Meitä on lapsettomana kuolleen tätimme jälkeen kaksi tasaveroista perillistä. Kysymykseni koskee asunto-osaketta taloyhtiössä, jossa on meneillään putki- ja julkisivuremontti. Toinen perillinen haluaisi maksaa minut ulos. Perukirja on vasta suunnitteilla. Voisiko isännöitsijä tässä vaiheessa arvioida asunnon arvon sellaiseksi, mikä se on remontin jälkeen? Vai arvioiko hän sen vainajan kuolinpäivän mukaan? Entä voiko peri- kunta jakaa tämän perinnön vasta, kun remontti on valmis? Hyvä neuvot ovat kalliit

Asunnon arvoa ei arvioi isännöitsijä vaan kiinteistönvälittäjä. Perukirjaan merkitään se arvo, joka asunnolla oli kuolinpäivänä. Perukirjaan pitää myös merkitä lisätietojen kohdalle, että taloyhtiö on tekemässä putki- ja julkisivuremonttia, joiden kustannukset tätä asuntoa kohti tulevat olemaan X euroa. Arvion remontin hinnasta saa isännöitsijältä. Kiinteistönvälittäjältä voitte lisäksi pyytää arvion siitä, mikä asunnon arvo olisi remontin jälkeen.
Voitte jakaa perinnön ennen remonttia tai sen jälkeen, sopimanne mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asunnon arvo perukirjassa

ET-lehden vastaus asunnon arvon arvostamiseen perunkirjoituksessa.

Asunnon arvostukseen ei todellakaan tarvita mitään kiinteistövälittäjää, joka jopa saattaa veloittaa asunnon arvioinnista. Se on tietenkin ihan ok., koska hänelle aiheutuu kustannuksia asunnon arvioinnista. Kukaanhan ei tee "ilmaista" työtä.

Olen itse ollut eri pankkien palveluksessa yli 30 vuotta ja pääasiallinen tehtäväni on koostunut /koostuu perunkirjoitusten laatimisesta ja perinnönjaoista.

Älkää maksako turhasta, se on viestin tarkoitus.

Lainaus:

Toimittaja on vastauksessaan kirjoittanut, että asunnon arvon arvioi kiinteistövälittäjä.
Tämä nyt ei alkuunkaan pidä paikkaansa. Asunnon arvon voivat määrittää perinnönsaajat/pesänilmoittaja itse sekä myös uskotut miehet. Asunnon arvon määrittämiseen saa myös hyviä vinkkejä Tilastokeskuksen sivuilta tms. Apua voi kysyä isännöitsijältä, sillä hän tietää, millä hinnalla talosta on myyty huoneistoja.

Olen seurannut läheltä kuolinpesän selvitystä. Pesään kuului mm. asunto-osake kaupungissa ja omakotitalo maalla. Pesänselvittäjä/ilmoittaja kysyi ennen perunkirjoitusta asunto-osakkeen arvoa kahdelta kiinteistönvälittäjältä. Kumpikin antoi oman karkean arvionsa asunnon sijainnin ja valmistumisvuoden perusteella. Perukirjaan laitettiin noin keskiarvo. Arviot osuivat melko lähelle tulevaa myyntihintaa.
Kiinteistön arvioi paikallinen välittäjä, joka myös osasi haarukoida hintatason kyseisen seudun mukaiseksi. Uskoisin, että kiinteistönvälittäjä tietää parhaiten hintatason, jolloin perukirjaan saadaan likipitäen todellinen myyntiarvo.

Remonttikustannuksista en tiedä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla