74-vuotiaan Saaran kauhun hetket: "Ymmärsin heti, että jotain murtui"

Sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaiset ovat huolissaan ikääntyvän väestön turvallisuudesta kotona. Saara Niemi, 74, kertoo esimerkin tyypillisimmästä kotitapaturmasta.

Se oli tavallinen torstai, paitsi että oltiin lähdössä poimimaan punaherukoita sukulaispojan luo. Kello oli vasta kahdeksan, mutta aamutoimet oli jo tehty, samoin eväsleivät. Kahvi oli tippumassa keittimessä retkeä varten. Enää puuttui termospullo. Se oli kaapissa, yläkaapissa.

– Äkkiäkös minä kaapille kiipeän. Nyt on kiire, muistaa Saara Niemi ajatelleensa.

"Äkkiäkös minä kaapille kiipeän."

Hän otti tuolin, nousi sille ja kurkotti katon rajaan. Sitten toimelias nainen horjahti hieman. Samalla hän huomasi, ettei saanutkaan mistään tukea. Maan painovoima alkoi vetää häntä vauhdilla kohti keittiön lattiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– En tiedä, oliko se aamukankeutta vai mitä, mutta niin vain mätkähdin kyljelleni lattialle. Ymmärsin heti, että jotain murtui, niin kovasti se sattui. Marjareissu piti perua. Olin ajatellut, että olen reipas tyttö, enkä vielä vanha ihminen, Saara Niemi sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Mätkähdin kyljelleni lattialle."

Lääkäriin hän ei halunnut lähteä, mutta mieli muuttui, kun hän ei saanut seuraavana yönä kivulta nukuttua. Vuorokausi tapaturmasta lääkäri pääsi tutkimaan potilaan ja kertomaan tuloksen: neljä kylkiluuta murtunut. Hoidoksi puuhakas emäntä sai kaksi kipupiikkiä ja seitsemän viikon sairausloman.

Kotitapaturma ei ollut espoolaiselle Saara Niemelle ensimmäinen vaan kolmas kylkiluita murtanut.

– Nähtäväksi jää, osaanko nyt ottaa opikseni. Olen pohjalaisittain hätähinen, kaiken pitäisi tapahtua heti. Jälkiviisaana on helppo sanoa, että olisi tietenkin pitänyt ottaa esiin keittiötikkaat ja käyttää niitä. Niissä on myös tukikahva, josta voi pitää kiinni horjahtamisen varalta.

"Jälkiviisaus on helppoa."

Kotitapaturma voi tappaa

Juuri tällaiset kotitapaturmat sosiaali-, terveys- ja pelastusalan ammattilaiset haluavat ehkäistä. Tuoreen tiedotteen mukaan tyypillisin kotitapaturma on kaatuminen tai matalalta putoaminen. Ammattilaiset muistuttavat, että kaatumisen seuraukset ovat usein kohtalokkaammat iäkkäillä kuin nuorilla.

Tapaturmien ehkäisy voi olla hyvinkin yksinkertaista. Hyvä keino on käydä läpi yksinkertainen kysymyslista, jossa muistutetaan mieleen kodin ja pihan vaarapaikkoja ja -tilanteita iäkkään ihmisen näkökulmasta. Kysymyslista on julkaistu Kotitapaturma.fi-nettisivulla.

Tunnista vaarapaikat ja -tilanteet.

Kampanjoiminen kannattaa. Tuoreimman tilaston mukaan koti- tai vapaa-ajan tapaturmissa loukkaantuu joka vuosi 600 000 ihmistä ja niiden seurauksena kuolee yli 2 500 ihmistä vuodessa.

Lue lisää lähteestä

Sisältö jatkuu mainoksen alla