Ajokortilla on kätevä osoittaa henkilöytensä. Kannattaa kuitenkin muistaa, mitä kortille pitää tehdä autoilun jättäessään.

88-vuotias äitini on saanut pyynnön toimittaa lääkärintodistus ajokortin jatkoa varten. Hän on kuitenkin luopunut autosta eikä enää aja muutenkaan. Lääkärintodistusta ei siis tarvittaisi.

Voiko hän kuitenkin pitää ajokortin henkilötodistuksena, koska hänellä ei ole henkilökorttia eikä enää passiakaan?

Näin kirjoitti epätietoinen ET-lehden lukija. Kysyimme asiaa  Tomi Stenbergiltä. Hän on vanhempi konstaapeli Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Konstaapeli Stenbergin vastaus:

"Jos henkilö haluaa luopua kokonaan ajo-oikeudesta, hänen tulee ilmoittaa siitä alueensa poliisin lupayksikköön kirjallisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tekstissä tulee ilmetä, että haluaa luopua ajokortista lopullisesti omasta tahdostaan, nimi ja henkilötunnus sekä paikka ja päiväys.

Ajokortti tulee liittää mukaan. Sitä ei voi pitää henkilötodistuksena, vaan hänen tulee hakea itselleen varsinainen, 55 euroa maksava henkilötodistus

Ajokorttilain 75 pykälä määrää palauttamaan ajokortin, kun se on rauennut:

'Sen, joka on määrätty ajokieltoon tai jonka ajo-oikeus on rauennut, on heti luovutettava ajokorttinsa poliisille.' "

Kortin voi pitää vaikka ajo-oikeus menetetäänkin, tosin autolla ei kannata silti lähteä.

Periaatteessa korttikin pitäisi luovuttaa poliisille, mutta jos haluaa muistona säilyttää ilmoittaa, että se on hävinnyt eikä löydy mistään.

Vähän vilunkia, ajokortti ei ole virallinen henkillöllisyys todistus, useimmissa paikoissa se kuitenkin hyväksytään, mutta sitä ei ole pakko hyväksyä, jotkut pankit ovat ilmoittaneet että täytyy olla passi tai virallinen henkilökortti.

T.EX virkamies.

Sisältö jatkuu mainoksen alla