Söpöä norjalaista Pykeijan kylää kutsutaan myös pikku-Suomeksi. Kaksi kolmesta asukkaasta ymmärtää tai puhuu suomea.

Joukko suomalaisia vietti kesäkuussa Pykeijassa kulttuuri- ja talkooviikkoa ja ihastui paikkaan.

Joku saattaa ihmetellä talkoiden tarpeellisuutta rikkaassa Norjassa, mutta kevyt talkootyö virkistää ja matkalainen pääsee heti kylän elämään sisään.

Esimerkiksi vuoden 2013 talkooviikolla maalattiin iäkkään leskirouvan ulkorakennuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt maalattiin museo ja hautausmaan aita, öljyttiin kirkon ovi, siivottiin rantoja ja istutettiin vanhainkodin pihalle kukkia. Ja paljon muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Löhölomat eivät ole minun juttuni. Tykkään tehdä päivällä järkevää työtä kyläläisten hyväksi ja nauttia illalla kulttuuriohjelmasta ja Jäämeren luonnosta, toteaa mikkeliläinen Martti Jantunen.

Hautausmaan penkkejä maalaava helsinkiläinen Anneli Hämäläinen kehuu talkootöiden maistuneen, enemmänkin olisi voinut tehdä.

– Toisaalta oli hyvä, että päivässä oli väljyyttä ja ehti tutustua kyläläisiin. Kaikki tuntui kotoisalta ja tutulta. Vanha suomen kieli, mutkattomat ihmiset ja kodikas kyläyhteisö viehättivät.

Pykeijan taikaa

Luonto on on yhtä aikaa karu ja vehreän elinvoimainen. Anneli Hämäläinen hurmaantuu kivistä ja kukista.

– Pienet, suloiset ja sitkeästi maassa kiinni olevat kukat ovat tottuneet tuuleen, myrskyyn ja raatelevaan rajuilmaan. Elon myrskyissä pyöristyneet kivet ovat kauniita. Jopa tuulessa kuivuvat turskat ovat kauniita. Voisin katsella kalliolta avutuvaa merimaisemaa aamuun asti.

Pykeijassa on jotain taikaa. Paikka on pieni, mutta siellä omaan päähään tulee suuria ajatuksia.

– Olen miettinyt täällä paljon elämän arvoja, merkitystä ja roinan määrää. Merta katsellessani koin suurta rauhaa. Asioiden suuruusluokat selkenevät ja turhat valitukset karisevat, Hämäläinen pohtii.

Talkoolaiset tunsivat itsensä tervetulleiksi. Osa tulee uudestaan, joku halusi kokea tämän kerran vain. Viikon varrella tuiki tuntemattomista ihmisistä hitsautui yhteen hieno tiimi, joka ei vieroksunut töitä.

Laajempi artikkeli Pykeijasta ilmestyi ET:n numerossa 14/2014

 

www.pykeijanystavat.fi
Vuoden 2017 ruskamatka Pykeijaan järjestetään 14.–20.9.

Sisältö jatkuu mainoksen alla