Mitä minun kannattaa nyt tehdä? Voivako vaihtelevat kivut johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta?

Olen 72-vuotias, aktiivinen ja tarmokas nainen. Minulla on verenpainelääkitys ja psoriasis. Vuoden ajan kiusanani ovat olleet paikkaa vaihtelevat kivut. Minua paleltaakin herkästi, nukahtaminen on vaikeutunut ja nilkat välillä turpoavat. Kävellessä lanneselkä kipeytyy ja kipu säteilee jalkoihin.

Terveyskeskuslääkärin mielestä tämä on fibromyalgiaa, verikokeet kun eivät kertoneet mitään.

Voisiko tämä kuitenkin johtua kilpirauhasen toiminnasta, joka hoituisi kilpirauhashormonilla? Miltä erikoislääkäriltä minun kannattaisi pyytää toinen arvio? Nimimerkki Mama 72

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suosittelen sinulle fysiatria. Fibromyalgiadiagnoosi edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä ja selkäkipusi tarkempaa arviota. Fibromyalgiassa kipu on laaja-alaista, toisin sanoen tuntuu molemmin puolin kehoa ja niin ylä- kuin alakropassakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen lisäksi kehosta täytyy löytyä vähintään 11 paineluarkaa, fibromyalgialle tyypillistä kipupistettä. Näitä pisteitä, 18 kaiken kaikkiaan, on pareittain takaraivon lihaksissa, kaulan etuosassa, lapaluiden yläreunoissa ja pakaralihaksissa muutamia mainitakseni. Yleisoireista uupumus ja virkistämätön uni ovat tavalliset. Potilaat voivat olla myös masentuneita ja ahdistuneita.

Kun fibromyalgian ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita vertaa toisiinsa, näkee yhtäläisyyksiä.

Kilpirauhasen toiminnan laboratoriokokeet kuuluvat hyvään uupumuksen ja moninaisten muiden oireiden diagnostiikkaan. Minkälaisilla oireilla ja millä kilpirauhasarvoilla tulisi aloittaa kilpirauhashormonilääkitys, vähintään kokeeksi, on teemana kuuma peruna. Käytännön potilastyössä kun tapaa yhä useammin potilaita, jotka toivovat kilpirauhashormonin aloittamista, vaikka arvot olisivat selkeästi normaalit.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Mulla erikoislääkäri diagnosoi fibromyalgian. Kappas, sairaus hävisi kun mahtava yleislääkäri hoiti kilpirauhaslääkityksen kuntoon. Jotain yhteyttä näillä sairauksilla varmasti on. Mullakin oli kilppariarvot erikoislääkärin mielestä kunnossa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla