Tämän auton peräkonttiin mahtuu vaikka koko perikunta.

Fabia on Skodan toiseksi pienin malli, josta on myynnissä kaksi versiota: perinteiseltä pikkuautolta näyttävä viisiovinen ja farmarimalli Combi. Varsinaisista pikkuautoista ei ole kyse, sillä Combilla on mittaa yli 4,2 metriä. Koeajon perusteella Fabia on auto, josta on tavattoman helppo pitää.

Tilat

Koeajetussa autossa oli lisävarusteena saatavat sportti-istuimet. Ne tarjoavat erinomaisen tuen, kunhan kuljettaja ei ole ihan mahdottoman kokoinen. 190-senttiselle kuskille istuin on hiukan vajaamittainen. Muuten edessä on hyvin tilaa.

Kojelauta ja mittaristo ovat miellyttävän selkeät. Erilaiset painikkeet ovat helppokäyttöisiä ja ne on ryhmitelty loogisesti. Kojelaudan keskellä on iso kosketusnäyttö. Tunnelmassa on paljon samaa kuin vuoden autoksi valitussa Volkswagen Passatissa.

Takapenkillä on niukempaa. Kaksi aikuista mahtuu penkille hyvin, vaikka jalkatilaa ei ylenpalttisesti ole. Istuin on melko alhaalla, joten istuma-asento käy pitemmän päälle raskaaksi. Kolmas matkustaja tekee olon tukalaksi, sillä hartiatila alkaa loppua kesken. Keskipaikkalaisen olo ei muutenkaan ole järin mukava, sillä kookas keskitunneli syö jalkatilan.

Farmari-Fabian todellinen valtti on valtava tavaratila. Virallinen tilavuuslukema on 530 litraa, saman verran kuin vaikkapa Volvon V70-farmarissa. Tilasta ei ole muuta moitteen sanaa kuin se, että kun takapenkin selkänojat kipataan, jää laajennettuun tilaan harmillisesti kynnys.

Turvallisuus

Fabia sai virallisesta törmäystestistä täydet viisi tähteä. Turvallisuuteen on muutenkin panostettu. Autossa on hätäjarrutusjärjestelmä, joka mittaa etäisyyttä edellä ajavaan. Jos etäisyys käy liian lyhyeksi, auto hälyttää kuljettajaa. Tarvittaessa auto huomauttaa kuljettajaa pienellä jarrujen nykäyksellä, ja jos törmäys näyttää väistämättömältä, järjestelmä jarruttaa automaattisesti

Autosta on hyvä näkyvyys niin eteen kuin taaksekin. Etunäkyvyydestä kuuluu iso kiitos A-pilareille, jotka ovat sopivan sirot.

Turvatyynyjä on kuusi kappaletta. Takapenkkien reunapaikoilla on Isofix-kiinnikeet turvaistuimia varten. Harmillisesti parkkitutka on hankittava lisävarusteena.

Talous

Koeajetun auton hinta nousee lisävarusteineen reiluun 21 tuhanteen euroon. Summalla saa ja hyvän varustelun ja hiukan prameamman ulkonäön. Edullisimmillaan farmari-Fabia maksaa vähän yli 15 000 euroa.

Virallinen kulutuslukema on 4,8 litraa sadalla kilometrillä. Koeajossa ei noin alhaisiin lukemiin päästy, mutta kohtuullisen lähelle kuitenkin. Maantiellä kulutus nousi hiukan yli viiden litran.

Tekniikka

1,2-litrainen moottori on oiva valinta Fabiaan. Sen teho- ja vääntölukemat eivät näytä paperilla järin suurilta, mutta käytännön suorituskyky on hyvällä tolalla. Auto kiihtyy sadan kilometrin tuntivauhtiin alle 10 sekunnissa. Ajamisessa onkin melkeinpä sporttista tunnelmaa. Voimavarojen rajallisuuden huomaa vasta silloin, kun kuski yrittää kiihdyttää isolla vaihteella. Moottorin vääntö loppuu kesken, ja kiihtyvyys jää kovin verkkaiseksi. Pienemmällä vaihteella auto on paljon sähäkämpi kiihtymään.

Vaihteisto toimii nätisti ja kevyesti liikkuvaa kytkintä on helppo käyttää. Autoon saa myös erinomaisesti toimivan automaattivaihteiston hiukan alle 2000 eurolla.

Auton jarrut ovat tunnokkaat ja tehokkaat. Sekin lisää osaltaan turvallisuutta. Jousitus on napakka, joidenkin mielestä jopa kova. Ominaisuus jakaa varmasti mielipiteitä. Osin jousituksen ansiosta auton ajettavuus on kuitenkin oivallisella tasolla. Ohjaus on tarkka ja tuntuma hyvä. Fabia voikin olla auto, jossa kuski viihtyy matkustajia paremmin.

Skoda Fabia Combi 1.2 TSI 110 Style

LUKUJEN VALOSSA

Mitat (mm): pituus 4257, leveys 1958, korkeus 1488, akseliväli 2470, raideleveys edessä 1463, takana 1457, maavara 135. Kääntöympyrä 10,9 m.
Painot (kg): omamassa 1153, kantavuus 530, perävaunu jarruin 1100 ja jarruitta 570.
Tavaratila (l): 530, laajennettuna 1395.
Moottori: iskutilavuus 1197 cm³, teho 81 kW (110 hv)/4600–5600 r/min, vääntö 175 Nm/1400–4000 r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 9,6 sekuntia, huippunopeus 199 km/h.
Kulutus: 4,8 l/100 km, bensa.
Hiilidioksidipäästöt: 110 g/km.
Hinta: 20 590 euroa (lisävarustein 21 599 e).

ARVIO

Skoda Fabia tarjoaa ison auton tavaratilan kompakteissa ulkomitoissa. Pieni moottori riittää lähes sporttiseen menoon. Jousituskin on lähes urheiluautomaisen kova, mikä ei ehkä kaikkia miellytä.

PLUSSAT

Iso tavaratila
Hyvä ajettavuus

MIINUKSET

Jousitus melko kova
Takapenkki ahdas kolmelle

Riitta Suomi, 68, testamenttasi puolet omaisuudestaan Unicefin kautta maailman lapsille. Hän oppi jo kotona, että heikompaa pitää auttaa.

– Testamenttiajatus syntyi yllättäen. Olin Unicefin tilaisuudessa, jossa käsiteltiin testamenttilahjoittamista. Siellä sanoin ääneen, että nyt teen testamentin, Riitta Suomi kertoo.

Riitalla ja hänen miehellään on uusperhe.

– Periminen voi olla monimutkaista ilman testamenttia, kun molemmilla on aikuisia lapsia aiemmista liitoista. Lapsenlapsiakin on yhteensä seitsemän.

– Mieheni päätyi myös tekemään testamenttilahjoituksen. Mietimme kahdestaan kotona sitä, miten omaisuutemme jaetaan. Keksimme kaikenlaisia hullujakin ratkaisuja, joille nauroimme moneen kertaan. Marssimme suunnitelmamme kanssa Unicefin asiantuntijan luokse, joka kirjoitti varsinaisen testamentin toiveittemme mukaan. Muokkasimme siitä vielä paria kohtaa ennen kuin laitoimme nimet alle.

Testamenteista ei paljon puhuta. Riitta arvelee sen johtuvan siitä, että siihen liittyy aina kuolema. Se saa ihmiset arastelemaan.

"Me olemme kertoneet lapsillemme avoimesti testamentista."

– He hyväksyvät päätöksemme täysin. Meillä on yhteinen käsitys siitä, että henkinen perintö on kuitenkin tärkeintä, mitä kotoa voi saada. Perinnönjaossa Unicef saa suurin piirtein saman verran kuin lapsenikin.

– Olen miettinyt myös historiaa. Suomen lapset saivat sodan jälkeen Unicefilta paljon apua. Pidän omaa toimintaani myös velanmaksuna.

Riitta syntyi keväällä 1948 kuopiolaisen perheen kolmanneksi lapseksi.

– Kaikesta oli puutetta. Äiti ompeli vaatteet lapsille setien ja tätien vanhoista takeista, hameista ja housuista. Kengät olivat aina sisarusten perintöä. Vielä kouluaikanakin minulla oli monojen pohjissa suksisiteitä varten reikiä, joista lumi ja kosteus pääsivät palelluttamaan varpaat.

Koti oli omakotitalossa, jossa asui kolme muutakin perhettä.

– Meillä oli käytössä kammari ja keittiö. Pihan perällä oli ulkohuussi, ja vesi haettiin keskellä katua olevalta kaivolta.

– Kansakoulun jälkeen pyrin oppikouluun ja onneksi pääsin. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1967. Neljä vuotta myöhemmin valmistuin rakennusinsinööriksi ja astuin työelämään.

"Nälkää näkevien lasten kuvat pysäyttivät minut 80-luvun alussa."

– Olin oppinut vanhemmiltani, että heikompaa pitää auttaa. Niinpä aloin hakea sopivaa tapaa olla avuksi. Monet sanoivat, ettei siitä ole mitään hyötyä, ei yhden ihmisen työ auta yhtään. Minä kuitenkin jatkoin etsimistä. Lopulta päädyin mukaan Unicefin toimintaan. Valitsin järjestön sen takia, että se auttaa nimenomaan lapsia.

– Elämässäni oli tuohon samaan kaikenlaista ikävää. Kun ryhdyin tekemään vapaaehtoistyötä, aloin voida itsekin paremmin. Niin vähällä voi tehdä hyvää toisille ja maailmasta ainakin vähän paremman.

Riitta on käynyt Nepalissa todistamassa itse, että apu oikeasti menee perille.

– Vierailin vuoristokylässä, jossa oli käynnissä naisten luototusohjelma. Koko kylän toimeentulo oli lähtenyt nousuun naisten yritteliäisyyden ansiosta. Unicefin tuella rakennetut kaivot ja käymälät puolestaan paransivat koko kyläyhteisön elinoloja. Matkalla näin, miten paljon Unicefin toimintaa ja työntekijöitä arvostetaan.

Teksti on lyhennelmä ET 13/2016:ssa julkaistusta artikkelista.

Hyväntekijän testamentti on harvinaisuus

Suomessa tehdään vuosittain noin 15 000 testamenttia, joista vain satakunta määrää perinnön tai osan siitä jonkin järjestön hyväksi. Määrä kasvaa hiljalleen.

Hyväntekeväisyyteen voi osoittaa pienenkin osan perinnöstä. Osatestamentissa voi määrätä hyvin tarkasti, millaisen summan tai osan omaisuudestaan haluaa hyväntekeväisyyteen osoittaa. Samalla voi kertoa, mille järjestölle tai taholle haluaa tehdä lahjoituksen.

Liian yksityiskohtaiset määräykset testamentissa saattavat johtaa siihen, ettei järjestö voi ottaa lahjoitusta vastaan. Lahjoitustestamentti kannattaakin tehdä suunnitelmallisesti ja yhteistyössä sen järjestön kanssa, jota haluaa auttaa.

Kuluttajaliiton tuoreen selvityksen mukaan asianajajan laatiman testamentin saa yleensä 200–500 eurolla. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi omaisuuden määrä ja laatu sekä se, onko testamentin laatija lapseton leski vai uusperheessä asuva pariskunta.

Osa yleishyödyllisistä järjestöistä tarjoaa ilmaista lakimiespalvelua testamentin laatimiseen, jos järjestö on yksi edunsaajista. Osalla järjestöistä on kohtuuhintainen yhteistyökumppani, joka auttaa testamenttilahjoittajia asiakirjojen tekemisessä.

20 yleishyödyllistä järjestöä on perustanut yhteisen Hyvä testamentti -verkkosivun, jossa kerrotaan testamenttilahjoittamiseen liittyvästä lainsäädännöstä, annetaan vinkkejä testamentin laadintaan ja vastataan yleisimpiin kysymyksiin.

Matkustajavakuutuksella voit leikata matkalla puhjenneen sairauden tuomia kuluja, mutta vanhojen sairauksien kohdalla korvaus on tiukasti rajattu. 

1. Sairastuminen matkalla ei aina ole matkasairaus

Matkustajavakuutus on se matkavakuutuksen osa, joka on tarkoitettu turvaksi matkustajalle itselleen, ei tavaroille.

Matkustajavakuutus korvaa ensisijaisesti niitä kuluja, jotka syntyvät matkalla sattuneesta tapaturmasta tai matkan aikana puhjenneesta uudesta sairaudesta. Vakuutusyhtiöt käyttävät sanaa  matkasairaus.

Jos sairastuminen matkalla johtuu jo ennen matkaa alkaneesta tai pitkäaikaissairaudesta, korvaukset ovat huomattavasti vaatimattomammat tai niitä ei saa lainkaan.

2. Matkasairauden hoitokuluissa on harvoin enimmäisraja

Vakuutukset korvaavat matkasairauden ja -tapaturman kuluja yleensä ilman enimmäisrajaa, mutta poikkeuksiakin on, sillä jokainen vakuutusyhtiö määrittelee vakuutustensa sisällön itse.

Korvattavia kuluja ovat esimerkiksi lääkärin tutkimukset ja toimenpiteet, lääkkeet, sairaalan hoitopäivämaksut ja sairaankuljetuksen maksut.

Listat korvattavista kuluista löytyvät vakuutusehdoista, samoin luettelot kuluista, joita ei korvata. Muun muassa haaverit monien urheilulajien parissa jäävät vaille korvauksia, ellei niitä varten ota lisävakuutusta.. 

3. Matkasairaudessakin korvattava hoitoaika on rajattu

Vakuutusyhtiöt rajaavat korvaamaansa matkasairauden tai -tapaturman hoitoaikaa. Korvausta maksetaan esimerkiksi korkeintaan 90-120 päivän ajan hoidon aloittamisesta. Tapaturmissa aikaraja on tyypillisesti kolme vuotta. Jos hoitoja tämän jälkeen tarvitsee, ne saa pulittaa omasta kukkarosta.

4. Krooninen sairaus on joskus kokonaan rajattu vakuutuksesta

Joistakin matkustajavakuutuksista on rajattu kokonaan pois jo ennen matkaa todetut sairaudet. Esimerkiksi kaikki ulkomaiset vakuutusyhtiöt eivät välttämättä maksa minkäänlaista korvausta edes silloin, kun pitkään oireettomana ollut sairaus yllättäen vaatii matkalla hoitoa.

5. Vanhasta sairaudesta korvataan vain ensiapuhoitoa

Suomalaiset vakuutukset korvaavat yleensä akuutteja hoitokuluja, jos pitkäaikainen tai jo ennen matkaa alkanut sairaus odottamattomasti äityy hoitoa vaativaksi. Tätä kutsutaan ensiapuluonteiseksi hoidoksi.

Sitä korvataan tavallisesti enintään 7-10 vuorokauden ajalta. Jos akuuttia hoitoa on jatkettava pidempään, kulut  joutuu maksamaan itse.

Ensiapuhoitoa ei ole esimerkiksi potilaan kuljetus kotimaahan

Ensiapuhoidosta saa korvauksen vain, jos sairauden tilanne ennen matkaa on ollut hyvä.

Korvauksia ei yleensä saa, jos sairauden tutkimukset tai hoito ovat matkalle lähtiessä kesken ja sairaus vaatiikin hoitoa matkan aikana.

6. Terveysselvitys ei takaa korvausta

Jos matka kestää jopa kuukausia tai vakuutuksen ostaja on iäkäs vakuutusyhtiöt saattavat pyytää selvitystä terveydentilasta. Ikärajat vaihtelevat yhtiöittäin. Tarkkakaan selvitys ei sinänsä takaa korvauksia.

7. Oman lääkärin matkustuslupa ei vaikuta vakuutuskorvauksiin

Vakuutus on sopimus vakuutusyhtiön ja asiakkaan välillä. Matkustajavakuutus on kaupallinen palvelu, jonka ehdot vakuutusyhtiö määrittelee. Vaikka oma hoitava lääkäri olisi sitä mieltä, että terveydentilan puolesta voi lähteä matkalle, vakuutusyhtiö tekee korvauksen maksamisesta omat päätöksensä, jos sairaus sittenkin yllättää.

8. Mikään vakuutus ei suojaa kaikelta – kukkaron sietokyky pitää laskea

Sellaista vakuutusta Suomessa ei ole tarjolla, joka suojaisi olemassa olevan sairauden ensiapuhoitoa laajemmilta kuluilta. Jokaisen on matkaa harkitessaan itse arvioitava, millaisia riskejä omaan olemassa olevaan sairauteen liittyy ja miten omat rahat riittävät, jos matkalla sairastuu.

9. Euroopassa on hyötyä Kelan ilmaisesta eurooppalaisesta sairaanhoitokortista

Euroopassa matkustava suomalainen saa äkillisesti sairastuessaan tai onnettomuuteen joutuessaan samanlaista hoitoa ja samaan hintaan kuin maan omat asukkaat. Tämän oikeuden todistaa eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka voivat tilata ilmaiseksi Kelasta kaikki Suomen sairausvakuutukseen piiriin kuuluvat henkilöt sekä Euroopassa asuvat suomalaiset eläkeläiset.

10. Vakuutusyhtiön päätökseen voi hakea muutosta

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan puoleen voi kääntyä, jos vakuutusyhtiön korvauspäätös tuntuu kohtuuttomalta. Palvelu on maksuton.

FINE tutkii asian ja antaa siitä suositusluonteisen ratkaisuehdotuksen. Jos FINE suosittaa vakuutusyhtiölle korvauksen muuttamisesta, yhtiö yleensä noudattaa suositusta.

FINEn verkkosivuilla on linkki ratkaisutietokantaan, josta löytyvät muun muassa matkavakuutuskorvauksista annetut ratkaisusuositukset.

Lähteet: FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan vakuutusasiantuntija Katja Lappi,

FINEn raportti ”Mitä matkavakuutus korvaa, jos sairaus pahenee matkalla” (FINE 6/2015), terveyskirjasto.fi, kela.fi, fine.fi, vakuutusyhtiöiden verkkosivut