Tiesitkö tämän Venäjän pohjoisimmasta suurkaupungista?

Kaukaisessa Murmanskissa tuntee itsensä lähes löytöretkeilijäksi, sillä turistiryysistä ei ole. Mutta seikkailun makua sitäkin enemmän. Entiselle interreilarille jo 26 tunnin junamatka Pietarista Murmanskiin on mahtavaa, kuin paluu nuoruuden junafiilikseen!

1. Suuntana kaukainen Murmansk

Moni haaveilee viikon junamatkasta Siperian halki, mutta se jää tekemättä vaivalloisuuden ja kalleuden tähden. Samaan tunnelmaan pikakelauksella pääsee 1448 kilometriä pitkällä Muurmannin radalla, joka kulkee Pietarista Murmanskiin.
26 tuntia junassa meni yllättävän jouhevasti. Maisemat olivat pitkälti metsää. Pohjoisessa näkyi tuntureita, järviä ja pikkukyliä. Matka oli lähes meditatiivista: juna jyskytti ja aika kului omaan tahtiinsa. En edes lukenut vaan ajattelin, makoilin ja otin päikkärit. Niin näytti moni muukin tekevän.
Vaunukavereinani oli Lena Nikolajenko, 40, viisivuotiaan Gleb-poikansa kanssa. Auttavalla venäjälläni ja sanakirjalla selvitimme tärkeimmät asiat.

Helsingistä Allegro-junalla Pietariin, alkaen 39 euroa. Juna Pietarista Murmanskiin 4 hengen hytissä, hinta noin 92 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Nakkeja ja smetanaa


Vaunuemännän hytin luota sai hakea kuumaa vettä. Hän myös myi tee – ja murukahvipusseja, karkkia ja muuta pientä. Moni kuumensi nuudeleita.  Ravintolavaunukin oli, mutta siellä ei ollut asiakkaita.
Suurin osa söi omia eväitään: suolakurkkuja, nakkeja, juustoa, salaattia, lakkoja. Lena ja Gleb dippasivat nakkia smetanaan ja söivät blinejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Pohjoisin suurkaupunki


Kun juna saapui Murmanskin mintun väriselle asemalle, kello oli 22.10 ja vielä aivan valoisaa. Murmansk on maailman suurin kaupunki napapiirin pohjoispuolella ja siellä asuu melkein 300 000 ihmistä.

4. Luksusta kohtuuhintaan


Arktika-hotelli oli pitkään tyhjänä mutta nyt se on viimeisen päälle laitettuna. Huoneemme oli komeasti 12. kerroksessa. Hotellin aamupala oli mahtava.
Kolme yötä uudessa hienossa Azimut Arktika -hotellissa maksoi 3 x 55 euroa. Hyviä ja edullisia hotelleja on paljon. Booking.com-sivustoilla on myös paljon vuorattavia asuntoja, vuorokausihinta alkaen 20 euroa.

5. Murmansk täyttää 100 vuotta


Remonttia tehdään monissa kulttuurilaitoksissa, esimerkiksi sinfoniassa, sillä Murmansk täyttää 2016 sata vuotta, ja kaupunki on saanut valtiolta rahaa kasvojen kohotukseen. Murmanskissa on maailman pohjoisin McDonalds ja maailman pohjoisin sinfoniaorkesteri.  

Murmanskissa ei ole vielä turistitoimistoa, mutta semmoinen on kuulemma avautumassa hotelli Arktikaan. Milloin se "lähiaikoina" sitten on, varmistuu venäläisittäin vasta viimehetkillä. Henki välimerellinen henki, asiat sujuvat omaan tahtiinsa.

6. Tuntematon sotilas


Aljosha-patsas on korkean mäen päällä. Se on tuntemattoman sotilaan patsas toisen maailmansodan neuvostosotilaiden muistoksi. Sieltä on upea maisema yli kaupungin Kuolan vuonolle ja tuntureille. Aljoshalta lähtee polku läpi kallioisen maaston kaupungille.

7. Onnea hääparille!


Venäjällä hääparit kiertävät kuvattavina kotikaupunkinsa nähtävyyksillä. Murmanskissa tämä paikka on Aljosha-patsas. Hääparejakin seurueineen oli kaksikin. Seurasimme toista paria ja saimme Olga ja Vladimir Parshinista kuvan.
– Olemme tuttuja jo kouluajoista, tuore rouva hymyilee.

8. Murmansk, pohjoisen rujo kaunotar

Murmanskissa on sekä hienon kiiltävää että likaisen harmaata. On historiaa, nykyaikaa ja tulevaisuuden toiveita. Arkkitehtuuri on täynnä kontrasteja: muutama vanha puutalo, Stalinin aikaisia kivitaloja, neuvostoajan betonikolosseja ja uusia taloja. Värejä käytetään paljon. Usein voi nähdä kulahtaneen seinän, johon joku on maalannut mahtavan taideteoksen!

9. Vastakohtaisuuksia


Suurin osa taloista on rakennettu sodan jälkeen, koska Murmansk pommitettiin lähes kokonaan. Niinpä neuvostoarkkitehtuuri on vallitseva. Lähiössä voi nähdä komeita seinämuraaleja.

Kauppakeskuksen kahvilan ikkunasta voi nähdä vastakohtaisuuksia: korkeita neukkukolosseja ja vieressä kaunis syksyinen tunturi. Absurdi yhdistelmä: Lapin luonto yhdistyy neuvostokaupunkiin, ja samalla voi itse siemailla cappuccinoa.

10. Sininen on kaunista

Venäjällä sininen on suosittu väri. Sitä näkee niin roskiksissa, kaiteissa kuin ikkunapuitteissakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla