Pirkko ja Pekka Koskenkylä asuvat Etelä-Ranskassa Bargemonin kylässä. Tutustu kauniisti kumpuilevaan Provencen seutuun!

Bargemonin pikkuinen kylä on levittänyt siipensä mäenhuipulle, josta se katselee tasaisen vihreää, komeasti kumpuilevaa maisemaa.

Äkkiseltään ei uskoisi, että olemme vain noin tunnin ajomatkan päässä kuhisevasta Rivieran rantaviivasta. Yli toistatuhatta vuotta vanhassa pikkukylässä aika tuntuu kiirivän eteenpäin verkkaisesti hymyillen.

Kylän vanhojen, kapeiden talojen seinät kallistelevat kysyvästi. Yksi ohikulkija pysähtyy täyttämään pullonsa suihkulähteessä pulppuavalla lähdevedellä, toinen huutelee tuttavalleen tervehdyksiä kadun toiselle puolelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Bonsoir monsieur! Ça va?

Eteläranskalaiset maaseutukylät vetävät puoleensa rannikon ihmisvilinään kyllästyneitä matkaajia. Kun tarkkaan kuuntelee, Bargemonin keskusaukion kahvilassakin voi kuulla soljuvan ranskan lisäksi englantia, tanskaa, hollantia ja jopa suomea. Tänne ovat nimittäin löytäneet kotinsa myös Pirkko ja Pekka Koskenkylä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Nyt kun silloin tällöin käy rannikolla niin tulee sellainen olo, että on äkkiä päästävä takaisin maalle, Pirkko Koskenkylä naurahtaa.

Hän tietää mistä puhuu: edellinen koti sijaitsi Cannesissa.

Pikkukylissä kaikki palvelut

Koskenkylän rakentamalta kotitalolta ajaa Bargemonin kylälle reilut viisi minuuttia. Keskustan kivijalkakaupoista saa kaiken tarpeellisen: tuoreet leivät, lihat, vihannekset sekä päivän lehdet. Ravintoloitakin on pikkukyläksi runsaasti ja useampi museokin.  Camos-museossa nähtiin taannoin jopa Pirkko Koskenkylän maalauksia.

Koskenkylille samettiset mäennyppylät tarjoavat ennen kaikkea rauhaa, mutta monet tulevat tänne myös mainioiden pyöräily- ja patikointimaastojen perässä.

Kun Bargemonista suuntaa pohjoiseen, tulee kauniista ulkoilureiteistään kuuluisalle Verdonin kanjonille.  Lännessä taas sijaitsee suosittu Lac de Saint-Cassianin järvi, jonka aalloille kesäisin keräännytään vesihiihtämään ja polkuveneilemään. 

Tällä seudulla matkailija pärjää siis englannillakin, mutta ympärivuotisen asukkaan kannattaa panostaa kielikursseihin.

– Kotoutuminen vaatii kielitaidon, ehdottomasti. Se täytyy olla, muuten sitä elää vähän kuplassa, Pekka Koskenkylä kertoo.

Bargemon itse on yksi kauniiden kylien ryppäästä. Alueen vierailuun kannattaakin varata aikaa. Pienen ajomatkan päässä sijaitsee nimittäin toinen toistaan viehättävämpiä ranskalaiskyliä  ja -kaupunkeja, joihin suuret turistimassat eivät ole löytäneet. Turistikarttaan kannattaa merkitä esimerkiksi artesaaneistaan kuulu Fayence sekä Les Arcs-sur-Argens, jonka kappelissa voi ihailla Chagallin ja Giacomettin taidetta.

Pirkko Koskenkylän teos Koti Provencessa (2016) kertoo elämästä Bargemonin alueella. 

Lue Pirkko ja Pekka Koskenkylästä kertova artikkeli ET-lehden numerosta 20/2016, joka ilmestyy 23.11.

Sisältö jatkuu mainoksen alla