Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava huomauttavat, että Suomeen pitää saada lisää työpaikkoja – tai eläkeuudistus jää puolitiehen.

Parhaillaan käytävissä eläkeneuvotteluissa on palkansaajien mielestä sovittava myös työssä jaksamista ja työkyvyttömyyden ehkäisemistä tukevista parannuksista. Tällaisia ovat muun muassa ne keinot, jotka vaikuttavat työhön ja työaikaan sekä muut mahdolliset joustot. Superkarttumaa järjestöt ovat nykyisellään poistamassa - järjestelmä ei toimi.

SAK, STTK ja Akava korostavat, että eläkeuudistuksessa on turvattava ennen kaikkea ikääntyneiden työntekijöiden oikeus työttömyysturvan lisäpäiviin. Lisäpäivät antavat turvaa vaikeimmin työllistyville ikäryhmille, järjestöt mainitsevat.

–  Työurat eivät pitene pelkillä eläkejärjestelmän muutoksilla. Ilman työllisyyden vahvistamista keinot työurien pidentämiseksi loppuvat, eikä eläkeuudistuksen tavoitteita tulla saavuttamaan, järjestöt arvioivat kannanotossaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä saan karttuman tilalle?

Kun keväällä 2011 täytin 53 vuotta, nousin eläkejärjestelmän uudelle tasolle: pääsin kartuttamaan eläkettäni 1,9 prosentilla vuosiansioista aiemman 1,5 prosentin sijasta.

Kyllä minulle se rikka lisänä rokassa on kelvannut, kiitos vaan!

Aivan hurjalta on tuntunut se mahdollisuus, että jonkun vuoden päästä saisin eläkepottiin 4,5 prosenttia yhden vuoden ansioista. Siis summan, jonka kerääminen on aiemmin tarkoittanut kolmen vuoden aherrusta.

Nyt ajattelen, että olisi mukavaa jatkaa töissä yli 63-vuotiaana. Eikä syynä olisi pelkästään se suurempi eläke ja superkarttuma.

Nykyisessä elämäntilanteessa minulla on aikaa, halua ja voimia työntekoon. Pidän työstäni ja työkavereistani. Olen siis hyvin onnekas.

Korotettu eläkekarttuma on ollut se porkkana, jolla on yritetty pidentää suomalaisten työuria. Kaikki eivät silti jaksa. Eikä monelle työhaluiselle ole tällä hetkellä edes tarjolla palkkatöitä.

Ehkä keino on ollut väärä tai tehoton.

Mihin vaihtaisin korotetun eläkekarttuman? Työpaikkoihin työtä tarvitseville. Töihin, jotka on järjestetty niin, että niitä jaksaa tehdä nykyistä pidempään. 

Hyvään työelämään.

Pia Hyvönen

Toimitussihteeri

ET-lehti

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla