Suomen hallitus kokoontuu keskiviikkona budjettiriiheen. Mitä on meneillään eläkeneuvotteluissa?

Työmarkkinajärjestöt ovat parhaillaan neuvottelemassa eläkeuudistuksesta. Keskiviikosta on puhuttu kuin neuvottelujen takarajana. Silloin kun käynnistyy maan hallituksen budjettiriihi.

Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly torppasivat kuitenkin MTV-kanavalla keskiviikon takarajan. Johtajat keskustelivat aiheesta tänään tiistaina kanavan Huomenta Suomi -ohjelmassa.

– Voin sanoa, että asioita on niin paljon auki, että huomenna aika ihme pitää tapahtua, että olisi valmista, sanoi Lauri Lyly.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sovun hierominen keskiviikoksi ei ole lainkaan varmaa. Ratkaisua haetaan nyt "syksyyn mennessä".

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä eläkeneuvotteluissa on kyse?

Missä iässä tulevaisuudessa pääsee eläkkeelle? Tämä tuntuu olevan tärkein – ja eniten sopua hiertävä – kysymys.

Helsingin Sanomien mukaan neuvottelujen todennäköisin tulos on se, että vanhuuseläkkeen alaraja hyppää nykyisestä 63 vuodesta 65 vuoteen ja tämä tapahtuisi asteittain usean vuoden aikana.  Eläkeuudistus tulisi voimaan vuonna 2017.

Monet palkansaajaliitot vastustavat eläkeiän nostamista. Ei ole siis lainkaan varma, saavatko työmarkkinajärjestöt ylipäätään sopua aikaiseksi, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Palkansaajapuolen mukaan eläkeneuvotteluissa on sovittava myös työssä jaksamista ja työkyvyttömyyden ehkäisemistä tukevista parannuksista.

–  Työurat eivät pitene pelkillä eläkejärjestelmän muutoksilla. Ilman työllisyyden vahvistamista keinot työurien pidentämiseksi loppuvat, eikä eläkeuudistuksen tavoitteita tulla saavuttamaan, SAK, STTK ja Akava arvioivat kannanotossaan aiemmin elokuussa.

Lue myös ET-lehden toimitussihteerin näkökulma: Mitä saan karttuman tilalle?

Sisältö jatkuu mainoksen alla