Shakespearen vaimo Anne piti kukista. Kuva Shakespeare birthplace trust.
Shakespearen vaimo Anne piti kukista. Kuva Shakespeare birthplace trust.

Englantilaiset osaavat hoitaa puutarhansa katseen kestäväksi. Moniin yksityisiin ja julkisiin puutarhoihin pääsee vierailulle.

Nämä kolme upeaa englantilaista puutarhaa sijaitsevat vain tunnin parin junamatkan päässä Lontoosta. Vieraile ja ihastu! 

1. Shakespearen rouvan puutarha

Kirjailija William Shakespeare (1564-1616) innostaa yhä matkailijoita hänen kotikaupunkiinsa Stratford-upon-Avoniin. Kaupungin Shakespeare-museoista romanttisin on kirjailijan vaimon Anne Hathawayn kotimökki puutarhoineen.

Reilut sata vuotta sitten paikan osti Shakespeare Birthplace Trust -säätiö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Puutarhana nykyään kukoistava alue muistutti silloin tavallisen maatalon pihaa kasvimaineen, kertoo opas Jon Coulton. Hän on työskennellyt museolla jo yli 40 vuotta ja tuntee talon ja puutarhan läpikotaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun piha-alue palautettiin puutarhaksi, suunnittelijaksi palkattiin sen ajan ekspertti Ellen Willmott. Hänen neuvostaan puutarhaan istutettiin monivuotisia kasveja ja lisättiin väriä istutuksiin. Puutarha on siitä asti yritetty pitää mahdollisimman paljon Willmottin tyylisenä.  

Kevään lumikellojen, krookuksien ja narsissien jälkeen Anne Hathawayn puutarhassa voi ihailla villikurjenpolvia ja unikoita, ja myöhemmin kesällä köynnös- ja salkoruusuja kaikessa komeudessaan. Kukkatarhan yhteydessä rehevöi kasvimaa, jonka erikoisuus on nauriin sukuinen, Kiinasta kotoisin oleva sokerijuuri. Tarhassa kasvavat myös punajuuri, valkoinen retikka ja parsaherne ja yrteistä ainakin rosmariini, rohtovirmajuuri, purasruoho ja rohtosormustinkukka.

– Omenat ja päärynät annetaan enimmäkseen hyväntekeväisyyteen ja vierailijoille. Siideriä emme enää valmista, Jon kertoo.

Anne Hathaway’s Cottage, Cottage Lane, Shottery, Stratford-upon-Avon. Noin 165 km ajomatka Lontoosta. Junalla Lontoon Marylebonen asemalta Stratford-upon-Avoniin, noin 2,5 tuntia. Asemalta kävelee kaupungin keskustaan noin 10 minuuttia, Shakespeare-museoille reilut 20 minuuttia.

2. Gravetye Manor

Nykyisin luksushotellina toimivan Gravetye Manorin kuuluisin omistaja oli irlantilainen puutarhuri ja toimittaja-kirjailija William Robinson (1838-1935).  Muuttaessaan kartanoon 1884 hän pääsi toteuttamaan luonnonmukaisemman, ‘villin puutarhan’ ideoitaan myös omilla tiluksillaan.

Robinsonin kuoltua puutarha joutui vuosiksi oman onnensa varaan. 1950-luvun lopulla Peter Herbert osti kartanon ja muutti sen hotelliksi. Rakennuksen lisäksi uutta isäntää kiinnosti myös tilan puutarha, jonka kunnostamista hän valvoi aina eläkkeelle jäämiseensä asti vuoteen 2004.  

Gravetye Manorin nykyinen pääpuutarhuri Tom Coward saapastelee Vera-koira kintereillään hotellin pihalle vastaanottamaan meitä. Hän on suunnitellut hotellin uuden omistajan kanssa kunnostustyöt, jotka pohjautuvat William Robinsonin luomaan puutarhaan.

– On kaksi tapaa ottaa hoitaakseen Gravetye Manorin kaltainen historiallinen paikka, Tom aloittaa.

– Voi valita vaikkapa sen aikakauden, jolloin William Robinson oli tyytyväisimmillään puutarhaansa, ja jäljentää se mahdollisuuksien mukaan tähän päivään. Näin puutarhasta tulee eräänlainen museo.

– Toinen ja mielestäni Robinsonille uskollisempi tapa on parempi. Hän oli innovatiivinen ja hänen puutarhansa oli jatkuvan muutoksen tilassa, joten yritämme pitää Robinsonin tyylin, mutta myös kokeilla ja kasvattaa koko ajan jotakin uutta. Elämässä pitää mennä eteenpäin, sama pätee myös puutarhoihin, Tom linjaa.

– Tietysti on otettava huomioon, että Gravetye Manor ei ole enää yksityiskoti vaan 17 huoneen luksushotelli.

Hotellivieraita eivät häiritse puutarhan kunnostustyöt. Ne etenevät melkein huomaamattomasti. Hotellin paraatipuolella aukeaa pihanurmi, jota reunustavat kukkapenkit nousevat porrastetusti ylös oikealle rinteeseen. Kukkatarhan valloittaneen karhunköynnöksen takia penkkeihin on nyt suureksi osaksi käytetty yksivuotisia kukkia.

– Olemme saamassa rikkakasvit kuriin ja pääsemme viimein istuttamaan helppohoitoisia perennoja, Tom sanoo.

Puutarhaan on suunnitteilla lisää myös pensaita ja puita Robinsonin alkuperäisen asetelman mukaisesti. Alempana kukkatarhan vasemmalla puolella aukeaa Robinsonin luoma alppiniitty, joka on säilynyt kuin ihmeen kaupalla. Pihanurmen takana siintävät magnoliapuut ja kauempana kasvihuoneet, joiden lämmitys- ja kastelujärjestelmät uusitaan.

– Kohta voimme aloittaa vaikkapa kurkun, tomaatin, chilin ja persikoiden kasvattamisen ja saamme mansikoitakin myös sesongin ulkopuolella.  
Rinteen päällä metsikössä kasvaa Robinsonin ulkomaanmatkoiltaan tuomia puita. Metsämaan läpi johtaa polku keittiöpuutarhaan, josta kartanohotellin kuuluisa ravintola saa monet raaka-aineistaan. Kukkien, vihannesten, yrttien ja hedelmien lisäksi keittiötarhaan on Tomin ansiosta muuttanut äskettäin myös kanoja.

Gravetye Manor, Vowels Lane, West Hoathly, Sussex. Noin 50 km ajomatka Lontoosta. Junalla Lontoon Victorian asemalta East Grinsteadiin, noin 55 minuuttia. Taksi rautatieasemalta Gravetye Manoriin noin 10 minuuttia. Hotellissa yöpyminen alkaen noin 300 euroa. Tee pöytä- tai majoitusvaraus ennen  vierailua.

3. Borde Hill

Eversti Stephenson Robert Clarke (1862-1948) osti Borde Hillin tilan 1893 ja alkoi heti innokkaasti luoda sinne puutarhaa. Suuri kiinalainen tulppaanipuu on ensimmäisiä hänen istuttamiaan kasveja.

– Eversti halusi kasveilleen luonnonmukaiset kasvupaikat. Toiset niistä viihtyvät metsän siimeksessä, toiset aukealla paikalla ja erilaisessa maaperässä. Vähitellen tilan koko siis kasvoi miehen hankkiessa kasveilleen sopivia maa-alueita, kertoo tilan nykyinen emäntä Eleni Stephenson Clarke.

Menneinä vuosina suurtilallisilla oli tapana avustaa kasvitieteilijöitä, jotka tekivät keräysmatkoja muun muassa Himalajalle, Andeille ja Tasmaniaan. Retkiltään he toivat eksoottisia kasveja rahoittajilleen.  

Puupuiston lisäksi Eleni-rouvan ylpeydenaihe on päärakennuksen kylkeen luotu englantilainen ruusutarha. Se pohjautuu 1900-luvun alussa samaan paikkaan tehtyihin muodollisiin ruusuistutuksiin. Nykyinen ruusutarha istutettiin 1990-luvun puolivälissä, jolloin Eleni yhdessä miehensä Andrewjohn Stephenson Clarken kanssa peri tilan isännyyden.

– Keväisten alppiruusujen, kamelioiden ja magnolioiden jälkeen kukkivat ruusut. Ne tuovat puutarhaan väriä syksyyn asti. Eri ruusulajeja meillä on jo yli sata. Ruusujen kukkaloistoa korostavat laventeli- ja mirrinmintturivistöt.

Taloa ja puutarhaa ympäröivät puisto- ja metsäalueet kävelyreitteineen, lampineen ja piknik-alueineen. Viktoriaanisessa tallirakennuksessa toimii teehuone ja tunnelmallinen ravintola, joka tarjoilee lähiluomuruokaa.

Borde Hill, Haywards Heath, West Sussex Noin 65 km ajomatka Lontoosta. Junalla Lontoon London Bridgen tai Victorian asemalta Haywards Heathiin, noin 45 min. Asemalta taksilla noin 3 km Borde Hilliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla