Sano saha, kippis. Marokon mausteisen keittiön salaisuudet avautuvat torilla ja kokkauskurssilla. Ja maisema on syötävä.

Aika näyttää pysähtyneen Marrakechin vanhankaupungin Medinan muurien sisäpuolella. Tuhatvuotiset kujat ja kadut täyttyvät jalankulkijoista, ­aasien vetämistä kärryistä, mopoi­lijoista, autoilijoista ja pyöräilijöistä elämäntäyteisenä sekamelskana. Katukauppiaiden värikkäät vihannekset, hedelmät, mausteet ja yrtit saavat veden herahtamaan kielelle. 

Medinan eteläosassa sijaitsevan Dar les Cigognes -hotellin johtaja Pierre Herve vie meidät kävelylle Marrakechin makumaailmaan. Aluksi kurkistamme läheiseen leipomoon, jossa päivittäin paistetaan lähes 4 000 leipää lähiyhteisön köyhille.

Kuljemme Mellahin juutalaiskorttelin kujien kautta Medinan katetun kauppahallin herkkukauppoihin, lihatorille ja maustetiskien ääreen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kukkakaupassa ehdimme nuuhkia ruusuja ja ihailla niiden loistoa, ennen kuin Pierre vie meidät lempiherbalistinsa liikkeeseen. Mauste- ja yrttipurkkien täyttämien hyllyjen keskellä hörpimme lasilliset lämmintä royal-teetä, joka on makeutettu trendikkäästi stevia-kasvilla. Teessä maistuvat inkivääri, ginseng, kaneli ja rusotähti­anis sekä eukalyptus, ja niiden makeat tuoksut täyttävät ilman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pierre opettaa meitä tunnistamaan aidon argan-öljyn ja sahramin ja kertoo, mistä löytyvät kaupungin parhaat ravintolat, uima-altaat ja tuliaiskaupat. Tiedon ja huumorin täyteinen mies on kävelevä opaskirja kaikkeen mahdolliseen Marrakechissa.

Marinadissa sen salaisuus

Luksushotelli Dar les Cigognesin kotoisassa keittiössä kokki eli dada Fouzia jo odottaa. Dada on perinteiseen tapaan sukulaistensa opissa kouluttautunut ruuanlaittaja, jollainen löytyy jokaisesta arvonsa tuntevasta marokkolaistaloudesta. Nykyään dadoja palkataan myös hotelleihin.

Marrakechin hotellit ovat jo vuosia järjestäneet matkailijoille yhä suositummiksi käyviä marokkolaisen ruuan kokkauskursseja. Dar les Cigognes on näiden kurssien pioneeri. Hotellin palkittuja kursseja on vedetty jo 15 vuotta.

Valmistamme Fouzian kanssa tajinen, joka kypsyy saman nimisessä suippokantisessa saviastiassa. Ohjelmaan kuuluu myös neljä marokkolaista salaattia ja berberikeittiön ylpeys, vehnäinen kuskus.

Fouzia kertoo tajinen tarkoittavan ennen kaikkea hyvää marinadia. Sellainen syntyy oikeanlaisesta maustesekoituksesta: valkosipuli, chili, mustapippuri, suola, inkivääri, kurkuma, kumina, makea paprika ja tuore persilja-korianterisilppu.

– Mausteet ovat hyvin tärkeitä. Yleensä ne lisätään ruuanlaiton loppuvaiheessa, mutta Marokossa kokkaaminen aloitetaan mausteista ja yrteistä, Fouzian tulkkina toimiva Pierre kertoo.

"Marokossa kokkaaminen aloitetaan mausteista ja yrteistä."

Pierre kaataa meille vilvoittavan lasillisen ja toisenkin marokkolaista roseeviiniä. Opimme samalla sanan saha, kippis!

Näköalakeittiö katolla

Medinassa pääsee ruuanvalmistuskurssille myös hotelli La Sultanassa. Palatsina ennen toimineen La Sultanan kurssi järjestetään hotellin tilavalla kattoterassilla.

Jokaiselle kurssilaiselle on varattu oma ruuan­laittotila, joka muistuttaa pientä ammattilaiskeittiötä työ- ja tiskipöytineen, vesihanoineen ja liesineen.

Saamme valmistaa joko kasvis-, kala- tai liha­tajinen ja sen seuraksi valitsemamme salaatin. Kokki Hajitin ja tulkki Mehmetin opastama kurssi kestää parisen tuntia.

Valmiit tajinet salaatteineen nautitaan hotellin kattoterassin ravintolassa talon leivonnaisten ja  Atlasvuorille avautuvien upeiden maisemien kanssa.

Aurinkoisen kurssin muistoina saamme pitää esiliinamme ja La Sultanan keittokirjasen, josta tajineruokien lisäksi löytyy kaupungin suosituimpien salaattien ohjeita.

Villit parsat ja pavut

Jnane Tamsna on 24 huoneen hotelli Palmeraien vehreässä kaupunginosassa hieman keskustan ulkopuolella. Vieraat otetaan vastaan hotellin olohuoneen takkatulen äärellä tarjoamalla minttuteetä.

Kolmessa ylellisessä huvilassa sijaitsevien huoneiden lisäksi alueelta löytyy myös omistajaparin koti. Kodin suuressa keittiössä järjestetään Jnane Tamsnan kokkauskurssi.

– Meillä minttuteessä voi mintun lisäksi olla muitakin yrttejä puutarhastamme, kertoo hotellin omistaja Meryanne Loum-Martin.

– Minttuteen perinne on Marokossa moninainen. Joka paikassa se maistuu hieman erilaiselta, aivan kuten ras el hanout, marokkolainen maustesekoitus, joka niin ikään tulee kurssilaisille tutuksi.

Kierrämme Jnane Tamsnan puutarhassa. Oppaana toimii Meryannen aviomies, yhdysvaltalainen kasvitieteilijä Gary Martin. Isäntä tutustuttaa vieraat puutarhansa taatelipalmuihin, hedelmäpuihin ja vihanneksiin kertoen kiehtovia tarinoita Marokon mausteista ja yrteistä, joita hän on työkseen tutkinut jo vuosikymmeniä. 

Kävelyn lomassa Martin poimii villiparsoja ja tuo ne mukanaan keittiöön, kuullottaa niitä hetkisen oliiviöljyssä ja maustaa ripauksella merisuolaa. Herkullisia parsoja nautitaan ruuanlaiton lomassa.

Alkavan kevätkauden muita villeinä kasvavia anteja ovat härkäpapu, ikivanha viljelyskasvi ja perinteisen bessara-keiton aines, sekä malva, jota käytetään salaateissa säilötyn sitruunan kera.

Syötävä maisema

Valmistamme kasvistajinen. Porkkanat, turnipsit, retiisit, meiramin ja rosmariinin saamme talon puutarhasta. Samoin tomaatit, jotka näin helmikuussa tulevat kasvihuoneesta.

Jnane Tamsnassa käy paljon lapsiperheitä. Loum-Martin kertoo puutarhan olevan lapsille kuin ympärivuotinen paratiisi. Lapset oppivat, että puutarhasta poimitut hedelmät, yrtit ja vihannekset käytetään heidän ateriaansa.

Jnane Tamsnan tärkein periaate puutarhan suhteen onkin syötävä maisema. Lapset voivat poimia appelsiineja ja tehdä niistä mehua sekä osallistua leivontakurssille ja raastaa appelsiinin ja sitruunan kuorta. Mausteisten marokkolaisruokien kurssit on suunnattu vain aikuisille.

Muista myös nämä!

Maailman upein tori

 • Marrakechin huimin elämys on Djemaa el Fna -tori. Se on koko Afrikan vilkkain basaarialue, jolle ihmiset ovat kokoontuneet vuodesta 1050. Aluksi aukio oli kaupungin tärkein mestauspaikka.
  Päivällä torilla myydään pieniä, makeita appelsiineja ja kaikkea, mitä aurinko lämmöllään kypsentää. Iltaisin käärmeenlumoojat puhaltavat pilliinsä ja kobrat nostavat päätään musiikin tahtiin. Muutaman päivän iholla pysyvän taidokkaan henna­tatuoinnin saa viidellä eurolla. Pimeällä tori muuttuu katuruuan paratiisiksi, tulitaiteilijat esiintyvät. Vilinä ja tuoksut jäävät mieleen iäksi.

Näin pääset perille

 • Marrakechiin lentää Helsingistä noin 10 tunnissa, yksi välilasku. Lentoja tarjoavat esimerkiksi Norwegian ja portugalilainen TAP, meno-paluu alkaen 350 e. Lentokentälle on 6 km keskustasta.
  Meriteitse Marokkoon pääsee Espanjasta, matka pikalautalla Algecirasista tai Tarifasta Tangeriin kestää puolisen tuntia, noin 40 e. Yöjuna Tangerista Marrakechiin lähtee klo 21. Petipaikka 1. luokan makuuvaunussa 32 e.

Paras aika matkustaa

 • Syksyllä ja keväällä sää on miellyttävä, mutta hintataso on korkeampi kuin kesällä, jolloin saattaa olla tukahduttavan kuumaa. Alkuvuodesta yölämpötila voi laskea lähelle nollaa.
  Muslimien ramadan-paaston aikana osa kaupoista, ravintoloista ja kahviloista on kiinni päiväsaikaan. Seuraavan kerran ramadania vietetään 6.6.–5.7.2016.

Helppo liikkua

 • Marokko on Pohjois-Afrikan turvallisimpia maita. Julkinen liikenne toimii hyvin. Juna-aikataulut www.oncf.ma, bussiaikataulut www.ctm.ma.
 • Marrakechin tärkein bussi­asema on Place Foucauld -aukio, jolta pääsee lentokentälle busseilla 18 ja 19. Lippu maksaa noin 3 e. Taksilla sama matka noin 10 e.
 • Place Foucauldilta voi hypätä caleche-hevosrattaiden kyytiin, noin 10 e/tunti. Sovi hinta etukäteen.
 • Kävely ja taksi ovat helpoimmat tavat liikkua Marrakechissa. Sovi hinta etukäteen myös taksinkuljettajan kanssa.

Raha

 • Valuutta on dirham, 1 euro on reilut 10 dirhamia. Valuuttaa voi vaihtaa vain Marokossa.

SOS

 • Marrakechin yksityissairaalat ovat nykyaikaisia mutta hoito on kallista. Kaiken kattava matkavakuutus on tarpeen.

Tärkeää

 • Marrakech on perinteikäs kauppapaikka ja asukkaat ovat kiihkeitä kauppamiehiä. Tinkaaminen ja äänekäs kaupankäynti kuuluvat asiaan.
 • Marokko on islamilainen maa, joten pukeudu ja käyttäydy hillitysti. Suurin turvallisuusuhka on kaoottinen liikenne.
 • Suositeltavaa on, että passi on voimassa vähintään 3 kk matkan jälkeen. Suomalaiselta ei vaadita viisumia alle 3 kk:n matkaan. Vaadi passiin saapumisleima.

Syö hyvin x 3

 1. Nomad
  Uusi modernin marokkolaisen ruuan ravintola. Viihtyisä kattoterassi.
  Kanakebabit, mantelikuskus ja talon harissa 9 e.
  Derb Aarjan 1. nomadmarrakech.com
 2. Al Fassia
  Perinteistä ruokaa modernissa Guélizin kaupunginosassa. Kuuluisa erityisesti lammasruuistaan. Naiskokit ja -tarjoilijat.
  Boulevard Zerktouni 55. www.alfassia.com
 3. Dar Moha
  Marrakechin hienoimpia ravintoloita. Moderni marokkolainen keittiö. Alkupalaksi pastilla, kyyhkypiiras, 12 e.
  Puh. +212 524 386 400, Rue Dar el Bacha 81. www.darmoha.ma
Sisältö jatkuu mainoksen alla