Kilpirauhasen toimintahäiriöistä potevilta ihmisiltä pitäisi ottaa auton avaimet pois, sanoo lääkäri, joka on tehnyt aiheesta tutkimuksen.

Amerikkalaisessa pitkittäistutkimuksessa seurattiin kilpirauhaspotilaiden ajokykyä vuosien ajan.

Samalla heille tehtiin kognitiivisia ja psykologisia testejä.  Kilpirauhaspotilailla ilmenee muita useammin muistin ja ajatustoiminnan sekä motoriikan heikentymistä. Nämä oireet ovat osaltaan syitä siihen, miksi he aiheuttavat suuren riskin liikenteessä.

Tutkittavilla oli kilpirauhasen pahanlaatuinen kasvain eli kilpirauhassyöpä.

Esimerkiksi jarrutukseen heillä kului noin kymmenen prosenttia enemmän aikaa kuin kilpirauhasterveillä. Tämä reaktioaika vastaa Yhdysvalloissa sellaisen ajajan toimintaa tieliikenteessä, jolla on veressä yli sallitun määrän alkoholia.

– Nämä tulokset tarjoavat objektiivista näyttöä kilpirauhastaudin vaarallisuudesta, sanoi lääketieteen professori Kenneth B. Ain Clinival Endocrinology News -julkaisussa.

Ain johti tutkimusta, jossa oli mukana 32 potilasta. Ajotestit tehtiin simulaattorissa. Tulosten mukaan lääkäreiden pitäisi varoittaa kilpirauhaspotilaita mahdollisista liikennevaaroista tai ainakin oltava huolissaan tästä riskistä, sanoo Ain.

Amerikkalaistohtori on sitä mieltä, että kilpirauhasen ongelmista kärsiville ei pitäisi antaa auton avaimia lainkaan. Vasta kun he ovat saaneet kilpirauhashormonilääkityksensä ja -tasonsa kuntoon, voisi heille myöntää ajoluvan. Siihen voi tosin mennä vuosia syöpädiagnoosin tunnistamisen jälkeen.

– Tämä on todellinen kansanterveydellinen ongelma, joka vaatii reagointia sekä vaaran tunnistamista.

Kilpirauhasen kasvain huomataan tavallisimmin kaulalle ilmaantuneesta kyhmystä. Joskus kyhmyä ei tunnisteta ennen kuin oireet, esimerkiksi kaulan aristus ja nielemisvaikeudet, paljastavat sen.  ET-lehden omalääkäri Risto Laitilan mukaan kilpirauhaskyhmyn löytyminen tietää lääkärille usein salapoliisityötä.  Kyhmyn varmistamiseksi tarvitaan muun muassa monia testejä ja ultraäänitutkimus.

Vierailija

Kilpirauhasen sairauksista kärsivät vaaraksi liikenteessä

Onko lisäkilpirauhasen liika toiminta myös kilpirauhas sairauksia,minulla on todettu sellainen jo 2010,otetaan aika ajoin verikokeita ja söin mimpara lääkkeitä jotka on nyt tauolla,kuulemma kokeet otetaan kerran vuodessa nyt,olo on välillä sumunen ,mutta en ole käynyt lääkärillä kun ei ole henkitoreissa ollut,tässä on muutakin lisäksi näitä sairauksia.mitä pitäs tehdä.Minkä alan lääkärille olisi viisainta hakeutua jos on mielessä vaihtaa lääkäriä,nyt on sisät.lääkäri joka on hoitanut asiaa.2
Lue kommentti

Hiihto on terveyden ja toimintakyvyn kannalta kaikkein hyödyllisimpiä liikuntamuotoja. Mutta entäs, jos edellisestä hiihtokerrasta on vierähtänyt jo vuosia? Asiantuntija vinkkaa, miten pääset taas ladulle.

Suomen Ladun hiihdon asiantuntija ja aikuisliikunnan suunnittelija Wilhelm Stenbacka kertoo, miksi hiihtoa kannattaa harrastaa – ja mitä kannattaa pitää mielessä, jos edellisestä hiihtokerrasta on jo vuosia.

Miksi hiihtoa kannattaa harrastaa?

"Hiihto on uinnin ohella terveyden ja toimintakyvyn edistämisen näkökulmasta hyödyllisimpiä liikuntamuotoja.

Hiihto aktivoi sydän- ja verenkiertoelimistöä, lihaksistoa ja hermostoa monipuolisesti. Se kehittää ja haastaa ihmisen kestävyyttä, lihaskuntoa, motoriikkaa ja tasapainoa.

Monipuolisuutensa ansiosta hiihto on fysiologisesti erinomainen tapa liikkua. Hiihto kuormittaa niveliä ja lihaksistoa vähemmän kuin esimerkiksi juoksu, sillä hiihtäminen ei synnytä samanlaista iskutusta tai monotonista liikeratojen toistoa.

”Luonnossa liikkuminen edistää hyvinvointia.”

Fysiologisten tekijöiden lisäksi hiihdolla on myös psykologisia vaikutuksia. Luonnossa liikkumisen on tutkimuksissa havaittu tuottavan enemmän hyvinvointivaikutuksia kuin rakennetuissa- tai sisäympäristöissä liikkumisen.

Hiihto siis edistää terveyden ja fyysisen toimintakyvyn ohella virkistymistä ja palautumista ja vähentää stressiä tehokkaasti.

Vaikutukset henkiseen hyvinvointii edellyttävät, että ihminen viihtyy ladulla ja nauttii liikuntaharrastuksestaan."

Mitä eri tapoja on harrastaa hiihtoa?

"Hiihtoa voi nykyään harrastaa monella tavalla erilaisin tavoittein. Hiihtää voi valmiilla ladulla, avaralla pellolla, jäällä tai umpihangessa. Harrastaa voi talvisilla luonnonlumilla, ylläpidetyillä tekolumiladuilla, hiihtoputkessa tai keälläkin rullasuksilla.

"Yksi nauttii hiihtämisen vapaudesta, toinen kehittää kuntoaan.”

Suomessa valtakunnallinen latuverkosto mahdollistaa hiihtämisen käytännössä koko maassa, ainakin lumitilanteen salliessa. Jotkut harrastavat hiihtoa sen vapauden tai luontokokemuksen takia. Toiset haluavat kehittää suorituskykyään.

Osa harrastaa hiihtoa sen sosiaalisten aspektien takia kaverin, puolison tai perheenjäsenen kanssa."

Mitä, jos ei ole pitkään aikaan hiihtänyt?

"Suosittelen osallistumista hiihtokurssille kahdestakin syystä.

Ensinnäkin hiihto on teknisesti vaativa liikuntamuoto. Jokainen hiihtäjä tasosta riippumatta hyötyy siitä, että asiantuntija katsoo, miltä hiihto näyttää ja antaa palautetta tekniikan toimivuudesta. Itseään ja omaa hiihtämistä on ladulla käytännössä mahdotonta nähdä.

”Tekniikan hiominen tekee hiihtämisestä nautinnollisempaa.”

Toinen hyvä syy on hiihtokurssin anti omalle harrastukselle. Oma teknikka kehittyy tavalla, joka tekee hiihtämisestä aikaisempaa helpompaa ja nautinnollisempaa. Näin hiihtämisen hyvinvointivaikutukset lisääntyvät."

Hyvä tietää välineistä:

  • Kun tarvitset tietoa, käänny asiantuntijan, esimerkiksi välineitä itse tastaavan myyjän puoleen.
  • Mitä paremmista välineistä puhutaan, sitä enemmän ne yleensä vaativat huolenpitoa. Voitelu voi tuntua aluksi vaikealta, mutta taito karttuu nopeasti käytännön kokeilemisen kautta.
  • Ei ole olemassa täydellistä suksea joka kelille. Tämä kannattaa pitää mielessä välineitä hankkiessa.
  • Ei ole olemassa täysin huoltovapaata suksea.
  • Voiteluvapaat sukset vaativat toimiakseen sen, että ne pidetään puhtaana.
  • Karvapohjasuksia tai pitopohjasuksia ei tarvitse pidon osalta voidella. Luiston osalta ne vaativat samaa huolenpitoa kuin muutkin voideltavat sukset.
  • Luistelusuksetkaan eivät ole täydelliset joka kelillä. Jotkut sukset toimivat hyvin pehmeällä lumella tai sohjossa, toiset kovalla tai jäisellä alustalla.

Mäntyharjun pappa vei Marja Suomalaisen, 68, suksille pienenä tyttönä 50-luvulla, ja siitä lähtien hiihto on kuulunut Marjan harrastuksiin. 

Espoolainen Marja ehtii hiihtää 1200 kilometriä vuodessa. Yllä olevalla videolla Marja kertoo harrastuksestaan ja antaa näytteen luistelutyylistä.

Hiihto on ollut osa Marjan elämää pienestä asti.

– Se on minulle melkein elämäntapa. Ja jos kesällä on vammoja, niin ne häipyvät talven myötä, koska hiihto on niin kokonaisvaltaista, Marja kertoo.

Lue Marjan hiihtoharrastuksesta ja välinevinkeistä lisää 22.3. ilmestyvästä ET Terveys -lehdestä 3/2018.