Kilpirauhasen toimintahäiriöistä potevilta ihmisiltä pitäisi ottaa auton avaimet pois, sanoo lääkäri, joka on tehnyt aiheesta tutkimuksen.

Amerikkalaisessa pitkittäistutkimuksessa seurattiin kilpirauhaspotilaiden ajokykyä vuosien ajan.

Samalla heille tehtiin kognitiivisia ja psykologisia testejä.  Kilpirauhaspotilailla ilmenee muita useammin muistin ja ajatustoiminnan sekä motoriikan heikentymistä. Nämä oireet ovat osaltaan syitä siihen, miksi he aiheuttavat suuren riskin liikenteessä.

Tutkittavilla oli kilpirauhasen pahanlaatuinen kasvain eli kilpirauhassyöpä.

Esimerkiksi jarrutukseen heillä kului noin kymmenen prosenttia enemmän aikaa kuin kilpirauhasterveillä. Tämä reaktioaika vastaa Yhdysvalloissa sellaisen ajajan toimintaa tieliikenteessä, jolla on veressä yli sallitun määrän alkoholia.

– Nämä tulokset tarjoavat objektiivista näyttöä kilpirauhastaudin vaarallisuudesta, sanoi lääketieteen professori Kenneth B. Ain Clinival Endocrinology News -julkaisussa.

Ain johti tutkimusta, jossa oli mukana 32 potilasta. Ajotestit tehtiin simulaattorissa. Tulosten mukaan lääkäreiden pitäisi varoittaa kilpirauhaspotilaita mahdollisista liikennevaaroista tai ainakin oltava huolissaan tästä riskistä, sanoo Ain.

Amerikkalaistohtori on sitä mieltä, että kilpirauhasen ongelmista kärsiville ei pitäisi antaa auton avaimia lainkaan. Vasta kun he ovat saaneet kilpirauhashormonilääkityksensä ja -tasonsa kuntoon, voisi heille myöntää ajoluvan. Siihen voi tosin mennä vuosia syöpädiagnoosin tunnistamisen jälkeen.

– Tämä on todellinen kansanterveydellinen ongelma, joka vaatii reagointia sekä vaaran tunnistamista.

Kilpirauhasen kasvain huomataan tavallisimmin kaulalle ilmaantuneesta kyhmystä. Joskus kyhmyä ei tunnisteta ennen kuin oireet, esimerkiksi kaulan aristus ja nielemisvaikeudet, paljastavat sen.  ET-lehden omalääkäri Risto Laitilan mukaan kilpirauhaskyhmyn löytyminen tietää lääkärille usein salapoliisityötä.  Kyhmyn varmistamiseksi tarvitaan muun muassa monia testejä ja ultraäänitutkimus.

Vierailija

Kilpirauhasen sairauksista kärsivät vaaraksi liikenteessä

Onko lisäkilpirauhasen liika toiminta myös kilpirauhas sairauksia,minulla on todettu sellainen jo 2010,otetaan aika ajoin verikokeita ja söin mimpara lääkkeitä jotka on nyt tauolla,kuulemma kokeet otetaan kerran vuodessa nyt,olo on välillä sumunen ,mutta en ole käynyt lääkärillä kun ei ole henkitoreissa ollut,tässä on muutakin lisäksi näitä sairauksia.mitä pitäs tehdä.Minkä alan lääkärille olisi viisainta hakeutua jos on mielessä vaihtaa lääkäriä,nyt on sisät.lääkäri joka on hoitanut asiaa.2
Lue kommentti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto