Väsymystä, lihomista ja muistiongelmia, laihtumista, vapinaa ja tykytystä. Kilpirauhasen toiminnan häiriöt aiheuttavat monenlaisia oireita.

Mistä kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta johtuvat?

Vajaatoiminnassa kaulalla sijaitseva kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoni tyroksiinia (T4) verenkiertoon. Aivolisäke huomaa tämän ja alkaa puolestaan tuottaa suurempia määriä niin sanottua TSH-hormonia.

Kilpirauhassairauksien diagnoosi perustuukin näiden kahden hormonin pitoisuuksia mittaaviin laboratoriokokeisiin.

Vajaatoiminta on paljon yleisempi sairaus kuin liikatoiminta. Vajaatoimintaan saa hormonikorvaushoitoa noin 90 000 ihmistä, mutta todellisuudessa peräti viisi prosenttia suomalaisista potee tätä tautimuotoa.

Liikatoimintapotilaita on noin prosentti väestöstä.

Vajaatoimintaan liittyy mm. väsymystä, palelua, masennusta ja painonnousua.

Millaiset ovat oireet?

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi alkaa usein pikkuhiljaa. Naisilla hypotyreoosi on tavallisempaa kuin miehillä.

Vajaatoimintaan liittyy tavallisimmin useita seuraavista oireista: väsymys, palelu, kuiva iho, ummetus, hidas syke, muistihäiriöt, masennus, äänen käheys, hiusten lähtö, painonnousu ja turvotus.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa oireita ovat hikoilu, käsien vapina, painonlasku, lisääntynyt ruokahalu, suolen toiminnan vilkastuminen, sydämen tykytys, hermostuneisuus, unettomuus ja Basedowin taudissa silmien kirvely ja valonarkuus.

Lue myös: Kilpirauhasen sairauksista kärsivät vaaraksi liikenteessä?

Miten vajaa- ja liikatoimintaa hoidetaan?

Vajaatoimintaa hoidetaan kilpirauhashormoni tyroksiinilla, joka korvaa elimistön omaa, puuttuvaa kilpirauhashormonia. Hoito aloitetaan usein pienellä lääkeannoksella, ja parin kuukauden päästä katsotaan laboratoriokokein, millä annoksilla oireet poistuvat ja hormonipitoisuudet palaavat normaaleiksi.

Sopivan lääkitystason löytyminen voi viedä aikaa puolesta vuodesta vuoteen, ja tyroksiinia pitää käyttää yleensä lopun ikää. Kilpirauhaskokeet pitää ottaa vuosittain.

Tyroksiini on erittäin halpa lääke. Keskimääräisellä annoksella kolmen kuukauden hoito maksaa noin kuusi euroa.

Liikatoimintaa hillitään aluksi karbimatsoli-nimisellä lääkkeellä, josta siirrytään lopulliseen hoitoon. Jatkovaihtoehtoja on useampia: karbimatsoli parantaa noin puolet Basedowin tauti -potilaista. Toinen vaihtoehto on radioaktiivinen jodi, joka nautitaan suun kautta kerta-annoksena. Se kertyy kilpirauhaseen ja tuhoaa sen soluja, jolloin liikatoiminta lakkaa.

Kilpirauhassairaudet lisääntyvät iän myötä.

Usein jodihoidon pitkäaikaisseurauksena on kilpirauhasen vajaatoiminta, jota aletaan hoitaa tyroksiinilla. Kolmas mahdollisuus on leikkaus, jossa kilpirauhanen poistetaan. Sen jälkeen potilaan pitää luonnollisesti käyttää tyroksiinikorvaushoitoa lopun ikää.

Vaikuttavatko elintavat tai muu lääkitys näiden sairauksien syntyyn?

Elintavoilla ei ole merkitystä, perimällä sen sijaan on. Iän myötä kilpirauhassairaudet myös lisääntyvät, ja esimerkiksi vaihdevuosioireita muistuttava vajaatoiminta jää siksi usein viisikymppisillä naisilla piiloon.

Jotkut lääkkeet, kuten jodia sisältävät yskänlääkkeet, voivat laukaista kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnan. Esimerkiksi estrogeenikorvaushoito ja keliakia muuttavat reilustikin tyroksiinin tarvetta, joten kilpirauhasarvot on syytä mitata, jos vointi muuttuu.

Lue myös: Mikä on lisäkilpirauhanen?

Liikatoiminnassa potilaan pitää ehdottomasti välttää tupakkaa, sillä tupakointi lisää Basedowin tautia sairastavan riskiä saada hankalia silmäoireita.

Paraneeko liika- tai vajaatoiminta?

Basedowin tauti voi rauhoittua vuosien kuluessa. Vajaatoiminta on yleensä pysyvä, mutta pysyy hallinnassa tyroksiinilääkkeellä.

Kilpirauhastulehduksiin liittyvät hormonitoiminnan muutokset paranevat lähes aina.

Artikkeli on julkaistu ET-lehdessä 2012. Asiantuntijana sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Niina Matikainen HUSista.

Vierailija

Näin hoidat kilpirauhasen häiriöitä

Vierailija 08.09.2014 klo 11:55 Kilpirauhassairauksista on ilmestynyt 2013 sisätautilääkärin kirjoittama kirja, jossa on asianmukaista tietoa sairaudesta. Esa Soppi, Kilpirauhanen ja kilpirauhassairaudet, kannattaa lukea. Hoidoista ollaan eri mieltä ja milloin lääkitys on tarpeellinen. Lukekaa Antti Heikkilän blogit kilpirauhassairauksista. Yllätytte ?
Lue kommentti
Vierailija

Näin hoidat kilpirauhasen häiriöitä

Eeva-Liisa Koskela kirjoitti: Nyt on taas tehty kärpäsestä HÄRKÄNEN Olen syönyt tyroksiinia 25 vuotta,kaikki ok.Vuosittain kontrollissa Maailman ykkösendokrilologin (Bianco) mukaan noin 15 prosentilla potilaista on D2-dejodinaasin entsyymissä geenivirhe. Ainakin tämä osuus potilaista on sellaisia joillaThyroxin ei toimi. Hoitoa on täydennettävä T3- tai eläinperäiselä lääkkeellä: http://20.fi/14245 (Ystävättärellä Thyroxin toimi 18 vuotta. Nyt se pahentaa oireita.)
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju