Eeva-Maija Matero saa päivittäisestä vesijuoksusta hyvää mieltä ja helpotusta kilpirauhasvaivoihin.

Kuusi vuotta sitten suomussalmelainen Eeva-Maija Matero, 63, lihoi parikymmentä kiloa lyhyessä ajassa. Lisäksi hän oli väsynyt ja vetämätön. Mieskin valitti, että aina siippa vain nukkui. Saamattomuus oli outoa, sillä Eeva-Maija on ikänsä ollut impulsiivinen ikiliikkuja, tehnyt montaa asiaa yhtäaikaa. Ja nyt hän nukahti aina, kun pysähtyi.

– Oli minulla myös sydämen muljahtelua ja tykytystä, mutta paljon laitoin sen piikkiin, että konekauppayrittäjän elämä on kiireistä. Pohkeissa oli ihottumaa, ja senkin arvelin olevan stressin sivutuote. Toisilla menee pää sekaisin, minä kynsin itseni verille. Lopulta huolestuin ja menin lääkärin määräämänä verikokeisiin. Niistä selvisi, että kärsin kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Lue myös: Viisi merkkiä siitä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen

Kilpirauhasen vajaatoiminta on aineenvaihduntasairaus. Se aiheuttaa muun muassa väsymystä, masentuneisuutta, aloitekyvyttömyyttä, palelua, painonnousua ja ihon kuivumista. Oireet kehittyvät usein hitaasti, ja niihin sopeutuu huomaamattaan. Niin kävi Eeva-Maijallekin.

– Lääkäri totesi, että vaiva on voinut muhia pitkäänkin. Hän kyseli, onko minulla ollut masennusta tai yliaktiivisuutta. Soitin siskoille ja huomasimme, että muutamalla meistä yhdeksästä on sama vaivaa. Ja äitikin varmasti kärsi tästä aikoinaan, sillä hänen mielialansa vaihtelivat hurjasti eikä hän osannut koskaan olla levollinen.

"Lääkärin mukaan vaiva on voinut muhia pitkäänkin."

Eeva-Maija kuvailee olleensa aina impulsiivinen jokapaikan pörrääjä, joka innostuu kaikkeen mukaan ja miettii vasta myöhemmin. Naimisiinkin hän meni kahden viikon tuttavuuden jälkeen. Hän on aina kuitannut tämän karjalaisten sukujuurten ja temperamentin syyksi.

– Opin paljon itsestäni diagnoosin myötä. Kilpirauhasen toiminnan häiriöt selittävät osin aktiivisuuttani.

Tyroksiinilääkitys auttoi

Tyroksiinilääkitys auttoi, kun sopiva annos löytyi. Aluksi Eeva-Maija voi pitkään pahoin, ja annosta pienennettiin. Nyt se on minimissään, 0,5 mikrogrammaa aamuisin.

Eeva-Maija on tottunut liikkumaan paljon. Hän metsästää, ajaa moottorikelkalla, kalastaa, hakkaa halkoja ja pyöräilee. Hän on uinut vuosia päivittäin hallilla 1–2 kilo­metriä kerrallaan.

Lue kaikki kilpirauhasta käsittelevät ET-lehden jutut täältä.

– Se ei kuitenkaan aikaisemmin piristänyt minua, tai ehkä en osannut uida oikein. Katsoin viime syyskuussa hallilla, kun mummot jynttäsivät menemään vesijuoksuvyön kanssa, mutta se ei kiinnostanut minua. Yhtenä päivänä päätin kuitenkin kokeilla vesijuoksua vyön kanssa, ja sain hyvät tekniikkaohjeet. Jäin heti koukkuun, kun huomasin lajin mukavaksi ja tehokkaaksi liikunnaksi.

– Selkä pitää olla suorana. Teen pitkiä vetoja käsillä ja laajoja harp­pauksia jaloilla. Paikallaan jypyttä­minen samassa paikassa ei anna kunnon rasitusta.
Sopivan liikuntalajin löytymisestä alkoi suuri elämänmuutos. Eeva-­Maija käy joka aamu vesijuoksemassa pari tuntia. Hän on laihtunut vuodessa 11 kiloa ja voi hyvin. Kilpirauhasarvot ovat todella hyvät.

– Jäin viime elokuussa varhennetulle eläkkeelle ja ”mummipäiville”. Käyn pari kertaa kuussa Sipoossa leikkimässä kaksivuotiaan tyttärentyttäreni kanssa. Nautin eläkkeellä olemisesta, koska en ole ollut 20 vuoteen lomalla. Sipoossa ollessani käyn Porvoon uimahallissa vesijuoksemassa, ja minulla on siellä jo tuttujakin.

– Kesällä siirryn pyöräilyyn ja hyötyliikuntaan. Ajan sähköpyörällä 25–40 kilometrin mäkisen lenkin Suomussalmelta Ämmänsaareen.

Eeva-Maija rohkaisee naisia tutkittumaan kilpirauhasarvonsa, jos on heillä on epämääräisiä oireita.

"Jos tämän ikäisellä naisella ei olisi jotain vaivoja, niin sehän olisi jo kuollut!"

– Puhun mieluummin kivemmista asioista kuin vaivoista. Jos tämän ikäisellä naisella ei olisi jotain vaivoja, niin sehän olisi jo kuollut!
 

Eeva-Maija Matero

Syntynyt 1951 Savu­koskella.
Asuu Suomussalmella.
Perhe Aviomies, tytär ja yksi lapsenlapsi.
Harrastaa näyttelemistä, metsästystä ja luonnossa liikkumista.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.