Näin pohtii runoilija Heli Laaksonen. Tällä viikolla vietetään Kansainvälistä kuurojen viikkoa.

”Viittomakiälisten tapa anta toisilles nimi on kiahtova. Ko ei sitä hulluka ain jaks viitto kirjain kerrallas, varsinki jos toise sukunimi o Uuspaavalniemi-Rosenkirch. Joku ytimekäs tiivistys-ele ihmise nimen taik olemuksen pohjalt. Muistan, et joku naisihmine, kene sukunimi ol Suomi, viitotti samal viittomal ko meijä Suamemaaki. Ja olik nii, et neuvostojohtaja Gorbatsov ilmasti näyttämäl suurt fläkki keskel pääkoppa? Onkoha Stubbil hamppaissi vai tviittamisse liittyvä viittomanimi?”

Viittomakieliset nimet pohdituttavat runoilija Heli Laaksosta, jonka lähtee lokakuussa Pienelle Perunannostokiertueelle. Yhdeksän runoillan kiertue alkaa 7. lokakuuta Rymättylästä ja päättyy 22.10. Turun Logomossa järjestettävään runotapahtumaan, jossa on viittomakielinen tulkkaus.

Viittomakieltä ei ymmärretä oikeaksi kieleksi

Parhaillaan vietetään Kansainvälistä kuurojen viikkoa, jonka aikana Kuurojen liitto haluaa kiinnittää huomiota kuurojen kohtaamiin haasteisiin suomalaisessa yhteiskunnassa: asenteisiin, viittomakielisten palvelujen saatavuuteen ja tiedon saavutettavuuteen.

– Kuurojen työttömyys on noin kolminkertainen kuuleviin verrattuna, ja  viittomakieltä ei aina ymmärretä oikeaksi kieleksi, kertoo tiedottaja Tiina Vihra Kuurojen Liitosta.

Kaikki kuurot eivät saa ohjausta, opetusta tai hoitoa omalla kielellään päiväkodeissa, kouluissa tai vanhuspalveluissa. Myöskään tulkkauspalveluita ei ole sujuvasti saatavilla kaikkialla Suomessa.

– Hätätekstiviestipalvelu eli 112-tekstiviesti ei ole vielä toiminnassa. Myös visuaalinen viestintä esimerkiksi busseissa, junissa ja lentoasemilla on puutteellista. Televisioon kaivataan lisää tekstitettyjä ohjelmia.

Kuurojen Liitto juhlistaa viikkoa perjantaina 26.9. klo 18–20 lähettämällä viihteellisen juhlalähetyksen suorana verkkolähetyksenä osoitteessa: www.kuurojenliitto.fi/nettitv. Ensimmäistä kertaan viittomakielisille on tarjolla omakielistä yhteisöllistä juhlintaa suoran lähetyksen muodossa.

www.kuurojenliitto.fi

Tiesitkö?

Kuurojen Liitto on viittomakielisten kuurojen etu-, palvelu- ja asiantuntijajärjestö.

Viittomakielen arvioidaan olevan äidinkieli 4000–5000 kuurolle Suomessa.

Suomessa viittomakieliä on kaksi: suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli.

Maailmassa arvioidaan olevan noin 70 miljoonaa kuuroa.

Vierailija

Onkoha Stubbil hamppaissi liittyvä viittomanimi?

Edellisiin pohdintoihin voisi jatkaa että on kaiketi edellisilläkin pääministereillä ja presidenteillä yms. ollut omanlaisensa viittomakielessä käytetyt kuviot ja ilmaukset, mutta en nyt muista onko niitä tuotu miten paljon esille ? Mitä olisi Tarja Halonen, iso nenäkö ? Matti Vanhanen, iso hmm jokin muu ? Miten Sauli Niinistö kuvaillaan ? Sitä vaan että miksi nyt tämä Stubb sattui Laaksoselle aiheeksi? En itse koe että Stubbia olisi loukattu vaan koko juttu on pöhkö, ei vaan silti niin pöhkö,...
Lue kommentti