Sano saha, kippis. Marokon mausteisen keittiön salaisuudet avautuvat torilla ja kokkauskurssilla. Ja maisema on syötävä.

Aika näyttää pysähtyneen Marrakechin vanhankaupungin Medinan muurien sisäpuolella. Tuhatvuotiset kujat ja kadut täyttyvät jalankulkijoista, ­aasien vetämistä kärryistä, mopoi­lijoista, autoilijoista ja pyöräilijöistä elämäntäyteisenä sekamelskana. Katukauppiaiden värikkäät vihannekset, hedelmät, mausteet ja yrtit saavat veden herahtamaan kielelle. 

Medinan eteläosassa sijaitsevan Dar les Cigognes -hotellin johtaja Pierre Herve vie meidät kävelylle Marrakechin makumaailmaan. Aluksi kurkistamme läheiseen leipomoon, jossa päivittäin paistetaan lähes 4 000 leipää lähiyhteisön köyhille.

Kuljemme Mellahin juutalaiskorttelin kujien kautta Medinan katetun kauppahallin herkkukauppoihin, lihatorille ja maustetiskien ääreen.

Kukkakaupassa ehdimme nuuhkia ruusuja ja ihailla niiden loistoa, ennen kuin Pierre vie meidät lempiherbalistinsa liikkeeseen. Mauste- ja yrttipurkkien täyttämien hyllyjen keskellä hörpimme lasilliset lämmintä royal-teetä, joka on makeutettu trendikkäästi stevia-kasvilla. Teessä maistuvat inkivääri, ginseng, kaneli ja rusotähti­anis sekä eukalyptus, ja niiden makeat tuoksut täyttävät ilman.

Pierre opettaa meitä tunnistamaan aidon argan-öljyn ja sahramin ja kertoo, mistä löytyvät kaupungin parhaat ravintolat, uima-altaat ja tuliaiskaupat. Tiedon ja huumorin täyteinen mies on kävelevä opaskirja kaikkeen mahdolliseen Marrakechissa.

Marinadissa sen salaisuus

Luksushotelli Dar les Cigognesin kotoisassa keittiössä kokki eli dada Fouzia jo odottaa. Dada on perinteiseen tapaan sukulaistensa opissa kouluttautunut ruuanlaittaja, jollainen löytyy jokaisesta arvonsa tuntevasta marokkolaistaloudesta. Nykyään dadoja palkataan myös hotelleihin.

Marrakechin hotellit ovat jo vuosia järjestäneet matkailijoille yhä suositummiksi käyviä marokkolaisen ruuan kokkauskursseja. Dar les Cigognes on näiden kurssien pioneeri. Hotellin palkittuja kursseja on vedetty jo 15 vuotta.

Valmistamme Fouzian kanssa tajinen, joka kypsyy saman nimisessä suippokantisessa saviastiassa. Ohjelmaan kuuluu myös neljä marokkolaista salaattia ja berberikeittiön ylpeys, vehnäinen kuskus.

Fouzia kertoo tajinen tarkoittavan ennen kaikkea hyvää marinadia. Sellainen syntyy oikeanlaisesta maustesekoituksesta: valkosipuli, chili, mustapippuri, suola, inkivääri, kurkuma, kumina, makea paprika ja tuore persilja-korianterisilppu.

– Mausteet ovat hyvin tärkeitä. Yleensä ne lisätään ruuanlaiton loppuvaiheessa, mutta Marokossa kokkaaminen aloitetaan mausteista ja yrteistä, Fouzian tulkkina toimiva Pierre kertoo.

"Marokossa kokkaaminen aloitetaan mausteista ja yrteistä."

Pierre kaataa meille vilvoittavan lasillisen ja toisenkin marokkolaista roseeviiniä. Opimme samalla sanan saha, kippis!

Näköalakeittiö katolla

Medinassa pääsee ruuanvalmistuskurssille myös hotelli La Sultanassa. Palatsina ennen toimineen La Sultanan kurssi järjestetään hotellin tilavalla kattoterassilla.

Jokaiselle kurssilaiselle on varattu oma ruuan­laittotila, joka muistuttaa pientä ammattilaiskeittiötä työ- ja tiskipöytineen, vesihanoineen ja liesineen.

Saamme valmistaa joko kasvis-, kala- tai liha­tajinen ja sen seuraksi valitsemamme salaatin. Kokki Hajitin ja tulkki Mehmetin opastama kurssi kestää parisen tuntia.

Valmiit tajinet salaatteineen nautitaan hotellin kattoterassin ravintolassa talon leivonnaisten ja  Atlasvuorille avautuvien upeiden maisemien kanssa.

Aurinkoisen kurssin muistoina saamme pitää esiliinamme ja La Sultanan keittokirjasen, josta tajineruokien lisäksi löytyy kaupungin suosituimpien salaattien ohjeita.

Villit parsat ja pavut

Jnane Tamsna on 24 huoneen hotelli Palmeraien vehreässä kaupunginosassa hieman keskustan ulkopuolella. Vieraat otetaan vastaan hotellin olohuoneen takkatulen äärellä tarjoamalla minttuteetä.

Kolmessa ylellisessä huvilassa sijaitsevien huoneiden lisäksi alueelta löytyy myös omistajaparin koti. Kodin suuressa keittiössä järjestetään Jnane Tamsnan kokkauskurssi.

– Meillä minttuteessä voi mintun lisäksi olla muitakin yrttejä puutarhastamme, kertoo hotellin omistaja Meryanne Loum-Martin.

– Minttuteen perinne on Marokossa moninainen. Joka paikassa se maistuu hieman erilaiselta, aivan kuten ras el hanout, marokkolainen maustesekoitus, joka niin ikään tulee kurssilaisille tutuksi.

Kierrämme Jnane Tamsnan puutarhassa. Oppaana toimii Meryannen aviomies, yhdysvaltalainen kasvitieteilijä Gary Martin. Isäntä tutustuttaa vieraat puutarhansa taatelipalmuihin, hedelmäpuihin ja vihanneksiin kertoen kiehtovia tarinoita Marokon mausteista ja yrteistä, joita hän on työkseen tutkinut jo vuosikymmeniä. 

Kävelyn lomassa Martin poimii villiparsoja ja tuo ne mukanaan keittiöön, kuullottaa niitä hetkisen oliiviöljyssä ja maustaa ripauksella merisuolaa. Herkullisia parsoja nautitaan ruuanlaiton lomassa.

Alkavan kevätkauden muita villeinä kasvavia anteja ovat härkäpapu, ikivanha viljelyskasvi ja perinteisen bessara-keiton aines, sekä malva, jota käytetään salaateissa säilötyn sitruunan kera.

Syötävä maisema

Valmistamme kasvistajinen. Porkkanat, turnipsit, retiisit, meiramin ja rosmariinin saamme talon puutarhasta. Samoin tomaatit, jotka näin helmikuussa tulevat kasvihuoneesta.

Jnane Tamsnassa käy paljon lapsiperheitä. Loum-Martin kertoo puutarhan olevan lapsille kuin ympärivuotinen paratiisi. Lapset oppivat, että puutarhasta poimitut hedelmät, yrtit ja vihannekset käytetään heidän ateriaansa.

Jnane Tamsnan tärkein periaate puutarhan suhteen onkin syötävä maisema. Lapset voivat poimia appelsiineja ja tehdä niistä mehua sekä osallistua leivontakurssille ja raastaa appelsiinin ja sitruunan kuorta. Mausteisten marokkolaisruokien kurssit on suunnattu vain aikuisille.

Muista myös nämä!

Maailman upein tori

 • Marrakechin huimin elämys on Djemaa el Fna -tori. Se on koko Afrikan vilkkain basaarialue, jolle ihmiset ovat kokoontuneet vuodesta 1050. Aluksi aukio oli kaupungin tärkein mestauspaikka.
  Päivällä torilla myydään pieniä, makeita appelsiineja ja kaikkea, mitä aurinko lämmöllään kypsentää. Iltaisin käärmeenlumoojat puhaltavat pilliinsä ja kobrat nostavat päätään musiikin tahtiin. Muutaman päivän iholla pysyvän taidokkaan henna­tatuoinnin saa viidellä eurolla. Pimeällä tori muuttuu katuruuan paratiisiksi, tulitaiteilijat esiintyvät. Vilinä ja tuoksut jäävät mieleen iäksi.

Näin pääset perille

 • Marrakechiin lentää Helsingistä noin 10 tunnissa, yksi välilasku. Lentoja tarjoavat esimerkiksi Norwegian ja portugalilainen TAP, meno-paluu alkaen 350 e. Lentokentälle on 6 km keskustasta.
  Meriteitse Marokkoon pääsee Espanjasta, matka pikalautalla Algecirasista tai Tarifasta Tangeriin kestää puolisen tuntia, noin 40 e. Yöjuna Tangerista Marrakechiin lähtee klo 21. Petipaikka 1. luokan makuuvaunussa 32 e.

Paras aika matkustaa

 • Syksyllä ja keväällä sää on miellyttävä, mutta hintataso on korkeampi kuin kesällä, jolloin saattaa olla tukahduttavan kuumaa. Alkuvuodesta yölämpötila voi laskea lähelle nollaa.
  Muslimien ramadan-paaston aikana osa kaupoista, ravintoloista ja kahviloista on kiinni päiväsaikaan. Seuraavan kerran ramadania vietetään 6.6.–5.7.2016.

Helppo liikkua

 • Marokko on Pohjois-Afrikan turvallisimpia maita. Julkinen liikenne toimii hyvin. Juna-aikataulut www.oncf.ma, bussiaikataulut www.ctm.ma.
 • Marrakechin tärkein bussi­asema on Place Foucauld -aukio, jolta pääsee lentokentälle busseilla 18 ja 19. Lippu maksaa noin 3 e. Taksilla sama matka noin 10 e.
 • Place Foucauldilta voi hypätä caleche-hevosrattaiden kyytiin, noin 10 e/tunti. Sovi hinta etukäteen.
 • Kävely ja taksi ovat helpoimmat tavat liikkua Marrakechissa. Sovi hinta etukäteen myös taksinkuljettajan kanssa.

Raha

 • Valuutta on dirham, 1 euro on reilut 10 dirhamia. Valuuttaa voi vaihtaa vain Marokossa.

SOS

 • Marrakechin yksityissairaalat ovat nykyaikaisia mutta hoito on kallista. Kaiken kattava matkavakuutus on tarpeen.

Tärkeää

 • Marrakech on perinteikäs kauppapaikka ja asukkaat ovat kiihkeitä kauppamiehiä. Tinkaaminen ja äänekäs kaupankäynti kuuluvat asiaan.
 • Marokko on islamilainen maa, joten pukeudu ja käyttäydy hillitysti. Suurin turvallisuusuhka on kaoottinen liikenne.
 • Suositeltavaa on, että passi on voimassa vähintään 3 kk matkan jälkeen. Suomalaiselta ei vaadita viisumia alle 3 kk:n matkaan. Vaadi passiin saapumisleima.

Syö hyvin x 3

 1. Nomad
  Uusi modernin marokkolaisen ruuan ravintola. Viihtyisä kattoterassi.
  Kanakebabit, mantelikuskus ja talon harissa 9 e.
  Derb Aarjan 1. nomadmarrakech.com
 2. Al Fassia
  Perinteistä ruokaa modernissa Guélizin kaupunginosassa. Kuuluisa erityisesti lammasruuistaan. Naiskokit ja -tarjoilijat.
  Boulevard Zerktouni 55. www.alfassia.com
 3. Dar Moha
  Marrakechin hienoimpia ravintoloita. Moderni marokkolainen keittiö. Alkupalaksi pastilla, kyyhkypiiras, 12 e.
  Puh. +212 524 386 400, Rue Dar el Bacha 81. www.darmoha.ma

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Riksgränsen & Björkliden

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa. 

Bussimatka Itä-Karjalaan vie Väinö Linnan romaanin ja viime sotien tantereille. Historia muuttuu eläväksi aidoilla tapahtumapaikoilla.

Seisomme Jänisjoen törmällä Läskelän kylässä Venäjän Karjalassa.

Varkautelainen yrittäjä Timo Männikkö alkaa kertoa isänsä Onnin sotatarinaa.

– Kerran hän ajoi venäläisen pikakiväärin väijytykseen. Takarengas räjähti, ja isä kellisti pyöränsä ojaan.

Vihollinen luuli miehen kuolleen, mutta tämä yllätti ampujat takaapäin.

– Isältä pääsi itku, kun hän löysi yhden surmaamansa miehen lompakosta kahden pikkulapsen valokuvat.

Onni Männikkö oli moottoripyörälähetti Ruben Laguksen panssaridivisioonassa. Se kulki rinnan kirjailija Väinö Linnan rykmentin kanssa.

Norjasta saapunut Helena Harle Mehus näyttää käsin kirjoitettua paperia, jonka löysi isänsä Niilon jäämistöstä. Siihen isä oli kirjannut joukko-osastonsa liikkeitä sen lähdettyä vetäytymään Syväriltä kesäkuussa 1944.

– En halunnut lapsena kuunnella isän sotajuttuja. Nyt tulin tänne paikkaamaan aukkoja tiedoissani, Helena Harle Mehus sanoo.

Osuma onnensoturiin

Bussi kuljettaa 40 hengen ryhmäämme Tuntemattoman sotilaan maisemissa. Reitti seuraa sotatapahtumia Itä-Karjalassa.

Läskelän kylä sijaitsee Laatokan pohjoispäässä puolen tunnin ajomatkan päässä Sortavalasta. Kylään liittyy hurja tarina, jollaisia retken vetäjä everstiluutnantti Ilmari Hakala tietää monia.

– Heinäkuussa 1941 täällä vaikutti onnensoturiksi kutsuttu talvisodan veteraani, luutnantti Allan Gummerus.

Suomalaiset olivat motittaneet venäläiset joen länsirannalle. Onneensa luottanut Gummerus lähti pioneerivänrikin kanssa tukimaan vaurioitunutta siltaa, vaikka se oli venäläisten tarkka-ampujien tähtäimessä.

– Huonostihan siinä kävi. Pioneerivänrikki kaatui kahteen luotiin. Gummerus sai naarmun kaulaansa, mikä järkytti häntä syvästi. Hän tunsi kohtalonsa kääntyneen.

Kun Gummerus seuraavana päivänä piti käskynjakoa joentörmällä, hän sai luodin rintaansa ja ehti vain todeta: ”Pojat, nyt taisi sattua. Menikö sydämeen? Eikö sydän ole tällä puolella?”

Linnan romaanissa sotamies Asumaniemi sanoo viime sanoikseen: ”Se on vasemmalla puolella… Sydän on vasemmalla puolella…”

Esimerkki kuvaa Linnan tapaa rakentaa teostaan. Hän sijoitti yksittäiset tositapaukset haluamaansa kohtaan fiktiota.

Siksi Tuntematonta sotilasta ei voi pitää historiankirjoituksena tai johtamistaidon oppaana. Se on romaani.

Motissa Lemetissä

Hiekkatie muuttuu huonoksi. Tienvarren kylissä työttömyys vallitsee ja vodka virtaa. Kahden puolen tietä näkyy tiheää pusikkoa. Suomalaisten raivaamat pellot on päästetty pajukoksi.

– Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov innostui maissinkasvatuksesta ja kielsi muun viljelyn. Maissi ei kuitenkaan menestynyt. Vasta nyt viljanviljelyä on alettu elvyttää osin suomalaisten opeilla, Hakala kertoo.

Lemetin tienhaarassa käytiin talvisodan rajuimmat mottitaistelut. Venäläisillä oli valtava ylivoima, mutta pieni Suomen armeija onnistui saartamaan heidät ankarissa olosuhteissa.

”Ja tuhosi…i…it tankkeja?” Niin alokas Hauhia kyselee luutnantti Koskelalta tämän sankariteoista Tuntematon sotilas -romaanissa.

”Pari maahan kaivettua Lemetissä”, Koskelan vastaus kuuluu.

– Tuossa näkyy yksi panssarimonttu, Hakala sanoo ja osoittaa sammaloitunutta kuoppaa.

Historia herää eloon aidoilla tapahtumapaikoilla. Sen koemme monta kertaa neljän päivän reissulla, joka venyy yli 3000 kilometrin mittaiseksi.

Kiinnostuitko tästä matkasta? Lähde mukaan ET-lehden lukijamatkalle – katso lisää tästä 

Pää matalalla

Väinö Linnan joukko-osaston sota päättyi nelisen kilometriä Loimolan kylästä. Poikkeamme bussilla rauhantulon maisemiin kesken matkan, ettei tietä tarvitse ajaa takaisinpäin.

Korpitien metsäisellä harjanteella erottuu juoksuhautojen ja romahtaneiden bunkkereiden verkosto. Katkenneen oksan päässä roikkuu ruostunut ämpäri, kenties jatkosodan ajalta.

Juuri tämän suon laidalla oikean Jalkaväkirykmentti 8:n ensimmäinen pataljoona kävi viimeiset taistelunsa ennen rauhaa. Ilmari Hakala vie meidät alarinnettä seurailevan kaivannon reunalle.

– Tämä on panssarieste. Sitä oli vaikea havaita vaunusta, joka tuli harjanteen yli. Kaivannosta vaunu ei enää päässyt pois. Kaikkea suomalaiset keksivätkin vihollisen pään menoksi.

Ilmari Hakalan vaimo Leena, retken huoltopäällikkö, soittaa meille äänityksen, jonka Yleisradio teki 4. syyskuuta 1944 kello 8.05, kun rauhan piti jo olla voimassa.

Ääni rätisee. Toimittaja kysyy juoksuhaudassa suojautuvilta miehiltä, mitä he ajattelevat rauhantulosta.

”Oudoltahan se tuntuu monen sotavuoden jälkeen. Ensin en tahtonut uskoa, piti soittaa takaisin pataljoonaan. Itse olemme hiljaa, mutta naapuri ei näytä lakkaavan”, kertoo luutnantti Virtanen. Taustalta kuuluu jalkaväen aseiden laukauksia.

– Nuoret miehet puhuvat tosi kypsästi ja rauhallisesti. Sota oli heille jo arkipäivää. Piti vain pitää pää alhaalla, Helena Harle Mehus huokaa.

Tappiomieliala ei välity sotilaiden puheista. Linna pani romaanissaan Vanhalan sanomaan asian tällä tavoin: ”Hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni sisukas Suomi.”

– Se kertoo torjuntavoitosta. Jatkosodan tavoite oli itsenäisyyden säilyttäminen, ja se toteutui, sotahistorian tutkija Hakala toteaa.

Kollaa kesti

Kymmenisen kilometriä Loimolasta sijaitsee legendaarinen Kollaanmäki. Sen kenttähautausmaalle on haudattu 104 talvisodassa kaatunutta. Hautausmaalla Leena Hakala lukee ääneen Helvi Hämäläisen runot Suomalaiselle tuntemattomalle sotilaalle ja Hevosille jotka kuolivat sodassa.

Kollaalla taisteli Sortavalassa syntynyt luutnantti ja entinen muukalaislegioonalainen Aarne Juutilainen, ”Marokon kauhu”. Hän tuli tunnetuksi rohkeutensa ja omaperäisen johtamistapansa vuoksi.

Yleisradion tallenteessa Juutilainen kuvailee karskiin tapaan miestensä tekoja:

”Ovat kyselleet, milloin ylimääräiset kertausharjoitukset loppuvat ja milloin se sota alkaa. Olen syntisiin tyytyväinen. Lungia poikia.”

Juutilainen kertoilee, miten ”ryssät ovat antaneet” suomalaisille tykkejä, konekivääreitä ja muuta ”pienempää törkyä”. Hän on haavoittunut jalkaan, mutta vähättelee tapahtunutta ja kehaisee istuvansa vaikka kiikkustuolissa sihtailemassa vihollista kiikarikiväärillä.

Juutilaisen yksikössä oli mukana myös Simo Häyhä, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen tehokkaimmista tarkka-ampujista.

Uusi Tuntematon

Yksi suomalaisten päämäärä kesällä 1941 käynnistyneessä jatkosodassa oli Karjalan tasavallan nykyinen pääkaupunki Petroskoi.

”Hei karjut! Petrosavoski täällä loistelee isänmaan aamunkoitossa.”

Näin kallion laelta tähyilevä sotamies Viirilä hihkaisee romaanissa, kun pataljoona lähestyy kaupunkia. Valtauksen jälkeen syksyllä 1941 kaupungin nimi muutettiin Äänislinnaksi.

Nykyisin Petroskoi on varteenotettavan kokoinen, asukkaita on noin 260 000. Muuttoliike tosin vie monia Venäjän suuriin keskuksiin.

Ensi lokakuussa tulee ensi-iltaan Aku Louhimiehen ohjaama uusi Tuntematon sotilas -elokuva. Siinä on kohtaus Äänislinnan voitonparaatista, jonka Väinö Linna ohittaa romaanissaan lyhyellä maininnalla.

– Isäukko oli mukana polkupyörällä. Minulla on siitä kuviakin. Paraatista ei sodan jälkeen kauheasti haluttu puhua, Timo Männikkö kertoo.

Petroskoita halkoo jylhän rautatieaseman edestä lähtevä viivasuora valtaväylä, Lenininkatu. Sen toisessa päässä välkehtivät Äänisen aallot.

Rantapuistikossa järvelle tähyilee poliitikko Otto Wille Kuusisen patsas. Jykevää hahmoa kutsutaan leikillisesti kalastuksenvalvojaksi.

Vasili saunoo

Sammatuksen kylän mäellä käytiin kesällä 1944 isot taistelut. Alueelta on löydetty sotilaiden jäännöksiä. Pari vainajaa on tunnistettu suomalaisiksi tuntolevystä ja puukosta.

– Tältä mäeltä Mannerheim-ristin ritari Toivo Ilomäki tuhosi useita venäläisiä panssarivaunuja. Hänellä oli tarkka sihti, Hakala kertoo.

Laskeudumme mäeltä kylän raitin varrella sijaitsevalle talolle. 85-vuotias Vasili Tarasov, Hakaloiden tuttu vuosien takaa, tulee ulos punaisesta tuvastaan ja ottaa heti yleisönsä.

Hän osaa suomea, koska kävi välirauhan aikana suomalaisten perustamaa koulua.

– Mies lähti metsään tatteja keräämään. Ei kuulunut takaisin. Ei ole löydetty. Metsä on iso. Karhujakin on paljon ja susia. Viime syksynä sudet söivät ketjussa olevan koirani. Yksi susi ammuttiin, Vasili kertoo kylänsä elämänmenosta.

Kun Vasili käväisi Aunuksessa lääkärissä, talossa kävi varkaita. Tarina saa meidät keräämään pienen avustuksen naapurimaan kansalaiselle. Ilmari Hakala toimittaa rahat perille vaivihkaa, ettei miehen ylpeys saisi tarpeetonta kolausta.

– Minulla on pullo vodkaa. Ilman vodkaa ei saa elää, mutta paljon ei saa juoda, vähän, tervaskanto veistelee ja kumoaa ryypyn hitaasti pohjaan asti.

Sammatuksen kylätien toisella puolella savuaa sauna, koska Vasililla on kylypäiv, saunapäivä.

Isän perässä

Jatkosodan kirjeenvaihtajat Martti Haavio ja Olavi Paavolainen ihastuivat Kuujärven idylliseen Paloniemen kylään. Haavio kirjoitti paikasta päiväkirjassaan Me marssimme Aunuksen teitä.

Sadevesi on syönyt jyrkkää hiekkatietä, joka vie järven rantaan. Ilta-auringossa kylpee unelias karjalaiskylä puutaloineen.

– Isäni istuskeli komentajansa kanssa laiturilla kuuta katsellen. Komentaja oli, kenties hieman liikuttuneessa tilassa, luvannut isälle sata hehtaaria maata järven rannalta. Kyllä sotaan mahtuu mukaviakin muistoja, Timo Männikkö kertoo.

Kotimatka alkaa. Laajojen rehupeltojen keskellä sijaitsee valtava karjakombinaatti. Laatokka vilahtelee silloin tällöin näkyviin.

Tuuloksen kenttähautausmaalle on haudattu 57 suomalaista. Hakala kertoo kesän 1944 rajuista vetäytymistaisteluista.

Viimeiseksi pysähdymme Salmissa, josta on lähtöisin Helena Harle Mehuksen isän suku.

– Tämä reissu on ollut minulle vaellusta hänen kanssaan, Harle Mehus summaa.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 4/2017.

Lähde mukaan ET-lehden lukijamatkalle Tuntemattoman sotilaan jäljille! Katso tarkemmat tiedot täältä.