice Hauglustaine tulevat joka kevät kahdeksi päiväksi naapurimaahan. Ensimmäisenä päivänä he käyvät Keukenhofissa, toisena he ihastelevat Bloemencorso-kukkaparaatia.

Belgialaiset Freddy ja Beatrice valitsevat pihaansa joka vuosi uudet kukat.
Belgialaiset Freddy ja Beatrice valitsevat pihaansa joka vuosi uudet kukat.

Joka vierailuun kuuluu uusien kukkien valitseminen omaan pihaan.

– Ei ole helppo valita näin paksusta kuvastosta, Freddy nauraa.

– Tutkin valikoimaa myös netissä, vaikka ei se toki samalta näytä kuin täällä. Suosikkini on on narsissi, se edustaa uutta vuodenaikaa. Toisella sijalla ovat tietysti tulppaanit.

Keukenhofia ympäröivät raidalliset tulppaanipellot, joiden kukat menevät myyntiin ympäri maailman. Ne näkee puiston takareunasta tuulimyllyn vierestä. Mylly rakennettiin 1800-luvulla Groningenissa toisella puolella Hollantia ja siirrettiin tänne 1950-luvulla.

Myllyltä lähtee venekiertoajelu peltojen välissä kulkeville kanaville. Liput kannattaa varata etukäteen verkosta, sillä alus on pieni.
Keukenhofista voi vuokrata myös pyörän, jolla polkea peltojen ympäri maalaismaisemassa. Samalla voi piipahtaa Lissen keskustaan, jossa on useita hyviä ravintoloita.

Brasilialainen Grau Hekking pyöräilee tyttärineen tulppaanipeltojen välissä. Perhe on asunut puoli vuotta Keukenhofin vieressä.

– Olen kotoisin Amazonilta eikä siellä ole mitään tällaista, Grau sanoo.

Eikä kyllä missään muuallakaan.

Pyörän saa lainaksi kympillä, tandemin 25 eurolla.
Pyörän saa lainaksi kympillä, tandemin 25 eurolla.

Varaa matka!

 • Keukenhof on avoinna 22.3.–13.5. Paras vierailuaika on huhtikuussa. Vältä lippujono ja tule puistoon heti aamusta tai osta lippu netistä.
 • Kukkavuoden päätapahtuma on Bloemencorso-kulkue 21.4. Paraatin vaunut on koristeltu valtavilla kolmiulotteisilla kukkaveistoksilla. Tuoksu on huumaava.
 • Meno-paluulento Helsingistä alkaen 180 e. Schipholin kentältä bussi 858.
 • Lisätietoja netistä: keukenhof.nl.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.