Monilla kunnilla on tunnuslause, slogan. Tee testimme ja katso, kuinka hyvin sinä tunnet Suomen kuntien sloganit.

Maaseutumatkailu on mukavaa. Erityisen mukavaksi sen tekevät kunnanrajoille pystytetyt mainostaulut, joissa komeilee toinen toistaan iskevämpiä mainoslauseita.

Lohjalla lohkeaa nauratti pitkään murrosikäisiä – ja miksei vähän vanhempiakin – ohikulkijoita. Teinipojista puheen ollen: kuinkakohan monta kertaa Kalajoen Piirun verran parempi -kyltin toinen i on muutettu e-kirjaimeksi?

Komiteamietintö

Pahimmillaan kunnan tunnuslause vaikuttaa siltä, että se on syntynyt nelituntisen valtuustokokouksen aikana. Kun sloganista on hiottu kaikki särmät, saadaan tunnuslause, jota kukaan ei muista vaikka haluaisi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vai mitä sanotte seuraavista: Onnellisen asumisen ja innostavan yrittämisen kunta (Kärsämäki), Lapsiystävällinen yrittäjäkunta (Oripää), Yhteistyöllä turvattuun tulevaisuuteen (Kauhava) tai Sujuvan elämän seutukaupunki (Lieksa). 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Listaa voisi jatkaa pitkään. Valitettavan pitkään.

Kolmannella kotimaisella

Kaikille kunnille ei ole kelvannut suomi tai ruotsia tunnuslausetta sorvattaessa. Teknologiakaupunki Oulu on korskeasti Capital of Northern Scandinavia. Kaksikielinen Pietarsaarikin on ottanut käyttöön englanninkielisen sloganin A Little Town With A Big Heart.

Tässä sarjassa voiton vie kuitenkin Salla, joka asemoi itsensä maailmankartalle: Salla – In the middle of nowhere.    

Lue myös: Joensuulainen Janne Nuutinen: "Täällä on ihmisiä helppo lähetyä"

Paikallishistoriaa

Osa kunnista on valinnut tunnuslauseen teeman enemmän tai vähemmän tunnetusta paikallisesta erikoisuudesta. Osa näistä tunnuslauseista aukeaa vieraspaikkakuntalaiselle hyvin, osa sitten vähän heikommin. 

Nakkilan Siin Nakkila kirko vaiheill on komeasti murteella kirjoitettu, mutta mitä se kertoo kunnasta? Murteen voimaan uskovat myös Pello ”Elethään hyvvää elämää!” ja Luvia Friskis myäteses!

Muhos on Mimmin kunta Repe Helismaan iskelmän mukaan. Joutopäivistään tunnettu Joutsa taas mainostaa Tekemisen iloa ja joutenoloa.

Omituiset tunnukset

Ihan oma lukunsa ovat tunnuslauseet, joissa mielikuvitus on liitänyt vailla rajoitteita. Puolanka on sitkeää sorttia, Hyrynsalmi poronkäätöpiirillä ja Pomarkku silta kotiin.  

Luonto on inspiroinut monia tunnuslauseita, joskus liikaakin. Pudasjärvestä todetaan Sininen ajatus – vihreä elämys ja Nousiaisesta vireä vehreä. Lestijärven tunnus on silti omaa luokkaansa: Solisee sykkeestä salomaille.

Joskus turha vaatimattomuus unohdetaan, ja silloin jälki on suorastaan mahtipontista. 

Kiuruvesi kertoo olevansa Luomu-Suomen Pääkaupunki. Kustavi sen sijaan on jo Saariston kuningaskunta. Hartola on vielä ytimekkäämpi. Se on lyhyesti Kuningaskunta.

Katoavaa kansanperinnettä

Kuntaliitoksista voidaan olla monta mieltä, mutta yksi vika niissä ainakin on: kun kunnat vähenevät, vähenevät myös tunnuslauseet.

Lisäksi sloganit ovat olleet yleensä pienten kuntien erikoisosaamista. Isot kaupungit ovat niitä harvemmin ottaneet käyttöön. Onkin suuri vaara, että liitosten myötä syntyvissä suurkunnissa ei enää tunnuslauseita kehitellä.

Tee testi 

Kuinka hyvin sinä tunnet Suomen kuntien tunnuslauseet?

 

 

 

Tieto

Kuntien tunnuslauseissa on runollisuutta, joka paljastuu kunnolla vasta sitten, kun niitä lukee monta peräkkäin. Tässä runo Suomen kunnille. Se on koostettu pelkistä kuntasloganeista.

Kuntaruno

Ihmisen kokoinen taidekaupunki
Se on se paikka, joka
ponnistaa luonnostaan,
antaa 
juuret elämälle.
Luonnollinen vaihtoehto.

Taidekaupunki
jyvällä tulevaisuudesta,
luontoa käydä edellä,
uskoa tulevaisuuteen,
kulttuurin lähteellä.

Ihmistensä näköinen kaupunki,
sopivasti sykettä,
elinvoimaa ja luonnetta.
Tähtien kaupunki meren rannalla.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla