Voiko alilämpö johtua kilpirauhasesta, kyselee talvea kauhulla odottava lukija.

Viime aikoina on paljon kirjoitettu kilpirauhasesta ja ruumiinlämmöstä, ET-lehdessäkin. Minulla on nivelreuma ja kilpirauhasen vajaatoiminta, jotka ovat hoidossa.

Mutta välillä minusta tuntuu kuin olisin aivan jäässä, ja kun mittaan lämmön suusta, se on vain 35,1 astetta. Asiaa pitäisi varmaankin tutkia.
Nimimerkki Pelottaa, talvikin tulossa

Mitattiinpa lämpö kainalosta tai suusta, se ei aina vastaa todellista kehon ydinlämpöä. Se kertoo vain mittauspaikan lämmön, joka on alhaisempi. Tuo palelusi osoittaa, että sisäinen termostaattisi käynnistyy jostakin syystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Veri siirtyy sen käskystä kehon sisälle lämpenemään, lihakset värisevät ympärilleen lämpöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä aistitaan paleluna. Minulla on tunne, että monilla reumapotilailla on tällaista palelua. Löytyyköhän lukijoilta tukea tälle ajatukselle?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

tri Broda Barnes

Jos ilmiö oikeasti kiusaa, pitäisi nähdä vähän vaivaa mittailuun. Parin viikon ajan kuumemittari yöpöydällä valmiina odottamassa. Mittaus kielen alta heti herättyä, vielä peiton alla pysyen ja mahdollisimman vähän liikkuen. Jos on jotain 35-alkuista, voi puhua alilämmöstä.

Ystävättärellä ajoittain alilämmön syy lisämunuiaiskuoren "uupumus" eli kortisolimittauksella voi selvitä. Jollei saa lähetettä voisi kysyä Cityterveyden 13 toimipisteestä.

Vierailija
Vierailija

Aika omituinen tuo aloitusartikkeli. Sellasita termiä kuin alilämpö, ei ole lääketieteessä. Ihmisen kehon lämpötila, etenkin ns. "ulkopinnoilla" vaihtelee suuresti olosuhteiden vuoksi.

Ja edelliselle kommentoijalle, mitä yhteyttä kuvittelet olevan Thyroxin annoksellasi ja palelemisellasi?  Thyroxin annosta ei voi noin arvioida, koska se määritetään aina kilpirauhasarvojen prusteella.

 

 

Ensimmäinen kommentoija mainitsee sen, että arvotkin kuulemma hyvät. Ilmeisesti lääkärit tuijottaa vain mittausarvoja ja sen mukaan lääkeannostus, vaikka potilas sanoisi että paleleva olo tms. Jos thyroxinannos on sopiva, palelua ei pitäisi tuntua.Minullakin kilpirauhasen vajaatoiminta, tiedän mitä ne tuntemukset voi olla. Suomessa on liian vähän tuntemusta kilpirauhassairauksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla