Piispa ja eläkeläinen Wille Riekkinen sanoo jo kaksi vuotta sitten, että nyt olisi tilausta vallankumoukselle. Sellaiselle, joka antaa ihmisen olla taas ihminen.

Vuonna 2012 toimittajamme tapasi Emerituspiispa Wille Riekkisen, jonka elämässä oli tuolloin jarruttamisen aika, 16 vuoden piispanpesti Kuopiossa oli päättynyt. Mitä piispa ajatteli elämästä ja ajasta tuolloin? Miltä ajatukset tuntuvat tässä ajassa, jossa kirkko on monen yhteiskunnallisenkin päätöksen polttopisteessä?

Julkaisemme jutun toiveuusintana.

– Eläkepäivät ovat lähteneet käyntiin yllättävän vauhdikkaasti. Fyysisiin asioihin keskittyminen teki hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Piispan virasta eläkkeelle jääminen tarkoittaa virkatehtävistä luopumista. Yhdet häät Wille Riekkinen on luvannut hoitaa ja joitakin luottamustehtäviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uskosta hän ei jää eläkkeelle. Hän pyrkii pääsemään vieläkin paremmin perille uskonnon historiasta, hengen historiasta ja kristinuskon syntyyn liittyvistä kysymyksistä sekä pohtiamaan, miltä kristinuskon tulisi näyttää nyt. Hän tutkii alkukielisiä tekstejä, kirjoittaa ja suunnittelee televisio-ohjelmaa.

Wille Riekkinen myöntää, että hänelle tulee epätoivon hetkiä. Elämä on hänen mielestään muuttunut kovemmaksi hänen piispanvuosiensa aikana.

Erityisen huolissaan hän on Suomen nuorista.

– Pitää antaa aikaa lapsille ja aikaa itselle. Aikuiset ovat niin väsyneitä. Kun työn mielekkyys menee, alkaa mennä paljon muutakin. Ihmisestä tulee välinpitämätön, hän syrjäytyy ja ehkä turvautuu viinaan, ja lapset saattavat jäädä oman onnensa nojaan. Se tarkoittaa sitä, että vain vahvat pärjäävät ja heikoille käy huonosti. Ennuste on huono.

Hän sanoo ajatelleensa jo pitempään, että tulee vielä aika, jolloin Karl Marxin teokset kaivetaan esiin. Hän ei kaipaa Itä-Saksaa tai Neuvostoliittoa, mutta haluaa tasausta ihmisten välille ja keskustelua keinoista, joilla luodaan tasa-arvoisempi maailma.

Marxin Pääoma-teoksen lisäksi käypä teos on Raamattu; sieltähän Marxkin juutalaisena perusideologiansa ammensi.

– Pyhässä kirjassa on annettu meille hyviä ohjeita siitä, mikä on kohtuuden tie tai lähimmäisen rakkauden tie. Tuntuu, että tämä elämän kiihkeä rytmi on kuin tsunami, joka vie mennessään. Mutta kyllä sille jotain mahtaa: pitää vahvistaa kaikkea hyvää, jotta me heräämme.

Wille Riekkinen

  • Syntynyt Varpaisjärvellä 21.7.1946. Asuu Helsingissä.
  • Teologian tohtori, eläkkeellä Kuopion hiippakunnan piispan virasta.
  • Naimisissa Seija Vähäkankaan kanssa.
  • Uusperheessä viisi lasta ja pian kuusi lastenlasta.
  • Harrastaa metsästystä, kalastusta, marjastusta ja pallopelejä.

Wille Riekkinen kertoi ajatuksistaan ET-lehdessä 11/12

Sisältö jatkuu mainoksen alla