Liittyykö alilämpö ja luiden särkeminen kilpirauhasen vajaatoimintaan? Katso mitä ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Kilpirauhasestani leikattiin 40 vuotta sitten syöpä. Vointia ja Thyroxin-lääkitystä on seurattu lääkärissä siitä asti. Johtuuko tämä nyt kilpirauhasesta, kun jalkojen luita särkee ja ruumiinlämpö on vain reilut 35 astetta?

– Nimimerkki  Luuloako vain

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa:

Miettinet varmaankin, ovatko nuo oireesi kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kilpirauhassyövän (pois lukien pikkuruiset syövät) vakiintunut hoito pitää sisällään kilpirauhasen poistoleikkauksen ja sen jälkeisen radio­jodihoidon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taudistaan irti päässeiden potilaiden seurantavastuu siirtyy terveyskeskukselle viiden vuoden päästä hoidosta. Jälkihoitoon tarvitaan myös kilpirauhashormonia eli tuota Thyroxin-lääkettä korvaamaan oman tuotannon loppuminen.

Thyroxin annos säädetään seurannan siirtymävaiheessa niin, että verikokeissa TSH on noin 1 ja T4v viitealueella. Niin on varmaan sinunkin kohdallasi. Jokin muu, mutta tuskin kuitenkaan luulotauti, luitasi kolottaa.

Tuosta ruumiinlämmöstä: jos lämpö on mitattu kainalosta, niin kainalon ihon lämpötila ei aina vastaa ydinlämpöä, joten siitäkään ei voi vetää oikein mitään johtopäätöksiä. Luitten säryn takia sinun ehkä olisi viisasta piipahtaa lääkärillä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla