Onko vaarallista kokeilla kilpirauhaslääkkeitä ilman diagnoosia, kyselee ET-lehden lukija. Katso, mitä omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Tunnistan itsessäni kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet. Laboratoriokokeissa vajaatoimintaa ei näy.

Sain siskoltani viisi kilpirauhashormonitablettia, nautin ne, ja olo koheni. Hänelläkään eivät kokeet näyttäneet vajaatoimintaa, mutta oireet olivat selvät. Miksi ei anneta kokeeksi lääkkeitä, jos on oireita? Onko niitä vaarallista kokeilla?

Nimimerkki Koekaniini

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Viisi merkkiä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelma on siinä, että oireet, jotka potilas kokee kilpirauhasen vajaatoiminnan oireiksi eli hypotyreoosiksi, ovat melko yleisiä ja epämääräisiäkin. Ne eivät suinkaan aina johdu kilpirauhasen vajaatoiminnasta vaan voivat olla merkki vaikka pitkittyneestä stressistä.

Jos oirehtivan potilaan kilpirauhasarvot T4V ja TSH ovat komeasti normaalit, lääkäri ei voi uskoa, että oireet johtuisivat kilpirauhasesta.

Thyroxin-korvaushoito aloitetaan kyllä nuorella potilaalla koemielessä herkästi, jos TSH vaikkapa vain lähestyy vajaatoiminnan rajaa.

Voinnin kohentuessa hoitoa jatketaan. Vanhemmat potilaat ovat herkempiä hoidon sivuvaikutuksille, kuten sydänoireille, ja heillä hoidon aloituskynnys on korkeampi.

Oletko tutustunut jo ET-lehden Kilpirauhasvaivat-teemaan? Lue kaikki aiheesta täällä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla