Lukija tahtoo tietää, miten perinnön voi jakaa niin, ettei veli peri kotitaloa. ET:n lakiasiantuntijan vastaus ongelmaan on testamentti.

Miten talo jäisi vain minulle?

Isäni kuoli noin kaksi vuotta sitten. Äitini, veljeni ja minä emme ole jakaneet kuolinpesää, jossa on muun muassa omakotitalo ja kesäasunto. Veljeni haluaisi jäävätä itsensä omakotitalon osalta, niin että talo jäisi tulevaisuudessa minulle. Millaisia toimenpiteitä tämä vaatisi?

Nimimerkki Kolmio

Asiantuntija vastaa: Äitisi täytyy tehdä testamentti

Oletan, että vanhempanne omistivat omakotitalon ja kesäasunnon puoliksi kumpikin.  Ymmärrän kysymyksen niin, että tarkoituksena on, että omakotitalo siirtyy sinulle, mutta veli saa kuitenkin täyden perintöosansa, joka täytetään muusta omaisuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Isän nimissä olleen osuuden osalta tulee joko toimittaa ositus ja perinnönjako tai veljen tulee tehdä niin sanottu kuolinpesäosuuden luovutus. Äidin osalta sinä ja veljesi ette voi keskenänne tehdä asiasta sopimusta, koska Suomen lain mukaan sopimus perinnönjaosta, joka tehdään perittävän vielä eläessä, ei ole pätevä. Helpoin tapa hoitaa asia äidin osalta on se, että äiti tekee asiasta testamentin, jonka sinä ja veljesi hyväksytte jo äidin elinaikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

P.K.

Lue lisää asiantuntijan vastauksia perintöasioista

Sisältö jatkuu mainoksen alla