Nuoremmille sukupolville kuluttaminen ei ole mikään tabu. Mikä on pahinta tuhlausta sinun mielestäsi? Vastaa kyselyymme ja osallistu keskusteluun.

”Ajaudun aina riitoihin vanhempieni kanssa, kun kerron uusista hankinnoistani. Vaikka jätän puolet kertomatta, saan aina kovat huudot ja saman saarnan siitä, että tuhlaaminen on pahasta. Miksi kuluttaminen – myös toisten – tuntuu vanhemmista niin vastenmieliseltä?”

Näin kertoo 38-vuotias Mikko ET-lehden pikakyselyssä.

Ja se on niin totta: 2000-luvun sukupolvella on tutkitusti toinen näkemys kuluttamisesta kuin heidän vanhemmillaan. Heille tuhlaaminen on jopa hyve, julisti Helsingin Sanomat viimeksi kulutussanomaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esiin HS nosti ammattibloggari Alexa Aavarinteen, joka kertoo 700 dollarin kengistä ja sadan neliön asuntoprojektista Helsingin keskustassa. Harvan suomalaisen suunnitelmiin kuuluu tällaiset suunnitelmat, mutta jo pienempikin kuluttaminen ärsyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olen keskituloinen ja saan nettona parin tuhannen euron kuukausipalkan. Siitä noin puolet menee vuokraan ja loput satsaan itseeni: ostan cappuccinon kahvilasta, syön ja juon ravintoloissa, sekä ostan joskus jonkun kalliimman jutun kotiin tai vaatekaappiin. Äitini mielestä olen tuhlari ja minun pitäisi säästää vähintään 300 euron puskuri joka kuukausi.”
Maiju, 33 v.

Nopea gallup ystäväjoukossa kertoo, että hyvän mielen kuluttaminen on sitä vaikeampaa hyväksyä, mitä vanhemmasta henkilöstä on kyse.  Uutta vaatetta – tai edes kahvikuppia – ei osteta hetken mielijohteesta.

”Uusi laukku ostetaan sitten vasta, kun vanha on mennyt rikki.”
Kaija
, 58 v.

”Päivittäisen noutokahvin hinnalla saa kotiin kokonaisen paketin kahvia – kuukauden kahvit siis.”
Risto, 64 v.

Mikä sitten on tuhlaamista? HS:n jutussa kuluttajaekonomian professori Visa Heinonen mainitsee, että on vaikea määritellä mitään tuhlaukseksi. Heinosen mukaan se, mikä on toiselle turhaa, voi olla toiselle jotain, mitä hän tarvitsee.

Minkä asioiden tuhlaamista et voi ymmärtää? Vastaa alla olevaan kyselyyn.

Keskustele aiheesta myös alla olevassa kommentointikentässä.

Olen nyt 42 vuotta, ilman vakituista työtä, pitkiä sijaisuuksia ollut koko aikuisikä koulupuolella. Asun Pohjois-Suomessa vanhassa puutalossa, kirkonkylälle matkaa n. 20 km. Nettona palkasta jää 2000 e, kaikkien laskujen jälkeen säästöön jää melkein tonni. Olen sangen tyytyväinen, minulla on kaikkea tarvitsemaani. Säästän tulevaan, tahdon turvaa ja hoivaa tulevaisuudessa! En luota, että 20 vuoden kuluttua julkiselta puolelta huolehditaan täällä sivukylällä asuvasta.

Säästäkää! Sinä tarvitset ostopalveluja vielä joskus.

 

Miihkali

Vierailija

Todella yksipuolinen kysely tosiaan, kun vain yksi vaihtoehto kelpuutettiin vastaukseksi. Monta siellä oli sellaista, jotka minusta olivat turhaa tuhlausta. Valitsin kuitenkin epäterveellisen tupakoinnin, se tosin on terveyden kannalta vielä vahingollisempaa kuin taloudenpidon kannalta.

Minua harmittaa sellainenkin pieni tuhlaaminen, kun tuttavani ei malta odottaa kahviaan, kunnes on palannut kotiin. Vaikka olisin tankannut vatsani täyteen kahvia ja aamiaista, pitää minun kuitenkin tehdä hänelle seuraa kahvilaan, vaikka kuinka vatsa kapinoisi liiallisesta sumpin nauttimisesta. Ja jos tilaan pelkän kahvin, hän väen väkisin piffaa minulle jonkun ätläkän hillopullan. Joka minun tietysti on seuraavan kerran vastavuoroisesti ostettava hänelle. Ei auta, vaikka välillä muistuttaisin hänelle, että en kaipaa pullaa kahvin kanssa. Vatsani on kasvanut muutenkin, niin että en halua syödä sellaista mitä ei tee mieli.

No älä syö. Tuskin hän sitä väen vängällä kurkustasi alas tunkee. Tilausjonossa huolehdi, että hän tilaa ensin ja ottaa omat ostoksensa, sitten tilaat vasta sinä. Älä tilaa kahvia jos maha ei tykkää, tilaa vaikka maito, mehu, vesi, vissy, limonadi, tee, joku muu. Vetoa huoletta kipeytyneeseen mahaan tai lämpimään keliin tai tukahduttaviin talvivaatteisiin syynä, että lämmin kupponen ei maistu jos pelkkä "ei kiitos" ei riitä. Ja lopulta, jos hän sinulle pullan piffaa, niin jätä se siihen lautaselle. Älä syö sitä jos et halua. Sinä et ole huonokäytöksinen jos kohteliaasti kieltäydyt sumpista ja pullasta, huonosti käyttäytyy se, joka ei ymmärrä toisen sanomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla