Matka Tallinnaan on nopein lääkitys matkakuumeeseen. Hintataso nousee joka vuosi, mutta eksotiikka on entisellään.

Alkusanat

"Eläväinen Viron pääkaupunki yllättää jatkuvasti. Uusia ruokapaikkoja, baareja, kahviloita ja design-kauppoja pompahtaa tuon tuosta. Eikä laadusta tingitä. Tallinnassa on draivia. Muinoin suomalaiset pakkautuivat Mustamäen torille hamstraamaan halpaa ruokaa, nyt nautitaan eurooppalaisesta kahvilakulttuurista, kokeillaan uusia, omaperäisiä ruokapaikkoja, tutkitaan nuorten suunnittelijoiden töitä tai ihaillaan Kalamajan uutta tarjontaa. Tallinnassa viettää helposti loman hyvän ruoan, juoman ja taiteen parissa."

Ninarose Maoz, freelance-toimittaja

5 syytä lähteä Tallinnaan

 1. Helppo, edullinen loma
 2. Lähellä
 3. Vanha tuttu, joka yllättää yhä uudelleen
 4. Ravintolakulttuuri
 5. Uudet, koko perheen museot

Vanhaakaupunkia voi ihailla näköalapaikoilta.
Vanhaakaupunkia voi ihailla näköalapaikoilta.

Näin perille ja muuta tärkeää infoa

 • Helsingistä Tallinnaan liikennöi moni laivayhtiö. Nopeimmillaan matka sujuu 100 minuutissa. Laivalippu alkaen 19 e/suunta.
 • Taksimatka satamasta keskustaan maksaa noin 6 euroa. Kävely keskustaan vie noin 30 minuuttia.
 • Vanhankaupungin alueella ja ydinkeskustassa liikkuu kätevästi kävellen. Kauemmaksi kannattaa ajaa bussilla.
 • Taksikyyti on halvempi kuin Suomessa. Aloitusmaksu on 2–5 euroa. Jokainen taksiyrittäjä hinnoittelee itse palvelunsa, hinnasto on kiinnitetty auton ikkunaan. Kysy hinta-arvio ennen kuin astut kyytiin ja seuraa, että kuski käynnistää mittarin.
 • Tallinnassa voi vuokrata Segwayn, kaksipyöräisen, moottoroidun kulkuvälineen. Sen kyydissä voi osallistua opastetulle kaupunki- tai rantakierrokselle. Pelin voi myös vuokrata omatoimiretkelle, tunti 30 e. Kahden tunnin kaupunkikierros 90 e. 
 • Tallink Card -matkustajakortilla pääsee maksutta katsomaan suosituimpia nähtävyyksiä, sillä matkustaa ilmaiseksi joukkoliikenteessä ja sillä saa alennuksia joihinkin kohteisiin. Kortin voi ostaa 1–3 vuorokaudeksi, hinta alkaen 31 e. Kortin voi hankkia satamasta tai matkailuneuvonnasta sekä hotelleista. 
 • Hanki Tallinnan design-kartta matkailu-infosta, Niguliste 2. Opas kertoo uusimmat ja mielenkiintoisimmat putiikit, galleriat ja ravintolat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Segway-ajelu on hauska tapa tutustua Tallinnaan.
Segway-ajelu on hauska tapa tutustua Tallinnaan.

Tutustu tallinnalaiseen

Kansanluonne: Ei eroa merkittävästi suomalaisesta luonteesta. Rauhallinen ja luonnonläheinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Arvot: Isänmaallisuus. Virolaisten isänmaallisuus huipentuu laulujuhlissa, jotka järjestetään Tallinnan laulukentällä joka viides vuosi, seuraavan kerran heinäkuussa 2019.

Kehu tästä: Viron itsenäisyys palautui niin kutsutulla laulavalla vallankumouksella vuonna 1991, täysin verettömästi.

Tabu: Neuvostoliiton aikainen historia on vielä monelle tabu, eikä se toimi hyvänä keskustelun aloituksena.

Sosiaalinen pelisääntö: Teititteleminen on yleistä. Esimerkiksi koulussa oppilaat teitittelevät opettajia.

Juuri nyt: Viro on hoitanut hyvin taloutensa ja porskuttaa vauhdilla taantuvassa Euroopassa. Yritteliäisyys on arvossa, ja myös nuoret ovat innostuneita siitä.

Maiasmokk on Tallinnan vanhin kahvila.
Maiasmokk on Tallinnan vanhin kahvila.

Oho!

 • Tallinnan hintataso on noussut, silti esimerkiksi Kalamajan kaupunginosassa pääruuan saa yhä 6–7 eurolla.
 • Petipaikan, saunan ja porekylpyn voi saada keskustan hostellissa jopa 16 eurolla. 16eur.hostels.ee
 • Ennen tuloaan Helsinkiin Carl Ludvig Engel toimi Tallinnan kaupunginarkkitehtinä.
 • Viron väkiluku on vain 1,3 miljoonaa. Tallinnassa asukkaita on noin 400 000.
 • Virossa on käytössä tasavero, 20 prosenttia palkasta.
 • Naisten ja miesten välinen palkkaero on Virossa Euroopan suurin. Keskipalkka on hieman yli 1 000 euroa kuukaudessa, mutta palkkaerot voivat olla suuria.

Ensimmäistä kertaa Tallinnassa? Nämä on pakko kokea

1. Kadriorgin puisto

Kauniilla ilmalla lähde tallinnalaisten tapaan kävelylle kauniiseen puistoon. Nauti suihkulähteistä, taiteesta ja leivoksista. Puisto perustettiin 1700-luvulla palatsin maille, se on aina ollut avoin yleisölle. Palatsi toimii nykyään taidemuseona. kadriorupark.ee

Kadriorgin puisto on suosittu ajanviettopaikka varsinkin viikonloppuisin.
Kadriorgin puisto on suosittu ajanviettopaikka varsinkin viikonloppuisin.

2. Kahvila Maiasmokk

Kahvittelu kuuluu asiaan tässä kaupungissa. Ennen kahviloihin pukeuduttiin fiinisti, nyt uutta ovat boheemit paikat, joissa voi olla yhtä rennosti kuin omassa olohuoneessaan. Aloita kahvilakierros Tallinnan ensimmäisestä kahvilasta, vuonna 1864 avatusta Maiasmokkista. Osoite on Pikk tn 16.

3. Piritan ranta

Kuinka moni ajattelee Tallinnaa rantakaupunkina? Kesäkuumalla Piritan kaunis hiekkaranta viisi kilometriä keskustasta koilliseen on vilvoittava keidas.

4. Huippumuseot

 • Viru-hotellissa toimi aikoinaan Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n toimisto. Silloin kerroshoitajat kirjasivat hotellivieraan jokaisen liikkeen. KGB-museossa kuullaan mielenkiintoisia tarinoita ja näköala on upea 23. kerroksesta. Kesällä kierros kannattaa varata etukäteen, puh. +372 6 809 300. Viru Väljak 4. Pääsymaksu ja opastus, 10 e.
 • Lentosataman merimuseo sijaitsee 100 vuotta vanhoissa vesitasohangaareissa. Loppuvuoden 2017 museon valtaa uusi meripelastusta koskeva Mayday-näyttely. Laaja näyttely kertoo käytännönläheisesti meripelastuksen historiasta ja nykypäivästä. Kävijä saa tutustua aitoon pelastushelikopteriin ja muihin varusteisiin. Vesilennuki 6. Pääsylippu 14 e. 
 • Energian Oivalluskeskuksessa pääsee kokeilemaan, kuinka salamat syntyvät ja hiukset nousevat pystyyn, kun sähkö kulkee vartalon läpi. Hauskaa puuhaa koko perheelle. Põhja pst 29. Pääsylippu 9 e. 
 • Juomakulttuurin museossa vanhankaupungin Toompeanmäellä pääsee tutustumaan viininvalmistukseen Virossa. Lisäksi voi maistella elvytetyn Luscher & Matiesenin viinitilan tuotteita. Toom-Rüütli 10. Pääsylippu 3 e. 

Telliskiven F-Hoone-ravintolassa voi istua ikkunalaudalla ja lapset saavat lainata puukenkiä.
Telliskiven F-Hoone-ravintolassa voi istua ikkunalaudalla ja lapset saavat lainata puukenkiä.

Tallinnan ravintolat x 5

Keskiaikaistyyliset ravintolat vetävät edelleen väkeä, mutta kulinaristin Tallinna on muualla. Hyviä ruokapaikkoja löytyy joka nurkalta.

 1. Leib resto & aedLeipäravintola ja puutarha, pääruuat alkaen 12 e. Paikan juju on tuore leipä, hyvä lähiruoka sekä monipuolinen olut- ja viinilista. Intohimo käsityöolueen näkyy myös talon omassa oluessa. Uus 31. 
 2. UmamiLeipäravintolan omistajaparin uusi ravintola. Myös Umamissa käytetään virolaisia raaka-aineita, lisäksi myös valikoituja tuontituotteita. Kadaka tee 141. 
 3. MekkSavoy-hotellin alakerrassa sijaitsevan ravintolan keittiössä tehdään luovasti hyvää virolaista fine dine -ruokaa. Ainekset ovat pitkälti luomulaatua. Suur-Karja 17–19. 
 4. F-hooneKalamajan Telliskivessä voi syödä vaikka ikkunalaudalla. Rento tunnelma ja edulliset hinnat pitävät huolta siitä, että paikassa on aina väkeä ja iloinen puheensorina. Leikkinurkkaus lapsille. Telliskivi 60 A. 
 5. Vegan Restauran VJo pitkään kasvissyöjiä palvellut vegaaniravintola tarjoaa hyvää ja kauniisti aseteltua ruokaa kivassa miljöössä. Rataskaevu 12. 

Täältä löydät listan Viron 50 parhaasta ravintolasta.

Sisäpiirin vinkki: Vielä kolme hyvää ravintolaa

Vinkit antoi Peke Eloranta, joka on ravintoloitsija ja viinitilan omistaja, asuu Tallinnassa ja Muhun saarella.

1. Yksi lempipaikoistani on uusi, Välimeren ruokakulttuurista ammentava Kuldmokk . Ravintolan omistajilla ei ole pitkää alan kokemusta, mutta he vetävät talon täyteen ruokailijoita joka ilta. Falgi tee 3. 

2. Kirjailijoiden talossa, Harju 1, sijaitsee kulttipaikka, virolaista ruokaa ja ilmiömäistä palvelukulttuuria tarjoava pelkistetty Pegasus. Myös Pegasuksen omistajien uusi ravintola Rataskaevu 16 osoitteessa Rataskaevu 16 löi läpi saman tien.

3. Kesällä suuntaan usein Tallinnan vastarannalle Viimsiin. Rantaravintola Paatin terassilla voi ihailla Tallinnan siluettia ja nautiskella mahtavasta grillimenyystä. Rohuneeme tee 53, Viimsi. 

Suositun ravintola Pefasuksen leipätarjotin on runsas.
Suositun ravintola Pefasuksen leipätarjotin on runsas.

Tallinnan kahvilat x 6 

 1. Cafe Must Puudel. Hyvää ruokaa, hyvää musiikkia ja lisäksi hauska, värikäs retrosisustus. Kesällä sisäpiha on oiva taukopaikka. Müürivahe 20. Facebookissa Must Puudel.
 2. Chocolats de Pierre. Ihana suklaakahvila on ilahduttanut jo pitkään ihanilla leivoksillaan ja käsintehdyillä suklaakonvehdeillaan. Vene 6. Sisarkahvila Cafe Josephine sijaitsee saman kadun numerossa 16. Kirjailija Sofi Oksanen on kertonut Josephinen olevan hänen lempikahvilansa. 
 3. Komeet. Tv-kokki Anni Arron perustama kahvila tarjoilee kevyttä purtavaa ja suussa sulavia kakkuja. Kattoterassia koristavat veikeät aurinkovarjot. Estonia pst 9, Solaris-keskus.  
 4. Katharinenthal. Kaunein kahvittelumiljöö, Kadriorgin puisto, ympäröi ruokakirjailija Angeelika Kangin perustamaa kahvilaa. Nälän yllättäessä kahvilasta voi siirtyä sujuvasti ravintolan puolelle. A.Weizenbergi 22. 
 5. LevierKalamajan kaupunginosan uusimpia tulokkaita. Ihania kakkuja, joiden reseptit ovat Angeelika Kangin käsialaa. Vana-Kalamaja 21. 
 6. Butterfly. Kaupungin paras cocktail-baari sijaitsee vanhassakaupungissa. Listalla on pikkusyötävää ja pitkä valikoima hauskannimisiä cocktaileja, kuten Sex with ex ja Bitter babysitter. Vana-Viru 13. 

Kahvila Must Puudel leikittelee sisustuksella.
Kahvila Must Puudel leikittelee sisustuksella.

Sisäpiirin vinkki: Parhaat oluet Tallinnassa

Heikki Kähkönen olutasiantuntija, Baarimies Tallinnassa -oppaan kirjoittaja 

1. Monet Tallinnan gastropubit ja ravintolat tarjoavat laadukkaita oluita Virosta ja maailmalta. Virossa eletään nyt pienpanimo-oluiden vallankumousta. Uudet panimot ovat innovatiivisia. Myös vahvat baltialaistyyliset portterit ja imperial stoutit sekä paikallisesta rukiista tehdyt oluet ovat kiinnostavia. Suosikkini on Hopner-baari , joka voi brassailla 200 oluen valikoimallaan. Vanaturu kael 3.

2. Pudel Baar sijaitsee Kalamajan kaupunginosassa. Baarin britti-isäntä James Ramsden on käsityöoluiden edelläkävijä, joka aloitti Tallinnan olutbaaritrendin. Telliskivi 60 A.

3. Koht-baarin valikoimassa on 230 pullo-olutta. Täältä saa myös tuliaiset oluen ystäville. Lai 8, porttikäytävä.

Must Puudelin sinihomejuustojää'telön saa mustaherukkakastikkeella koristettuna.
Must Puudelin sinihomejuustojää'telön saa mustaherukkakastikkeella koristettuna.

Ostoksille!

Viron muoti on askeleen edellä Suomea. Kekseliästä ja rohkeaa suunnittelua arvostetaan ja siitä ollaan valmiita maksamaan.

1. Reval Denim Guild

Virolainen Reval Denim Guild -merkki perustettiin 2010. Farkkujen lisäksi paja suunnittelee laadukkaita denim-kankaisia takkeja ja hameita. Tyylikkääseen vanhankaupungin esittelytilaan kannattaa poiketa shoppailemaan tai ihailemaan vaatteita. Toom-Rüütli 10. 

2. Pillerkaar

Virolaista luonnonkosmetiikkaa voi ostaa esimerkiksi Solaris-kauppakeskuksen 1. kerroksessa, vanhankaupungin vierestä. Pillekaar on maan ensimmäinen luonnonkosmetiikkakauppa. Estonia pst 9. 

3. Nu Nordik

Neljän virolaisen suunnittelijan kauppa on Tallinnan ensimmäisiä design-kauppoja. Se myy nuorten suunnittelijoiden käyttö- ja koriste-esineitä sekä vaatteita, jotka mahtuvat mukaan matkalaukkuun. Vabaduse Väljak 8.

4. Tiina Talumees

Suositun virolaisen muotisuunnittelijan Tiina Talumeesen studiossa Rottermannissa voi ihastella sekä arkisia että haute couture -malliston luomuksia. Myös tilaustöitä. Rotermanni 5/ Roseni 10. 

5. Muotiliikkeitä

Rottermannin korttelissa lähellä satamaa kannattaa käydä ihastelemassa arkkitehtuurin lisäksi muotiliikkeiden tarjontaa. Kiinnostavia ovat esimerkiksi Sfäär, Reede ja Agan. Shoppailun jälkeen voi levähtää lähiravintolassa tai -kahvilassa, kuten Hetk, Basiilik ja Kaks kokka. Hetk-klubilla järjestetään bileitä aamuun saakka.

Sfäärissä voi ruokailla shoppailun lomassa.
Sfäärissä voi ruokailla shoppailun lomassa.

Neljä parasta näköalapaikkaa

Tallinna sijaitsee meren rannalla ja nousee Toompean kukkulaa kohden. Näköalapaikat kauniiseen kaupunkiin ovat tervetulleita.

 1. Tv-torni. Haluatko kahvia korkeimmalla paikalla? Tv-tornin moderni kahvila-ravintola sijaitsee 170 metrin korkeudessa. Näköalatasanteen reunalle pääsee kävelemään turvavaljaissa, porrasjuoksukisa joka huhtikuu. Kloostrimetsa tee 58. Hissilippu 11 e. 
 2. Heliumpallo. Koe Tallinna lintuperspektiivistä uuden heliumpallon kyydissä. Pallo nousee 120 metriin, ja koriin mahtuu kerrallaan 30 henkilöä. Säävaraus. Alkaen 20 e. Sadama. 
 3. Neitsyttorni. Vanhankaupungin 1300-luvun muureille pääsee jalan. Neidon tornin museo kertoo linnoituksen tarinan. Tornin kahvilassa pääsee nauttimaan leivonnaisten lisäksi näköalasta. Lossi plats 11. 
 4. Kirkontorni. Kiipeä 232 porrasta ja näet vanhakaupungin panoraamana. Vielä vuonna 1625 Olevisten kirkontorni oli maailman korkein, mutta salama lyhensi sitä. Nyt torni yltää 124 metriin. Lai 50. Lippu 2 e.

Neuvostoaikaan tv-torni oli harvoja paikkoja, joista kurkistaa vapauteen. Tornista näkee iltaisin Helsingin valot.
Neuvostoaikaan tv-torni oli harvoja paikkoja, joista kurkistaa vapauteen. Tornista näkee iltaisin Helsingin valot.

Kolme hotellia

Kallis: St Petersbourg

Tallinnan vanhin hotelli on myös kaupungin ylellisin. 1300-luvun rakennus on nähnyt monta aikakautta, uuden loiston se sai pari vuotta sitten. 2 hh alkaen 160 e.

Halpa: Marta

Yö parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsevassa yli satavuotiaassa puutalossa on kuin paluu mummolaan. 2 hh alkaen 35 e. Puh. +372 502 4050.

Yllättävä: Birgitta

Birgittalaisluostari Piritan kaupunginosassa tarjoaa rauhaa, hiljaisuutta ja yksinkertaista majoitusta luostarin pihapiirissä. 2 hh 58 e, sisältää aamiaisen.

Marta guesthouse tarjoaa ullakkohuoneen vaikka hääyöksi.
Marta guesthouse tarjoaa ullakkohuoneen vaikka hääyöksi.

Tee syrjähyppy!

15 kilometrin päässä Tallinnasta sijaitsee luonnonkaunis, merellinen keidas, Viimsi. Sen kalastajakylät ovat satoja vuosia vanhoja.

Viimsissä voi nautiskella hiekkadyyneistä ja tutustua rantakansojen historiasta kertovaan museoon. Viimsin ulkomuseon pihalla voi rapsuttaa kotieläimiä tai vaikkapa grillata omia eväitä. Viikonloppuisin museon markkinoilta voi hankkia paikallisia, kotitekoisia herkkuja.

Viimsissä toimii rantaravintola Paatin lisäksi pirttihenkinen Roots, joka järjestää muutaman kerran kuukaudessa lasten kokkauskursseja. Tallinnasta Viimsiin liikennöi bussi 1A.

Viimsi.
Viimsi.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 4/2015. Tietoja on päivitetty maaliskuussa 2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla