Aikansa kohujulkkis, kirjailija Oscar Wilde kylpi samppanjassa mutta kuoli hylättynä tyhjätaskuna. Hänen värikkäät vaiheensa kuljettavat Dublinista Lontoon kautta Pariisiin.

Osaatko sanoa, ketä tuo patsas esittää? ­Murtaen englantia puhuva albanialais­pariskunta katsoo minua uteliaasti.

Olemme sattuneet samaan aikaan ­Oscar Wilden (1854–1900) muisto­merkille ­Dublinin keskustan Merrion-­aukiolle. Juuri muistomerkin mies on tuonut minut ­viikonlopuksi kaupunkiin, joten ­kerron pariskunnalle aikansa menestyneimpiin kuuluneesta näytelmä­kirjailijasta.

Oscar Wilde varttui samaisen aukion kulmassa, ja lapsuudenkoti oli hänen tukikohtansa Dublinissa vuoteen 1876. Sitten lahjakas ­nuorukainen muutti opintojen perässä Oxfordiin.

– Ja tuolla on hänen vaimonsa! albanialaiset viittovat.

Pudistan päätäni. Outo, vaaleanvihreä alastonpatsas ­Wilden ­näköispatsasta vasta­päätä tuskin esittää kirjailijan vaimoa, vaikka ­olihan Wilde naimisissa – hetken.

Valkoinen olohuone

Oscar Wilden jäljillä ei ole helppo kulkea, sillä aika on ­tehnyt tepposensa ja merkkejä miehen elämästä löytyy ­harvakseltaan. Merrion-aukion kotitalossa toimii nykyisin opinahjo, American ­College, ja kirjailijan synnyinkodissa sijaitsee maineikkaan Trinity-­yliopiston Oscar Wilde -keskus.

Viihtyisässä Bewley’s Oriental -kahvilassa ­kuvittelen, kuinka nuori mies aikoinaan nautti kupillisen maitoon ­sekoitettua teetä suklaa­kakun kera saman yhtiön teehuoneessa, joka silloin sijaitsi eri ­osoitteessa. Bewleyn leivonnaiset herauttavat yhä veden kielelle.

Valmistuttuaan Oxfordin yliopistosta 1879 Oscar Wilde lähti ­Lontooseen. Hän vuokrasi lahjakkaan mutta värisokean taide­maalarin Frank Milesin kanssa kolmikerroksisen talon West Endistä. Se sijaitsi osoitteessa Salisbury Street 13.

Wilden olohuone oli maalattu kauttaaltaan valkoiseksi, ja ­liljojen tuoksu täytti romanttisesti sisustetun huoneiston. West Endistä ­kirjailija lähti shoppailemaan juuri perustettuun Royal Arcade -tavara­taivaaseen. Myynnissä oli jo silloin merkkituotteita, antiikkia ja taide-esineitä.

1800-luvun lopun Lontoo oli britti-imperiumin keskus. Yli 60 vuotta hallinneen kuningatar Viktorian aikakaudella vaikutteita ­lainattiin Afrikan siirtomaista, Intiasta ja Karibialta niin muotiin, kulttuuriin kuin kirjallisuuteenkin.

– Muoti on niin sietämätön kurjuuden muoto, että meidän pitää muuttaa se joka kuudes kuukausi, Wilde kirjoitti ironiseen tyyliinsä. Hän itse pukeutui aina viimeisen päälle. Asun kruunasi takin­käänteen napinläpeen pujotettu vihreä neilikka.

Dorian Grayn muotokuva

Englannissa työväestön olot olivat kehnot, mutta yläluokka huvitteli samppanjabaareissa ja luksushotelleissa. Oscar Wilde viihtyi Savoy-hotellin upeassa Savoy Grill -ravintolassa ja Sohossa ­sijaitsevassa Kettner’s Champagne -baarissa.

Julkkiskokki Gordon Ramsayn luotsaama Savoy Grill palautettiin hiljattain alkuperäiseen loistoonsa, Wilden aikaista pöytäjärjestystä myöten. Sisustus on hulppea: kristallikruunut säihkyvät ja ravintolasalia rytmittävät pylväät on päällystetty tuhkanharmaalla peilillä.

– Hyvän illallisen jälkeen voi antaa anteeksi kaikille. Jopa omille sukulaisilleen, Wildellä oli tapana sanoa.

Kesällä 1880 kirjailija muutti osoitteeseen Tite Street 34. Chelseassa sijaitsevan rakennuksen seinälle on kiinnitetty sininen muisto­laatta hänen kunniakseen.

Lontoon seurapiireissä keikarin elämää viettäneestä irlantilaiskirjailijasta muodostui käsite, ja hänestä tehtiin pilaa James ­Alberyn näytelmässä Where’s the Cat. ­Kaiken humun keskellä Wilde kirjoitti tuotteliaasti ja matkusti ­
luennoimaan New Yorkiin ja Kanadaan asti.

Palattuaan Atlantin takaa runoilija-kirjailija päätti asettua aloilleen. Toukokuussa 1884 hänet vihittiin Constance Lloydin kanssa St. Jamesin kirkossa Lontoon Piccadillyssä. Parille syntyi kaksi lasta: Cyril (1885–1915) ja Vyvyan (1886–1968), jonka poika Merlin Holland on kirjailijan ainoa elossa oleva jälkeläinen.

Nuori perheenisä tienasi elantonsa toimittamalla Woman’s World -nimistä naistenlehteä. Hänet nähtiin usein Piccadillyyn vuonna 1797 perustetussa Hatchards-kirjakaupassa selailemassa uutuuksia.

Sitten Oscar Wilde julkaisi romaaninsa Dorian Grayn muotokuva. Romaanin homoeroottinen perusvire tuomittiin moraalittomana. Wilde vältteli kirjan synnyttämää kohua paiskimalla töitä, kunnes hän tutustui kohtalokkain seurauksin lordi Alfred Douglasiin.

Miesten välille leimahti intohimoinen rakkaus. Douglasin isä ei suvainnut poikarakkautta, ja kirjailija joutui oikeuteen. Tuohon aikaan homoseksuaalisuus oli rikos.

– Olen pyrkinyt toteuttamaan itseäni ennemmin nautinnon kuin kärsimyksen kautta, Wilde puolustautui.

Marraskuussa 1895 Wilde tuomittiin sodomiittina kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Hänen koko omaisuutensa ulosmitattiin, ja hän teki henkilökohtaisen konkurssin.

Lasten huoltajuus annettiin Constance-vaimolle, mutta tämä kuoli pian miehensä oikeudenkäynnin jälkeen kompastuttuaan portaissa pariskunnan Tite Streetin asunnossa.

Oscar Wilden runoilijaäiti oli menehtynyt pari vuotta aiemmin ja lääkäri-isä jo pojan asuessa Dublinissa.

Jäähyväiset Englannille

Vapauduttuaan vankilasta toukokuussa 1897 Oscar Wilde hyvästeli Englannin eikä koskaan enää palannut sinne. Lontoosta hän matkusti Napoliin tapaamaan lordi Douglasia ja sieltä ­edelleen ­Pariisiin.

Ranskan pääkaupunki oli kirjailijalle tuttu jo ­edelliseltä vuosi­kymmeneltä, jolloin hän piti majaa viiden tähden Hôtel ­Continentalissa. Hotelli tunnetaan nykyään nimellä Westin Paris.

Ensimmäisen matkansa Ranskaan Wilde teki äitinsä Jane ”­Speranza” Wilden kanssa jo vuonna 1874, jolloin äiti ja poika asettuivat Seinen varren Hôtel du Quai Voltaireen. Samassa hotellissa Jean Sibelius viihtyi Pariisin-konserttimatkallaan viime vuosisadan alussa.

Wilde kävi katsomassa näyttelijälegenda Sarah Bernhardtin ­esityksiä. Hän ystävystyi kirjailija Edmond de Goncourtin kanssa. Tämä kuvaili irlantilaiskollegaansa suorasukaisesti:

– Hän edustaa arveluttavaa sukupuolta ja puhuu leveästi kuin ­amatöörinäyttelijä.

Vuonna 1884 Oscar Wilden ja Constance Lloydin häämatka oli suuntautunut niin ikään Pariisiin. Tuolloin nuoripari asui Tuileries-­puistoa vastapäätä, Louvren taidemuseon lähellä Wagram-hotellissa, jonka huoneet on sittemmin muutettu luksusasunnoiksi.

Yhä edelleen Tuileries on rakastavaisten suosiossa. Puistossa otetaan aurinkoa ja pelataan petankkia. Historiaan perehtynyt muistaa, kuinka skandaalien ryvettämä kuningatar Marie Antoinette vietti elämänsä viime vuodet kotiarestissa Tuileries’n palatsissa.

Louvren vieressä sijainnut kaupunkilinna tuhoutui Pariisin kommuunin taisteluissa 1871. Onneksi sen suurenmoinen puutarha säilyi jälkipolville.

Marras-joulukuussa 1891 Wilde kirjoitti Pariisissa Salomé-näytelmäänsä osoitteessa Boulevard des Capucines 29. Kivenheiton päässä asunnolta sijaitsee Garnierin kuuluisa oopperatalo, jossa järjestetään päivittäin opastettuja tutustumiskierroksia.

Kurkistus ­oopperan kulisseihin maksaa kympin. Kun ­Salomén maailmanensi-iltaa juhlittiin Théâtre de l’Oeuvressa 1896, ­kirjailija istui itse vankilassa.

Sorbonnen aukiolla Latinalaiskorttelin sydämessä sijainnut Café d’Harcourt oli 1800-luvun lopulla Pariisin boheemin elämän ­keskus, jossa Oscar Wildekin vieraili säännöllisesti. Kuppila houkutteli ­opiskelijoita, taiteilijoita ja kirjailijoita parantamaan maailmaa.

Siellä nautittiin lasillinen jos toinenkin. 1940-luvulla natsien ­vallatessa Pariisin kahvila suljettiin. Sen tiloissa toimii nykyisin ­tuotemerkki Gapin vaate­myymälä.

Aamiaisen voimalla

Wilde palasi vankilasta Pariisiin rahattomana. Rue des Beaux-Arts’in Hôtel de Nicestä ja Hôtel d’Alsacesta tulivat hänen viimeiset tukikohtansa. Ruhtinaalliset illalliset ja pitkät lounaat olivat muisto vain, kun kirjailija sinnitteli hotelliaamiaisen turvin yöhön asti.

Elokuussa 1899 Wilde kirjoittautui Hôtel Marsollieriin, mistä hänet heitettiin ulos maksamattomien laskujen takia. Rahapulasta huolimatta miehen onnistui tehdä Pariisista matkoja Ranskan Rivieralle, Sveitsiin ja Italiaan.

Roomassa Wilde tapaili toimittaja Robert Rossia, johon hän oli tutustunut jo vuosia aiemmin. Kesällä 1900 keikari palasi Hôtel d’Alsaceen, jossa hän asui huoneessa numero 16 marraskuuhun, ­kuolemaansa asti. Nykyisin huone tunnetaan Oscar Wilden sviittinä, ja hotellin nimi on vaihtunut L’Hôteliksi.

Kahdesti haudattu

Kirjailija kuoli aivokalvontulehdukseen vain 46-vuotiaana. ­Siunaustilaisuus järjestettiin Saint-Germain-des-Prés’n kappelissa, lordi Alfred Douglas maksoi hautajaiset.

Yhdeksän vuotta kuolemansa jälkeen Oscar Wilde haudattiin uudelleen, tällä kertaa Pére Lachaisen hautausmaalle, joka on tunnettu kuuluisuuksien leposijoista.

Pian seremonian jälkeen kuvanveistäjä Jacob Epsteinin suunnitteleman, lentävää sfinksiä muistuttavan hautamonumentin kivekset hakattiin irti.

Kerrotaan, että ne ovat nykyään paperipainoina hautausmaan ­toimistossa. 1950-luvulla Robert Rossin uurna laskettiin Wilden kanssa samaan hautaan.

Villeimmät Wilde-fanit ovat päällystäneet sfinksiveistoksen suudelmin ja graffitein. Hiljattain se puhdistettiin töherryksistä ja huulipunasta ja ympäröitiin lasisuojuksella.

Jos Oscar Wilde eläisi, hän seuraisi tätä kuhinaa haltioissaan.

Artikkeli on ilmestynyt Matkaoppaan numerossa 7/2014.

Oscar Wilden osoitteet

DUBLIN

Oscar Wilde Centre, ­Trinity ­College, Westland Row 21. Oscar Wilden synnyinkoti on ollut ­vuodesta 1998 lähtien osa Dublinin yliopistoa.

Oscar Wilde Memorial, Merrion Square 1. Kirjailijaa esittävä näköispatsas. Wilde asui aukion laidalla muistomerkkiä vastapäätä Georgian House 1:ssä vuoteen 1876, isänsä kuolemaan asti.

LONTOO

Hatchards, Piccadilly 187. Ison-Britannian vanhin kirjakauppa.

Royal Arcade, Albemarle Street 12. Vuonna 1879 avattu ylellinen ostoskeskus, jossa shoppailivat Oscar Wilde ja kuningatar Viktoria.

Savoy-hotelli ja Savoy Grill -ravintola, Strand. Kirjailija juhli hotellin ravintolassa perintö­rahojensa turvin. Savoyn muita kuuluisia asiakkaita ovat olleet ­Marlene Dietrich, Marilyn Monroe ja ­Elizabeth Taylor.

Cadogan-hotelli, Sloane Street 75. Sviitti numero 118 on omistettu Oscar Wildelle, joka pidätettiin siellä vuonna 1895.

Kettner’s Champagne Bar, Romilly Street 29. Wilden suosima elegantti baari. Samppanjaa siemaillaan, ja cocktaileja löytyy vaativaankin makuun.

PARIISI

Hôtel du Quai Voltaire, Quai ­Voltaire 19. Wilden lisäksi luksus­hotellissa viihtyivät runoilija ­Charles Baudelaire ja säveltäjä Richard Wagner.

Westin Paris, rue de ­Castiglione 3. Vuonna 1878 avattu luksus­hotelli, jossa Wilde asui 1880- luvulla. Hotelli tunnettiin silloin nimellä Continental.

L’Hôtel, rue des Beaux-Arts 13. Wilde vietti hotellissa elämänsä viimeiset kuukaudet. Majapaikan aikaisempi nimi oli Hôtel d’Alsace.

Cimetière du Pére Lachaise, Rue du Repos 16. Oscar Wilden lisäksi hautuumaalla lepäävät Edith Piaf, Frédérik Chopin ja Jim Morrison.

Polkupyörällä matkaaja liikkuu omaan tahtiin. Luonto on lähellä ja taukopaikoille on helppo pysähtyä. Leppoisa Saariston Rengastie on Suomen pyöräreiteistä tunnetuin.

Rengastie on Turun saaristossa kiertävä noin 250 kilometrin reitti ja omiaan kiireettömään pyöräilyyn. Se alkaa Turusta, ja jos lähdetään pohjoisen kautta, kuljetaan Naantalin, Iniön, Korppoon ja Paraisten kautta.

Tarjolla on myös noin sadan kilometrin Pieni Rengastie. Se oikaisee Rymättylästä Seilin saaren kautta Nauvoon. Tamperelainen Veli Karvinen, 55, aikoo tänä kesänä polkaista tielle uudestaan. Ensimmäisestä reissusta on toistakymmentä vuotta.

– Silloin oli elokuu, eikä autoja paljon näkynyt. Oli mukava polkea, Karvinen kertoo.

Karvinen on retkipyöräillyt parikymmentä vuotta. Hän kuuluu tamperelaiseen pyöräilyseuraan Kaupin Kanuunoihin.

Turun saaristoon Karvisen houkuttivat luonto ja vesielementti, jotka toivat Itä-Suomessa syntyneelle mieleen Saimaan seudut.

– Erityisen hieno elämys oli pyöräillä yöaikaan Houtskarin kirkolta Mossalaan odottamaan yhteysalusta.

Nauvon Köpmans on yksi Rengastien idyllisistä raukopaikoista.
Nauvon Köpmans on yksi Rengastien idyllisistä raukopaikoista.

Merivettä pullossa

Ensimmäisen Rengasretkensä viimeisenä päivänä Karvinen täytti vesipullon leirintäalueen vessassa ja lähti ajamaan. Juoma paljastui myöhemmin merivedeksi.

Palvelut ovat siitä parantuneet. Löytyy kauppoja ja myymälöitä sekä yöpymiseen leirintäalueita, majataloja, hotelleja ja mökkejä.

Reitin varrella on idyllisiä saaristokyliä, historiallisia nähtävyyksiä, luontopolkuja ja uimarantoja.

Ensi kesän reissulle Karvinen lähtee porukan kansa. Tarkoitus on kiertää Pieni Rengastie Naantalista lähtien pohjoisen kautta.

Reissussa ollaan kaksi täyttä ja kaksi vajaata päivää ja edetään 40–70 kilometrin etapein.

– Käymme ainakin Mannerheimin sukukartanossa Askaisissa. Toinen kiinnostava kohde on Seilin saari, jonne aikoinaan eristettiin spitaaliset ja jossa toimi mielisairaala vielä 60-luvun alussa, Karvinen kertoo.

Saariston Rengastiellä on liki 50 kilometriä vesistön ylityksiä.
Saariston Rengastiellä on liki 50 kilometriä vesistön ylityksiä.

Rymättylästä Nauvoon vievän yhteysaluksen aikataulu on tutkittu etukäteen, mutta muuten ryhmä liikkuu ex tempore -periaatteella. Mielenkiintoinen nähtävyys, ruokapaikka tai kahvitupa voi muuttaa suunnitelmia.

– Koska yövymme mökeissä, meidän ei tarvitse kuljettaa telttoja eikä makuupusseja.

Varakumi matkaan

Periaatteessa Rengastielle voi lähteä vaikka omalla työmatkapyörällään. Jos on hankkimassa uutta pyörää, Karvinen suosittelee cyclocrossia. Se muistuttaa siroa maantiekilpapyörää, mutta siinä on kiinnityspisteet välttämättömille lokasuojille ja tavaratelineille.

– Tärkeintä on sopivan kokoinen runko. Liian isolla tai pienellä pyörällä matkanteko käy rasittavaksi.

Kannattaa varmistaa myyjältä, että vanteet ovat laadukkaat, koska ne joutuvat kovalle rasitukselle. Pinnoja pitää olla riittävästi, 32-36. Valmistajat pyrkivät säästämään painoa tinkimällä pinnoista.

Paikkausvälineet ovat Karvisen mukaan paljolti historiaa. Mukaan pakataan pari varasisäkumia. Tien päällä on helpompi vaihtaa koko kumi kuin etsiä reikää.

Tienvarren viitta Iniössä kertoo etäisyyksistä, palveluista ja nähtävyyksistä.
Tienvarren viitta Iniössä kertoo etäisyyksistä, palveluista ja nähtävyyksistä.

Pumppu on tietysti välttämätön. Muut työkalut valitaan matkan pituuden mukaan.

Karvinen neuvoo tutkimaan, minkälaisia ruuveja ja pultteja pyörässä on, ja ottamaan mukaan pari kappaletta kutakin.

– Ajaessa pultit tuppaavat löystymään ja putoilemaan. On kätevää, jos on kiinnittää heti uusi tilalle. Ne eivät paljon paina.

Värikkäät vaatteet ja lippu

Karvisella on pyörässään polkimet, joihin ajokengät lukkiutuvat. Näin polkeminen tehostuu.

Ajoasuna ovat maantiepyöräilijän trikoot, joissa on irtohihat ja -lahkeet. Ne on helppo riisua, jos aurinko alkaa porottaa.

Saariston teillä on Karvisen mielestä turvallista ajaa, koska autoilijat ovat tottuneet kaksipyöräisiin. Hän ihmettelee pyöräilijöitä, jotka eivät huolehdi näkyvyydestään. Itse hän käyttää värikkäitä vaatteita ja huomioliiviä.

Iniössä on mukava pyöräillä, sillä liikennettä on vähän.
Iniössä on mukava pyöräillä, sillä liikennettä on vähän.

– Näkyvyyttä ei ole koskaan liikaa. Olen kiinnittänyt sivulaukkuun reilun kokoisen Suomen lipun. Autoilijoissa lippu herättää jonkinlaista alitajuista kunnioitusta, niin että he eivät tohdi pyyhkäistä liian läheltä.

Polkien maailmalle

Helsinkiläinen Kauko Isotalus, 65, pyöräili jo nuorena pitkin Suomea aina Lappia myöten. Vaikka vuosia tuli lisää, harrastus säilyi. Seuraavaksi retket suuntautuivat Pohjoismaihin ja Manner-Eurooppaan.

– Kolmekymppisenä tekemäni Pariisin-reissu kesti reilun kuukauden. Kilometrejä kertyi 4500.

Nyt eläkeläisenä Isotalus on alkanut kiertää kotimaata. Hän on käynyt kaikissa Suomen kunnissa. Isotalus on myös Helsingin Polkypyöräilijöiden jäsen.

Heinä tuoksuu huumaavasti pyöräilijän nenään kesäisessä saaristossa. Korppoon kirkonkylä on kuin postikortista.
Heinä tuoksuu huumaavasti pyöräilijän nenään kesäisessä saaristossa. Korppoon kirkonkylä on kuin postikortista.

Saariston Rengasreitti on tuttu. Etelä-Norjasta palatessaan hän tuli Tukholmasta laivalla Turkuun ja kävi sitten kääntymässä Houtskarissa.

– 1990-luvun alussa ajoin Korppoosta Ahvenanmaalle ja palatessa poikkesin Kustavin kautta Iniössä.

Isotalus muistaa, että siihen aikaan saaristossa oli paljon losseja ja lauttoja. Monet niistä on sittemmin korvattu sillalla, kuten Nauvon Lillandetin ja Storlandetin välisessä salmessa.

Omia reittejä

Viime vuosina Isotalus on tehnyt pyörämatkoja Helsingistä muun muassa syntymäkuntaansa Alavieskaan ja Joensuuhun, missä hänellä on sukulaisia.

– Toivottavasti kukaan ei nähnyt, että hesalainen saapuu vanhaan kotipitäjäänsä polkupyörällä, hän naurahtaa.

Hän ei suosi valmiita pyöräreittejä kuin osin, koska tykkää suunnitella omat. Hän ajelee aina yksin.

Borgbergin näköalatornilta Houtskarissa näkyy Ahvenanmaalle saakka. Lintuperspektiivistä saa hyvän kuvan saaristosta.
Borgbergin näköalatornilta Houtskarissa näkyy Ahvenanmaalle saakka. Lintuperspektiivistä saa hyvän kuvan saaristosta.

Kartat matkaan

Retkillään Isotalus yöpyy leirintäalueilla. Suojaa antavat samat teltta ja makuupussi, jotka kävivät pyörän tarakalla Pariisissa.

– Sivulaukut ovat välttämättömät pitkillä matkoilla. Niihin saa pakattua varavaatteet ja työkalut, joista sisäkumit ja ketjunkatkaisin ovat tärkeimmästä päästä.

Hän ei käytä navigaattoria, joten mukana pitää olla autoilijan tiekartta ja tarkempia kohdekarttoja.

– Yleisille uimarannoille ei tahdo olla viittoja, ja jos on, etäisyys puuttuu. Se voi olla monta kilometriä. Tienoita kannattaa tutkia netissä Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelussa ja tulostaa paperille.

Nauvosta löytyy yksi saariston parhaista uimapaikoista.
Nauvosta löytyy yksi saariston parhaista uimapaikoista.

Sopivalla vauhdilla

Pyöräilyssä Isotalusta viehättää ihmisen mittainen vauhti. Kävely on liian hidasta, autoilu liian nopeata.

– On mukavaa, kun voi säätää itselleen mallaavan tahdin ja pysähtyä tarvittaessa tien poskeen.

Isotalukselta ei riitä innostusta nykyiseen sähköpyörävillitykseen. Niiden lataus ei riitä, kun hänen tyypillinen päivämatkansa on yli sata kilometriä.

– Eikä minulle tulisi mieleenkään kuljettaa polkupyörää junassa saati lentokoneessa. Polkupyörä on pyöräilemistä varten, hän sanoo.

Polkaise myös näihin: 3 pyöräreittiä kesä-Suomessa

 1. Seututie Pietarsaaren ja Kokkolan välillä kulkee seitsemän sillan kautta kauniissa merimaisemissa. Bosundin kylästä puolimatkasta löytyy Vene-, kalastus- ja metsästysmuseo. Pietarsaari-Kokkola, 40 km.

 2. Kuninkaantietä kulkivat kruunupäät ja tsaarit saattueineen, ja historia on reitillä vahvasti läsnä. Piipahda Porvoon Taidetehtaassa ja Kotkan merikeskus Vellamossa. Helsinki-Lappeenranta, 330 km.

 3. Saimaan maisemissa riittää ihasteltavaa. Jos haluaa lyhentää reissua, oikaista voi Mikkelistä Puumalan kautta Imatralle. Kulttuurin ystävän kannattaa kuitenkin valita pitkä reitti ja olla Savonlinnassa oopperajuhlien aikaan 7.7.-4.8. Lappeenranta-Mikkeli-(Savonlinna- Punkaharju)-Ruokolahti-Imatra-Lappeenranta, 530 km.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2017.

Saariston Rengastie: Hyvä tietää

 • Saariston Rengastie koostuu yleisistä teistä sekä niihin liittyvistä yhteysalus- ja lossiyhteyksistä.
 • Rengastie on kokonaan avoinna 25.5.–26.8., jolloin m/s Antonia liikennöi Iniön ja Mossalan välillä. Muina aikoina reitin voi kulkea eteläkautta Houtskarin Mossalaan tai pohjoiskautta Iniön Daleniin asti. lautta.net
 • Pienen Rengastien liikennekausi on 18.5.–2.9., jolloin m/s Östern liikennöi Nauvon ja Rymättylän väliä. ostern.fi/aikataulu
 • Matkan suunnittelussa iso apu on vesiliikenteen aikataulupalvelu. lautta.net/rengastie
 • Karttakeskus myy Saariston Rengastien pyöräilyopasta. karttakauppa.fi
 • Paraisten matkailuneuvonnan sivuilla on karttoja ja tietoa Rengastien palveluista. Sivustolta voi myös tilata omatoimimatkailijan oppaan Rengastielle. saaristo.org
 • Tietoa pyörämatkailusta ja varusteista: pyoramatkailu.com

Moni kokenut matkailija pitää juuri tällaisesta kaupungista, jossa välitön tunnelma tarttuu. Tutki kauppahallit, appelsiinipuutarhat ja jalkapallostadionit.

1. Taiteilijan talo 

Sitruspuut tuoksuvat, oksilla appelsiinit riippuvat raskaina. Suihkulähde livertää kilpaa pikkulintujen kanssa espanjalaisen impressionistin Joaquín Sorollan (1863–1923) entisen kodin puutarhassa.

Paikka on hämmentävä keidas harmaalla toimistoalueella, lapset leikkivät pihassa mielellään. Talo on valmistunut vuonna 1911, ja se on jätetty sellaiseksi kuin se oli taiteilijan kuollessa. Lähes yhdeksän metriä korkeassa ateljeessa pääsee nauttimaan maalauksista kaikessa rauhassa. Teokset tulvivat valoa.

Joaquín Sorolla oli Espanjan tunnetuimpia maalareita. Hän oli kotoisin merellisestä Valenciasta. Ehkäpä siksi hänen töihinsä ovat erityisen tunnelmallisesti tallentuneet kesähetket ja lasten vesileikit.

Museoitu koti on täynnä taidetta.
Museoitu koti on täynnä taidetta.

Vuonna 1899 Sorolla maalasi kuuluisan työn poliota sairastavista lapsista kylpemässä alasti hiekkarannalla munkin valvonnassa.

Madrid tunnetaan taiteestaan. Lähekkäin sijaitsevat Pradon, Reina-Sofian ja Thyssen-Bornemiszan museot ovat maailmankuuluja. Kultaisen kolmion taidepalatseihin verrattuna Sorolla-museo on ihanan intiimi kokemus.

 • Sorolla-museo, General Martínez Campos 37.
  Metro: Iglesia tai Rubén Darío.

2. Ihmettele kuin Liisa Ihmemaassa 

Salainen puutarha tarjoaa yllätyksiä myös sisäpihalla.
Salainen puutarha tarjoaa yllätyksiä myös sisäpihalla.

Jos sinua on aina harmittanut, ettet ole päässyt Hullun Hatuntekijän teekutsuille, tule tänne.

Kahvilan nimi tarkoittaa salaista puutarhaa. Siellä vierailu on kuin astuisi kirjailija Lewis Carrollin Liisan Ihmemaahan. Katossa killuu pieniä kuumailmapalloja, ja vessaan vievien portaiden kaiteet ovat kuin herkulliset Polka-karamellipötköt.

Kahvilaan kannattaa tulla vasta illan tummuttua, jotta voi ihastella kaikkia yksityiskohtia kynttilöiden ja nurinkuristen lamppujen valossa.

Kaakaolistalla on 20 makua, kuten After Eight -suklaajuoma, kaakao Pieni suklaapuoti -elokuvan tyyliin ja argentiinalainen kaakao.

"Pelastakaa Maa, se on ainoa planeetta jossa on suklaata", kahvilan nettisivulla lukee.
"Pelastakaa Maa, se on ainoa planeetta jossa on suklaata", kahvilan nettisivulla lukee.

Paikka on oikeastaan paljon muutakin kuin kahvila. Sisustus on ihana sekamelska ja listalta löytyy myös ruokaa, viinejä ja drinkkejä. Jos tilaa pullon kuohuvaa, se saatetaan tarjoilla saappaan sisällä. Pirtelön kanssa voi kiepsahtaa katosta riippuvaan puutarhakeinuun.

Samalla kadulla on muitakin kiinnostavia herkuttelupaikkoja.

3. Nauti ihanista, edullisista tapaksista 

Madridilainen rakastaa kauppahalleja eli mercadoja. Niihin mennään viettämään iltaa perheen ja ystävien kanssa. Tärkeintä hyvän seuran lisäksi ovat pikkusuolaiset alkupalat, tapakset.

Kauppahallit ovat loistava paikka tutustua kaupungin nautiskelevaan ja iloiseen elämäntyyliin. Suomalaisista kauppahalleista ne eroavat paljon.

Tunnetuin on ydinkeskustassa sijaitseva majesteettinen Mercado de San Miguel, jossa on eniten turisteja.

Trendikkäässä Chuecan kaupunginosassa sijaitsevan Mercado de San Antónin koko toinen kerros on omistettu tapastiskeille. Suositeltavinta on nauttia kesäilloista kattoterassilla, jossa on baari.

San Antónin kauppahalli on siisti ja moderni.
San Antónin kauppahalli on siisti ja moderni.

Todellista paikallistunnelmaa etsivän kannattaa vierailla Lavapiésin kaupunginosan Mercado de San Fernandossa, joka on alueen asukkaiden olohuone viikonloppuisin.

Hyvällä tuurilla siellä voi sunnuntai-iltapäivisin päästä seuraamaan riehakasta swing-tanssia, sillä hallissa järjestetään myös tanssiopetusta ja swing-kemuja.

Tunnelma kauppahallissa on lapsiystävällinen, ja pikkuiset ovat tuttu näky myös tanssilattialla.

 • Mercado de San Miguel, Plaza de San Miguel.
  Metro: Opéra.
 • Mercado de San Antón,  Augusto Figueroa 24.
  Metro: Chueca.
 • Mercado de San Fernando,  Embajadores 41.
  Metro: Embajadores.

4. Sovita pikolinokset ja espadrillot 

Espanja on kenkäfanin taivas. Jalkineteollisuudella on siellä pitkät perinteet, ja espanjalaiset pitävät usein jalkineensa hyvin siisteinä. Kotonakaan ei olla sukkasillaan.

Madridista löytyy huomattavan paljon kenkäkauppoja, joissa myydään pääosin Espanjassa valmistettuja kenkiä.

Tarjonta vaihtelee klassisista espadrillo-kangassandaaleista (espanjaksi alpargata) tossuihin ja laadukkaisiin nahkakenkiin.

Mukavia espadrilloja hakevan kannattaa käydä Plaza Mayorin lähellä sijaitsevissa liikkeissä Casa Hernanzissa ja Lobossa. Niissä myydään myös hauskoja lasten flamencokenkiä.

Kenkiä rakastavan ykköskatu on ydinkeskustan ostosalueen Calle Augusto Figueroa, jolla hyviä jalkinekauppoja odottaa vieri vieressä. Jos täältä ei löydy sopivia kenkiä, ei mistään.

Myös Pikolinos-merkin liikkeet kannattaa tarkistaa, vaikka supertyylikkäät kävelykengät maksavat yleensä yli sata euroa. Laadusta on järkevää maksaa.

 • Casa Hernanz, Toledo 18.
  Metro: La Latina
 • Calzados Lobo, Toledo 30.
  Metro: La Latina
 • Pikolinos, Calle Fuencarral.
  Metro: Gran Vía

5. Pompota kuin kunkku 

Madridilaiset suhtautuvat jalkapalloiluun vakavasti, onhan kaupungilla kaksi maailmanluokan joukkuetta: Real Madrid ja Atlético Madrid.

Madridin baareissa on hyvä tunnelma aina, kun joukkueet ovat kentällä. Espanjan pääsarjan lisäksi etenkin Mestareiden liiga -ottelut saavat kansan liikkeelle.

Real Madridin real viittaa kuninkaalliseen. Joukkueen kotikentällä, Santiago Bernabéun stadionilla, järjestetään opastettuja kierroksia. Jopa pelaajien pukukoppiin pääsee haistelemaan Cristiano Ronaldon ja kumppaneiden tuoksua. Liput otteluihin maksavat 30–700 euroa. Halvin paikka sijaitsee piippuhyllyllä.

Madridilaiset ovat jalkapallokansaa.
Madridilaiset ovat jalkapallokansaa.

Harva tietää, että Madridissa pelaa kolmaskin usein Espanjan pääsarjassa kilpaileva joukkue: Rayo Vallecano. Vallecasin nuhjuisen työläiskaupunginosan oma jengi on alueen asukkaiden lemmikki, ja pienen kotistadionin otteluissa on hurmoksellinen tunnelma.

6. Nauti lasten ja eläinrakkaiden kanssa 

Madridissa lapset kulkevat aikuisten menossa mukana useammin kuin Helsingissä tai Oulussa. Lasten läsnäolo on osa kaupungin viehätystä.

Piknik keskustan upeassa Retiron puistossa on hauskaa ajanvietettä kaikenikäisille. Puistossa on erikseen leikkipaikkoja, ja eväskorin saa täyteen kaupungin lukuisissa leipomoissa, konditorioissa ja ruokakauppojen runsailla juusto- sekä kinkkuhyllyillä.

Retino-puistoon pääsee vaikka soutelemaan.
Retino-puistoon pääsee vaikka soutelemaan.

Faunia-eläinpuistoon on luotu erilaisia ekosysteemejä, kuten viidakko ja napapiirit, joissa voi tutustua alueiden lajistoon. Monia eläimiä pääsee koskettamaan. Puistossa seikkailee esimerkiksi apinoita ja pingviinejä.

Hiukan keskustan ulkopuolella sijaitseva huvipuisto tarjoaa laitteita hurjapäille. Houkuttimena on Warnerin piirroselokuvista tuttuja teemanähtävyyksiä, kuten Supermies-talo.

 • Retiron puisto, Plaza de la Independencia 7.
  Metro: Retiro.
 • Faunia-puisto, Avenida de las Comunidades 28.
  Metro: Valdebernardo. faunia.es.
 • Huvipuistoon pääsee bussilla keskustasta. parquewarner.com

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2017.