Sosiaalinen media, some, rikkoo läheisyyden etäisyydet. Mitä mahdollisuuksia somen eri kanavat tarjoavat?

Kun lähetät viestin Facebookissa ja Twitterissä tai lataat kuvia Instagrammiin, osallistut sosiaalisen median eli SOMEn tekemiseen. Ihan mitä hyvänsä ei kuitenkaan kannata kirjoittaa eikä kaikkia kuvia tai videoita julkaista.

Erilaisissa SOME-palveluissa voit pitää yhteyttä ystäviin, jakaa kuvia, videoita ja ajatuksiasi. Niiden käyttö on yleensä ilmaista, tarvitset vain internetyhteyden ja sähköpostiosoitteen.

Lähes kaikissa palveluissa voit valita kieleksi suomen, tosin suurin osa palveluiden ohjeista on vain englanniksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Löydä vanhat ja uudet ystävät

Facebook eli naamakirja lienee tunnetuin yhteydenpitosivusto, muita ovat muun muassa Google+  ja MySpace sekä työelämän verkostoitumispalvelu LinkedIn. Niille kaikille on yhteistä mahdollisuus rajoittaa omien julkaisujen näkyvyyttä, eli kirjoituksesi tai kuvasi näkyvät vain valitsemillesi ihmisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käyttö aloitetaan luomalla käyttäjätili eli profiili. Yhteydenpitosivustot ovat kaikki kaupallisia, eli niissä on kohdistettua mainontaa. Ainakin toistaiseksi ne ovat käyttäjille ilmaisia.

Vaikka Facebook- ja Google-tilisi asetuksissa määrittelet, ketkä voivat nähdä kuvasi ja kirjoituksesi, niiden päätyminen kaikkien nähtäväksi on silti mahdollisista. Mieti siis tarkkaan, ennen kuin kirjoitat yksityisasioistasi tai julkaiset valokuvia, joissa näkyy vaikkapa lapsesi, talosi tai kotisi arvoesineet.

Kirjoita julkista päiväkirjaa

Blogi on verkkosivu, johon blogin pitäjä eli bloggaaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Blogi on siis tavallaan sähköinen päiväkirja, joka on kaikkien halukkaiden luettavissa internetissä. Blogin voi perustaa kuka tahansa, ja blogipalvelut ovat yleensä ilmaisia. Tunnetuimmat blogisivustot ovat WordPress, Blogger ja suomalainen Vuodatus.

Blogeissa on yleensä jokin teema: se voi olla vaikkapa puutarha, rakennusprojekti, käsityöt tai ruoka. Tärkeintä on hyvän sisällön lisäksi blogin säännöllinen päivitys. Jos siis harkitset blogin aloittamista, mieti jaksatko kirjoittaa ja kuvata ainakin pari kertaa viikossa. Blogi voi toki olla myös väliaikainen, esimerkiksi vaaliblogi.

Kommentoi ja osallistu

Twitter on maailmalla suosittu niin kutsuttu mikroblogipalvelu. Twitter eroaa Facebookista siinä, että kaikki viestit ovat julkisia, eli kuka tahansa voi seurata, mitä kirjoitat. Twitterissä viestejä seurataankin yleensä avainsanojen eli hashtagien (#) perusteella, ja viestit ovat lyhyitä kommentteja.

Twitterissä voi myös valita henkilöitä, joiden kommentointia eri asioista haluat seurata. Esimerkiksi suomalaisista paljon seuraajia on useilla poliitikoilla, maailmalla seurataan julkkiksia.

Nykyään useimmat tv:n ajankohtais- ja viihdeohjelmat pyytävät katsojia kommentoimaan Twitterissä. Hashtag ilmoitetaan ohjelmassa, ja usein viestejä julkaistaan reaaliaikaisesti tv:n ohjelmissa.

Katso ja julkaise kuvia

Instagramissa käyttäjät voivat ladata kuvia ja videoita, joita kuka tahansa voi katsoa. Jos kuvasi ovat julkisia, kuka tahansa voi katsoa ja kommentoida niitä.

Jos haluat estää tiettyjä henkilöitä tykkäämästä tai kommentoimasta kuviasi, voit estää heidät sovelluksessa.  Jos kuvasi ovat yksityisiä, vain käyttäjät, jotka olet hyväksynyt seuraajiksi, voivat tykätä kuvistasi tai kommentoida niitä.

Instagramin käyttö on helpointa älypuhelimella ja palvelu on saatavilla iOS-, Android- ja Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmille. Ilmainen sovellus ladataan puhelimeen sovelluskaupasta, ja yleensä se löytyykin suosituimpien ilmaisten sovellusten kärkipäästä.

Katso ja julkaise videoita

Youtube on maailman suosituin videoiden jakopalvelu. Myös Youtuben käyttö vaatii rekisteröitymisen eli käyttäjätilin luomisen.

Videot voi säätää julkisiksi eli kaikkien nähtäväksi tai salaisiksi, jolloin voit itse määrätä, ketkä voivat videoitasi katsella ja jakaa eteenpäin.

Näin luot Facebook-tilin

Verkkokeskustelun ohjeet

Facebook- ja Skype-ohjeita

Sisältö jatkuu mainoksen alla