2209390

Vielä ehtii polkemaan erikoiselle reitille, jossa eivät häiritse autot sen enempää kuin muutkaan kulkijat. Pyörämatka Riisiperestä Haapsaluun on mukavan mittainen päiväretki.

Viivasuora väylä halkoo tiheää metsää niin kauas horisonttiin kuin silmä kantaa. Vaalea hiekkapöly nousee polkupyörien renkaista, kun taitamme matkaa kohti Haapsalua. Kilometrejä kertyy reilut 50 – ihan sopiva päivämatka.

Etappi toisensa jälkeen taittuu, ketään muita ei näy. Autotkaan eivät häiritse, koska reitti on pyhitetty kevyelle liikenteelle.

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, ja heinäsirkat sirittävät ruohikossa. Vaivumme rentouttavan meditatiiviseen tilaan. Kun aisteille ei ole tarjolla kuin yhtä ja samaa ärsykettä, mieli etsiytyy toiseen aikaan ja paikkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tai tyhjenee kokonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katso myös: Matkaopas-lehden Tallinna-opas – yli 60 vinkkiä

Alan ymmärtää, miksi reitti on nimetty Terveystieksi. Lihasharjoituksen ohella mielestä lähtevät kuonat liikkeelle.

Yrittäjä puratti kiskot ja möi ne romumetallina.

Läänemaa tervisetee, Länsi-Viron terveystie, sai alkunsa, kun Riisiperen ja Haapsalun välinen junarata yksityistettiin 1990-luvulla. Liikennöinti ei kuitenkaan kannattanut, joten yrittäjä puratti kiskot ja möi ne romumetallina.

Entisestä radasta muistuttavat enää metsään hakatun reitin varrella siellä täällä lojuvat ratapölkkypinot, joista lähtee vielä vieno tervantuoksu.

Radan purkamisen jälkeen syntyi idea säästää ratapohja ulkoilutieksi, jota voivat käyttää niin polkupyöräilijät, kävelijät kuin talvella hiihtäjätkin. Reitin perustamiseen, kunnostamiseen ja ylläpitoon Länsi-Viro on saanut myös EU-rahaa.

Reitti alkaa Riisiperestä, johon päättyy Tallinnasta tuleva junarata. Reilun tunnin junamatka sujuu mutkattomasti, ja pyörät kulkevat ilmaiseksi mukana. Uudenaikaisissa vaunuissa niille on varattu kätevät säilytyskoukut, joihin pyörä ripustetaan roikkumaan eturenkaasta.

Eksymisen vaaraa ei ole, sillä reitti vie suoraan Haapsaluun.

Reitin varrella on hylättyjä asemia sekä pieniä asutuskeskuksia, joiden kyläkaupoista voi tankata ruokaa ja juomaa. Eksymisen vaaraa ei ole, sillä tasainen ja suora reitti vie takuuvarmasti Haapsalun entiselle rautatieasemalle. Sen edustalla nököttää hylätyn näköisinä kokoelma käytöstä poistettuja ja ruostuneita vetureita ja vaunuja.

Haapsalusta Terveystie jatkuu noin kymmenen kilometriä Rohukülan satamaan, josta pääsee jatkamaan lautalla Vormsin saarelle ja Hiidenmaalle. Viehättävään Haapsaluun kannattaa kyllä jäädä pariksikin päiväksi.

Päättäjät ovat villeimmissä unelmissaan nähneet, että rata rakennettaisiin uudelleen. Nopea ja kätevä yhteys Tallinnaan toisi piristysruiskeen Länsi-Virolle, joka nykyisellään kokee olevansa eristyksissä.

Eli Terveystielle rullaamaan nyt, kun vielä ehtii!

NÄIN PÄÄSET LÄNSI-VIRON TERVEYSTIELLE

  • Pikalautta Helsinki–Tallinna–Helsinki 50 e.
  • Polkupyörän vuokra 37 e/3 päivää. City Bike, Vene 33, Tallinna. Pyörän voi jättää Haapsaluun.
  • Junamatka Tallinna–Riisipere 2,80 e. Polkupyörä ilmaiseksi.
  • Hotel Kongo, Kalda 19, Haapsalu. Kaksi yötä 130 e.
  • Bussi Haapspalusta Tallinnaan 8,50 e.
  • Taksi Tallinnan linja-autoasemalta satamaan 7 e.

Kysely

Kiinnostuitko Terveystiestä?

Kyllä
Kyllä
66.6%
En
En
33.3%
Ääniä yhteensä: 3
Vierailija

Ei kiitos.  Noita suoria pätkiä en lähde polkemaan edes palkkaa vasten.  Kuluttavan yksitoikkoiset.

Vierailija

juup. tällaset jutut saa aina innostumaan. toteutus onki sitte eri juttu. klo 13.11 voipi ens vuonna kertoo fillarireissustaan Virossa jos ei jääny pelkän innostumisen tasolle...

Sisältö jatkuu mainoksen alla