Intohimoiset tanssijat Hillevi ja Asko Heikkola ovat joka vuosi Tangomarkkinoilla. Kuninkaallisetkin tuntevat heidät. ET:n toimittaja seurasi Heikkoloiden askelissa vuonna 2015.

Kauppakeskus on puoliltapäivin aivan täynnä. Väkeä on tuppautunut portaisiin ja lehtereille katsomaan vuoden 2014 tangokuningatarta Maria Tyysteriä.

"Rakastan, rakastan, rakastan", kajauttaa kuningatar, ja ensimmäinen pari lipuu tanssilattialle. Pian muutkin uskaltautuvat pyörähtelemään.

– Kiitos, Asko ja Hillevi, kun avasitte tanssilattian, Tyyster sanoo mikkiin kappaleen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asko, 71, ja Hillevi Heikkola, 71, hymyilevät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tästä se taas lähtee – uusi, ihana tangopäivä.

Heikkoloiden asuntovaunu seisoo samojen mäntyjen vieressä, jossa se on ollut 20 viime vuotta Tangomarkkinoiden aikaan. Kaikkiaan tämä on pariskunnan 25. kerta tapahtumassa.

–  Lähtiessämme meillä on tapana jättää varaus samalle paikalle seuraavaksi vuodeksi, Asko ja Hillevi kertovat.

Ensimmäinen Tangomarkkina-reissu oli Hillevin idea. Heikkolat olivat juuri ostaneet asuntovaunun, ja lomakin sattui sopivasti samaan aikaan. He jäivät heti koukkuun eivätkä ole sen jälkeen jättäneet yksiäkään markkinoita väliin.

Kausi alkaa Tangomarkkinoiden karsintojen seuraamisesta. Aikoinaan Asko ja Hillevi kulkivat Salosta satojen kilometrien päähän eri alueiden karsintoihin. Nykyään yleisö pääsee paikalle vasta semifinaalin karsintaan Turussa.

– Siellä on 60 osallistujaa, joista valitsemme suosikit. Jos suosikki ei pääse jatkoon, emme silti luovu hänestä, vaan seuraamme häntä tanssilavoilla, Asko kertoo.

Lavoilla kiertely onkin Askon ja Hillevin rakkain harrastus.

Heikkolat ovat joka viikonloppu tanssimassa jossain päin Suomea.

Naapurivaunun edustalla tangoparlamenttia pitävät Heljä ja Timo Takamäki, Anne ja Tarmo Jalonen sekä Anneli ja Paavo Nauha. Hekin ovat vakiokävijöitä. Porukka tunnettiin aiemmin tangoveikkauksen järjestämisestä karavaanarialueella.

– Taas meiltä käytiin kyselemässä, miksei tänä vuonna järjestetä veikkausta. Sanoin, että veikkaustoimisto on mennyt konkurssiin, Tarmo Jalonen naureskelee.

Oikeasti kyse ei ole konkurssista vaan muutoksista tangofinaalien säännöissä. Niiden takia veikkaus on nyt vaikeampi toteuttaa kuin aiemmin.

Veikkausta tai ei, spekulointi illan kuninkaasta käy kiihkeänä.

Timo Takamäki osoittaa seuraavaan asuntovaunurivistöön

– Jälkipyykki pestään noiden kahden vaunun välissä. Silloin otetaan valkoviini kylmästä ja käydään läpi tuomariston toimintaa.

Takamäet ovat Heikkoloiden tavoin aina samalla paikalla karavaanialueella.

– Jos emme saisi samaa paikkaa, siinä kaatuisi koko maa ja markkinat olisivat pilalla, Timo Takamäki veistelee.

Heikkoloiden asuntovaunun pöydällä on värityskirja, värikyniä ja muumikortti. Nimipäivälahja on tarkoitettu Nellille, joka on vuoden 2002 tangokuningattaren Johanna Pakosen tytär.

Kun kiertää lavoja, käy Tangomarkkinoilla ja osallistuu Tangoklubin toimintaan, tutustuu vääjäämättä kuninkaallisiin ja muihin laulajiin.

– Tanssipaikoilla ei ole semmoista orkesteria, etteikö joku soittajista meitä moikkaisi.

Askolla on albumissa kuva itsestään joka ainoan tangokuningattaren kanssa.

Joidenkin kuninkaallisten kanssa Heikkolat ovat jopa ystävystyneet. Seinäjoelta he menevät suoraan vuoden 1997 tangokuninkaan Matti Korkialan lapsen rippijuhliin Kokkolaan.

Hetken päästä kaupungilla kulkiessaan Asko huomaa tutun.

– Tuolla on Rami Rafaelin isä, hän sanoo ja kiiruhtaa tervehtimään.

Kari Raiskinmäki ilahtuu ja kättelee Hilleviä ja Askoa. Pariskunta saa lahjaksi Rami Rafaelin fanipaidan.

Diivailu ei kuulu Tangomarkkinoille. Kuninkaalliset ja muut julkkikset jäävät keikkojensa jälkeen aina vaihtamaan kuulumisia fanien kanssa. He kulkevat kansan seassa, ja heitä saa vapaasti jututtaa ja kuvata.

Nytkin Tangokadulla kävelee vastaan koko tuomaristo.

On pakko pysäyttää Marita Taavitsainen ja kysyä, miltä tuntuu olla taas Tangomarkkinoilla.

– Olen niin kotonani täällä! Ei ole mitään, mitä en voisi täällä tehdä tai sanoa. Jo ensimmäisellä kerralla minusta tuntui kuin olisin satumaassa.

Tuo ensimmäinen kerta oli vuonna 1995, jolloin Marita lauloi itsensä kuningattareksi. 20-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi kuningatarfinaalisssa esitettiin hänen kappaleitaan. Niitä Marita sitten tuomaroi, mikä ei ollut aivan helppoa.

– Omat biisit tulivat liian lähelle. Tuntui, että istuin kuin suolapatsas ajatellen, että ai jaa, näinkö sinä tämän ajattelit esittää, Marita hymyilee.

Samalla kunnianosoitus veti nöyräksi.

– Se oli ihan käsittämätöntä. Olen itse laulanut muiden lauluja, ja nyt muut lauloivat minun laulujani.

Torstaina valitaan tangokuningatar ja lauantaina tangokuningas.

Kuningattareksi valittu Susanna Heikki ei ole juuri ehtinyt nukkua torstain jälkeen. Nyt hän on Tangokadun lavalla lähettämässä tangohölkkääjät ja -kävelijät matkaan.

Tangomarkkinat ovat paisuneet valtavasti sitten aloitusvuoden 1985.

Kävijöitä on nykyään yli satatuhatta.

Esiintyjiä riittää samanaikaisesti moneen eri paikkaan, ja oheistapahtumia on valtavasti. Tangohölkän lisäksi ohjelmassa on esimerkiksi ilmatangon SM-kisat sekä tangoseniorin ja tangonuoren kruunaus.

Joka kulmassa on kojuja tai ravintoloita, ja monista niistä raikaa tangomusiikki karaokena tai bändin esittämänä. Kansa tanssii niin sisällä kuin ulkona.

– Kaikki on nyt vähän suurempaa kuin ennen, myös hinnat, Heikkolat päivittelevät.

Musiikkikin on hieman muuttunut, kun vanhoja tangoja on sovitettu uudelleen.

– Eivät ne tällaisen vanhemman ihmisen tanssijalkaan aina sovi, Hillevi hymyilee.

Hillevi ja Asko tulevat paikalle aina avajaispäivänä keskiviikkona. Silloin on muun muassa tangoparaati.

Markkinoille ei tulla nukkumaan.

Siksi Heikkoloiden vaunussa soi kello joka aamu kahdeksalta. Aamupalan ohessa pariskunta miettii, ketä lähdetään katsomaan ja kuuntelemaan. Monet esiintyjät menevät päällekkäin, mutta sitten on vain tehtävä valinta.

– Valitsemme vähän sen perusteella, kenet on juuri nähty ja kenet ei.

Tangoklubilaisina he pääsevät paikkoihin, joihin tavallisella tangokansalla ei ole asiaa. Tänä vuonna he ovat olleet tapaamassa tuomareita ja kuulemassa, millä perusteella nämä valitsivat uuden kuningattaren.

Hillevi ja Asko tuovat aina polkupyörät tullessaan. Niillä on hyvä hurauttaa paikasta toiseen. Aamu- ja iltapalaa lukuun ottamatta pariskunta syö ulkona, joten asuntovaunu toimii lähinnä huolto- ja lepopisteenä.

Kaikki menee sujuvasti, kun homma on hyvin suunniteltu. Hillevi ja Asko ovat esimerkiksi ostaneet lippunsa tärkeimpiin konsertteihin jo vuotta aiemmin. Niitä jonotettiin silloin sunnuntaiaamuna Tangotoimistolla.

Lauantaina kaikkialla tuntuu väreilevän yksi kysymys: kuka kruunataan tangokuninkaaksi illalla?

Heikkolat jättävät diplomaattisesti kertomatta oman suosikkinsa.

Yksi tangokruunua tavoittelevista on mäntsäläläinen Kalle Jussila. Kun hän kävelee markkinakadulla, naiset kapsahtavat kaulaan tämän tästä. Yksi mies tulee kättelemään ja kiittämään hyvistä lauluista.

– Ihmiset elävät vahvasti mukana. Vaikka nyt on satanut vettä, kaikkien kasvoilla ja silmissä on aurinko. Tämä porukka on niin hienoa! Niin kuin Heidi Pakarinen sanoi aikoinaan, se on sitä tangorakkautta, Jussila maalailee.

Hän on finaalissa toista kertaa. Ensimmäisellä kerralla hän ei ollut täysissä sielun ja ruumiin voimissa rakennustyömaalla sattuneen onnettomuuden vuoksi.

– Tämä kerta on täysin erilainen. Olen saanut varmuuden omaan tekemiseen, ja lavalla on kiva fiilis. Paniikit on eletty jo viime kerralla.

Kenkäkauppias Tauno Pekkanen Orivedeltä kysyy, saisiko hän lahjoittaa Jussilalle kengät. Kalle innostuu ja istuu kokeilemaan terveyskenkiä. Ympärille kerääntyy fanilauma.

– Otan nämä pinkit kengät. Minusta tulee isona Rami Rafael, Jussila naurattaa viitaten kilpakumppaniinsa.

Hän kertoo kokevansa isällisiä tunteita nuorempia finalisteja kohtaan.

– Kyllä minä haluan vähän opastaa, että älkää pojat jännittäkö, me pidetään teistä huolta.

Kalle sanoo, ettei aio enää kilpailla, jos illalla ei tule voittoa. Tangomarkkinoille hän aikoo silti aina tulla.

"Tango on elämää ja elämä on tangoa."

– Kun tehdään uusia tangokappaleita, ne kertovat aina eletystä elämästä, Jussila kiteyttää tangon hurman.

Ennen illan finaalia on koko päivä aikaa tanssia ja katsella tähtiä. Maria Tyysterin esiintymisen jälkeen Hillevi ja Asko suuntaavat toiseen kauppakeskukseen, jossa esiintyy Kyösti Mäkimattila, kuningas mallia 2013. Sen jälkeen he käyvät asuntovaunulla vähän huilaamassa.

Tauon jälkeen pari pyörähtelee vielä Tangokadulla vuoden 2013 kuningattaren tahtiin. Alkuilta on kolea, ja Heidi Pakarinen pelkää luonnon tuulikoneen tekevän tepposet. Ettei vain kellohame heilahtaisi liikaakin?

Seuraavaksi Heikkolat lähtevät vaatteita vaihtamaan ja kohti finaalia. Moni jää seuraamaan huipennusta ravintolan tai asuntovaunun televisiosta.

Hillevi ja Asko istahtavat Seinäjoki Areenan toiseen riviin. On aika valita uusi tangokuningas.

Äänestä suosikkiasi

  • Vuoden 2018  Tangomarkkinat järjestetään 11.–15.7. Tangokuningas valitaan 12.7. ja -kuningatar 14.7. 
  • Yleisön suosikki -äänestys päättyy 11.7. klo 12. Äänestyksen voittajat kerrotaan samana päivänä tapahtuman avajaisissa Tangokadulla.
  • tangomarkkinat.fi
paras voitti

Tosihyvä, että tänä vuonna voitti perinteisen oloinen tangokuningas Marco Lundberg. Paras laulunääni, pehmeä, kaunis sointi. Muistuttaa vanhoja tangolaulajia kuten Taisto Tammi ja Markus Allan.  Otti kuninkuuden nöyrästi vastaan kyyneleet silmissä. En muista näin tapahtuneen moneen vuoteen. Saatiin hyvä kuningas!

Myös minä pelkäsin, että tuomaristo valitsee Uhlbäckin, jota ei voine verrata äänen soinnin ja laulutaitojen perusteella Lundbergiin. Tangossa on tärkeintä laulun tulkinta eikä mikään turha show meininki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla