Kalastajat saapuvat saaliineen Tinoksen pääkaupungin satamaan varhain aamulla.
Kalastajat saapuvat saaliineen Tinoksen pääkaupungin satamaan varhain aamulla.

Jos haet hyväntuulista aitoa Kreikkaa, lähde Tinokselle. Perille pääsee vain lautalla, mutta vaivannäkö palkitaan. Valokuvaaja Milka Alanen on viettänyt perheineen Tinoksella jo 18 kesää. Hän antaa parhaat vinkkinsä.

Valokuvaaja Milka Alanen on asunut jo 18 kesää Tinoksella, jossa hänen miehensä Pavlos Koudounis pitää kesätavernaa.

Milkan mukaan Tinos on kreikkalaisten lomasaari ja siksi meno pysyy aitona. Hotellikyliä tai lentokenttää ei ole. Souvlaki-kioskien ja kahviloiden kulmilla kuulen vain kreikkaa.

– Tänne täytyy haluta tulla, Milka nauraa ja kertoo aina hyppäävänsä Ateenan lentokentältä Rafinan bussiin. Rafinan satamasta pääsee laivalla Tinokselle. Laivaa on mukava odottaa sataman tavernassa herkutellen ja kylmää valkoviiniä siemaillen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Moni saariston kylä on autioitunut, mutta Tinoksella eläväisiä kyliä tavernoineen on vielä 60. Panormos on rauhallinen kalastajakylä, Volaxissa on korinpunojia ja keskiaikaisesta Dio Horiasta on upeat maisemat merelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rehevän vehreä Tinos kuuluu Kykladien saariryhmään. 9000 asukkaasta puolet asuu pääkaupungissa, jonka nimi on Tinos.

Tinoksen Panagia Evangelistrian pääkirkossa on kuuluisa ihmeitä tekevä ikoni, jonka luo hartaimmat pyhiinvaeltajat konttaavat. Satamasta nousee kukkulaa kohti leveä Leoforos Megalocharis -katu. Sitä reunustaa kankailla pehmustettu kaista tosiuskovaisia pyhiinvaeltajia varten. He konttaavat 800 metrin matkan Panagia Evangelistran kirkkoon, jossa voi suudella ihmeitä tekevää ikonia.

Kirkon vieressä on arkeologinen museo, jonne on kerätty taidetta ja esineistöä muun muassa Poseidonin temppelistä ja Exombourgo-vuorella muinoin sijainneesta kaupungista.

– 15. elokuuta tuhannet ortodoksit tulevat pyytämään Neitsyt Marialta apua sairauksiin tai vaikkapa lapsettomuuteen. Tapasin kerran suomalaisen naisen, joka ei ollut uskonnollinen eikä tiennyt kirkosta. Pestyään kasvonsa pyhällä vedellä hän sai avun silmäsairauteensa, Milka kertoo.

Jos haluat osallistua vuosittaiseen Pelagian päivän pyhiinvaellukseen, kannattaa olla saarella 23.7. Silloin bussit vievät ihmisiä Monastiri-nunnaluostariin, josta tuhansien ihmisten letka seuraa ihmeitä tekevää ikonia takaisin alas kaupunkiin. Jos ei välitä ikoneista, voi ottaa tämän parin tunnin kävelypyhiinvaelluksen myös ihan urheilun kannalta ja ihailla samalla huikeaa maisemaa yli Välimeren.

Milkan mielestä parasta Tinoksessa ovat pienet kylät. Keskiaikainen Dio Horia on rakennettu vuoren rinteeseen, tavernasta on upeat näkymät yli Aigeianmeren.

– Majoittuminen on helppoa: Airbnb:ssä on vuokralla kivoja taloja upeissa maisemissa ja Tinoksella on paljon pieniä hotelleja. Tinoksen satamasta löytyy myös lähes aina majoituksen tarjoajia.

– Pieni tie kiemurtelee alas Isternian kylän rauhalliseen uimapoukamaan, taverna Thalassaki tarjoaa gourmet-herkkuja. Alas pääsee myös kunnostettua patikointipolkua pitkin. Saarella on lukuisia ikivanhoja patikointireittejä kylien välillä, joilla näkee vanhoja tuulimyllyjä, kyyhkyslakkoja ja huimia maisemia. Anavasi-patikointikartan voi ostaa keskustan Krikeli-kirjakaupasta. Polku on merkitty maastoon kyltein, Milka kertoo.

Kylien välillä kulkee ikivanhoja polkuja. Melko helppo patikointireitti numero 4 lähtee keskustasta Panagian kirkon takaa ylös sievään Ktikadoksen kylään. Matkalla näkee vuohia, oliivipuulehtoja ja keskiaikaisen kivisillan. Kannattaa lounastaa Drosia-tavernassa, josta on upea näkymä meren yli muille saarille ja kaupunkiin.

Markos-pelikaani on Tinoksen kalakauppiaan lemmikki, joka tepastelee vapaana kaupungilla ja satamassa joka aamu. Myös kalastajat saapuvat aamuisin satamaan saaliineen.

Malamatenia-tavernan Pavlos Koudounis tuo pöytään pitkään muhinutta rosvopaistia, Kleftikoa.

– Mieheni Pavlosin kesätaverna levittäytyy pienelle kujalle ja Malamatenia-aukiolle kahden kirkon väliin. Nuorempi tytär auttaa tavernan puuhissa aamuisin, vanhempi on osan kesää ensimmäisessä kesätyössään tarjoilijana, Milka toteaa.

Keittokirjoistaan kuuluisa Nikoleta Delatola Foskolou pitää kotinsa yhteydessä Smourdian kylässä kreikkalaisen ruuan kursseja ja esitelmiä. Lopuksi syödään yhdessä. Kurssi ja ateria (munakoisoja tomaattikastikkeessa, paistettu saganaki-juusto, munakoisotahna ja makea galaktoburreko-piirakka) neljälle maksoi 150 e. Kurssi ja ateria maksaa alkaen 20 e hengeltä riippuen ryhmän koosta.

Tinoksen kaupungin kauppakatu nousee vanhasta satamasta ylös Panagia Evangelistrian kirkolle.

Stefanos Petropouloksen Kaloriziko-antikvariaatti Leoforos Zanaki Alvanou -kadulla on kuin aarreaitta.  

Kiriakatikossa voi napata kreikkalaisen kahvin, viiniä tai vaikka ouzon mezeineen.

Sofia Theodoropoulou lomailee Kolimpithran hevosenkengän muotoisessa rantapoukamassa, jossa voi tuulisella säällä ostaa surffausopetusta. Rannalle pääsee kaupungista bussilla.

Muita ihania rantoja ovat muumuassa Agios Fokas, jossa on kivoja rantabaareeja, ja Stavrosin ranta, jossa on pieni kirkko. Isternia on rauhallinen rauhallinen hiekkapoukama, Livada kuin luonnon veistospuisto ja Pahia ammos -rannalla on hiekkadyyni, joka on kuin liukumäki.

Uiminen on tärkeä osa elämää Tinoksella. Milka ui perheineen joka päivä eri puolilla saarta. 

– Yleensä uimme Agios Fokaksella, Stavroksella tai Kolibithrassa. Käymme uimassa ja sukeltelemassa aamulla, iltapäivällä tai illalla. Keskipäivän polttavaa aurinkoa yritämme välttää.

Panormosin kalastajakylän sydän on kaunis rantapoukama. Siinä on monta tavernaa ja kalastajia setvimässä verkkojaan.

Kuvanveistäjien Pirgos on saaren kauneimpia kyliä. Plataanipuun alla voi nauttia jääkahvia ja makeaa galaktoburrekoa. Vieressä on saaren paras pikkuruinen korukauppa Astrali käsintehtyine hopea- ja luonnonmateriaalikoruineen, sekä marmorimuseo.

Tinoksen pikkuinen jazzfestivaali pidetään kesäkuun lopussa ja suurempia kulttuurifestivaaleja juhlitaan heinä-elokuussa, joiden aikaan kannattaa matkustaa saarelle. Mielenkiintoiset tapahtumat levittäytyvät pienempiinkin kyliin: ohjelmistossa on ulkoilmakonsertteja sametinpehmeässä illassa, runsaasti taidenäyttelyitä, kuorojen vierailuja ja teatteriesityksiä. 

Pirgosin pittoreskissa kylässä on myös kuvanveistokoulu, jonne tullaan opiskelemaan eri puolilta Kreikkaa.

 

Lue lisää Tinoksesta Matkaoppaasta 1/2018, joka on myynnissä 14.3. asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla