Kia Soul on nuorisoauto, joka on ominaisuuksiltaan kuin tehty varttuneemmille kuljettajille.

Onko tämä Mini? Tuo kysymys esitettiin monta kertaa Kia Soulin koeajon aikana. Auton ulkonäkö tuntui kiinnostavan ihmisiä iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Tilat

Kian sisätiloissa riittää yksityiskohtia, joiden on kaiketi tarkoitus kosiskella nuoria ostajia: kojelaudan päissä on isokokoiset kaiuttimet, ovien kaiuttimia taas kiertävät valorinkulat, jotka saa välkkymään musiikin tahtiin. Ratissakin on nappuloita kuin hävittäjälentokoneessa.

Ensivaikutelma kuitenkin pettää. Auto sopii oikein hyvin myös aikuisille.

Soulissa on katto ja sen myötä istuimet korkealla, joten autoon on helppo nousta. Tilaa on muutenkin mukavasti. Penkissä ja ratissa on riittävästi säätövaroja, ja 190-senttisen kuljettajan taakse mahtuu hyvin samanlainen hujoppi. Etupenkin muotoilu ei vain ole paras mahdollinen.

Pitkällä matkalla alkaa kaivata paremmin tukevaa istuinta. Onneksi penkin saa nostettua niin ylös, että sillä istuu melkein kuin tavallisella tuolilla.

Kojelaudan keskellä on värillinen kosketusnäyttö, jota on näppärä käyttää. Se on tosin sen verran pienikokoinen, että painelu on liikkeessä vähän hankalaa. Ilmastoinnille on omat painikkeensa, joita on kohtuu helppo käyttää. Perinteiset kierrettävä säätimet olisivat silti kätevämmät.

Takapenkillä istuu kaksi aikuista oikein mukavasti. Keskimmäinen paikka on niitä kapeampi, eikä aikuinen sillä mielellään pitkää matkaa istu. 

Tavaratila ei ole muiden tilojen veroinen. Se on selkeämuotoinen, mutta näkösuojan alle jäävä tila on turhan matala. Näkösuoja on lisäksi kova ja hiukan kankeakäyttöinen. Toisaalta pysty takaluukku ei syö tilaa lainkaan, joten näkösuojan poistamalla ja takapenkin kippaamalla kyytiin saa isonkin laatikon. Takapenkkien selkänojat taittuvat kahdessa osassa, ja näin syntyvän tilan pohja on tasainen.

Koeajetussa autossa ei ollut varapyörää. Irrotettavan tavaratilan pohjan alla oli sen ansiosta iso säilytyslokerikko, joka sekin oli irrotettava. Näin syntyvä kaukalomainen tavaratila on jo kohtuullisen suuri.

Turvallisuus

Kuljettajan paikalta on hyvä näkyvyys, etenkin kun takapenkin niskatuet ovat alhaalla, eivätkä häiritse peruutuspeilin näkymää. Sivupeilit ovat kiitettävän suurikokoiset.  Valot sen sijaan eivät ole erityisen tehokkaat.

Automaattivaihteisto tuo ajamiseen helppoutta. Turvallisuuden kannalta on hyvä, että kuljettajan ei tarvitse keskittyä vaihteiden kanssa vekslaamiseen.  Vakionopeudensäätimen lisäksi Soulissa on nopeudenrajoitin. Se estää tehokkaasti vahinkoylinopeuksia etenkin taajamissa.

Takapenkkien reunapaikoilla on Isofix-kiinnikeet turvaistuimia varten. Turvatyynyjä on edessä yhteensä neljä kappaletta. Lisäksi sivuikkunoissa on takamatkustajiakin suojaavat turvatyynyt. Supreme-varustelutasoon kuuluvat etu- ja takaparkkitutkat. Ne ovat suositeltava varuste kaikille.

Talous

Automaattivaihteet ja paras varustelutaso nostavat koeajoauton hinnan melkein 30 000 euroon. Se on aika iso summa. Kyseessä on kuitenkin kallein malliversio, johon ainoa lisävaruste on metalliväri. Halvimmillaan Soulin omistajaksi pääsee 21 000 eurolla.  

Automaattivaihteisto lisää kulutusta noin litran sadalla kilometrillä. Virallinen kulutuslukema on tasan kuusi litraa sadalla kilometrillä.

Kian takuu on peräti seitsemän vuotta.

Tekniikka

Koeajetussa autossa oli 1,6-litrainen dieselmoottori. Numeroiden valossa se ei tee Soulista rakettia, mutta käytännössä auton voimavarat riittävät oikein hyvin suomalaiseen liikenteeseen. Soulin automaattivaihteistossa on kuusi vaihdetta. Se toimiikin huomattavasti jouheammin kuin aiemmin koeajetun Kia Vengan nelivaihteinen automaatti.

Sporttisesti muotoillussa ratissa on säädin, jolla voi vaihtaa ohjauksen asetuksia leppoisan, normaalin ja sporttisen välillä. Ominaisuus ei välttämättä ole kaikkein tarpeellisin, mutta lisää osaltaan auton sopivuutta erilaisille kuskeille.  Ratissa on lämmitys, mikä on oikein mukava ominaisuus.

Jousitus tuntuu huomaavan tien epätasaisuudet turhankin hyvin. Huonokuntoinen tienpinta saa maantienopeuksissa auton tärisemään joka suuntaan. Toisaalta Soul ei mutkissa juuri kallistele, toisin kuin moni muu yhtä korkea auto.

Kia Soul ansaitsee erityismaininnan ovistaan, jotka sulkeutuvat ja etenkin avautuvat hämmentävän pehmeästi. Ovet tuntuvat avautuvan kuin itsestään.

Kia Soul Supreme 1.6 CRDi A/T

LUKUJEN VALOSSA

Mitat (mm): pituus 4140, leveys 1800, korkeus 1593 , akseliväli 2570, raideleveys edessä 1576, takana 1588, maavara 143. Kääntöympyrä 10,6 m.
Painot (kg): omamassa 1482, kantavuus 458, perävaunu jarruin 1100 ja jarruitta 550.
Tavaratila (l): 238, laajennettuna 1367.
Moottori: iskutilavuus 1582 cm³, teho 94 kW (128 hv)/4000 r/min, vääntö 260 Nm/1900–2750 r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 12,2 sekuntia, huippunopeus 177 km/h.
Kulutus: 6,0 l/100 km, diesel.
Hiilidioksidipäästöt: 158 g/km.
Hinta: 28 490 euroa (lisävarustein 29 086 e).

ARVIO

Kia Soul kosiskelee yksityiskohdillaan nuoria ostajia, mutta oikein passeli valinta iäkkäämmällekin kuskille. Automaattivaihteisto toimii hyvin yhteen dieselmoottorin kanssa.

PLUSSAT

Vaihteiston ja moottorin yhteistyö
Matkustamossa hyvin tilaa

MIINUKSET

Pienehkö tavaratila
Erikoisia ja tarpeettomia varusteita

Testamentilla halutaan etenkin turvata puolison asuminen ja talous ja taata se, että omaisuus ei valu lasten puolisoille. Mutta mitä muuta viimeiset tahdot yleensä sisältävät?

Yhä useampi ja nuorempi laatii testamentin. Joensuulainen asianaja Harri Kontturi suositteleekin, että jokainen, jolta jää perittävää, tekisi sen. Testamentilla voi määrätä, kuka saa omaisuutta, ja sillä voi myös ehkäistä perillisten riitoja.

Asiakirjan sisältöön vaikuttaa, onko testamenttaaja avio- tai avosuhteessa vai yksineläjä ja onko hänellä lapsia. Parit tahtovat yleensä varmistaa, että jäljelle jäävän ei tarvitse surra, miten hänelle käy.

Vaikka välit perillisiin olisivat hyvät, tilanteet voivat muuttua. Lapset saattavat toimia itse tai puolisoidensa lietsomana arvaamattomasti ja esimerkiksi kävellä lesken yli.

Harri Kontturi suosittelee, että ainakin nämä asiat kannattaa ottaa huomioon tetatmentissa.

1. Antakaa lesken päättää asumisesta

Avioleskellä on lain mukaan oikeus jäädä asumaan parin yhteiseen kotiin ja pitää sen irtaimisto jakamattomana elinikänsä. Jos hän vaihtaa asuntoa, perilliset voivat vaatia perimäänsä puolikasta asunnon myyntihinnasta. Tällöin leski ei välttämättä pysty ostamaan haluamaansa asuntoa, sillä esimerkiksi hieman rapistunut omakotitalo voi olla suunnilleen keskustakaksion arvoinen.

Testamentissa voidaan sanktion uhalla määrätä, että perillisten on suhtauduttava lesken asunnonvaihtotoiveeseen myötämielisesti. Kontturin mukaan käyttökelpoiseksi on osoittautunut vastahankaisten perintöosan kutistaminen lakiosaan. Se on tavallisesti selvästi vähemmän kuin perillinen muuten saisi.

– Kun perijä ymmärtää, että perintö pienenee, yleensä suostumus tulee.

Järjestely siirtää perinnön saamista. Toisaalta, perintö suurenee, jos uuden asunnon arvo nousee.

2. Älkää myykö mökkiä

Kesämökistä voi tulla kiistakapula, jos lapset tarvitsevat rahaa vaikkapa perintöveroihin. Kun pari haluaa taata, että mökkiä ei myydä ja eloon jäänyt saa vastaisuudessakin olla siellä, leskelle määrätään usein hallintaoikeus.

– Mökki voi olla tärkeä puolisoille. Sen sijaan esimerkiksi metsien tai arvopapereiden myynti harvemmin haittaa leskeä, Kontturi vertaa.

Vaikka leski ei omistaisi koko mökkiä, hallintaoikeuden turvin hän saa hallita sitä ja voi kieltää sen myynnin. Lesken hallintaoikeus keventää myös perintöveroa.

3. Avopuoliso ei ole vieras

Avopuolisoille testamentti on hyvin tärkeä. Vaikka pari olisi asunut vuosikymmeniä yhdessä, sillä ei ole lain edessä edes aviopuolison vähimmäissuojaa. Kun avopuoliso kuolee, keskeistä on, kuka omistaa minkäkin omaisuuden. Puolisoilla voi olla lapsia edellisistä liitoistaan, eivätkä he aina piittaa avolesken tahdosta.

– Jos asunnon omistaja kuolee, lapset voivat olla häätämässä jäljelle jäänyttä ennen kuin hautajaisia on pidetty, Kontturi kertoo.

Jälkeen jäävälle tulisi hänestä turvata asumisoikeus ainakin joksikin aikaa sekä hallintaoikeus yhteiseen koti-irtaimistoon. Oikeuksia voidaan laajentaa koskemaan myös mökin, auton tai vaikkapa Lapin viikkolomaosakkeen käyttöä.

4. Leskelle jätetään käyttörahaa

Leski ei puolisonsa kuoltua saa käyttää tämän rahoja, vaikka aiemmin lehden tilaukset, ruokaostokset, kiinteistöverot ja vakuutukset olisivat menneet yhteisestä pussista. Jotta hän ei joutuisi liian tiukoille, hänelle voidaan testamentata rahavaroja.

– Rahojen osalta hallintaoikeus ei ole riittävä eikä järkevä, Kontturi sanoo.

5. Ja määrätään tukihenkilö

Lesken turva voidaan maksimoida määräämällä testamentissa toimeenpanija. Hän auttaa, jos joku lapsista rupeaa änkyräksi esimerkiksi asunnonvaihdon yhteydessä.

6. Omaisuus pidetään suvussa

Avioerojen yleistyttyä on alettu määrätä, että lasten puolisoilla ei ole avio-oikeutta perinnöksi jäävään omaisuuteen eikä sen tuottoon.

– Vanhemmat varmistavat, että jos lapset eroavat, perityt rahat eivät lähde edes osaksi maailmalle miniöiden tai vävyjen mukana.

7. Perinnöstä voi poimia osan

Yhä useammin perijälle annetaan oikeus valita, ottaako hän koko perinnön, osan siitä, käyttöoikeuden vai luopuuko hän perinnöstä kokonaan. Ilman erillistä määräystä perijä voi vain ottaa perinnön tai luopua sitä.

– Jos viisikymppinen isä ei tarvitse rahaa, mutta haluaa isänsä metsästysmajan ja avoveneen, testamentin ansiosta hän voi saada ne ja siirtää loput lapsilleen, Kontturi sanoo.

Tällainen on järeää verosuunnittelua. Perintöveron alaraja on 20 000 euroa ja vero on progressiivinen eli kasvaa perinnön suuretessa.

Veropotti pienenee selvästi, kun perintö jakautuu monelle. Jos nyt perineen lapset perivät aikanaan saman omaisuuden, hyppääminen sukupolven yli säästää yhdet verot.

8. Minkä maan lakia sovelletaan?

Testamentissa kannattaa mainita, minkä maan lakia perintöön sovelletaan.

– Jos eläkeläinen muuttaa Aurinkorannikolle ja vähintään puolen vuoden asumisen jälkeen kuolee aurinkotuoliinsa, perintöön sovelletaan Espanjan, ei Suomen lakia, vaikka hän olisi yhä Suomen kansalainen.

9. Rahakokoelma kummipojalle

Kuka tahansa voi antaa omaisuuttaan muillekin kuin rintaperillisille.

Lapseton yksin elävä testamenttaaja haluaa usein jakaa jäämistönsä toisin kuin se lain mukaan menisi. Hän voi jättää kirjastonsa siskonsa tyttärelle, joka on suomen kielen opettaja tai rahakokoelmansa numismaatiikasta innostuneelle kummipojalleen.

Kontturi muistuttaa, että isoista perinnöistä muut kuin verisukulaiset voivat joutua maksamaan jopa puolet veroa.

10. Meritaulun tarina mukaan

Yhä useammin testamentti on viimeinen puheenvuoro läheisille. Sen uusi piirre on lämpimät viestit. Eno voi osoittaa meriaiheisen taulun siskonsa pojalle, koska tämä rakastaa merta ja kävi hänen kanssaan kalassa. Tai täti saattaa jättää kansallispukunsa tanhuavalle veljentytölleen.

Kontturi pitää tunnearvoa tärkeänä ja rohkaisee tarinoiden kertomiseen.

– Kun testamenttia luetaan perukirjoituksessa, kyyneleet valuvat perillisten silmäkulmista, hän kertoo.

Ruotsissa eläkkeelle voi jäädä 61-vuotiaana, mutta Kreikassa ja Islannissa vasta kuusi vuotta myöhemmin. Eläkeikää nostetaan ympäri Eurooppaa, ja tavoitteena on jopa 72 vuoden alaikäraja. Yksi maa kulkee kuitenkin vastavirtaan.

Suomalaiset pääsevät vanhuuseläkkeelle nuorempina kuin keskimäärin muut eurooppalaiset eli 63-vuotiaina. Halutessaan he voivat kuitenkin jatkaa töissä 68-vuotiaaksi. Myös Ruotsissa ja Norjassa on aloitusikä joustaa. Ruotsissa se on 61–67 ja Norjassa 62–75 vuotta.

Ruotsissa alaikäraja on Euroopan alimpia. Ruotsalaisia aikaisemmin eläkkeelle pääsevät vain slovakialaiset, itävaltalaiset ja puolalaiset naiset. Heidän kotimaissaan on yhä käytössä erilliset eläkeiät naisille ja miehille.

Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntijan Niko Väänäsen mukaan yleinen suuntaus on, että erottelusta luovutaan. Hänestä naisten alempi eläkeikä ei ole kovin järkevä, saati tasa-arvoinen.

– Naisten eläkkeet jäävät paljon matalimmiksi kuin miesten, hän huomauttaa.

Suomessa eläkkeeseen vaikuttaa eniten, kuinka paljon töitä on tehnyt ja palkkaa saanut. Vaikka järjestelmät vaihtelevat paljon eri maissa, työ on muuallakin pääsääntöinen vanhuuseläkkeen kertymisperuste.

Juuri eläkkeen suurentamiseksi moni ruotsalainenkin jatkaa töissä 61 vuotta täytettyään. Suomessa väkeä yritetään kannustaa pysymään töissä rahalla eli lykkäyskorotuksella. Jos eläkettä ei ota maksuun heti eläkeiän alarajalla, sitä korotetaan 0,4 prosenttia joka työkuukaudelta. Myös työnteko kerryttää lisää eläkettä.

Pääosa jatkaa töissä 65-vuotiaaksi

Maltalla alaikäraja on 62 vuotta. Slovakiassa myös miehet ja Unkarissa kaikki pääsevät niin ikään eläkkeelle alle 63-vuotiaina. Virossa, Tsekissä ja Liettuassa raja on hieman yli 63 vuotta.

Euroopan tavallisin eläkeikä on 65 vuotta. Sitä noudatetaan Belgiassa, Britanniassa, Bulgariassa, Itävallassa miehille, Kyproksella, Luxemburgissa, Romaniassa, Sloveniassa, Sveitsissä ja Tanskassa. Useissa maissa raja on muutaman kuukauden tuotakin korkeampi. Irlantilaiset pääsevät eläkkeelle 66-vuotiaina.

Osana talouskriisin ratkaisua Kreikan eläkeikä on nostettu 67 vuoteen. Yhtä korkea se on Islannissa. Väänäsen mukaan islantilaiset saattavat jatkaa työn tekoa tämän jälkeenkin.

– Islanti on hämmästyttävä maa, siellä tehdään maailman pisimpään töitä.

Tanska tähtää 72 vuoden alarajaan

Länsimaissa väki vanhenee ja elää yhä pidempään. Eläkeikiä halutaan nostaa, jotta nuorten maksutaakka ei paisuisi kestämättömäksi. Kansainväliset talousorganisaatiot ja Euroopan komissio ovat suositelleet korotuksia, mutta maat päättävät itse järjestelmistään ja ikärajoistaan.

Moni maa aikoo korottaa alaikärajan vähintään 65 vuoteen kymmenessä vuodessa. Yksi korottajista on Suomi, jossa alaikäraja nousee ensi vuodesta lähtien kolmella kuukaudella jokaista ikäluokkaa kohden. Myös yläikäraja nousee vastaavasti.

Vuonna 2030 eläkeikä sidotaan elinajan kehitykseen ja vahvistetaan jokaiselle ikäluokalle erikseen.

Moni maa nostaa eläkeikäänsä rivakammin kuin Suomi. Esimerkiksi Alankomaat ja Tanska aikoo ottaa 67 vuoden alarajan käyttöön viiden vuoden päästä. Espanja, Tanska, Saksa ja Ranska tavoittelevat samaa, mutta niiden tahti on edellisiä hitaampi.

Suomen alarajan on ennakoitu olevan 67 vuotta vuonna 2050. Tanska tähtää tätäkin korkeammalle, sen eläkeiän on arvioitu olevan tuolloin 72 vuotta.

Puola laski eläkeikäänsä

Muista poiketen Norja, Ruotsi ja Luxemburg eivät ole päättäneet korottaa eläkeikäänsä.

Puola puolestaan on täysi poikkeus: Se on juuri laskenut eläkeikäänsä. Väänäsen mukaan syynä oli vaalilupaus. Hallitukseen noussut puolue oli luvannut, että aiempi nosto perutaan ja alaikäraja palautetaan 65 vuoteen.

Väänäsen mielestä alhaisen eläkeiän maita ei juuri kannata kadehtia.

– Maat ovat erilaisia ja palkkojen ja eläkkeiden suuruus voi olla aivan toinen kuin Suomessa. Varhainen eläköityminen voi tarkoittaa erittäin pientä eläkettä.

graham shirley

Muualla voisit olla jo eläkkeellä – tämän ikäisenä eri maissa lopetetaan työt

Hyvää päivää Etsitkö rahoitustukea? Tarvitsetko kiireellistä lainaa maksamaan laskuja tai velkoja? mitä lainaa kannattaa, ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen graham_shirleycredithome@outlook.com tai puhelimitse: +2348109854241 Kiinnostuneiden asiakkaiden tulee täyttää hakemuslomake alla (vakavat hakijat vain) Lainan hakemuslomake. Koko nimi: Maa: sukupuoli: Puhelinnumero: Tarvittava lainan määrä: Lainan kesto: Kuukausitulot: Ammatti: Odotamme vastaanottamasta tietoja hyvin. Huomaa: kaikki...
Lue kommentti