Käykö kotonasi siivooja? Turvaatko taksiin? Tuoko kauppias ruokakassin ovellesi? Moni maksaa mielellään avusta, ja käyttäisi niitä mielellään enemmän. Mikä on sinun tilanteesi?

Ostopalveluja vältetään usein periaatteellisista syistä. Jos on aikaa ja tarmoa esimerkiksi siivota, ulkopuolista ei tarvita. Omin avuin selviämistä ja omaa työtä myös perinteisesti arvostetaan, eikä ostopalveluun turvauduta kevyin perustein. Osa vastaajista totesi, ettei osta palveluja, koska pitää niitä kalliina.

Mutta minkä arvoista on, että oma aika ja voimat vapautuvat vaikka harrastuksiin tai ystävien tapaamiseen? Tai se, että vapaa-ajalla voi raatamisen sijasta keskittyä rentoutumiseen. Monelle helpotusta tuo esimerkiksi ulkopuolisella teetetty ikkunoiden pesu. Ikääntyneelle hoivan, siivouksen tai ruuan kotiinkuljetuksen  kaltaiset palvelut ovat usein välttämättömyys.

Kotitalousvähennys verotuksessa kannattaa muistaa. Vähennyksen saa omassa kodissa tai mökillä teetetystä työstä, mutta myös omien ja puolison vanhempien tai isovanhempien kotiin tai mökille tilatuista urakoista. Työ voi olla esimerkiksi siivousta, pesuhuoneen remontti tai turvalukon asennus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Taksia käytän. En halua itse ajaa talvisaikaan ja etsiä parkki­paikkaa."

Näin ET-lehden lukijat kertoivat käyttämistään ostopalveluista

 1. "Siivooja käy kerran viikossa. Teen vaativaa ja kiireistä työtä enkä halua käyttää vähää vapaa-aikaani siivotessa. Siivoojan hinta–laatusuhde on hyvä, ja siksi sallin itselleni tämän pienen arjen luksuksen.”
  Mari Viitala, Jyväskylä

 2. "Ostaisin siivousta, remonttiapua ja taksi­kyytiä, jos olisi varaa. Nyt käytän lähinnä pyörän huolto- ­ja korjauspalvelua.”
  Arja Alhainen, Kitee

 3. "Tilasin tietokoneen huollon. Kone haettiin kotoa ja tuotiin seuraavana päivänä takaisin huollettuna, ja edullisesti. Olen tyytyväinen.”
  Aira Mäenpää, Savonlinna

 4. "Seinän maalaus ja uusien sisäovien asennus. Myös uusien karmien asennus. Ne teki ammattikirvesmies.”
  Hans Winter, Savonlinna

 5. "Taksia käytän. En halua itse ajaa talvisaikaan ja etsiä parkki­paikkaa, kun ohuissa vaatteissa menen juhliin. Juhlavaatteet teetän, vaikka se on kallista.”
  Liisa Aalto, Salo
  Lue myös: Kumpi tulee halvemmaksi: Taksi vai oma auto?

 6. "Vuosi sitten poika perheineen osti kolme tuntia siivousta minulle ja tänä keväänä neljä tuntia. Ne ovat olleet tosi hyviä äitienpäivälahjoja.”
  Liisa Karjalahti, Oulu

 7. "Meillä on käynyt siivooja jo vuosia. Maksaahan se kohtalaisen paljon, mutta saahan kuluista kotitalousvähennyksen. Eläkeläisenä ei tarvitse enää itse tehdä kaikkea, voi ostaa hyvällä omallatunnolla apua, jos se on taloudellisesti mahdollista. Emme käytä maksullisia kauppa­palveluita, käydään vielä itse kaupoissa. Taksia käytämme tarpeen mukaan muutamia kertoja vuodessa."
  Hannele Parjanne, Kouvola
  Toimi näin, kun haluat Kela-korvauksen matkastasi

 8. "Käytän siivouspalvelua, koska hinta ei ole paha, 30 euroa tunti. Mikä on sen kivempaa kuin tulla perjantaina siistiin kotiin."
  Alex Winter, Savonlinna

 9. "Käytän ikkunanpesu­palveluja ja mökki­talkkarin palveluja. Ei kiinnosta tehdä kumpaakaan itse."
  Soile Urhonen, Forssa

 10. "Käytän ostopalveluna remontti­palveluja. Omat taidot eivät riitä ja opetteluun kuluisi niin paljon aikaa ja voimavaroja, että tässä elämäntilanteessa ei kannata. Hyvästä työstä maksaa mielellään ja tekee itse sitä, missä on hyvä."
  Anu Pohjanjousi, Siilinjärvi

Käytätkö sinä ostopalveluja? Voitko vinkata hyvästä palveluntarjoajasta? Kerro kokemuksistasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

496 vastasi

Kysyimme etlehti.fi:ssä, mitä osto­palveluja lukijamme käyttävät. Kyselyyn vastasi liki 500 kävijää.

 • Ostopalveluja käyttää 39 %
 • Ei käytä 32 %
 • Aikoo käyttää tulevaisuudessa 7 %
 • Pitää liian kalliina 12 %
 • Ei osaa sanoa 10 %

Suosituimmaksi nousivat siivous, ­ikkunanpesu, taksi ja erilaiset remontit.
Monet hyödyntävät myös kauppa­palveluja ja korjauttavat tai teettävät vaatteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla