Liikenneturva / Kaisa Tanskanen
Liikenneturva / Kaisa Tanskanen

Jos matka katkeaa kesken kaiken, on tärkeää, että autoon on pakattu oikeat varusteet. Näistä ei kannata pihistellä!

Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo vinkkaa, mitkä auton varusteet ovat tärkeimmät ja voivat pelastaa monesta pinteestä. 

1. Talvivarusteet

Ihan ensimmäinen asia on tietysti se, että auto on talvikeleihin sopivassa kunnossa. Renkaissa pitää olla riittävästi kulutuspintaa, akun kunnossa ja jäähdinnesteessä pakkasenkestävyyttä. Jos auto kuitenkin jää tienposkeen, muuta liikennettä on varoitettava varoituskolmiolla, joka pitäisi jaksaa viedä riittävän etäälle autosta. Varoituskolmio on pakollinen varuste kaikissa autoissa.

2. Heijastinliivi

Lain mukaan jalankulkijan on käytettävä pimeällä heijastinta. Sen takia Suomessa ei autoihin ole määrätty pakolliseksi varusteeksi heijastinliiviä, kuten muutamissa muissa maissa. Itse pidän heijastinliiviä ovitaskussa. Siitä se on helppo vetää nopeasti päälle. Takakontista liiviä on jo paljon turvattomampaa lähteä kaivelemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Vararengas

Vararengas vaihtotyökaluineen pitäisi autosta löytyä. Kannattaa aika ajoin tarkistaa vararenkaastakin ilmanpaineet. Joissain uusissa autoissa vararengas on korvattu paikkaussarjalla ja pienellä kompressorilla, jolla paikatun renkaan saa taas täyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Varavaatteet

Ihmisiäkään ei sovi unohtaa. Vaikka ajomatka olisi lyhyt ja tapahtuisi ihmisten ilmoilla, pitäisi mukana olla lämpimät vaatteet. Pikkutakissa ja pyhäkengissä tulee äkkiä vilu hinausautoa odotellessa. Se kaikkein paksuin toppatakki kannattaa kuitenkin riisua ennen autoon nousemista, sillä se voi haitata turvatöiden toimintaa.

5. Muut hyödylliset

Nuo edellä mainitut varusteet on ainakin matkaan varattava. Lisäksi on toki muitakin hyödyllisiä varusteita. Esimerkiksi pienestäkin lapiosta voi olla iso apu, jos auto päätyy hankeen. Taskulamppukin olisi syytä pitää aina autossa.

Olen kuullut, että ennen ohjeistettiin pohjoiseen lähtijöitä varaamaan autoon tulitikut ja polttopuita. Ei sekään välttämättä huono ajatus ole, jos autossa vain tilaa on.

6. Ensiaputarvikkeet

Ensiapulaukkuja on monenlaisia, ja monelta sellainen autosta löytyykin. Olisi tietysti hyvä tietää, mitä pakkaus pitää sisällään ennen kuin sitä joutuu oikeasti käyttämään. Onnettomuuspaikalla niin sanottu avaruuslakana eli lämpöpeite suojaa kylmettymistä, tuulta ja sadetta vastaan.  

Monilla on autoissa mukana pieni sammutin, jolla saa pienet palon alut taltutettua. Hinausköysikään ei paljon tilaa vie.

 

Lue lisää turvallisesta talviautoilusta.

Talviautoilijan muistilista

  • Varoituskolmio
  • Heijastin tai heijastinliivi
  • Vararengas tai paikkaussarja
  • Sään mukaiset vaatteet
  • Lapio
  • Taskulamppu
  • Ensiapupakkaus
  • Lämpöpeite
  • Sammutin
  • Hinausköysi
Sisältö jatkuu mainoksen alla