Volkswagen Passat on perusauto parhaimmillaan. Auton hinta tosin karkaa korkeaksi.

Ensimmäinen ajatus uudesta Passatista on, että siinäpä huomaamattoman näköinen auto – harmaa farmarikori ei saa automiehen sydäntä sykkimään. Moni Passatin kilpailija on rohkeammin muotoiltu.

Suomalaiset autotoimittajat valitsivat Passatin viime vuoden parhaaksi autoksi. Valinta ei ollut mikään yllätys, sillä autosta ei juuri heikkouksia löydy.

Tilat

Passat on iso auto. Pituutta on melkein 4,8 metriä, ja korin leveys on yli 1,8 metriä. Noihin mittoihin on ollut helppo mahduttaa isot tilat niin etu- kuin takapenkillekin. Etupenkin säätövarat riittävät helposti parimetrisellekin kuskille, mutta myös lyhyt kuljettaja saa ratin ja penkin säädettyä itselleen sopiviksi. Etupenkki on saksalaiseen tapaan ennemmin jämäkkä kuin mukavan pehmeä. Hyvin tukevalla penkillä jaksaa istua pitkänkin ajomatkan ilman selän puutumista.

Kojelauta on selkeä ja tyylikäs. Tärkeimpiä toimintoja, kuten lämmityslaitetta varten on erilliset säätökytkimensä. Vähemmän tärkeitä toimintoja ohjataan navigaattoriradion ison kosketusnäytön kautta. Sen avulla on saatu vähennettyä erilaisten nappuloiden määrää.   

Takapenkilläkin on hyvin tilaa. 190-senttisen kuljettajan taakse sopii istumaan samanlainen hujoppi. Sivusuunnassakin on tilaa sen verran, että kolme aikuistakin mahtuu istumaan ilman kinaa. Takapenkki on muotoiltu siten, että keskipaikallakin pystyy matkustamaan pidemmän matkan. Takamatkustajille on oma lämpötilan säätimensä, mikä osaltaan lisää matkustusmukavuutta. 

Tavaratila on laakean mallinen. Näkösuojaverhon alle jäävä tila ei ole kovin korkea, mutta muuten tilaa on reilusti. Virallinen tilavuusmitta on hulppeat 650 litraa. Tavaratilaa saa laajennettua kippaamalla takapenkkien selkänojat. Kippaaminen onnistuu kätevästi myös tavaratilan luukun vieressä olevasta vivusta. Tavaratilan nurkissa on tukevat kiinnityslenkit, ja reunassa kätevät kassikoukut. Koeajetussa autossa oli lisävarusteena sähköisesti toimiva takaluukku, jonka ansiosta hansikkaat pysyivät rapakeleillä puhtaina.  

 

Turvallisuus

Uuden auton turvallisuuden voi olettaa olevan kunnossa, eikä Passat tässä suhteessa petä. Siinä on ajonvakautusjärjestelmä ja tehokkaat lukkiutumattomat jarrut. Tiukkoja tilanteita varten jarruissa on hätäjarrutustehostin, joka auttaa, jos kuljettaja ei jaksa painaa jarrupoljinta riittävällä voimalla. Etupenkkiläisiä varten autossa on turvatyynyt, ja takapenkin reunapaikoilla on turvaistuimia varten Isofix-kiinnikkeet. Virallisesta törmäystestistä Passat sai täydet viisi tähteä. 

Koeajetussa autossa oli lisävarusteena ajotilanteen mukaan säätyvät lediajovalot. Ne valaisivat tehokkaasti loskakelilläkin.

Parkkipaikkaturvallisuutta parantaa Comfortline-varustetasoon kuuluva pysäköintitutka, joka hälyttää sekä edessä että takana olevista esteistä. Nopeusmittarin asteikko on taajamanopeuksissa harvempi. Se auttaa sovittamaan auton nopeuden rajoitusten mukaiseksi.

Talous

Hyvää harvoin saa halvalla, eikä niin käy nytkään. Farmari-Passat maksaa halvimmillaankin yli 30 000 euroa. Koeajetun auto oli jo yli 37 000 euroa, ja päälle tuli vielä melkein 5000 eurolla erilaisia lisävarusteita. Toisaalta Passat säilyttänee arvonsa kohtuullisen hyvin, etenkin isolla dieselmoottorilla varustettuna.

Huoltoasemalla Passatin moottori paljastuu pihiksi. Auton virallinen kulutuslukema on 4,1 litraa polttoainetta sadalla kilometrillä. Ihan tuohon ei päästy, mutta alle kuuden litran kulutustakin voi pitää kohtuullisena isolle autolle. Dieselautoista on maksettava vuotuista käyttövoimaveroa, joka Passatille on tänä vuonna yli 400 euroa. Sen takia dieselin taloudellisuudesta hyötyy vasta, jos auton mittariin kertyy vuodessa noin 20 000 kilometriä.

Tekniikka

Auton kaksilitrainen moottori on väkivahva. Suorituskyky onkin takavuosien urheiluautojen tasoa. Jos autolla ei ole tarkoitus kuljettaa painavia kuormia tai hinata isoa peräkärryä, kannattaa harkita pienempää 1,6-litraista dieselmoottoria. Silläkin selviää liikenteessä vallan mainiosti.

Käsivalinteinen vaihteisto toimii mallikkaasti. Kytkinpolkimen liikerata on miellyttävän lyhyt, etenkin takavuosien Volkkareihin verrattuna. Liikkeellelähdöissä saa olla tarkkana, sillä auto sammahtaa helposti, jos kierroksia on liian vähän. Sama vaiva on useissa dieselmoottorilla varustetuissa nykyautoissa. Passatin saa myös hienosti toimivalla automaattivaihteistolla. Se on omiaan etenkin kaupunkiajossa.

Volkswagen Passat Variant Comfortline 2,0 TDI 110 kW BlueMotion Technology

LUKUJEN VALOSSA

Mitat (mm): pituus 4767 , leveys 1832, korkeus 1477 , akseliväli 2791, raideleveys edessä 1584, takana 1568, maavara 145. Kääntöympyrä 11,7 m. Painot (kg): omamassa 1505 kg, kantavuus 640, perävaunu jarruin 2000 ja jarruitta 750.
Tavaratila (l): 650, laajennettuna 1780.
Moottori: iskutilavuus 1968 cm³, teho 110 kW (150 hv)/3500–4000 r/min, vääntö 400 Nm/1750–3000 r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 8,9 sekuntia, huippunopeus 218 km/h.
Kulutus: 4,1 l/100 km, diesel.
Hiilidioksidipäästöt: 107 g/km.
Hinta: 37 631 euroa (lisävarustein 42 234 e).

ARVIO

Uusi Passat on syystäkin vuoden auto. Siinä on hyvät tilat niin ihmisille kuin tavaroille, ja Passatilla ajaa mielikseen kaupungissa ja maantiellä. Autosta huokuu laatua, jota on totuttu odottamaan hintaluokkaa arvokkaammista autoista. Tosin Passatin hintakin karkaa jo korkealla.

PLUSSAT

Miellyttävät ajo-ominaisuudet
Laadukas kokonaisuus
Runsaat tilat

MIINUKSET

Korkeahko hinta
Sammahtelee liikkeellelähdöissä

Kotitarveviljelijä ja kalastaja säästävät ruokalaskussa, mutta onnistuu se ostoruuan varassa olijaltakin. Avainsana on ajoitus.

1. Tunne satokaudet ja osta oikeaan aikaan

Saatavuus vaikuttaa merkittävästi vihannesten ja marjojen hintaan kesällä. Selvitä, mihin ajankohtaan pääsatokaudet kotimaassa osuvat. Koska vuodet eivät ole veljeksiä, seuraa uutisia ja tutkaile erityisesti torikauppiaiden tarjontaa. Kannattaa piipahtaa torilla lähellä sulkemisaikaa, koska silloin voi tehdä todella edullisia ostoksia.

Tuontilajikkeista kesäsesonkiin kuuluvat muun muassa aprikoosi, kirsikka, luumu, maissi, melonit, munakoiso, nektariini ja persikka.

2. Tiedosta tarpeesi, älä haali

Vaikka halvalla saisit, älä hamstraa marjoja metsästä tai tomaatteja torilta enempää kuin käytät heti tai talven mittaan. Kalleimmaksi tulee heittää ruokaa pois.

Taloutesi talvivarastojen tarve on ehkä vuosien mittaan vähentynyt: sunnuntaivierailulla käyvät lapset eivät edes perheineen jaksa syödä yhtä paljon kuin kasvuikäisinä kotona asuessaan. Jos pakastin pursuilee ja kellarin hyllyt notkuvat vielä juhannuksen alla edellisvuoden satoa, on aika päivittää säilömisen määrää.

Lue myös: Herkuttele pakastin tyhjäksi – näitä uskaltaa vielä käyttää 

3. Jos kasvatat itse, laske tuotoksi myös hyvä mieli

Ahkera kotitarveviljelijä voi omalla työllään pitkän päälle säästää ruokakaupan laskussa. Aloitusinvestointeja silti kertyy esimerkiksi työkaluista, kasteluvälineistä, suojarakenteista, taimista, siemenistä ja lannoitteista.

Jos omaa viljelymaata ei ole, palstan voi vuokrata kunnalta tai puutarha- tai asukasyhdistykseltä. Pienimuotoista kasvatusta pystyy harrastamaan vaikka parvekkeella. Jos rahansäästö on ykkösasia, kannattaa keskittyä yrtteihin ja salaatteihin.

Itse kasvatettuun ruokaan liittyy kuitenkin myös muita etuja, jotka voi laskea tuotoksi: parvekkeella ja kasvimaalla puuhaillessa saa hyötyliikuntaa ja mielihyvää. Moni arvostaa kotona kasvaneen ruuan puhtautta ja tuoreutta.

4. Luonnostakin saat vihanneksia

Nokkonen, voikukka ja vuohenputki ovat runsassatoisia luonnonvihanneksia, joiden keruu puhtailta kasvupaikoilta on silkkaa säästöä talousmenoissa.

Syötäväksi sopivia yleisiä villivihanneksia on useita kymmeniä, joten syötävää riittää. Lajitunnistuksen kanssa pitää olla tarkkana.

Parhaimmillaan villivihannekset ovat nuorina ja nuppuisina, joten pääkeruukausi on alkukesästä. Vielä sen jälkeenkin ehtii mainiosti kerätä esimerkiksi mustikan, villivadelman ja horsman lehtiä sekä mesiangervon ja apilan kukkia teehen.

Jokamiehenoikeuden ulkopuolelle jäävät muun muassa kuusenkerkät, puiden silmut, lehdet ja versot.

5. Sata kiloa marjoja tarjolla jokaiselle

Suomen luonnossa kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjaa. Huononakin satovuonna marjoja kypsyy sata kiloa jokaista suomalaista kohti. Eniten kerätään puolukkaa ja mustikkaa, mutta niidenkin sadosta 90 prosenttia jää metsään.

Kerää ja syö marjoja reilusti jo tuoreina, älä tyydy vain säilömään niitä talven varalle.

Lue myös: Marjat säilöön! Älä tee näitä virheitä pakastaessasi

6. Lavenna sienien tuntemustasi

Peräti 60 prosenttia suomalaisista ei sienestä. Lisäksi suurin osa sienten kerääjistä keskittyy vain 5-10 sienilajiin.

Elintarvikeviranomaisen suositeltavien ruokasienten listalla on 23 helposti tunnistettavaa lajia. Kun opettelet tunnistamaan niistä muutaman uuden ja teet hieman nykyistä useamman sienireissun, saat helposti lisää ilmaista ruokaa pöytään ja pakastimeen.

Lue myös: Tunnetko syötävät sienet? Testaa tietosi

7. Suunnittele ja säilö

Mieti, miten hyödynnät satokauden parhaiten. Arvioi realistisesti käyttösi ja säilytystilasi. Laadusta tinkiminen voi kostautua, jos halvasta marjalaatikosta puolet onkin homeisia.

Käytä hyväksi kaupan pakasteiden edulliset hinnat ja säästä oma pakastustila taloutesi kannalta arvokkaimmille tuotteille. Säilö sienet ja yrtit kuivaamalla. Hyvinä omenavuosina etsi tarhureita netistä tai kysy reilusti lähiseudun kotipuutarhureilta, voiko omenoita ostaa edullisesti vaikka korjuuapua vastaan.

+ Hyödynnä sesongit!

Kesäkuu

Kaupoista ja toreilta kannattaa hakea kotimaisia retiisejä, varhaiskaalia, nippusipulia, kurkkua, paprikaa ja varhaisperunaa. Metsästä löytyy kantarelleja sekä koivu- ja keltahaperoita.

Heinäkuu

Sesonkiruokaa ovat kukka- ja parsakaali, salaatit, herneet, avomaankurkku, pinaatti, porkkana, kesäperuna ja mansikka.

Herkku- ja punikkitatit, kangashaperot ja leppärouskut nousevat. Mustikka kypsyy.

Elokuu

Tarjolle tulee suomalaista kesäkurpitsaa, papuja, fenkolia ja varsiselleriä sekä viinimarjoja ja omenoita.

Sienikoriin ilmestyvät haapa- ja kangasrouskut. Metsävadelmat ja hillat kypsyvät.

Syyskuu 

Syksy tuo mukanaan kotimaisen sipulin ja purjon, mukulasellerin, kurpitsan, raitajuuren ja lehtikaalin. Metsästä saa karvarouskuja, viinihaperoita, mustavahakkaita, lampaankääpiä ja puolukoita.

Lähteet: Anja Hopsu-Neuvonen, Marttalitto, Jaana Vetikko ja Mika Oraluoma, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Mika Jääskeläinen, Kalatukku Eriksson.

Painaako mieltäsi iäkkään läheisen yksinäisyys? Osta hänelle virkistävää seuraa! "Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa", sanoo senioreille palveluja tarjoava Mirka Saarinen. 

– Sopiiko, että etsin papalle maksullisen naisen?

Näin räväkästi Mirka Saarinen kertoi lähipiirille ideastaan – ja murheestaan. Mirkan sydäntä puristi huoli isoisän yksinäisistä ja ilottomista päivistä  palvelutalossa. Omaiset ehtivät vanhuksen luokse Pirkanmaalle vain viikonloppuisin, eivät aina silloinkaan.

Mirka lähti etsimään papalle säännöllistä seuranpitäjää. Mukavaa ja luotettavaa naista, joka kerran pari viikossa ulkoilisi ja seurustelisi puheliaan miehen kanssa. Veisi kuoroharjoituksiin, lukisi ääneen, kuuntelisi tarinoita. Saisi vanhuksen tuntemaan itsensä merkitykselliseksi.

Mirkan laatukriteerit täyttävää ihmistä ei Mäntän seudulta ehtinyt löytyä. Isoisä kuoli pari vuotta sitten.

Seuraa vanhuksille ja helpotusta omaisille

Papan kohtalo oli lähtölaukaus uudelle uralle. Markkinarako ja liikeidea olivat kirkastuneet kuin itsestään. Mirka perusti Seuranan, joka tarjoaa palveluja senioreille.

Samalla Mirka Saarinen tuli tehneeksi suuren henkilökohtaisen elämänmuutoksen, joka oli muhinut mielessä jo vuosia. Ennen Seuranan perustamista hän oli työskennellyt liki parikymmentä vuotta johtotehtävissä Management Eventissä, joka järjestää tapahtumia yritysjohdolle.

Kulunut vuosi on todistanut, että moni omainen on valmis maksamaan vanhuksen laadukkaasta viriketoiminnasta ja asiointiavusta. Tarjolla on myös rupattelua puhelimessa.

Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.
Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.

Moni seniori on tilannut seuraa myös itselleen. Kahvilaan, teatteriin tai lenkille on mukavampi lähteä kannustavassa seurassa.

Palvelua voi tilata myös kertaluonteisesti esimerkiksi omaisten lomareissun ajaksi.

– Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa, huomauttaa Mirka.

Asiakkaat asuvat joko kotona tai palvelutalossa.  

Seuranan toiminta on Valviran ja kunkin kunnan virallisesti hyväksymää sosiaalipalvelua.

Palvelun tilaaja on oikeutettu kotitalousvähennykseen – 50 %.

Mitä seura maksaa?

Hinta määräytyy palvelupaketin  mukaan tai omien tarpeiden mukaan räätälöimällä.

  • 2 tuntia joka toinen viikko: 229 e/ kk (kotitalousvähennys 114 e)
  • 3 tuntia joka toinen viikko:  269 e/kk  (kotitalousvähennys 134 e)
  • 2 tuntia viikossa: 320 e/kk (kotitalousvähennys 160 e)
  • 2+2 tuntia viikossa & 2 puhelua (30 min): 769 e/kk (kotitalousvähennys 384 e)

Jokaisen käynnin jälkeen omaisille raportoidaan päivän kulusta ja seniorin tunnelmista.

Lisää tietoa Seurana-palvelusta löydät täältä.

Vertaile

  1. Markkinoilla on myös muita uusia, senioreille tukipalveluja tarjoavia yrityksiä, kuten Ida Kujanpään johtama Ilostu Oy, jonka toimialaan seurustelun ohella kuuluvat siivoukset ja puutarhatyöt.  
  2. Hämeenlinna seudulla apua askareisiin, ulkoiluun ja muuhun asiointiin tarjoaa Pirkko Ratisen luotsaama toiminimi Kummityttö.
  3. Pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Seniorihoiva tarjoaa seurapidon lisäksi myös sairaanhoidollisia  palveluja.