Minna Launoselle taksilla ajaminen on arjen pientä ylellisyyttä.
Minna Launoselle taksilla ajaminen on arjen pientä ylellisyyttä.

Monilla on nuiva asenne taksin käyttöön, aivan kuin se olisi tuhlausta. Helsinkiläinen sihteeri Minna Launonen on toista mieltä. ET-lehti jututti naisen ja selvitti menopelien kustannukset.

Helsinkiläinen musiikkiopiston sihteeri Minna Launonen ajaa taksilla aina, kun se on tarpeen.

Esimerkiksi helatorstaina hän matkusti Onnibusin kymmenen euron lipulla Mikkeliin, mutta jatkoi siitä taksilla Anttolan mökille, koska busseja ei kulkenut. 25 kilometrin taksimatka maksoi 47 euroa.

Taksilla mökille

Launonen muistelee, että hänen lapsuudessaan 1970-luvulla koko perhe meni taksilla mökille Järvenpäästä Mikkeliin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tilasimme Anttolasta aina saman autoilijan hakemaan meidät. Olimme mökillä koko kesän. Kaupassakäynti sujui pyörälläkin, sillä kylille on kaksi kilometriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Älä maksa liikaa taksimatkasta.

Launonen käyttää taksia Helsingissäkin, jos on myöhään viikonloppuna töissä tai erityisen väsynyt.

– Tuntuisi tyhmältä soittaa mieheni hakemaan, kun taksi maksaa kympin verran. Se on halpaa ylellisyyttä.

Launonen hyppää silloin tällöin taksiin myös lähtiessään Oopperasta tai Musiikkitalon konsertista.

– On ihanaa hypätä autoon ja tietää olevansa pian kotona. Joskus juttelen kuskin kanssa, joskus olen hiljaa. Kerran kuljettaja oli kuunnellut radiosta samaa konserttia, josta minä juuri tulin!

Lue lisää: 71-vuotias Erkki ajaa yhä taksia.

Joka päivä taksilla

Suomen myydyin auto oli viime vuonna Skoda Octavia. Auton hinta keskikokoisella bensiinimoottorilla ja keskitason varusteilla on noin 25 000 euroa.

Teimme esimerkkilaskelman, jossa uutena ostetulla Octavialla ajetaan neljä vuotta, minkä jälkeen se myydään pois. Autoliiton kustannuslaskuri kertoo, että auton kustannukset neljältä vuodelta ovat tuolloin noin 20 000 euroa. Summa pitää sisällään huolto-, polttoaine- ja vakuutuskulut sekä auton arvonalennuksen. Laskelmassa vuotuiseksi ajomääräksi on arvioitu 10 000 kilometriä.

Auto maksaa siis 5000 euroa vuodessa ja 420 euroa kuukaudessa.

Lue myös: Näin säästät yli 1000 euroa autokaupassa.

Taksimatkan hinta on tällä hetkellä 1,55 euroa kilometriltä. Sen päälle tulee lisäksi perusmaksu, joka on arkisin 5,90 euroa. Viiden kilometrin taksimatkan hinnaksi tulee tuolloin noin 14 euroa.

Auton ylläpitokustannuksilla voi siis ajaa päivittäin viisi kilometriä taksilla.

Jos autokyytiä tarvitsee harvemmin, tulee taksilla ajaminen helposti halvemmaksi kuin oman auton omistaminen. Toisaalta paljon ajavalle oma auto on todennäköisesti edullisempi vaihtoehto.

Autoilijan kustannuslaskuri löytyy Autoliiton sivulta.

Vierailija

Lueskelin tuolta toisaalta että 5 km matka maksaa jo yli 14 euroa, pieniä matkoja todella ajellaan jos hinta on 10 euroa. Olin joulukuussa lomailemassa ja siellä kohdemaassa 20 km maksoi alle 5 euroa, kannatti käyttää taksia eikä kävellä kuumuudessa pitkiä matkoja.

Eräät valtiot on ihmisystävällisiä.  Harmi ettei Suomi koskaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla