Mitä vanhempi olet, sitä tarkempi kannattaa matkavakuutuksen kanssa olla. Varmista aivan ensiksi, onko vakuutuksessasi yläikäraja.

1. Miksi ostaisin matkavakuutuksen?

Matkavakuutuksesta voi saada korvauksia silloin, kun kaikki ei mene suunnitellusti. Siinä keskeinen on matkustajavakuutus, joka yleensä korvaa matkalla ilmenneistä uusista sairauksista aiheutuneet kustannukset. Näihin kuuluvat tapaturmat ja infektiot, mutta myös esimerkiksi aivoverenvuoto tai sydänsairaus, joita ei ole todettu aikaisemmin.

Yleensä korvauksia maksetaan myös matkan peruuntumisesta tai keskeytymisestä.

Toki vakuutus maksaa, mutta suhteessa mahdolliseen tarpeeseen sen hinta on pieni. Pelkästään yksi lääkärikäynti flunssan tai matkaripulin takia voi olla kalliimpi kuin vakuutus. Murtuneen nilkan hoitoon saattaa esimerkiksi Yhdysvalloissa kulua yli 20 000 euroa. Vuorokausi thaimaalaisessa sairaalassa voi maksaa tuhat euroa ja pitkä ambulanssilento 150 000 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matkustajavakuutuksen lisäksi tavarat kannattaa vakuuttaa niiden todellisesta arvosta. Jos matkalaukku katoaa, korvauksen katto on sovittu yläraja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Saanko 80-vuotiaana vakuutuksen?

Osa vakuutusyhtiöistä on asettanut yläikärajaksi 80 vuotta, mutta on matkavakuutuksia tarjolla vanhemmillekin.

Jatkuvassa vakuutuksessa kannattaa kiinnittää huomiota päättymisikään. Osa vakuutuksista on voimassa vain siihen asti, kun vakuutettu täyttää 70 vuotta.

Monet yhtiöt tarjoavat matkakohtaisia vakuutuksia vanhemmille kuin jatkuvia vakuutuksia. On myös yhtiöitä, joissa jatkuvankin matkustajavakuutuksen voi saada satavuotiaaksi asti.

3. Mikä vakuutuksessa on tärkeintä?

Varmista, että hoitokulut korvataan ilman euromääräistä ylärajaa ja vakuutusyhtiö kustantaa kotiin kuljettamisesi, jos sairastut, loukkaannut vakavasti tai kuolet matkalla.

Toisin kuin moni kuvittelee, Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

4. Vaikuttaako ikä hintaan?

Kyllä, sillä vanhemmiten sairauksien riski kasvaa. Kuten oheisesta laskelmasta ilmenee matkustajavakuutuksen hinta voi moninkertaistua vuosien karttuessa.

5. Pitääkö minun tehdä terveysselvitys?

Riippuu yhtiöstä. Terveysselvitystä vaativilla yhtiöillä on eri sääntöjä. Selvitystä voidaan pyytää esimerkiksi kaikilta eläkeläisiltä tai 65, 75 tai 80 vuotta täyttäneiltä. Terveysselvitys voidaan haluta paitsi iän, myös matkan pituuden vuoksi.

Selvityksen perusteella yhtiö voi rajata sairauksia vakuutuksen ulkopuolelle. Silti kysymyksiin on vastattava huolellisesti. Jos jotain sattuu, ja ilmenee, että vakuutettu ei ole rehellisesti kertonut kaikkia aiempia vaivojaan, vakuutusyhtiö voi jättää korvauksen maksamatta.

6. Korvaako vakuutus, jos sydänvikani pahenee matkan aikana?

Koska perussairaus on todettu jo ennen lähtöä, vakuutus korvaa yleensä vain ensiavun luonteisen hoidon viikon tai puolentoista ajalta. Hoitokulujenkin korvaus voidaan evätä, jos sairauden paheneminen matkalla ei ole yleisen lääketieteellisen kokemuksen perusteella odottamatonta ja äkillistä.

Toisin kuin täysin yllättävässä sairaudessa vakuutus ei yleensä korvaa mitään muita kuluja kuin akuuttia hoitoa. Siten ylimääräisiä matkakuluja kotimaahan tai saattajan kuluja ei tavallisesti korvata.

7. Entä jos välilevynpullistumani ärtyy enkä pysty istumaan lentokoneessa?

Koska tämäkin vaiva on vanha, joudut todennäköisesti maksamaan kuljetuksen paareilla ja mahdollisen saattajan matkat itse.

8. Matkustan Euroopassa. Eikö sairaanhoitokortti riitä?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa hankkia Kelasta matkavakuutuksen lisäksi. Kortti on ilmainen ja sillä saa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä samanlaista sairaanhoitoa kuin paikallisetkin - myös silloin, kun kyse on vanhasta vaivasta, joka pahenee matkalla.

Sairaanhoitokortti ei silti yksin riitä, sillä hoidon määrä ja laatu vaihtelevat paljon maittain. Lisäksi esimerkiksi Espanjassa tai Portugalissa sairastunut ohjataan usein yksityiseen hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Yksityinen hoito saattaa maksaa tuhansia euroja, mutta Kela ei korvaa sitä.

Lähteet: Vakuutusasiantuntija Katja Lappi, vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine ja OP

 

Sama vakuutus, monta hintaa

Matkustajavakuutus on sitä kalliimpi, mitä vanhempi vakuutettu on. Alla on esimerkkejä Tampereella asuvien eri-ikäisten vakuutusten hinnoista.

Jatkuvan vakuutuksen hinta on yhden henkilön vuosimaksu enintään 45 päivää kestäville ulkomaanmatkoille. Määrä-aikaisen vakuutuksen hinta on laskettu yhden henkilön viikon Espanjan matkalle.

Määräaikainen matkustaja-vakuutus voidaan myöntää alle 85-vuotiaalle henkilölle.

Jatkuva

 

Määräaikainen

Lähde: OP, hinnat 30.11.2017

Sisältö jatkuu mainoksen alla