Väsymystä, lihomista ja muistiongelmia, laihtumista, vapinaa ja tykytystä. Kilpirauhasen toiminnan häiriöt aiheuttavat monenlaisia oireita.

Mistä kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta johtuvat?

Vajaatoiminnassa kaulalla sijaitseva kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoni tyroksiinia (T4) verenkiertoon. Aivolisäke huomaa tämän ja alkaa puolestaan tuottaa suurempia määriä niin sanottua TSH-hormonia.

Kilpirauhassairauksien diagnoosi perustuukin näiden kahden hormonin pitoisuuksia mittaaviin laboratoriokokeisiin.

Vajaatoiminta on paljon yleisempi sairaus kuin liikatoiminta. Vajaatoimintaan saa hormonikorvaushoitoa noin 90 000 ihmistä, mutta todellisuudessa peräti viisi prosenttia suomalaisista potee tätä tautimuotoa.

Liikatoimintapotilaita on noin prosentti väestöstä.

Vajaatoimintaan liittyy mm. väsymystä, palelua, masennusta ja painonnousua.

Millaiset ovat oireet?

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi alkaa usein pikkuhiljaa. Naisilla hypotyreoosi on tavallisempaa kuin miehillä.

Vajaatoimintaan liittyy tavallisimmin useita seuraavista oireista: väsymys, palelu, kuiva iho, ummetus, hidas syke, muistihäiriöt, masennus, äänen käheys, hiusten lähtö, painonnousu ja turvotus.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa oireita ovat hikoilu, käsien vapina, painonlasku, lisääntynyt ruokahalu, suolen toiminnan vilkastuminen, sydämen tykytys, hermostuneisuus, unettomuus ja Basedowin taudissa silmien kirvely ja valonarkuus.

Lue myös: Kilpirauhasen sairauksista kärsivät vaaraksi liikenteessä?

Miten vajaa- ja liikatoimintaa hoidetaan?

Vajaatoimintaa hoidetaan kilpirauhashormoni tyroksiinilla, joka korvaa elimistön omaa, puuttuvaa kilpirauhashormonia. Hoito aloitetaan usein pienellä lääkeannoksella, ja parin kuukauden päästä katsotaan laboratoriokokein, millä annoksilla oireet poistuvat ja hormonipitoisuudet palaavat normaaleiksi.

Sopivan lääkitystason löytyminen voi viedä aikaa puolesta vuodesta vuoteen, ja tyroksiinia pitää käyttää yleensä lopun ikää. Kilpirauhaskokeet pitää ottaa vuosittain.

Tyroksiini on erittäin halpa lääke. Keskimääräisellä annoksella kolmen kuukauden hoito maksaa noin kuusi euroa.

Liikatoimintaa hillitään aluksi karbimatsoli-nimisellä lääkkeellä, josta siirrytään lopulliseen hoitoon. Jatkovaihtoehtoja on useampia: karbimatsoli parantaa noin puolet Basedowin tauti -potilaista. Toinen vaihtoehto on radioaktiivinen jodi, joka nautitaan suun kautta kerta-annoksena. Se kertyy kilpirauhaseen ja tuhoaa sen soluja, jolloin liikatoiminta lakkaa.

Kilpirauhassairaudet lisääntyvät iän myötä.

Usein jodihoidon pitkäaikaisseurauksena on kilpirauhasen vajaatoiminta, jota aletaan hoitaa tyroksiinilla. Kolmas mahdollisuus on leikkaus, jossa kilpirauhanen poistetaan. Sen jälkeen potilaan pitää luonnollisesti käyttää tyroksiinikorvaushoitoa lopun ikää.

Vaikuttavatko elintavat tai muu lääkitys näiden sairauksien syntyyn?

Elintavoilla ei ole merkitystä, perimällä sen sijaan on. Iän myötä kilpirauhassairaudet myös lisääntyvät, ja esimerkiksi vaihdevuosioireita muistuttava vajaatoiminta jää siksi usein viisikymppisillä naisilla piiloon.

Jotkut lääkkeet, kuten jodia sisältävät yskänlääkkeet, voivat laukaista kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnan. Esimerkiksi estrogeenikorvaushoito ja keliakia muuttavat reilustikin tyroksiinin tarvetta, joten kilpirauhasarvot on syytä mitata, jos vointi muuttuu.

Lue myös: Mikä on lisäkilpirauhanen?

Liikatoiminnassa potilaan pitää ehdottomasti välttää tupakkaa, sillä tupakointi lisää Basedowin tautia sairastavan riskiä saada hankalia silmäoireita.

Paraneeko liika- tai vajaatoiminta?

Basedowin tauti voi rauhoittua vuosien kuluessa. Vajaatoiminta on yleensä pysyvä, mutta pysyy hallinnassa tyroksiinilääkkeellä.

Kilpirauhastulehduksiin liittyvät hormonitoiminnan muutokset paranevat lähes aina.

Artikkeli on julkaistu ET-lehdessä 2012. Asiantuntijana sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Niina Matikainen HUSista.

Vierailija

Näin hoidat kilpirauhasen häiriöitä

Vierailija 08.09.2014 klo 11:55 Kilpirauhassairauksista on ilmestynyt 2013 sisätautilääkärin kirjoittama kirja, jossa on asianmukaista tietoa sairaudesta. Esa Soppi, Kilpirauhanen ja kilpirauhassairaudet, kannattaa lukea. Hoidoista ollaan eri mieltä ja milloin lääkitys on tarpeellinen. Lukekaa Antti Heikkilän blogit kilpirauhassairauksista. Yllätytte ?
Lue kommentti
Vierailija

Näin hoidat kilpirauhasen häiriöitä

Eeva-Liisa Koskela kirjoitti: Nyt on taas tehty kärpäsestä HÄRKÄNEN Olen syönyt tyroksiinia 25 vuotta,kaikki ok.Vuosittain kontrollissa Maailman ykkösendokrilologin (Bianco) mukaan noin 15 prosentilla potilaista on D2-dejodinaasin entsyymissä geenivirhe. Ainakin tämä osuus potilaista on sellaisia joillaThyroxin ei toimi. Hoitoa on täydennettävä T3- tai eläinperäiselä lääkkeellä: http://20.fi/14245 (Ystävättärellä Thyroxin toimi 18 vuotta. Nyt se pahentaa oireita.)
Lue kommentti

Moni jätti ottamatta influenssarokotuksen tänä talvena. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, miksi rokotuksen ottaminen on tärkeää.

ET:n omalääkäri Risto Laitilan supersuosittu Riston vastaanotolla -videosarja jatkuu taas tänä keväänä. Luvassa on kymmenen uutta, mielenkiintoista jaksoa, joissa keskustellaan ET:n lukijoita askarruttavista terveysasioista. 

Katso video yllä!

Täältä näet kaikki aiemmat videosarjan osat.

Kova rajat harvemmin kaunistavat. Meikin huolellinen häivytys takaa kauniin lopputuloksen. Neljän askeleen meikillä korostat kasvojesi parhaita puolia ja saat raikkaan lopputuloksen.

Elinvoimainen ja virkeä meikki syntyy lisäämällä volyymia ja väriä silmien alueelle sekä valoisuutta iholle.

Tee ensimmäiseksi pohjameikki. Muista: mitä ohuempi meikkivoide, sitä tasaisemmalta iho näyttää. Sen jälkeen voit loihtia kasvoille väriä, hohtoa ja syvyyttä näillä vinkeillä:

1. Punaa poskille

Poskipuna tuo kasvoille eloa ja raikastaa koko ilmeen hetkessä. Voidemaiset poskipunat levittyvät kauniisti myös juonteiselle iholle. Pyörittele poskipunaa huolella!

 1. Voidemainen poskipuna levittyy parhaiten sormin. Taputtele punaa poskiluun korkeimpaan kohtaan ja häivytä taputellen kohti ohimoa ja otsaa. On tärkeää taputella väriä iholle niin kauan, ettei selkeitä rajoja ole esillä.
 2. Jos käytät puuterista poskipunaa, pyöräytä sivellin ensin poskipunapannussa ja sitten kämmenselässä. Sivele poskipunaa niin kevyesti iholle, että sivellin juuri ja juuri koskettaa ihoa. Häivytä, kunnes rajaa ei ole näkyvissä.
 3. Lisää tarvittaessa hiukan väriä poskiluulle ja aivan aavistus sen alapuolelle. Häivytä.

2. Hohtoa kasvoille

Erilaiset hohde- ja korostustuotteet ovat yhä suositumpia. Niillä tuot valoa kasvoillesi ja korostat niiden korkeimpia kohtia – niitä, joihin valo muutenkin osuu ensimmäisenä.

 1. Sipaise hohde- tai korostustuotetta aivan poskipään korkeimpaan kohtaan sekä kulmaluulle.
 2. Levitä nestemäinen korostustuote meikkivoiteen alle vain poskien alueelle. Voit taputella sitä hippusen myös kulmaluulle valmiin meikin päälle.
 3. Puuterimaista korostustuotetta sipaistaan viimeisenä vaiheena aavistus puuterin tai meikkivoiteen päälle. Taputtele mahdollinen liika hohde sormin pois.

3. Kulmat kuntoon

Kulmakarvat kehystävät kasvoja ja tuovat niihin ryhtiä.

 1. Harjaa kulmat luonnollisiksi.
 2. Harvakarvaisiin kulmiin voi piirtää aukkokohtiin kulmakynällä karvamaisia vetoja. Ohuita tai hentoja kulmia voi lisäksi tuuheuttaa kuitukulmavärillä tai puuterimaisella kulmavärillä.
 3. Harjaa aina lopuksi kulmat läpi kulmaharjalla, jotta kynän/värin jälki pehmenee ja rajat häivyttyvät luonnollisemmiksi.

4. Syvyyttä silmiin

Laskeutuneet luomet "kohoavat", kun levität liikkuvalle luomelle vaaleaa sävyä ja häivytät silmäkulman kohdalle luomivakoon tummaa sävyä. 

Kun käytät silmämeikkiin kolmea sävyä, värit sulautuvat toisiinsa ja silmämeikistä tulee kauniin utuinen. 

 1. Pohjusta luomet ensin peiteaineella tai luomenpohjustusaineella. Puuteroi tarvittaessa.
 2. Levitä vaaleaa luomivärisävyä koko liikkuvalle luomelle.
 3. Nappaa sitten siveltimeen hiukan tummempaa sävyä ja häivytä sitä luomivakoon ja aavistuksen verran silmäkulmasta viuhkamaisesti ulospäin. Häivytä väriä niin kauan edestakaisin liikkein ja pyöreästi sivellen, ettei varsinaista rajaa ole näkyvissä.
 4. Ota siveltimeen hiukan vielä tummempaa luomiväriä ja levitä sitä aavistuksen keskemmälle luomivakoon. Häivytä samalla tyylillä rajattomaksi.
 5. Rajaa kynällä vain yläluomi, se nostaa katsetta. Muista taivuttaa ripset ja levitä ripsiväriä.