Aikansa kohujulkkis, kirjailija Oscar Wilde kylpi samppanjassa mutta kuoli hylättynä tyhjätaskuna. Hänen värikkäät vaiheensa kuljettavat Dublinista Lontoon kautta Pariisiin.

Osaatko sanoa, ketä tuo patsas esittää? ­Murtaen englantia puhuva albanialais­pariskunta katsoo minua uteliaasti.

Olemme sattuneet samaan aikaan ­Oscar Wilden (1854–1900) muisto­merkille ­Dublinin keskustan Merrion-­aukiolle. Juuri muistomerkin mies on tuonut minut ­viikonlopuksi kaupunkiin, joten ­kerron pariskunnalle aikansa menestyneimpiin kuuluneesta näytelmä­kirjailijasta.

Oscar Wilde varttui samaisen aukion kulmassa, ja lapsuudenkoti oli hänen tukikohtansa Dublinissa vuoteen 1876. Sitten lahjakas ­nuorukainen muutti opintojen perässä Oxfordiin.

– Ja tuolla on hänen vaimonsa! albanialaiset viittovat.

Pudistan päätäni. Outo, vaaleanvihreä alastonpatsas ­Wilden ­näköispatsasta vasta­päätä tuskin esittää kirjailijan vaimoa, vaikka ­olihan Wilde naimisissa – hetken.

Valkoinen olohuone

Oscar Wilden jäljillä ei ole helppo kulkea, sillä aika on ­tehnyt tepposensa ja merkkejä miehen elämästä löytyy ­harvakseltaan. Merrion-aukion kotitalossa toimii nykyisin opinahjo, American ­College, ja kirjailijan synnyinkodissa sijaitsee maineikkaan Trinity-­yliopiston Oscar Wilde -keskus.

Viihtyisässä Bewley’s Oriental -kahvilassa ­kuvittelen, kuinka nuori mies aikoinaan nautti kupillisen maitoon ­sekoitettua teetä suklaa­kakun kera saman yhtiön teehuoneessa, joka silloin sijaitsi eri ­osoitteessa. Bewleyn leivonnaiset herauttavat yhä veden kielelle.

Valmistuttuaan Oxfordin yliopistosta 1879 Oscar Wilde lähti ­Lontooseen. Hän vuokrasi lahjakkaan mutta värisokean taide­maalarin Frank Milesin kanssa kolmikerroksisen talon West Endistä. Se sijaitsi osoitteessa Salisbury Street 13.

Wilden olohuone oli maalattu kauttaaltaan valkoiseksi, ja ­liljojen tuoksu täytti romanttisesti sisustetun huoneiston. West Endistä ­kirjailija lähti shoppailemaan juuri perustettuun Royal Arcade -tavara­taivaaseen. Myynnissä oli jo silloin merkkituotteita, antiikkia ja taide-esineitä.

1800-luvun lopun Lontoo oli britti-imperiumin keskus. Yli 60 vuotta hallinneen kuningatar Viktorian aikakaudella vaikutteita ­lainattiin Afrikan siirtomaista, Intiasta ja Karibialta niin muotiin, kulttuuriin kuin kirjallisuuteenkin.

– Muoti on niin sietämätön kurjuuden muoto, että meidän pitää muuttaa se joka kuudes kuukausi, Wilde kirjoitti ironiseen tyyliinsä. Hän itse pukeutui aina viimeisen päälle. Asun kruunasi takin­käänteen napinläpeen pujotettu vihreä neilikka.

Dorian Grayn muotokuva

Englannissa työväestön olot olivat kehnot, mutta yläluokka huvitteli samppanjabaareissa ja luksushotelleissa. Oscar Wilde viihtyi Savoy-hotellin upeassa Savoy Grill -ravintolassa ja Sohossa ­sijaitsevassa Kettner’s Champagne -baarissa.

Julkkiskokki Gordon Ramsayn luotsaama Savoy Grill palautettiin hiljattain alkuperäiseen loistoonsa, Wilden aikaista pöytäjärjestystä myöten. Sisustus on hulppea: kristallikruunut säihkyvät ja ravintolasalia rytmittävät pylväät on päällystetty tuhkanharmaalla peilillä.

– Hyvän illallisen jälkeen voi antaa anteeksi kaikille. Jopa omille sukulaisilleen, Wildellä oli tapana sanoa.

Kesällä 1880 kirjailija muutti osoitteeseen Tite Street 34. Chelseassa sijaitsevan rakennuksen seinälle on kiinnitetty sininen muisto­laatta hänen kunniakseen.

Lontoon seurapiireissä keikarin elämää viettäneestä irlantilaiskirjailijasta muodostui käsite, ja hänestä tehtiin pilaa James ­Alberyn näytelmässä Where’s the Cat. ­Kaiken humun keskellä Wilde kirjoitti tuotteliaasti ja matkusti ­
luennoimaan New Yorkiin ja Kanadaan asti.

Palattuaan Atlantin takaa runoilija-kirjailija päätti asettua aloilleen. Toukokuussa 1884 hänet vihittiin Constance Lloydin kanssa St. Jamesin kirkossa Lontoon Piccadillyssä. Parille syntyi kaksi lasta: Cyril (1885–1915) ja Vyvyan (1886–1968), jonka poika Merlin Holland on kirjailijan ainoa elossa oleva jälkeläinen.

Nuori perheenisä tienasi elantonsa toimittamalla Woman’s World -nimistä naistenlehteä. Hänet nähtiin usein Piccadillyyn vuonna 1797 perustetussa Hatchards-kirjakaupassa selailemassa uutuuksia.

Sitten Oscar Wilde julkaisi romaaninsa Dorian Grayn muotokuva. Romaanin homoeroottinen perusvire tuomittiin moraalittomana. Wilde vältteli kirjan synnyttämää kohua paiskimalla töitä, kunnes hän tutustui kohtalokkain seurauksin lordi Alfred Douglasiin.

Miesten välille leimahti intohimoinen rakkaus. Douglasin isä ei suvainnut poikarakkautta, ja kirjailija joutui oikeuteen. Tuohon aikaan homoseksuaalisuus oli rikos.

– Olen pyrkinyt toteuttamaan itseäni ennemmin nautinnon kuin kärsimyksen kautta, Wilde puolustautui.

Marraskuussa 1895 Wilde tuomittiin sodomiittina kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Hänen koko omaisuutensa ulosmitattiin, ja hän teki henkilökohtaisen konkurssin.

Lasten huoltajuus annettiin Constance-vaimolle, mutta tämä kuoli pian miehensä oikeudenkäynnin jälkeen kompastuttuaan portaissa pariskunnan Tite Streetin asunnossa.

Oscar Wilden runoilijaäiti oli menehtynyt pari vuotta aiemmin ja lääkäri-isä jo pojan asuessa Dublinissa.

Jäähyväiset Englannille

Vapauduttuaan vankilasta toukokuussa 1897 Oscar Wilde hyvästeli Englannin eikä koskaan enää palannut sinne. Lontoosta hän matkusti Napoliin tapaamaan lordi Douglasia ja sieltä ­edelleen ­Pariisiin.

Ranskan pääkaupunki oli kirjailijalle tuttu jo ­edelliseltä vuosi­kymmeneltä, jolloin hän piti majaa viiden tähden Hôtel ­Continentalissa. Hotelli tunnetaan nykyään nimellä Westin Paris.

Ensimmäisen matkansa Ranskaan Wilde teki äitinsä Jane ”­Speranza” Wilden kanssa jo vuonna 1874, jolloin äiti ja poika asettuivat Seinen varren Hôtel du Quai Voltaireen. Samassa hotellissa Jean Sibelius viihtyi Pariisin-konserttimatkallaan viime vuosisadan alussa.

Wilde kävi katsomassa näyttelijälegenda Sarah Bernhardtin ­esityksiä. Hän ystävystyi kirjailija Edmond de Goncourtin kanssa. Tämä kuvaili irlantilaiskollegaansa suorasukaisesti:

– Hän edustaa arveluttavaa sukupuolta ja puhuu leveästi kuin ­amatöörinäyttelijä.

Vuonna 1884 Oscar Wilden ja Constance Lloydin häämatka oli suuntautunut niin ikään Pariisiin. Tuolloin nuoripari asui Tuileries-­puistoa vastapäätä, Louvren taidemuseon lähellä Wagram-hotellissa, jonka huoneet on sittemmin muutettu luksusasunnoiksi.

Yhä edelleen Tuileries on rakastavaisten suosiossa. Puistossa otetaan aurinkoa ja pelataan petankkia. Historiaan perehtynyt muistaa, kuinka skandaalien ryvettämä kuningatar Marie Antoinette vietti elämänsä viime vuodet kotiarestissa Tuileries’n palatsissa.

Louvren vieressä sijainnut kaupunkilinna tuhoutui Pariisin kommuunin taisteluissa 1871. Onneksi sen suurenmoinen puutarha säilyi jälkipolville.

Marras-joulukuussa 1891 Wilde kirjoitti Pariisissa Salomé-näytelmäänsä osoitteessa Boulevard des Capucines 29. Kivenheiton päässä asunnolta sijaitsee Garnierin kuuluisa oopperatalo, jossa järjestetään päivittäin opastettuja tutustumiskierroksia.

Kurkistus ­oopperan kulisseihin maksaa kympin. Kun ­Salomén maailmanensi-iltaa juhlittiin Théâtre de l’Oeuvressa 1896, ­kirjailija istui itse vankilassa.

Sorbonnen aukiolla Latinalaiskorttelin sydämessä sijainnut Café d’Harcourt oli 1800-luvun lopulla Pariisin boheemin elämän ­keskus, jossa Oscar Wildekin vieraili säännöllisesti. Kuppila houkutteli ­opiskelijoita, taiteilijoita ja kirjailijoita parantamaan maailmaa.

Siellä nautittiin lasillinen jos toinenkin. 1940-luvulla natsien ­vallatessa Pariisin kahvila suljettiin. Sen tiloissa toimii nykyisin ­tuotemerkki Gapin vaate­myymälä.

Aamiaisen voimalla

Wilde palasi vankilasta Pariisiin rahattomana. Rue des Beaux-Arts’in Hôtel de Nicestä ja Hôtel d’Alsacesta tulivat hänen viimeiset tukikohtansa. Ruhtinaalliset illalliset ja pitkät lounaat olivat muisto vain, kun kirjailija sinnitteli hotelliaamiaisen turvin yöhön asti.

Elokuussa 1899 Wilde kirjoittautui Hôtel Marsollieriin, mistä hänet heitettiin ulos maksamattomien laskujen takia. Rahapulasta huolimatta miehen onnistui tehdä Pariisista matkoja Ranskan Rivieralle, Sveitsiin ja Italiaan.

Roomassa Wilde tapaili toimittaja Robert Rossia, johon hän oli tutustunut jo vuosia aiemmin. Kesällä 1900 keikari palasi Hôtel d’Alsaceen, jossa hän asui huoneessa numero 16 marraskuuhun, ­kuolemaansa asti. Nykyisin huone tunnetaan Oscar Wilden sviittinä, ja hotellin nimi on vaihtunut L’Hôteliksi.

Kahdesti haudattu

Kirjailija kuoli aivokalvontulehdukseen vain 46-vuotiaana. ­Siunaustilaisuus järjestettiin Saint-Germain-des-Prés’n kappelissa, lordi Alfred Douglas maksoi hautajaiset.

Yhdeksän vuotta kuolemansa jälkeen Oscar Wilde haudattiin uudelleen, tällä kertaa Pére Lachaisen hautausmaalle, joka on tunnettu kuuluisuuksien leposijoista.

Pian seremonian jälkeen kuvanveistäjä Jacob Epsteinin suunnitteleman, lentävää sfinksiä muistuttavan hautamonumentin kivekset hakattiin irti.

Kerrotaan, että ne ovat nykyään paperipainoina hautausmaan ­toimistossa. 1950-luvulla Robert Rossin uurna laskettiin Wilden kanssa samaan hautaan.

Villeimmät Wilde-fanit ovat päällystäneet sfinksiveistoksen suudelmin ja graffitein. Hiljattain se puhdistettiin töherryksistä ja huulipunasta ja ympäröitiin lasisuojuksella.

Jos Oscar Wilde eläisi, hän seuraisi tätä kuhinaa haltioissaan.

Artikkeli on ilmestynyt Matkaoppaan numerossa 7/2014.

Oscar Wilden osoitteet

DUBLIN

Oscar Wilde Centre, ­Trinity ­College, Westland Row 21. Oscar Wilden synnyinkoti on ollut ­vuodesta 1998 lähtien osa Dublinin yliopistoa.

Oscar Wilde Memorial, Merrion Square 1. Kirjailijaa esittävä näköispatsas. Wilde asui aukion laidalla muistomerkkiä vastapäätä Georgian House 1:ssä vuoteen 1876, isänsä kuolemaan asti.

LONTOO

Hatchards, Piccadilly 187. Ison-Britannian vanhin kirjakauppa.

Royal Arcade, Albemarle Street 12. Vuonna 1879 avattu ylellinen ostoskeskus, jossa shoppailivat Oscar Wilde ja kuningatar Viktoria.

Savoy-hotelli ja Savoy Grill -ravintola, Strand. Kirjailija juhli hotellin ravintolassa perintö­rahojensa turvin. Savoyn muita kuuluisia asiakkaita ovat olleet ­Marlene Dietrich, Marilyn Monroe ja ­Elizabeth Taylor.

Cadogan-hotelli, Sloane Street 75. Sviitti numero 118 on omistettu Oscar Wildelle, joka pidätettiin siellä vuonna 1895.

Kettner’s Champagne Bar, Romilly Street 29. Wilden suosima elegantti baari. Samppanjaa siemaillaan, ja cocktaileja löytyy vaativaankin makuun.

PARIISI

Hôtel du Quai Voltaire, Quai ­Voltaire 19. Wilden lisäksi luksus­hotellissa viihtyivät runoilija ­Charles Baudelaire ja säveltäjä Richard Wagner.

Westin Paris, rue de ­Castiglione 3. Vuonna 1878 avattu luksus­hotelli, jossa Wilde asui 1880- luvulla. Hotelli tunnettiin silloin nimellä Continental.

L’Hôtel, rue des Beaux-Arts 13. Wilde vietti hotellissa elämänsä viimeiset kuukaudet. Majapaikan aikaisempi nimi oli Hôtel d’Alsace.

Cimetière du Pére Lachaise, Rue du Repos 16. Oscar Wilden lisäksi hautuumaalla lepäävät Edith Piaf, Frédérik Chopin ja Jim Morrison.

Sinikka Saastamoisen lapset puolisoineen ja lapsineen vuokraavat joka jouluksi mökin, johon mahtuu koko heimo.

1960-luvulla pohjoiskarjalainen Sinikka Saastamoinen jäi leskeksi neljän alle 10-vuotiaan lapsen kanssa. Lisäksi hän odotti viidettä.

– Perhe hitsautui yhteen niin tiukasti, että aikuiset lapset perheineen haluavat vieläkin viettää joulut yhdessä, kertoo Maija-Liisa Punta-Saastamoinen, Sinikan ainoan pojan Maurin vaimo.

Miniä ja vävyt ovat sopeutuneet perinteeseen.

– Aiemmin menimme kaikki – puolisot, lapset ja lastenlapset – anopin luo, mutta nyt haluamme, että hän saa helpon joulun. Kahdeksankymppisen mummon koko joulukuu ei saa mennä keittiössä.

Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.
Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.

Pinja koristelee kuusta.
Pinja koristelee kuusta.

Joka jouluksi suku vuokraa mökin, yleensä eri paikasta. Viime vuonna valinta oli Simpelejärvi, jonka rannalla olevaan mökkiin mahtui koko 20 hengen seurue.

Joulunviettoon tulevat Maurin ja Maija-Liisan lisäksi heidän lapsensa Jesperi, 27, ja Suvetar, 22, sekä Maurin sisarukset lapsineen. Maurin sisar Pirjo ja hänen miehensä Pentti Sahlman ajavat vuokramökille Vantaalta. Sinikan esikoistytär Eija ja hänen puolisonsa Pauli Purmonen tulevat Joensuusta, samoin tytär Tarja ja Heino Hämäläinen poikansa Severin kanssa. Tytär Heli tulee joulunviettoon Tampereelta miehensä Keijo Karjulan ja lastensa Jonnen, Pinjan ja Elmerin kanssa.

– Parasta on yhdessäolo. Tuntuu hyvältä päivittää kuulumiset ilman kiirettä. Jokainen tuo jotain jouluruokaa. Esimerkiksi Mauri tekee sinapin, minä jälkiruuan. Tarja on koristelemisen mestari, hän tuo kukat, viimeksi upeat jouluruusut, Maija-Liisa sanoo.

Pirjo ottaa rennosti.
Pirjo ottaa rennosti.

Kodassa paistetaan makkaraa.
Kodassa paistetaan makkaraa.

Näkymä Parikkalan mökin ikkunasta pysäytti.

– Istuin sohvalla ja vain katselin, järvi tuli kuin syliin. Jää oli kaunista, vaikka sen päällä oli muutama sentti vettä. Kastelimme siinä varpaat saunan jälkeen, Maija-Liisa kertoo.

Suvun ohjelmaan kuuluu jouluna herkuttelu, saunominen, ulkoilu ja Trivial Pursuit -peli. Viimeksi sitkeimmät pelasivat aamuneljään.

– Sen jälkeen nukuimme hyvin.

Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.
Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.

Jouluaamuna mummo heräsi keittämään puuron, ja puolen päivän jälkeen koko seurue lähti ulos.

– Oli ihana nähdä, kun mummo käveli nuorten kanssa käsikoukkua ja nautti siitä, että kaikki ovat koolla.

Huvila.net > Loikonsaari 3


Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.
Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa.