Mitkä asiat vaikuttavat TSH-arvoihin?

Olen 70-vuotias, ja minulla on ollut kilpirauhasen vajaatoimintalääkitys 15 vuoden ajan. Arvot ovat pysyneet hyvin kohdallaan. Lääkityksenä on viitenä päivänä yksi tabletti Thyroxinia ja kahtena päivänä puolikas tabletti. Helmikuussa otetuissa kokeissa S-TSH oli 0.95 ja S-T4-V oli 16. Viimeksi S-TSH oli 11.8 ja S-T4-V oli 12. Mikä on vaikuttanut arvoihin? Olen syönyt Omega-3-rasvahappokapseleita ja karotiinitabletteja. Voivatko nämä nostaa arvoja? Olen herkkä kaikille luontaistuotteille, enkä pahemmin ole syönyt niitä, koska maksa-arvot reagoivat vuosi sitten tuhdille vitamiinilääkkeelle. Omalääkärini nosti lääkeannosta, ja uudet kokeet ovat kahden kuukauden kuluttua. Täytyisikö minun tilata aika erikoislääkärille? Nimimerkki Oikeaa hoitoa

Kilpirauhasen vajaatoiminta on melko yleinen ikäihmisten sairaus. Sitä hoidetaan korvaavalla tyroksiini-lääkityksellä. Kun tilanne on saatu oireettomaksi, yleensä riittää, että kilpirauhasta stimuloivan hormonin eli seerumin TSH-pitoisuutta seurataan parin vuoden välein.

Apuna voidaan käyttää myös S-T4-V-arvon määritystä, vaikka pitkäaikaisseurannassa pärjätään ilmankin. TSH-arvo muuttuu hitaasti, joten kahden kuukauden seuranta-aika lääkityksen muuttamisen vuoksi on aivan oikea. Niinpä myös kesän aikana syömänne luontaistuotteet ovat voineet hitaasti muuttaa TSH-arvoanne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teidän olisi syytä ottaa tablettipurkit mukaanne lääkärille näytettäviksi. Myös apteekki voinee selvittää, mitä aineita olette syönyt. Yllättäviä muutoksia TSH-arvoon voi tulla esimerkiksi liiallisesta jodin nauttimisesta.
Antakaa omalääkärinne harkita, tarvitaanko erikoislääkärin konsultaatiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla