Väsymystä, lihomista ja muistiongelmia, laihtumista, vapinaa ja tykytystä. Kilpirauhasen toiminnan häiriöt aiheuttavat monenlaisia oireita.

Mistä kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta johtuvat?

Vajaatoiminnassa kaulalla sijaitseva kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoni tyroksiinia (T4) verenkiertoon. Aivolisäke huomaa tämän ja alkaa puolestaan tuottaa suurempia määriä niin sanottua TSH-hormonia.

Kilpirauhassairauksien diagnoosi perustuukin näiden kahden hormonin pitoisuuksia mittaaviin laboratoriokokeisiin.

Vajaatoiminta on paljon yleisempi sairaus kuin liikatoiminta. Vajaatoimintaan saa hormonikorvaushoitoa noin 90 000 ihmistä, mutta todellisuudessa peräti viisi prosenttia suomalaisista potee tätä tautimuotoa.

Liikatoimintapotilaita on noin prosentti väestöstä.

Vajaatoimintaan liittyy mm. väsymystä, palelua, masennusta ja painonnousua.

Millaiset ovat oireet?

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi alkaa usein pikkuhiljaa. Naisilla hypotyreoosi on tavallisempaa kuin miehillä.

Vajaatoimintaan liittyy tavallisimmin useita seuraavista oireista: väsymys, palelu, kuiva iho, ummetus, hidas syke, muistihäiriöt, masennus, äänen käheys, hiusten lähtö, painonnousu ja turvotus.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa oireita ovat hikoilu, käsien vapina, painonlasku, lisääntynyt ruokahalu, suolen toiminnan vilkastuminen, sydämen tykytys, hermostuneisuus, unettomuus ja Basedowin taudissa silmien kirvely ja valonarkuus.

Lue myös: Kilpirauhasen sairauksista kärsivät vaaraksi liikenteessä?

Miten vajaa- ja liikatoimintaa hoidetaan?

Vajaatoimintaa hoidetaan kilpirauhashormoni tyroksiinilla, joka korvaa elimistön omaa, puuttuvaa kilpirauhashormonia. Hoito aloitetaan usein pienellä lääkeannoksella, ja parin kuukauden päästä katsotaan laboratoriokokein, millä annoksilla oireet poistuvat ja hormonipitoisuudet palaavat normaaleiksi.

Sopivan lääkitystason löytyminen voi viedä aikaa puolesta vuodesta vuoteen, ja tyroksiinia pitää käyttää yleensä lopun ikää. Kilpirauhaskokeet pitää ottaa vuosittain.

Tyroksiini on erittäin halpa lääke. Keskimääräisellä annoksella kolmen kuukauden hoito maksaa noin kuusi euroa.

Liikatoimintaa hillitään aluksi karbimatsoli-nimisellä lääkkeellä, josta siirrytään lopulliseen hoitoon. Jatkovaihtoehtoja on useampia: karbimatsoli parantaa noin puolet Basedowin tauti -potilaista. Toinen vaihtoehto on radioaktiivinen jodi, joka nautitaan suun kautta kerta-annoksena. Se kertyy kilpirauhaseen ja tuhoaa sen soluja, jolloin liikatoiminta lakkaa.

Kilpirauhassairaudet lisääntyvät iän myötä.

Usein jodihoidon pitkäaikaisseurauksena on kilpirauhasen vajaatoiminta, jota aletaan hoitaa tyroksiinilla. Kolmas mahdollisuus on leikkaus, jossa kilpirauhanen poistetaan. Sen jälkeen potilaan pitää luonnollisesti käyttää tyroksiinikorvaushoitoa lopun ikää.

Vaikuttavatko elintavat tai muu lääkitys näiden sairauksien syntyyn?

Elintavoilla ei ole merkitystä, perimällä sen sijaan on. Iän myötä kilpirauhassairaudet myös lisääntyvät, ja esimerkiksi vaihdevuosioireita muistuttava vajaatoiminta jää siksi usein viisikymppisillä naisilla piiloon.

Jotkut lääkkeet, kuten jodia sisältävät yskänlääkkeet, voivat laukaista kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnan. Esimerkiksi estrogeenikorvaushoito ja keliakia muuttavat reilustikin tyroksiinin tarvetta, joten kilpirauhasarvot on syytä mitata, jos vointi muuttuu.

Lue myös: Mikä on lisäkilpirauhanen?

Liikatoiminnassa potilaan pitää ehdottomasti välttää tupakkaa, sillä tupakointi lisää Basedowin tautia sairastavan riskiä saada hankalia silmäoireita.

Paraneeko liika- tai vajaatoiminta?

Basedowin tauti voi rauhoittua vuosien kuluessa. Vajaatoiminta on yleensä pysyvä, mutta pysyy hallinnassa tyroksiinilääkkeellä.

Kilpirauhastulehduksiin liittyvät hormonitoiminnan muutokset paranevat lähes aina.

Artikkeli on julkaistu ET-lehdessä 2012. Asiantuntijana sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Niina Matikainen HUSista.

Vierailija

Näin hoidat kilpirauhasen häiriöitä

Vierailija 08.09.2014 klo 11:55 Kilpirauhassairauksista on ilmestynyt 2013 sisätautilääkärin kirjoittama kirja, jossa on asianmukaista tietoa sairaudesta. Esa Soppi, Kilpirauhanen ja kilpirauhassairaudet, kannattaa lukea. Hoidoista ollaan eri mieltä ja milloin lääkitys on tarpeellinen. Lukekaa Antti Heikkilän blogit kilpirauhassairauksista. Yllätytte ?
Lue kommentti
Vierailija

Näin hoidat kilpirauhasen häiriöitä

Eeva-Liisa Koskela kirjoitti: Nyt on taas tehty kärpäsestä HÄRKÄNEN Olen syönyt tyroksiinia 25 vuotta,kaikki ok.Vuosittain kontrollissa Maailman ykkösendokrilologin (Bianco) mukaan noin 15 prosentilla potilaista on D2-dejodinaasin entsyymissä geenivirhe. Ainakin tämä osuus potilaista on sellaisia joillaThyroxin ei toimi. Hoitoa on täydennettävä T3- tai eläinperäiselä lääkkeellä: http://20.fi/14245 (Ystävättärellä Thyroxin toimi 18 vuotta. Nyt se pahentaa oireita.)
Lue kommentti

Hevonen vanhainkodin virkistyspäivässä. Hevonen kuntouttamassa liikuntakyvytöntä tai masentunutta. Hummat hoitavat ihmisiä, mutta mihin se perustuu? Entä miten hevonen kohdataan?

Oli aika, jolloin hevosen pärähdys oli Ulla Linjama-Lehtisen mielestä pelottavaa. Hän oli masentunut ja kaipasi elämäänsä uudenlaisia virikkeitä. Hän päätti ryhtyä ratsastamaan vaikka se pelotti. Nyt, parikymmentä vuotta myöhemmin Ulla, sosiaalialan ammattilainen, tekee töitä hevosten kanssa.

– Hevoset ovat opettaneet minulle kärsivällisyyttä, läsnäoloa ja toisten kuuntelua.

Vauhti hidastuu

Koska oma masennus vei Ullan aikoinaan hevosten pariin, hän haluaa nykyään auttaa muita mielenterveyskuntoutujia. Hän perusti kymmenen vuotta sitten Pollesta potkua ry:n, joka järjestää Uudellamaalla sosiaalipedagogista toimintaa hevosten kanssa.

– Olen koulutukseltani sosiaalityöntekijä ja teen tätä hevoshommaa sosiaalipedagogisten silmälasien takaa. Opettelemme täällä asiakkaiden kanssa hevosten avulla luottamusta, vastuuta, vuorovaikutusta ja omien rajojen vetämistä. Niissä kaikissa hevonen on aivan loistava kumppani, Ulla Linjama-Lehtinen kertoo.

Pollesta potkua -yhdistyksen asiakaskunta on värikästä. Osa on masentuneita, osa etsii oivallusta johonkin elämänmuutokseen tai vain muuten vain kokee tarvetta eläinten kanssa puuhasteluun.

– Aloitamme aina ihan perusasioista, siitä miten kohdataan eläin. Hevonen on herkkä aistimaan erilaisia tunteita, eikä yleensä siedä hätiköintiä tai epäjohdonmukaisuutta. Yleensä haastavinta onkin saada ihmiset pysähtymään ja syventymään itseen. Siihen hevoset ja luonto on hyvä apu. Me kun emme voi hidastaa luonnon rytmiä, vaan meidän on sopeuduttava siihen.

Ohjat omiin käsiin

Hevosia käytetään apuna myös fysioterapiassa. Kajaanilainen fysioterapeutti Sanna Mattila-Rautiainen on työskennellyt ratsastusterapeuttina yli 20 vuotta. Hän on uransa aikana nähnyt konkreettisesti, kuinka hevonen kuntouttaa. Matilaisen mielestä avainasemassa on liike. Ratsastusterapiassa ratsastaja ei pyri millään tavoin vaikuttamaan hevosen etenemiseen, vaan ottaa vastaan hevosesta välittyvät liikkeet.

– Hevonen tuottaa minuutissa noin 100 liikeimpulssia, jotka ovat hyvin samantyyppisiä kuin ihmisen kävelyssä.

Mattila-Rautiaisen mukaan ratsastusterapia on lempeää mutta tehokasta. Parhaimmillaan se opettaa ihmisen vaikka uudelleen kävelemään.

Ulla Linjama-Lehtinen näkee työssään vähän samanlaisia saavutuksia. Tosin fyysisten ponnistusten sijaan henkisiä.

– Hevosten kanssa toimiminen on aika vapauttavaa. Ne vaativat toimintaa ja hyväksyvät ihmisen sellaisena kuin hän on. Parhaimmillaan tämän kautta voi saada oman elämän taas omiin käsiinsä ja oppii luottamaan siihen, että omat jalat kantavat.

Lue lisää Ulla Linjama-Lehtisestä uudesta ET-lehdestä 17/2017. 

Kookosöljyn purskutteleminen suussa on vanha juttu. Myös yrttejä voi purskutella.

Jossain vaiheessa vuotta Suomeenkin tuli tohinalla oil pulling -ilmiö. Se tarkoittaa, että kookosöljyä purskutellaan hyvinvoinnin nimessä suussa.

Mutta kuinka moni on purskutellut suussaan yrttejä? Oreganoa tai esimerkiksi pinaattia?

Se vasta onkin terveellistä – ja kaiken puolin suotavaa. Niiden kanssa kannattaa olla kuitenkin sen verran huolellinen, että tarkastaa tuoreesta yrtistä sopivuuden purskutteluun. Sekä mahdollisesti makua täytyy laimentaa vedellä.

Vaikka purskutteleminen ei parantaisi tautia, antaa yrttien pureskelu ainakin raikkaan hengityksen.

Ja ennen kaikkea yrttejä kannattaa suunnata ääntä kohti ruokanautinnon vuoksi.

– Tuoreita, vihreitä yrttejä suositellaan lisättäväksi ruokavalioon, kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo luettelee.

Hän nostaa esiin erityisesti salvian, joka on Suomessa huonosti tunnettu, mutta tehokas tulehduksien ehkäisijä.

Salvia saattaa tehota hankalaan hiivatulehdukseen. Ientulehduksista kärsivä voi valmistaa salviasta väkevää purskutteluvettä.

Antiseptista salviaa on käytetty myös hengitysteiden vaivoihin ja virtsateiden desinfiointiin.

Näin lisäät yrtit ruokaan

Toinen tulehduksia tehokkaasti lievittävä yrtti on rosmariini, jonka haihtuvat öljyt tehoavat myös ihon kautta ja hengittäen. Ihana tapa hoitaa terveyttään on ottaa vaikka rosmariinikylpy.

Yrtit lisätään kypsennettä­vään ruokaan aina loppuvaiheessa, jotta niiden hyvät yhdisteet eivät tuhoudu. Yrteistä kannattaa tehdä teetä.

Salviasta maksimimäärä on neljä lehteä, sillä suurina määrinä voimakas yrtti saattaa aiheuttaa huimausta.

Pinaattia – ja maha kiittää!

Pinaatti kannattaa ottaa terveelliseen ruokavalioon monesta syystä. Sen sisältämien glykoglyserolipidien on huomattu suojaavan suolen
pintaa tulehduksen aiheuttamilta vaurioilta.

Virallisia tutkimustuloksia odotellessa kannattaa nauttia säännöllisesti pinaattikeitosta ja silputa kasvin vihreitä lehtiä salaattiin – etenkin, jos kärsii suoliston alueen tulehduksista.

Pinaatti sisältää runsaasti erilaisia keholle hyvää tekeviä ominaisuuksia, joilla on arveltu olevan vaikutuksta myös ikääntyvien silmien sarveiskalvon rappeutumisen ehkäisemisessä ja torjumisessa.

Pinaatti ja sen runsaaseen lehtivihreään liittyvät yhdisteet ovat nykyisin tärkeitä tutkimuskohteita.

Lähteet: www.kasvikset.fi, Peltola, Aili: Suuri yrtti- ja maustekirja, WSOY 1988, ja Rautavaara, Toivo: Terveysteetä luonnonkasveista, WSOY 1982.
 

Vierailija

Yrttejä suuhun ja purskuttele tulehdukset pois!

Kuvassa houkuttelevan näköisiä yrttejä. Pitäneepä kohta, kun keväälle käännytään, hankkia tommoset omalle ikkunalle ruokapöydän eteen. Siitä niitä on helppo napsia ruokaan kuin ruokaan mausteeksi ja vaikka leivän päälle aamupalalla ja onhan noista silmäniloakin. Myös tutut ExoticGardenin ja Korpikangas Siemenen kevät-kuvastotkin jo saapuivat ja niistä sitten voi alkaa, ellei tilaamaan, niin ainakin ihailemaan tulevan kesän kukkakauneutta. -Elisa
Lue kommentti