Kilpirauhasen toimintahäiriöistä potevilta ihmisiltä pitäisi ottaa auton avaimet pois, sanoo lääkäri, joka on tehnyt aiheesta tutkimuksen.

Amerikkalaisessa pitkittäistutkimuksessa seurattiin kilpirauhaspotilaiden ajokykyä vuosien ajan.

Samalla heille tehtiin kognitiivisia ja psykologisia testejä.  Kilpirauhaspotilailla ilmenee muita useammin muistin ja ajatustoiminnan sekä motoriikan heikentymistä. Nämä oireet ovat osaltaan syitä siihen, miksi he aiheuttavat suuren riskin liikenteessä.

Tutkittavilla oli kilpirauhasen pahanlaatuinen kasvain eli kilpirauhassyöpä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi jarrutukseen heillä kului noin kymmenen prosenttia enemmän aikaa kuin kilpirauhasterveillä. Tämä reaktioaika vastaa Yhdysvalloissa sellaisen ajajan toimintaa tieliikenteessä, jolla on veressä yli sallitun määrän alkoholia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Nämä tulokset tarjoavat objektiivista näyttöä kilpirauhastaudin vaarallisuudesta, sanoi lääketieteen professori Kenneth B. Ain Clinival Endocrinology News -julkaisussa.

Ain johti tutkimusta, jossa oli mukana 32 potilasta. Ajotestit tehtiin simulaattorissa. Tulosten mukaan lääkäreiden pitäisi varoittaa kilpirauhaspotilaita mahdollisista liikennevaaroista tai ainakin oltava huolissaan tästä riskistä, sanoo Ain.

Amerikkalaistohtori on sitä mieltä, että kilpirauhasen ongelmista kärsiville ei pitäisi antaa auton avaimia lainkaan. Vasta kun he ovat saaneet kilpirauhashormonilääkityksensä ja -tasonsa kuntoon, voisi heille myöntää ajoluvan. Siihen voi tosin mennä vuosia syöpädiagnoosin tunnistamisen jälkeen.

– Tämä on todellinen kansanterveydellinen ongelma, joka vaatii reagointia sekä vaaran tunnistamista.

Kilpirauhasen kasvain huomataan tavallisimmin kaulalle ilmaantuneesta kyhmystä. Joskus kyhmyä ei tunnisteta ennen kuin oireet, esimerkiksi kaulan aristus ja nielemisvaikeudet, paljastavat sen.  ET-lehden omalääkäri Risto Laitilan mukaan kilpirauhaskyhmyn löytyminen tietää lääkärille usein salapoliisityötä.  Kyhmyn varmistamiseksi tarvitaan muun muassa monia testejä ja ultraäänitutkimus.

Sisätautilääkäri on paras mahdollinen hoitamaan kilpirauhassairauksia, yleislääkäreillä ei ole niin paljon tietoaa kyseisestä sairaudesta.

Onko lisäkilpirauhasen liika toiminta myös kilpirauhas sairauksia,minulla on todettu sellainen jo 2010,otetaan aika ajoin verikokeita ja söin mimpara lääkkeitä jotka on nyt tauolla,kuulemma kokeet otetaan kerran vuodessa nyt,olo on välillä sumunen ,mutta en ole käynyt lääkärillä kun ei ole henkitoreissa ollut,tässä on muutakin lisäksi näitä sairauksia.mitä pitäs tehdä.Minkä alan lääkärille olisi viisainta hakeutua jos on mielessä vaihtaa lääkäriä,nyt on sisät.lääkäri joka on hoitanut asiaa.2

Sisältö jatkuu mainoksen alla