Ikääntyvän lemmikin aivoissa saattaa tapahtua Alzheimerin taudin kaltaisia muutoksia. Ilmenneitä oireita voi helpottaa erityisruokavaliolla ja lääkkeillä.

Helsinkiläinen Katja Blomster herää keskellä yötä. 14-vuotias sekarotuinen Iitu-Annikki pyrkii takapihalle. Oven avautuessa koiravanhus tuntuu kuitenkin unohtaneen, miksi alun perin tahtoi ulos. Joinakin öinä kuvitteellinen hätä iskee useamman kerran. Työssäkäyvää Blomsteria väsyttää. Sängystä on kuitenkin noustava.

– Dementiakoirien oireet ovat samantyyppisiä kuin muistisairaudesta kärsivillä ihmisillä. Esimerkiksi vuorokausirytmi saattaa seota niin, että koira nukkuu päivät ja valvoo yöt touhuten, kertoo eläinlääkäri Tanja Mathisen.

Blomsterin nyt jo edesmenneen koiran käytös muuttui vähitellen, sairauden edetessä. Aikaisemmin kotipihalla irrallaan pysynyt Iitu alkoi tehdä omatoimisia karkureissuja. Kerran Blomster sai ilmoituksen moottoritielle eksyneestä lemmikistään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Aiemmin hyvin tottelevainen Iitu ei ottanut kutsuhuutoja kuuleviin korviinsa. Jos sen huomasi lähtevän pihasta, täytyi itse juosta koira kiinni, hän kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko muistisairasta lemmikkiä auttaa?

Eläinlääkäri Mathisenin mukaan omistajat huomaavat muutokset karvaisen perheenjäsenen muistissa verrattain myöhään.  Epäilykset heräävät yleensä silloin, kun koiran käytös alkaa haitata arkielämää. Pennusta saakka opitut rutiinit, kuten ruoka-ajat ja sisäsiisteys, voivat vaipua unholaan. Juuri näin kävi Blomsterin Iitulle.

"Koira saattoi tehdä tarpeensa sisälle, vaikka ovi takapihalle oli kesällä auki. Joskus se tuli ulkoa vain kiivetäkseen asioilleen yläkertaan"

Myös Iitun kylläisyyden tunne katosi. Ruokakupin tyhjennyttyä koira tuli hetken päästä keittiöön vaatimaan lisää purtavaa. Pöydälle ei voinut jättää mitään syömäkelpoista, sillä Iitu varasti sieltä kaiken aina perunoita myöten.

– Dementoituvan koiran ruokavalioon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Markkinoilta löytyy muistiongelmaisille koirille tarkoitettua erikoisruokaa, joka sisältää rauhoittavia ainesosia. Ne tasaavat levottomaksi muuttuvan lemmikkivanhuksen mielenliikkeitä, Mathisen valottaa.

Eläinlääkäri suosittelee ikääntyvälle koiralle myös rasvahappo- ja antioksidanttipitoisia ravintolisiä. Ne lisäävät aktiivisutta ja parantavat henkistä suorituskykyä. Riittävä liikunta ja hyväkuntoiset hampaat voivat omalta osaltaan hidastaa dementian etenemistä.  

Vaikeimmissa tapauksissa muistisairasta koiraa voi lääkitä ihmisille tarkoitetuilla valmisteilla. Hoitotapa on uusi, eikä se sivuvaikutuksiensa takia sovi kaikille lemmikeille. Mathisenin mukaan useissa tapauksissa lääkkeistä on kuitenkin ollut hyötyä.

Vältä vaivat eläinlääkärikäynneillä

Vanhan koiran outoa käytöstä ei koskaan saa selittää itselleen vain muistin heikkenemisellä. Syyt oireilulle on aina selvitettävä.

– Suosittelen vanhan koiran tuomista säännöllisiin senioritarkastuksiin. Näin mahdollisia vanhuuden vaivoja voidaan alkaa hoitaa jo hyvissä ajoin, Mathisen neuvoo.

Senioritarkastuksissa lemmikki tutkitaan läpikotaisin. Eläinlääkäri kuuntelee muun muassa koiran sydäntä ja hengitysteitä, arvioi lihaskuntoa sekä tarkistaa silmät, korvat ja suun.

Ikääntyminen ja sen mukanaan tuomat vaivat ovat aina koirakohtaisia. Mathisenin mukaan suuret koirat alkavat osoittaa merkkejä ikääntymisestä pienempiä aiemmin. Isoille roduille, kuten saksanpaimenkoirille tai labradorinnoutajille, vanhuus koittaa yleensä kahdeksan ikävuoden jälkeen. Sen sijaan esimerkiksi mäyräkoirat ja chihuahuat alkavat olla iäkkäitä vasta kymmenvuotiaina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla